Kuva: Reuters, TASS / Sipa USA / MVPhotos, AFP / Lehtikuva, Colourbox, kuvankäsittely IS
Presidentti Vladimir Putin vaikuttaa ajaneen vihollisensa nurkkaan Venäjällä. Vaaniiko uhka sittenkin presidentin omassa selustassa vai kurkottaako se peräti haudan takaa?
Diktaattorin asemaansa yhä tiukemmin takertuva Vladimir Putin on joko vaientanut tai vangituttanut liudan vastustajiaan yli puolitoista vuotta kestäneen Ukrainan sodan aikana.
Soraääniä kuuluu kuitenkin yhä rangaistussiirtoloiden muurien takaa, ja muutama nimekäs Kreml-kriitikko jatkaa yksinvaltiaan haastamista maanpaosta. Isoin mullan alle päätynyt nimi taas on palkka-armeija Wagnerin kapinapäällikkö Jevgeni Prigozhin, jota kuljettanut lentokone syöksyi maahan elokuussa.
Kuva: Sputnik / Reuters
Viime aikoina esiin on kuitenkin noussut salaliittoteorioita Putinin omien luottomiesten juonittelusta ja Prigozhinin vaihtoehtoisesta kohtalosta.
Voiko väitteitä ottaa vakavasti? Uhkaako Putinia todellisuudessa enää kukaan?
Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila ja Venäjään erikoistunut amerikkalaisprofessori Alexander J. Motyl perkasivat Putinin vihollisia IS:n pyynnöstä ja kertoivat havaintonsa.
Sisäministeriön rangaistussiirtola IK-6:n muurien takana Melehovossa viruva oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi on sekä Lassilan että Motylin mukaan edelleen varteenotettava vihollinen Putinin kannalta.
-?Hän ei ole tällä hetkellä uhka, mutta jos Venäjällä alkaa valtataistelu, hänestä tulee vaarallinen, Motyl arvioi.
Kuva: Mikhail Voskresensky / Reuters
Navalnyille lätkäistiin elokuun alussa uusi 19 vuoden tuomio entisten päälle. Navalnyi ja hänen kannattajansa uskovat, että tuomioita tehtaillaan, jotta oppositiojohtaja pysyisi poissa politiikasta.
-?Jokainen, joka on telkien takana, on pienempi uhka, ja ajan kuluessa heidän julkinen arvonsa yleensä vähenee, Lassila näkee.
-?Navalnyi erityisesti on kuitenkin asianajajiensa ja emigroituneen oppositioyhteisön kautta eräänlainen marttyyri, joka maksaa henkilökohtaista hintaa Putinin poliittisesta terrorista. Hänellä on mielipidevangin status, ja sellainen on aina diktaattoreille ongelma.
Navalnyin tuore tuomio tuli "ekstremismistä". Kremlin neuvostoretoriikan mukaan häntä syytettiin myös "natsi-ideologian elvyttämisestä".
Tuomio luettiin rangaistussiirtola IK-6:ssa, jossa istumisen on määrä jatkua saumattomasti.
Kuva: Evgenia Novozhenina / Reuters
Navalnyin korruption vastainen säätiö muistutti lausunnossaan tuomion julistamisen jälkeen, että 47-vuotias oppositiojohtaja oli siihen mennessä ollut vangittuna "kidutusolosuhteissa" jo 928 päivää.
Putinin näkyvimpänä vastustajana tunnettu Navalnyi pidätettiin vuonna 2021 hänen palattuaan Venäjälle Saksasta, jossa oli toipumassa myrkytysyrityksestä.
Kuva: Maxim Shemetov / Reuters
Navalnyin ohella opposition tunnetuimpiin hahmoihin kuuluva Vladimir Kara-Murza sai huhtikuussa historiallisen pitkän vankeustuomion: 25 vuotta. Sitä hän sai odottaa vankilassa oikeudenkäyntiin asti.
Kara-Murza on ainakin kohtelunsa puolesta vihollisten raskasta sarjaa Kremlistä katsottuna.
42-vuotias sairastaa polyneuropatioihin kuuluvaa neurologista tautia, joka rappeuttaa ääreishermoston toimintaa. Sairaus alkoi hänen itsensä mukaan vuosina 2015 ja 2017 tapahtuneista myrkytysyrityksistä.
Kuva: Kara-Murza Family Album
Sairaudesta huolimatta Kara-Murzalle lätkäistiin pisin tuomio, jonka kukaan venäläinen oppositiohahmo on viime vuosina saanut.
-?Pyrkimys on selkeästi vaimentaa hänet, Lassila näkee.
-?Selkeästi yritetään heikentää hänen fyysistä terveyttään henkisen kidutuksen ohella. Kremlin kosto hänen suhteensa tuntuu siis olevan hyvin korostunut.
Kara-Murza tuomittiin maanpetoksesta, väärän tiedon levittämisestä Venäjän asevoimista sekä yhteyksistä ei-toivottuun organisaatioon.
-?Kara-Murzan ja muiden hänen tilanteessaan olevien henkilöiden vaikutusvalta on välillinen, ja mitä enemmän heitä tällä tavalla kohdellaan, sitä enemmän he nousevat esiin.
Lassila vertaa Kara-Murzaa Aleksei Navalnyihin.
-?Se on vähän omaan polveen ampumista. Kun tulee tieto, että Navalnyin terveys on heikkenemässä tai häntä eri muodoissa kidutetaan pitämällä milloin missäkin olosuhteissa tai ollaan antamatta ruokaa tai hoitoa, se tuo hänen nimeään esille.
-?Kremlissä varmaan haluttaisiin, että heidän nimensä unohdettaisiin kokonaan, mutta samalla pyritään osoittamaan ettei heillä ole mahdollisuutta "normaaliin" lusimiseen.
Kara-Murzan asianajaja Vadim Prohorov kertoi, että hänen asiakkaansa siirrettiin eristysselliin korkean turvallisuusluokituksen vankilaan Omskiin Länsi-Siperiaan.
Kara-Murzan liittolaisiin kuului tunnettu oppositiopoliitikko Boris Nemtsov, joka salamurhattiin lähellä Punaista toria helmikuussa 2015.
OppositioaktivisTI Ilja Jashin ei vaiennut julmuuksista, joita venäläisjoukot tekivät Butshassa sodan ensimmäisenä keväänä.
Jashin piti hirmutekoja esillä videopalvelu YouTubessa ja kutsui tapahtunutta joukkomurhaksi. Syyttäjät näkivät asian tosin: Jashin aiheutti huomattavaa vahinkoa kotimaalleen ja lisäsi poliittisia jännitteitä Venäjän joukkojen taistellessa Ukrainassa.
Seuraus: kahdeksan ja puolen vuoden vankeustuomio tahallisesta väärän tiedon levittämisestä Venäjän asevoimista.
Kuva: Yuri Kochetkov/ REUTERS
Tuomio napsahti joulukuussa ja valitus hylättiin tämän vuoden huhtikuussa.
-?Saamani tuomio on hämmästyttävä, kahdeksan ja puolen vuoden vankeustuomio kaksikymmentäminuuttisesta puheesta netissä, Jashin sanoi oikeudessa.
Lassila pitää Jashinia vankeusrangaistuksesta huolimatta edelleen tärkeänä oppositiovaikuttajana.
-?Hän on yksi näkyvämpiä kriitikkoja, ja tulee nimenä toistuvasti esiin opposition foorumeilla. Hän pystyy ilmeisesti myös asianajajansa kautta välittämään tietoja. Näkisin hänellä myös poliittista tulevaisuutta, jos edellytyksiä vapautumiselle jossain vaiheessa tulee.
Kuva: Yuri Kochetkov/REUTERS
Lassila korostaa, että kyseessä on pelkkä arvio, sillä niin Jashin kuin muutkin elossa olevat Putinin vastustajat kotimaassa on jo ajettu nurkkaan.
- Tällä hetkellä ei ole mitään merkkiä, että hän vapautuu - kuten ei kukaan muukaan näistä merkittävistä liberaalileirin poliittisista vastustajista.
Motyl ei pidä Jashinia varteenotettavan Kremlin vihollisena.
-?Asteikolla 4-10 sanoisin, että neljä.
Neuvostoajalla superjulkkikseksi noussut viihdyttäjä Alla Pugatshova kääntyi Putinia vastaan vuosi sitten.
Hän pyysi Instagram-tilillään Kremliä julistamaan hänetkin "ulkovaltojen agentiksi" miehensä, tv-tähti Maksim Galkinin vanavedessä.
Maksim Galkinja Alla Pugatshova. Kuva: TASS / Sipa USA / MVPhotos
Pariskunta poistui Moscow Times -lehden mukaan tämän jälkeen Israeliin, mutta Pugatshova palasi kahden lapsensa kanssa kotimaahansa osallistuakseen neuvostojohtaja Mihail Gorbatshovin hautajaisiin.
Sieltä hän lähti The Guardianin mukaan jälleen Israeliin.
-?Rukoilen Pyhästä maasta Teidän ja rauhan puolesta, hän kirjoitti yli kolmelle miljoonalle Instagram-seuraajalleen.
Lassila pitää Pugatshovaa ja Galkinia merkittävinä Kremlin vastustajina, Motyl ei.
Kuva: Ivan Bessedin
-?He ovat osa isompaa sodanvastustajien joukkoa ja ovat siinä auktoriteetteja. Heillä on pehmeän vallan näkökulmasta enemmän mahdollisuutta vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen. Kansalaiset ovat kiinnostuneimpia viihdetähdistä kuin poliitikoista, Lassila sanoo.
-?Tässä tilanteessa keskeinen ase, joka on jäljellä on informaatioarvo, ja siinä mielessä Galkin ja Pugatshova ovat tärkeässä roolissa.
-?En näe heidän muodostavan uhkaa nyt eikä tulevaisuudessa, Motyl arvioi.
Äärikansallisena kiihkoilijana tunnettu Igor Girkin, Krimin valtauksen veteraani, ehti meuhkata näkemyksiään Putinin sotakoneen suorituskyvyttömyydestä Ukrainassa melkein puolitoista vuotta.
Heinäkuisena perjantaina turvallisuuspalvelu FSB:n agentit ilmestyivät Girkinin ovelle ja veivät tämän mennessään.
-?Ystäväni kertoivat, että miestäni vastaan on nostettu syytteet Venäjän federaation rikoslain pykälän 282 perusteella ääriliikkeisiin yllyttämisestä, Girkinin vaimo Miroslava sanoi miehensä Telegram-tilin perusteella.
Girkin vastasi syytteisiin moskovalaisessa oikeusistuimessa 21. heinäkuuta. Hän oli ennen pidätystään vaatinut Putinin syrjäyttämistä ja sanonut, ettei Venäjä "kestä toista kuutta vuotta" tämän vallan alla.
Kuva: Natalia Kolesnikova / AFP / Lehtikuva
Jussi Lassilan mukaan Girkinin peli on pidätyksen vuoksi enemmän tai vähemmän pelattu.
-?Girkin on aika tehokkaasti hävinnyt pidätyksensä jälkeen. Hänen poliittinen tulevaisuutensa näyttää nyt aika heikolta, kun vertaa tilanteeseen vuonna 2014. Silloin Girkin jäi vapaaksi, mutta muita hänen hengenheimolaisiaan pidätettiin ja vaiennettiin.
Girkin oli 2014 mukana Krimin niemimaan laittomassa liittämisessä Venäjään. Hän nousi sen jälkimainingeissa Venäjän-mielisten muodostaman Donetskin kansantasavallan puolustusministeriksi.
Parhaimmillaankin Girkin oli Putinille lähinnä verbaalinen uhka. Nyt ei enää sitäkään.
-?En pitäisi häntä kovin suurena uhkana, sillä jokainen näistä nationalistisen opposition edustajista, joita on viime vuosina pidätetty, on saatu aika pysyvästi pois valokeilasta.
Myös Alexander Motyl laskee Girkinin uhka-arviota pidätyksen jälkeen.
-?Ainoastaan, jos puhkeaa kriisi, hänellä voi olla jonkinlaista kannatusta.
Venäläinen tutkiva toimittaja Roman Anin sanoi toukokuussa Radio Free Europelle uskovansa valtataistelun jo alkaneen Kremlin kulisseissa.
-?Uskon, että klaanien sota hänen valtaistuimestaan on jo alkanut. He tuskin kaatavat häntä, mutta Putin on 70-vuotias; hän ei ole nuori mies. Lähipiirissä varmasti ymmärretään, että ennemmin tai myöhemmin hän kuolee tai väistyy.
Nikolai Patrushev. Kuva: Maxim Shemetov
Putinin vastustajana tunnettu Mgimo-yliopiston entinen professori Valeri Solovei väittää kahden ryhmittymän taistelevan Putinin perinnöstä. Molempia johtaisi todellinen lähipiiriläinen.
-?Solovei väittää, että toinen ryhmä on muodostunut Nikolai Patrushevin ympärille ja toisen keskellä olisi oligarkki Sergei Tshemezov, Motyl sanoo.
Nikolai Patrushev on Venäjän turvallisuusneuvoston sihteeri ja Sergei Tshemezov Putinin ystävä 1980-luvulta lähtien. Tshemezov päätyi teknologiayhtiö Rostecin johtajana Yhdysvaltain pakotelistalle jo 2014, kun malesialaisen MH17-matkustajakoneen pudottaneen ohjuksen epäiltiin olleen Rostecin valmistama.
Nikolai Patrushev. Kuva: Maxim Shemetov / Reuters
-?Syy sille, että ajattelen Solovein ehkä osuneen oikeaan on se, että hän on ripustanut koko maineensa noihin kahteen ennustukseen. Mutta eihän sitä tietenkään voi varmasti sanoa, Motyl tarkentaa.
Tshemezovin nimen nosti esiin myös Anin Radio Free Europen haastattelussa.
Lassila on tavanut Solovein, mutta suhtautuu ennustuksiin niin ikään varauksellisesti.
-?Hän on äärimmäisen sivistynyt ja erittäin perillä asioista, enkä epäile yhtään etteikö hänellä näitä sisäpiirin tietoja olisi, mutta sanotaanko että hänellä ehkä myös taustaansa liittyen, eli median ja poliittisen PR:n asiantuntijana, sekoittuu tietoinen agenda siihen, että toivoa täytyy pitää yllä.
-?Hänhän esittää sellaisia asioita ikään kuin faktoina, jotka ovat mahdollisia, mutta kaikkea muuta kuin todistettuja.
Lassila muistuttaa Solovein osuneen välillä myös oikeaan.
-?Aikoinaan kun Anton Vaino nousi presidentinhallintoon, kukaan ei tiennyt koko nimeä, ja Solovei meni sanomaan, että tällainen henkilö on sinne tulossa ja niin tapahtui. Sillä hän lunasti tällaisen selvänäkijän maineen, mutta sitten hänellä on huomattavassa määrin enemmän pieleen menneitä juttuja.
Sergei Tshemezov Kuva: Sputnik / Reuters
Patrushev ja Tshemezov ovat myös Lassilan näkemyksen mukaan mahdollisia uhkaajia.
-?Kun Putinin valta loppuu tai ote lipsuu peruuttamattomasti, niin varmasti alkaa perinnönjako ja valtataistelu. Silloinhan lähimmistä liittolaisista voi hyvinkin tulla vihollisia ja muodostua ennalta arvaamattomia klikkejä.
-?He alkavat sitä peliä käydä, ja se nähtiin Stalinin kuoleman jälkeen ja se on nähty monissa muissakin itsevaltaisissa systeemeissä, joissa eliitti alkaa hakea asemiaan pitkäaikaisen isännän jälkeen.
Kuva: Sputnik/Gavriil Grigorov/Kremlin via REUTERS
-?Tässä mielessä on aivan ilmeistä, että nykyiset lähimmät henkilöt ovat varmaan alussa ainakin hyvin näkyvässä roolissa. Nikolai Patrushev olisi varmasti yksi näistä. Vastaavasti oligarkkien puolella voisi hyvinkin olla Tshemezov, mutta myös muita toimijoita.
-?Ei tällaista voida sulkea pois. Sanotaanko näin, että Solovein väite on ihan mahdollinen erityisesti siinä tilanteessa, kun Putinin valta on lipsumassa.
Palkkasoturipomo Jevgeni Prigozhin nousi hetkessä Kremlin ykkösviholliseksi, kun hän lähti marssittamaan sotilaitaan kohti Moskovaa juhannuksena.
Kuva: Natalia Kolesnikova / Lehtikuva
Kaksi kuukautta myöhemmin hänen lentokoneensa syöksyi maahan Venäjällä. Mukana meni Wagnerin kakkosmiehenä pidetty Dmitri Utkin, mutta kuoliko Prigozhin varmasti?
-?Valeri Solovei väittää, että Prigozhin on elossa ja vaikuttaa Venezuelan edustalla olevalla saarella, Motyl sanoo.
-?Väitteen mukaan hän palaa Venäjälle, kun Putin on kuollut.
Ukrainan sotilastiedustelu GUR ei syyskuun alussa varmistanut täysin sitä, kuoliko Prigozhin Tverin alueella 23. elokuuta tapahtuneessa lentoturmassa. Venäjän tiedustelupalvelun GRU:n tiedottaja Andri Jusov kuitenkin vahvisti Utkinin kuoleman.
-?Minä lähtisin siitä, että Prigozhin on kuollut, mutta varauksena pitää sanoa, että kyllähän siihen kaikkeen liittyy epäselvyyksiä, Lassila sanoo.
Kuva: Handout / Lehtikuva
Uutistoimisto Reuters siteerasi turman jälkeen venäläismediaa, joissa ihmeteltiin putoamisen aikaan paikalla kierrellyttä toista yksityiskonetta. Sen epäiltiin kuuluneen Wagner-ryhmälle, mutta omistaja Jetica LLC -yhtiö kiisti väitteen.
-?Sen enempää kone kuin sen matkustajatkaan eivät liity Wagneriin, Jetican toimitusjohtaja Sergei Trifonov sanoi Reutersille.
Hän jätti kuitenkin kertomatta keitä matkustajat olivat.
-?Kysymyksiä on esitetty vaikkapa siitä, mihin se toinen kone lensi, ja miksi ei ole näytetty selkeitä todisteita ruumiista. Mutta Wagnerin sisältä tulleet tiedot kyllä viittaavat siihen, että hän on kuollut, Lassila jatkaa.
-?Venäjällä on vahva perinne siitä, että tekijöiden eli tässä tapauksessa Kremlin logiikka asioiden oikeanlaisesta tiedottamisesta ei mene yksiin tavoitellessaan huhujen vaimentamista. Päinvastoin, salaileva ja poukkoileva viestintä lisää erilaisia spekulaatioita.
Putinin puheenkirjoittajana aikanaan toiminut Abbas Galljamov väitti viime vuoden lopulla, että Putinin luottomies, öljy-yhtiö Rosneftin pääjohtaja Igor Setshin olisi käynyt Venezuelassa Margaritan saarella valmistelemassa Nooan arkki -nimellä kulkevaa pakosuunnitelmaa presidentille.
Onko Venezuelan nouseminen esiin toistuvasti salaliittoteorioissa sattumaa vai voiko siinä olla jotain perääkin?
-?Nämä yhteydet tiettyihin latinalaisen Amerikan maihin ovat Neuvostoliiton peruja. Igor Setshinillä on myös ollut Rosneftin kautta siellä pyrkimyksiä ottaa jalansijaa. Myös Wagner on toiminut siellä, ja yhteyksiä on ollut koko Maduron valtakauden ajan.
Venezuelan itsevaltainen sosialistipresidentti Nicolas Maduro tukee Venäjän hyökkäyssotaa ja määräsi huhtikuussa Alba Games -urheilukisojen yleisön osoittamaan venäläisille seisaaltaan suosiota stadionilla.
-?Kun tilanne kärjistyi Maduron kaudella, venäläiset lentokoneet kuskasivat sieltä ilmeisesti kultaa pois, ja trafiikki oli vilkasta Moskovan ja Caracasin välillä, Lassila muistaa.
-?Nämä Nooan arkki -arviot menevät ehkä sitten sinne Solovei-osastolle, mutta ei kai sitäkään voida sulkea pois.
TetraSys Oy.