Ilta Sanoma

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuspolitiikan johtajan Barry Pavelin mukaan on selvää, että Vladimir Putin haluaa lisää maa-alueita. IS:n erikois­haastattelussa Pavel ottaa myös kantaa siihen, kuuluiko Putinin alkuperäisiin suunnitelmiin hyökkäys Suomeen.

Kuva: Mikhail Metzel / Zuma / MVPhotos, Pete Aarre-Ahtio / IS

"The enemy gets a vote."

Jos viettää edes hetken Yhdysvaltain asevoimiin kuuluvien henkilöiden kanssa, tämä sanonta nousee väistämättä esiin. Se tarkoittaa, että jopa huippuunsa hiotut suunnitelmat voivat mennä pilalle, koska vihollinen käyttää aina omaa strategiaansa, resurssejaan ja päättäväisyyttään tuhotakseen sinut.

Siksi laajasti tunnustettu Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuspolitiikan johtaja Barry Pavel ei pidä aikajanojen asettamisesta, kun puhutaan sodasta.

-?Entisenä Pentagonin työntekijänä sanon, että aikajanojen asettaminen ei koskaan toimi. Pentagonissa tavataan sanoa, että vihollinen määrittää ajan. En koskaan ennustaisi Ukrainan sodan kestoa. The enemy gets a vote, Pavel sanoo IS:n erikois­haastattelussa.

Barry Pavel huomauttaa, että Putin on käyttänyt ainakin 20 vuotta sen varmistamiseen, että hän selviää ainakin suurimmilta osin.

Barry Pavel huomauttaa, että Putin on käyttänyt ainakin 20 vuotta sen varmistamiseen, että hän selviää ainakin suurimmilta osin. Kuva: Pete Aarre-Ahtio / IS

Pavel toimii parhaillaan Rand-tutkimuslaitoksen kansallisen turvallisuuden osaston varajohtajana. Hän on työskennellyt johtotehtävissä Pentagonissa. Lisäksi hän on ollut presidentti George W. Bushin ja Barak Obaman kansallisen turvallisuusneuvoston (NSC) puolustusstrategian ja -politiikan vanhempi johtaja.

Hänen mukaansa on olemassa yksi asia, josta ei koskaan puhuta, mitä tulee Ukrainan sodan päättymiseen ja Venäjän kehitykseen.

-?Julkisuudessa on aina esillä kaksi skenaariota. Venäjä häviää ja Putin käyttää ydinaseita tai Venäjä häviää ja Putin poistetaan kuvioista. Kukaan ei puhu siitä, että Venäjä voi vain hävitä Ukrainan sodan ja asiat jatkuvat Venäjällä lähes ennallaan. Se on myös hyvin mahdollista, Pavel sanoo.

Pavel huomauttaa, että Putin on käyttänyt ainakin 20 vuotta sen varmistamiseen, että hän selviää ainakin suurimmilta osin. Pavelin mielestä on vaikeaa ajatella, miten Putin ei selviäisi myös siinä tapauksessa, että Ukrainan sota päättyy Venäjän häviöön.

-?Näissä asioissa diktaattorit tuntuvat aina olevan hyvin turvatussa asemassa siihen päivään asti, kunnes he eivät enää ole ja sitten he ovat poissa. Putin on kärsinyt takaiskuja ennenkin sen jälkeen, kun hänestä tuli Venäjän hallitsija.

Pavel ei myöskään pidä todennäköisenä sitä, että Venäjästä tulisi sodan häviämisen jälkeen demokratia, koska siitä ei ole Venäjällä historiaa.

-?Voisiko olla uusi aggressiivisempi Putin? Kyllä. Mutta on muistettava, että silloin Venäjä olisi myös menettänyt paljon resurssejaan sodassa.

Huolissaan Pavel on siitä, miten paljon miesvahvuutta Ukrainalla on käytettävissä. Tämä on hänen mukaansa keskeinen kysymys sodan kannalta.

-?Vähemmän huolissani olen eskalaation mahdollisuudessa, en ole oikeastaan alun perinkään ollut siitä kovin huolissani. Se, että Putin käyttäisi ydinaseita ja Yhdysvallat joutuisi puuttumaan peliin, en näe sitä mahdollisena, Pavel sanoo.

-?Jos olet Putin, mistä olet eniten peloissasi? Että vaarannat elämäsi ja asemasi. Paras tapa Putinille vaarantaa elämä ja asema, on käyttää ydinaseita. Ja se, että hän käyttäisi ydinaseita alueilla, jotka hän haluaisi valloittaa - tuuli veisi mukanaan radioaktiivisuuden Venäjälle. Siinä ei ole mitään järkeä. Se olisi hyvin vahingollista Venäjälle.

Pavelin mukaan selvää on se, että Putin haluaa enemmän maata Venäjän hallintaan.

Näkemystä tukee se, että esimerkiksi Venäjän turvallisuus­neuvoston varapuheen­johtaja Dmitri Medvedev kirjoitti eilen lauantaina Telegramissa Venäjän ilmoittamien laittomien alueliitosten vuosipäivänä, että Venäjään muodostuu lisää uusia alueita.

-?Minun ymmärrykseni mukaan Venäjälle tärkeintä ovat ne alueet, joita se on hallinnut aina tsaarin ajoista lähtien jo vuosisatojen ajan. Putin haluaa enemmän maata Venäjälle ja tämän halun oikeuttaakseen hän keksii valheellisia tekosyitä ja narratiiveja. Hän haluaa työntää Venäjän vaikutusta Moskovasta niin kauas kuin mahdollista, Pavel pohtii.

-?Putin haluaa suojella itseään, perhettään ja asemaansa. Se on ainut asia, josta hän välittää, Pavel sanoo.

-?Putin haluaa suojella itseään, perhettään ja asemaansa. Se on ainut asia, josta hän välittää, Pavel sanoo. Kuva: Pete Aarre-Ahtio / IS

Oliko Suomi osa Venäjän suunnitelmaa ennen Nato-jäsenyyttä?

-?Se on hyvä kysymys. On selvää, että nyt Putin ainakin ymmärtää, että Naton alueelle ei ole järkevää hyökätä, koska silloin koko allianssi hyökkää häntä vastaan ja monia asioita tapahtuu automaattisesti, jotka olisivat huonoja hänen itsensä ja hänen suunnitelmiensa kannalta.

Pavel arvioi, että alun perin Putinin suunnitelmana oli käyttää "erilaisia painotuskeinoja" Venäjän lähimaissa.

-?Tarkoitan esimerkiksi operatiivista älykkyyttä, kyberhyökkäyksiä ja informaatio-operaatioita, joiden kanssa toimimisessa Suomi on aika hyvä. Kaikenlaisia pehmeitä keinoja. En usko, että Suomi oli alun perinkään Putinin listan kärjessä. He ovat yrittäneet Suomen miehittämistä aiemmin ja no, se ei mennyt kovin hyvin.

Nyt Putin pelkää. Siitä Pavel on varma, mutta pelon syyt ovat henkilökohtaisia.

-?Putin on yksi maailman rikkaimmista ihmisistä, vaikka hän on vain presidentti. Hän pelkää menettävänsä kaiken laittoman omaisuutensa, jota on valtava määrä. Putin haluaa suojella itseään, perhettään ja asemaansa. Se on ainut asia, josta hän välittää, Pavel sanoo.

-?Ja toki hän välittää johtajuudestaan ja jäljen jättämisestä Venäjän historiaan, hän lisää.

Pavel arvioi, että tällä hetkellä Putinille tärkeintä on säilyttää niin paljon alueita Ukrainassa kuin mahdollista ja toivon mukaan palauttaa niitä tulevaisuudessa.

Tämän seikan Pavel haluaa nostaa esiin myös toisesta näkökulmasta.

-?On mielenkiintoista, että tällä hetkellä Venäjän tavoite on nimenomaan pitää vallassa saamiaan alueita, ei valloittaa lisää alueita. Meidän tulisi ajatella, että se on oikeastaan hyvä asia. Venäjä on saatu varpailleen. On myös hyvä pitää heidät varpaillaan niin kauan kuin mahdollista.

Helpoiten ennustettava asia sodassa on tällä hetkellä Pavelin mukaan se, että ollaan eräänlaisessa pattitilanteessa.

-?Mutta toisaalta on myös ennen ollut armeijan pattitilanteita, jotka on ratkaistu. Sota on hyvin vaikeasti ennustettava, mutta olen positiivinen ja uskon, että Ukraina voittaa. Ei voi olla olemassa muita vaihtoehtoja, kuin Ukrainan voitto.

Pavel uskoo Putinin ajattelevan, että ydinaseilla uhkailu on hyödyllistä, mutta niiden käyttäminen ei ole järkevää.

Pavel uskoo Putinin ajattelevan, että ydinaseilla uhkailu on hyödyllistä, mutta niiden käyttäminen ei ole järkevää. Kuva: Mikhail Metzel / Lehtikuva

Ydinaseilla uhkailu on kuulunut Venäjän retoriikkaan Ukrainan sodassa jo pidemmän aikaa.

Esimerkiksi heinäkuun lopussa Medvedev väitti: "Kuvitelkaa, jos Naton tukema (Ukrainan) hyökkäys on menestyksekäs ja he repisivät irti osan maastamme. Tällöin meidän olisi pakko käyttää ydinaseita Venäjän presidentin antaman asetuksen mukaisesti."

Pavel pitää Venäjän ydinaseilla uhkailua huonona asiana.

-?Noihin uhkauksiin pitää kiinnittää huomiota, mutta niiden ei saa antaa vaikuttaa siihen, mitä olemme tekemässä. Jos näyttää siltä, että nuo uhkaukset hidastavat tai pysäyttävät Ukrainan tukemisen, minkä opin Kiinan Xi Jingping siitä ottaisi Taiwanin suhteen, Pavel kysyy.

Hän muistuttaa, että Ukrainan sodassa lännen ja Venäjän nokittelua ei katso vain Eurooppa, vaan maailmassa on myös muita uteliaita katseita. Ei ole olemassa vain Eurooppaa ja länsimaita.

-?Emme halua Kiinan ajattelevan, että ahaa, Yhdysvallat pelkää, kun puhumme ydinaseista. Nyt mekin voimme toimia samoin ja hyökätä Taiwaniin. Tästä olen huolissani.

Barry Pavel ei näe yhteyttä siihen, että jos sota Ukrainassa päättyisi, Kiinan aloittama sota Taiwanissa alkaisi.

Barry Pavel ei näe yhteyttä siihen, että jos sota Ukrainassa päättyisi, Kiinan aloittama sota Taiwanissa alkaisi. Kuva: Pete Aarre-Ahtio / IS

Kiinasta pitäisi Pavelin mukaan kantaa suurta huolta.

Maa on kunnianhimoinen. Hän sanoo tämän olevan tulevaisuudessa usean vuosikymmenen haaste.

-?Moni sanoo minulle, että Kiina haluaa vain tehdä bisnestä. Mutta mitä heidän rajoillaan sitten tapahtuu? Miksi he kehittävät sotavoimia? He haluavat dominoida maailmaa.

Pavel on seurannut Kiinan taloutta ja sen kehitystä pitkään. Nyt Kiina on kuitenkin uuden haasteen edessä, jota maa ei ole ennen kohdannut. Kiinan talousongelmat pahenevat ja Pavelin mukaan talous hidastuu pysyvästi - eli 5 tai 10 prosentin kasvua ei enää tapahdu joka vuosi. On myös muita ongelmia.

Kiina on myös oppinut Ukrainan sodasta muutaman asian.

-?He ovat huomanneet, miten maailman johtavat demokratiat ovat yhdistyneet Ukrainan sodassa yhteisen uhan edessä. Toisaalta Kiina on huomannut, että valtio voi käyttää sotilaallista voimaa saavuttaakseen tavoitteensa.

-?Mutta toisaalta: onko Putin nyt paremmassa tilanteessa kuin 24. helmikuuta 2022? En usko, että on. Oikeastaan tilanne näyttää Putinin kannalta aika huonolta. Kaikkiaan tällä on ollut Xi Jingpingille hyvä pelotevaikutus Taiwanin suhteen.

Kun Ukrainan sota joskus päättyy, voisiko Kiina käyttää tilaisuuden hyväkseen ja hyökätä Taiwaniin?

-?En näe yhteyttä yhden sodan päättymisen ja toisen alkamisen välillä. Jos Kiina hyökkäisi Taiwaniin, se ei liittyisi Ukrainan sotaan, vaan heidän sisäpolitiikkaansa ja taloudelliseen tilanteeseensa. Hyökkäys Taiwaniin olisi myös suuri riski Xi Jingpingille, koska se saisi vastaansa Yhdysvaltojen asevoimat.

Ilta Sanoma
lundi 2 octobre 2023 10:25:00 Categories: Ilta Sanoma Politiikka

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.