Kuva: Getty Images, Roni Rekomaa / Lehtikuva, Kuvankäsittely / IS
Hollantilainen Jaap Stam lukeutui vuosituhannen taitteessa jalkapallon suurpelaajiin. Urheilulehden erikoishaastattelussa Stam kertoo muun muassa urastaan Manchester Unitedissa ja miten hän sai tylyt lähtöpassit Old Traffordilta.
Aloitetaan siirrostasi Valioliigaan. Miten päädyit Manchester Unitediin kesällä 1998? Sinulla taisi olla kysyntää muuallekin?
-?United kyseli minua jo 1997. Päätin kuitenkin jatkaa PSV:n riveissä, koska tiesin etten ollut vielä valmis maailmalle. Halusin myös vakiinnuttaa paikkani Hollannin maajoukkueessa. Tein kuuden vuoden jatkosopimuksen PSV:n kanssa, mutta pian sen jälkeen kysyntä vain kiihtyi. United oli jatkuvasti tarkkailemassa pelejäni.
- Alex Ferguson oli yhteyksissä aika usein. Hän soitteli säännöllisesti erityisesti PSV:n kotipelien jälkeen. Kun vaimo vastasi, hän sanoi luuria ojentaessaan: "Se on Ferguson taas".
-?Alussa menin kylppäriin, että sain puhua rauhassa hänen kanssaan. Tai lähinnä yrittää ymmärtää mahdollisimman kirkkaasti sitä, mitä hän sanoi skottiaksentillaan. Ferguson selvästi arvosti yritystäni ymmärtää hänen puhettaan - ja myös sitä, miten yritin muotoilla omia ajatuksiani englanniksi.
-?Kerran myös tapasimme. Näimme Schipholin lentokentän kulmilla, yhden agenttini tutun omistamassa asunnossa. Siellä Ferguson kertoi ajatuksia joukkueen rakentamisesta ja siitä, mihin rakoon sopisin hänen mielestään Unitedin joukkueessa. Hän ei painostanut minua siirtoon, peli oli jotenkin todella reilun tuntuista.
Kuva: Ross Kinnaird / Allsport / Getty Images, Roni Rekomaa / Lehtikuva, Kuvankäsittely / IS
Urheilulehti
TÄMÄ ARTIKKELI on julkaistu ensi kertaa Urheilulehdessä 30/2023. Pintaa syvemmälle mennään Urheilulehdessä joka viikko.
Tilausohjeet ovat täällä.
Entä muut kiinnostuneet seurat, miten ne toimivat?
- Ruud Gullit soitteli ja sanoi haluavansa minut Chelseaan. Inter, Juventus, Newcastle ja Rangers olivat perässäni myös, loppuvaiheessa Liverpoolkin. Seuraa edusti Sören Lerby, joka otti minuun yhteyttä. Sovimme tapaamisesta hotellissa PSV:n treenikeskuksen lähellä. Lerby ilmoitti siellä, että Liverpool lyö pöytään paremman tarjouksen kuin United, mutta päätin silti siirtyä Old Traffordille. ManU oli ollut vakavasti kiinnostunut jo niin pitkään, että siirtopäätös sinne oli helppo.
-?Sitten alkoivat siirtoneuvottelut PSV:n kanssa, ja touhu oli nihkeää. Lopulta ehdoksi tuli se, että minun piti luopua 15 prosentin osuudesta siirtosummasta. Olin niin halukas ottamaan seuraavan askeleen urallani, että annoin mennä.
-?Vierailin Unitedin kauden 1997-98 päätöspelissä solmimassa sopimuksen seuraan. Vaikka ottelu oli alkamassa, Ferguson tuli moikkaamaan. Hän osasi sen pelin mainiosti. Hollannissa valmentajat olisivat valmistautuneet hiki hatussa otteluun, mutta Fergusonille oli tärkeää nähdä ryhmäänsä tuleva uusi pelaaja.
Kuva: Ross Kinnaird / Allsport / Getty Images, Matthew Ashton / EMPICS / Getty Images, Roni Rekomaa / Lehtikuva, Kuvankäsittely / IS
Miltä tuntui olla maailman kallein puolustaja United-siirron varmistuttua?
-?Jo kesän 1998 MM-kisoissa riitti paineita, kun siirto oli varmistunut ennen lopputurnausta. MM-kisojen jälkeen ehdin pitää vain kymmenen päivää kesälomaa. Kaiken lisäksi vaimoni oli viimeisillään raskaana. Lopulta päädyttiin keisarinleikkaukseen, jotta ehtisin olla läsnä tyttäreni syntyessä ja hypätä siitä Unitedin Skandinavian-leirille. Huomasin heti, että ympärillä on entistä parempia pelaajia - ja että pelaamisen tempo on paljon Alankomaita nopeampi. Muutamassa kuukaudessa siihen kuitenkin sopeutui.
Voititte debyyttikaudellasi Unitedissa triplan. Mikä oli sinun osuutesi seuran historiallisessa menestyskaudessa?
-?Kausi oli ennen kaikkea näyttö siitä, miten Ferguson osasi kasata joukkueen. Minuakin oli seurattu pitkään, ja pelitaitojen lisäksi pelaajilta vaadittiin luonnetta ja määrätynlaista persoonallisuutta. Sovin epäilemättä hyvin siihen pelipaikkaan ja -rooliin, mihin Unitedissa päädyin. Paransimme koko ajan sitä mukaa, mitä pitemmälle kausi eteni.
Kuka?
Kuva: Ash Donelon / Manchester United / Getty Images
Syntynyt: 17.7.1972 Kampenissa, Alankomaissa.
Pelipaikka: Keskuspuolustus.
Seurat: FC Zwolle 1992-93, Cambuur 1993-95, Willem II 1995-96, PSV 1996-98, Manchester United 1998-2001, Lazio 2001-04, Milan 2004-06, Ajax 2006-07.
Maajoukkueura: Hollanti 1996-2004. 67 ottelua, kolme maalia.
Valmennusura: PEC Zwolle 2009, Jong Ajax 2014-16, Reading 2016-18, Feyenoord 2019, FC Cincinnati 2020-21.
Miten pärjäsit pahamaineisen Roy Keanen kanssa?
-?Keane oli hyvin suoraviivainen kaveri joukkuetoverina. Tsemppari, reilu tyyppi, mutta toisaalta hän ei pelännyt rikkoa tarvittaessa rajoja. Pamautti asiat suoraan päin naamaa, mutta monesti se piirre hyödytti koko joukkuetta. Samalla tavalla hän näyttää toimivan nyt tv-ruudussa kommentaattorina. Pärjäsin hänen kanssaan hyvin.
-?Järjestimme eurocupien vierasmatkoilla usein erilaisia tietokisoja. Roy pärjäsi niissä hyvin, sillä hänen yleistietonsa on laaja. Keane lukee kirjoja ja seuraa muutenkin maailmaa.
Kuva: Matthew Ashton / EMPICS / Getty Images, Martin Rose / Bongarts / Getty Images, Roni Rekomaa / Lehtikuva, Kuvankäsittely / IS
Kerrotko lyhyesti hetkestä, kun Ole Gunnar Solskjær iski voittomaalin Mestarien liigan loppuottelussa 1999 Barcelonassa (United teki Bayern Müncheniä vastaan kaksi osumaa lisäajalla)?
-?Hetki oli pelkkää iloa ja riemua. Olin aivan Olen takana, kun hän siirsi pallon pussiin. Jos hän ei olisi onnistunut, olisin ehkä päässyt panemaan irtopallon siitä sisään. Kun pallo oli maalissa, tajusin samalla että peli on ohi. Myöhemmin kuulin, että Bayernin nokkamiehet Franz Beckenbauer ja Karl-Heinz Rummenigge olivat jo matkalla katsomosta palkintojenjakoon, kun he saivat kuulla että olemme tehneet kaksi maalia.
Sitten vähän ikävämpiin hetkiin. Mitä muistoja jäi pilkusta, jonka tuhrit EM-kisojen välierissä Italiaa vastaan Amsterdamissa vuonna 2000?
-?Pettymys oli melkoinen, mutta en kyllä ota kaikkea rapaa omaan niskaani. En ollut alkujaan edes listalla, josta vetäjät pilkkukisaan valittiin. Kun yksi jos toinen ei halunnutkaan vetää, Frank Rijkaard tuli kysymään, olisiko minusta. Totesin että hoidan homman. Niin se on, että pilkku joko uppoaa tai sitten ei. Välillä ei. Yritin vetää lujaa, mutta osuin palloon liian matalalta, mikä tiesi sitä, että veto nousi liikaa ja pamahti yläriman kautta yli.
Jaap Stam kertoo tästä hetkestä Urheilulehden haastattelussa tarkemmin: Hollanti putoaa EM-välierissä Italialle kesäkuussa 2000. Kuva: Ben Radford / Getty Images
Omaelämäkertasi ilmestyi vuonna 2001, ja kirjasta nousi isoja otsikoita, kun nimitit siinä muun muassa Nevillen veljeksiä täysiksi mulkuiksi. Ymmärsitkö kohua vai oliko se brittilehtien liioittelua?
-?Nevillet ymmärsivät, mihin lausuntoni liittyi. Kirjasta tehtyjä nostoja oli mielestäni vähän liioiteltu: halusin vain kuvata, mitä Unitedin pukukopissa tapahtui ja miten touhu siellä näkyi menestyksenä pelikentällä. Veljeksillä kävi suu kopissa koko ajan. Välillä heille piti sanoa, että "turpa kiinni, ei tuota hölinää jaksa enää kukaan". Sen jälkeen Nevillet vasta aloittivat varsinaisen paskanjauhannan, heh... Lehdistö otti nuo jutut ihan liian tosissaan.
-?Nostin kirjassa esille myös sen, miten tietyistä Euroopan maista kotoisin olevat hyökkääjät kaatuilevat turhan helposti. Loppujen lopuksi Unitedin leirissä päädyttiin siihen, että Ferguson käski meitä matkimaan näitä kaatuilijoita, jotta mekin saisimme pilkkuja edes joskus. Kun asia kirjoitettiin lehdissä niin, että "Stamin mukaan Ferguson vaati pelaajia kalastamaan pilkkuja", koko jutun juoni muuttui.
Miten ensimmäinen keskustelu Alex Fergusonin kanssa sujui kirjan ilmestymisen jälkeen? Olisiko teoksen sisällöstä kannattanut keskustella hänen kanssaan etukäteen?
-?The Mirror julkaisi parhaita paloja kirjasta samalla viikolla, kun kohtasimme maaottelussa Englannin. Kun sanomalehti saa kustantamolta erioikeuden etukäteisnostoihin kirjasta, he vastaavat luonnollisesti myös juttujensa otsikoista. Tilanne huolestutti minua jo etukäteen. Yritin saada kirjanostojen aiheet ja otsikot tietooni etukäteen, mutta se jäi haaveeksi.
-?Mietin monesti öisin, mitäköhän kirjasta nostetaan otsikoihin seuraavaksi. Tilanne pyöri päässä ihan koko ajan. Alkuun Ferguson sanoi, että otetaan ihan rauhallisesti, mutta maaottelupelin aamuna tuli sitten ilmoitus, että seuraavana aamuna minulla on edessä managerin puhuttelu, koska hän ei ole tyytyväinen uutisiin.
-?Pelin jälkeisenä aamuna ilmestyin treenikeskukseen kahdeksalta aamulta, kun halusin puhua asiat selväksi heti. Yritin selittää, ettei kirjassa ole mitään aidosti ikävää, mutta Ferguson ei rauhoittunut.
-?Viikkoa myöhemmin minut pudotettiin ryhmästä, joka valmistautui vieraspeliin Blackburnia vastaan. Pelipäivänä Ferguson soitti ja kertoi, että minut oli pudotettu joukkueesta kirjakohun takia. Hän oli sitä mieltä, että kohu laantuu, jos en pelaisi viikonloppuna. Juttelimme aiheesta lisääkin silloin tällöin, mutta tunteet eivät edelleenkään rauhoittuneet.
-?Kun puhelin sitten soi ajaessani treeneistä kotiin ja agenttini ilmoitti, että minut on myyty, täytyy sanoa, että olin kyllä yllättynyt. Agentti sanoi vain, että Unitedista tulee hetken päästä virallinen ilmoitus. Sitten soitti Ferguson. Sovimme, että näemme läheisellä huoltoasemalla. Ferguson hyppäsi siellä autooni ja kertoi kaupasta Lazioon. Hän kertoi, että luottaa jatkossa Wes Browniin ja Laurent Blanciin eikä olisi enää löytänyt pelipaikkaa minulle. Sisimmässäni olin varma, että olisin saanut pelipaikkani kyllä vallatuksi takaisin, mutta siinä vaiheessa riitti. Seuraavana päivänä olin jo Roomassa.
Kuva: Martin Rose / Bongarts / Getty Images, John Peters / Manchester United / Getty Images, Roni Rekomaa / Lehtikuva, Kuvankäsittely / IS
Miten kova isku yllätysmyynti oli sinulle?
-?Totta puhuen se oli shokki. Olin tehnyt sitä ennen jatkosopimuksen seuraan ja remontoin asuntoanikin Englannissa, joten olin kirjaimellisesti asettumassa Manchesteriin. Jälkikäteen tuli mieleen, että United ja Lazio olivat sopineet kaupasta jo aikaisemmin, kun seurat tapasivat Monacossa Mestarien liigan tapahtuman yhteydessä, ja kirjaa sisältöineen käytettiin vain tekosyynä pelaajasiirtoon.
-?En kadu kirjan kirjoittamista, vaikka totta kai olisi pitänyt miettiä tarkemmin sitä, mikä lehti pääsi poimimaan sieltä artikkelit etukäteen. Olisi pitänyt tajuta, että Mirrorilla oli selvästi jotain hampaankolossa Unitedin suuntaan, ja että he hyödyntäisivät tilannetta omalla tavallaan.
-?Kun siirto Lazioon tapahtui, olin juuri toipumassa akillesjänteen leikkauksesta. Seurassa oltiin sitä mieltä, etten ollut enää yhtä vahva kuin aiemmin, mutta ei kukaan voi palata parhaissa voimissa kehiin saman tien neljän kuukauden kuntoutuksen jälkeen. Itse tunsin, että olin kuntoon päästyäni entistäkin vahvempi.
-?Lazioon päädyin, kun Mestarien liigan rekisteröintiaika lähestyi. Muut seurat olivat hitaampia tarjouksissaan - käsittääkseni myös Real Madrid oli mukana kiinnostuneiden joukossa - ja Lazioon oli helppo siirtyä, kun seurat olivat jo sopineet kauppasummasta.
-?Juuri kun olin päässyt Roomaan, David Beckham soitti. Hän kertoi, että Unitedin joukkue oli pahoillaan kohtalostani. Pelaajat olivat yhtä yllättyneitä myynnistäni kuin minä itse. Soitto lämmitti mieltä, ja kertoi siitä miten läheisiä olimme toisillemme Manchester Unitedin pukukopissa. Sekin teki lähdön entistä kirpeämmäksi, mutta ei auttanut muuta kuin siirtyä eteenpäin uralla.
Alex Ferguson huhtikuussa 2022. Kuva: Alex Livesey / Getty Images
Alex Ferguson on myöntänyt jälkikäteen, että on katunut myyntiäsi. Oletko ollut yhteydessä häneen äkkilähtösi jälkeen?
-?Olemme tavanneet silloin tällöin. Ensimmäinen kerta oli lehdistötilaisuudessa kesällä 2006, kun Ajax ja United pelasivat samassa kesäturnauksessa Amsterdamissa. Ei ollut vaikea havaita, että kaikki katseet kohdistuivat siellä meihin. Paiskasimme kättä ja vastasin väleihimme liittyviin kysymyksiin ihan rauhallisesti. Käsitin, että Ferguson arvosti elettäni.
-?Nykyään tulemme toimeen oikein hyvin. Olen törmännyt häneen Old Traffordillakin muutaman kerran. Lähtöni syistä ja yksityiskohdista emme ole puhuneet, mutta en piittaa koko jutusta enää - tiedämme kyllä molemmat mitä tapahtui. Menneet ovat menneitä. Sain kuitenkin Unitedilta virallisen kirjeen, jossa kerrattiin tapahtumat seuran näkökulmasta. Se oli kunnioitettava veto, ja todisti että näkemykseni Fergusonista ja muusta Unitedin senaikaisesta johdosta suoraselkäisinä tyyppeinä oli oikea.
-?Unitedilla oli perusteet päästä Jaap Stamista silloin eroon, vaikka kauppa olisi voinut syntyä tyylikkäämmin. Arvostan Fergusonia edelleen niin managerina kuin ihmisenä, enkä ole unohtanut asioita, joita saavutimme seurassa yhteisinä vuosinamme.
Pitääkö paikkansa se, ettei Lazio maksanut aina palkkojasi?
-?Kyllä. Alussa piti järjestellä paljon asioita, asunnot ja muut, ja kun huomasin ettei palkkaa näkynyt tilillä, kysyin uusilta joukkuetovereilta, missä oikein mennään. He kertoivat, etteivät ole saaneet liksaa viikkokausiin.
-?Muutamat sanoivat ihmetelleensä, miten oikein päädyin Lazioon. Otin yhteyttä omistajaan poikineen, mutta mitään ei tapahtunut. Olin puoli vuotta ilman palkkaa. Lopulta sain kaikki rahat, mutta avuksi tarvittiin monenlaista välikättä oikeutta myöten.
Miten kova pala oli viiden kuukauden pelikielto, jonka sait nandrolonista 2001?
-?Järkyttävän kova. En ollut ottanut mitään, mutta minun tehtäväkseni jäi todistaa se. Keho voi tuottaa nandrolonia itsekseen, ja ylitin rajan vain niukasti. Kun aineesta hyötyvät mahdollisesti vain kestävyysurheilijat, ei olisi ollut mitään järkeä käyttää koko ainetta. Pep Guardiola, Fernando Couto, Frank de Boer ja Edgar Davids kärysivät myös. Kuukaudet olivat pitkiä, kun en päässyt pelaamaan.
Mikä oli peliurasi parasta aikaa omasta mielestäsi?
-?Vuodet Italiassa Lazion ja Milanin riveissä. Olin siellä aiempaa kokeneempi, kehittynyt niin pelaajana kuin ihmisenä. Uskalsin pelata Italiassa aiempaa vapautuneemmin.
-?Aiemmin halusin todistaa enemmän kykyni muille, ja kasasin samalla kovia paineita itselleni, mutta kaiken Unitedissa saavutetun menestyksen jälkeen oli helpompi toteuttaa itseään pelikentällä.
Kuva: Martin Rose / Bongarts / Getty Images, John Peters / Manchester United / Getty Images, Ben Hoskins / Getty Images, Roni Rekomaa / Lehtikuva, Kuvankäsittely / IS
Viimeinen kysymys. Kun lähdit Willem II:n riveistä 1996, paikkasi otti Sami Hyypiä. Senkin jälkeen törmäsit urallasi Hyypiään monesti. Mitä muistoja hänestä jäi?
-?Heitimme läppää aina välillä, kun United ja Liverpool kohtasivat brittikentillä. Hän otti urallaan askeleen kerrallaan ja päätyi huippupelaajaksi. Kohtasimme kentällä myös ollessani Milanissa, kun voitimme Mestarien liigan loppuottelussa Liverpoolin.
-?Ei ollut vaikea huomata, miten arvostettu hän oli Liverpoolissa. Hän hoiti hommat siellä jämäkästi, ja oli myös tyyppinä pidetty. Tiedä sitten, ovatko kaikki skandinaavit samanlaisia, mutta omalla urallani huomasin, että sikäläisen väen kanssa oli helppo tulla toimeen.
-?Myös Jari Litmasen kanssa törmäsimme kentällä useasti, erityisesti PSV:n ja Ajaxin välisissä kohtaamisissa. Litmanen oli aina paha pala: putosi hakemaan palloa alempaa ja käsitteli pelivälinettä mainiosti. Hän oli mestari myös katoamaan puolustajan näkökentästä.
-?Vaikka Litmanen ei ollut kenttien nopeimpia pelaajia, hän oli nurmella aina oikeassa paikassa. Kun siihen lisäsi taidot viimeistellä ja järjestää paikkoja muille, kyseessä oli aivan fantastinen pelaaja Ajaxille ja myöhemmin myös muille hänen edustamilleen seuroille.
Kuvitukset: Katri Pulkkinen / IS
TetraSys Oy.