Ilta Sanoma

8. syyskuuta vietetään Charlesin ensimmäistä vuosipäivää Britannian kuninkaana.

8. syyskuuta vietetään Charlesin ensimmäistä vuosipäivää Britannian kuninkaana. Kuva: MVPhotos, Reuters

Kuningas Charlesin ensimmäinen vuosi kuninkaana on pitänyt sisällään mullistusta toisensa perään.

8. syyskuuta tulee täyteen vuosi kuningatar Elisabetin kuolemasta. Samalla vietetään myös Charlesin ensimmäistä vuosipäivää Britannian kuninkaana.

Vuoden kestäneen kuninkuutensa aikana Charles on laittanut brittihovissa tuulemaan. Tavoitteinaan hänellä on ollut kartoittaa uudelleen edustustehtäviä suorittavien brittikuninkaallisten rooleja sekä sitä, keitä perheen jäseniä elätetään verovaroilla ja missä määrin.

Vaikka äidin kuolema ja uudistusten kaavaileminen ovat jo itsessään muutos, viimeinen vuosi on pitänyt Charlesin näkökulmasta sisällään melkoisia käänteitä.

Charlesin ja kuningatar Camillan kruunajaisia vietettiin 6. toukokuuta. Tuore kuningas halusi tuoda tapahtuman tähän päivään ja rikkoi useita perinteitä etenkin rakastettuun äitiinsä verrattuna.

Kuningas Charles kruunattiin Westminster Abbeyssa toukokuussa 2022.

Kuningas Charles kruunattiin Westminster Abbeyssa toukokuussa 2022. Kuva: Andrew Matthews/ REUTERS

Britanniassa kuninkaat on iät ajat kruunattu perinteikkäässä asussa, johon kuuluvat silkkisukat ja polvihousut. Myös Charlesin isoisä kuningas Yrjö VI pukeutui kyseiseen asuun omissa kruunajaisissaan.

Charlesin kuitenkin kerrottiin pitävän polvihousuja vanhanaikaisina, ja ennen kruunajaisia hänen paljastettiin kaavailevan sotilasunivormuun pukeutumista. Toki kuninkaan vaatetus oli kruunajaisten ajan pitkälti piilossa perinteikkään viitan alla.

Kruunajaisia vietettiin muutenkin pienemmässä mittakaavassa kuin Elisabetin kruunajaisia vuonna 1953. Elisabetilla tilaisuus kesti yli kolme tuntia, mutta Charles ja Camilla saatiin kruunattua noin kahdessa.

Charles ja Camilla kuningatar Elisabetin hautajaisissa. Elisabet siunattiin haudan lepoon 19. syyskuuta 2022.

Charles ja Camilla kuningatar Elisabetin hautajaisissa. Elisabet siunattiin haudan lepoon 19. syyskuuta 2022. Kuva: Joe Giddens/REUTERS

Myös vierasmäärässä oli Elisabetin kruunajaisiin verrattuna roima ero. Elisabetin tilaisuudessa kutsuvieraita oli paikalla noin 8?000, kun Charles kutsui paikalle vain 2?000.

Koko Charlesin eliniän Britannian kansalle on ollut selvää, että ennemmin tai myöhemmin hän täyttäisi äitinsä paikan hallitsijana. Tästä huolimatta valtikanvaihdos aiheutti melkoista närää. Charlesin kruunajaisissa nähtiin yksi jos toinenkin kyltti, joita koristivat tekstit "not my king".

Osasyy suhtautumiselle voi olla yleinen monarkian vastustus. Kuningasperhettä ja koko järjestelmää on kuvailtu epädemokraattiseksi, ja monet katsovat kieroon sitä, että kuninkaallisten elämiseen ja heidän juhlamenoihinsa käytetään verovaroja.

Kuluneen vuoden aikana Charles on ottanut kuninkaan edustustehtävät hoitaakseen.

Kuluneen vuoden aikana Charles on ottanut kuninkaan edustustehtävät hoitaakseen. Kuva: Arthur Edwards/ REUTERS

Mielenosoitukset ovat kärjistyneet vallanvaihdon jälkeen. Erityisen kriittistä monarkiaa kohtaan on nuoriso, kertoo BBC. Asiantuntija Satu Jaatisen mukaan syy on se, että nuorille on vaikeampi perustella hallitsijan perinnöllistä asemaa.

Toisaalta monarkian kannattajien näkökulmasta osasyy paheksuntaan saattaa olla Charlesin käytös prinssin roolissa.

Kuninkaallisten tehtäviin ei kuulu ottaa kantaa poliittisiin asioihin tai tulenarkoihin aiheisiin, mutta Charles jopa tunnetaan mielipiteidensä laukomisesta. Hän on puhunut paljon esimerkiksi ilmastonmuutoksesta, ja vuonna 2021 hän kertoi ymmärtävänsä ympäristöliike Elokapinaan (engl. Extinction Rebellion) osallistuvien toimintaa.

Lue lisää: Prinssi Charles kertoo ymmärtävänsä Elokapinan toimintaa -?tätä mieltä hän on nuorista aktivisteista, jotka pysäyttävät liikenteen

Monarkia on saanut jo pitempään osakseen kritiikkiä, joka sai uutta puhtia vallan vaihduttua.

Monarkia on saanut jo pitempään osakseen kritiikkiä, joka sai uutta puhtia vallan vaihduttua. Kuva: Leon Neal/ REUTERS

Erityisen järisyttäviä poliittisia kannanottoja ei Charlesilta ole vuoden aikana kumma kyllä kuultu. Toki loppuelämänsä kestävän kuninkaan pestin aikana hän ehtii niitä vielä halutessaan suoltamaan.

Charlesin suhtautuminen muihinkin kuin kruunajaisprotokolliin on vaikuttanut höllemmältä kuin hänen edeltäjiensä. Esimerkiksi hovin julkaisemia virallisia potretteja on pidetty aiempaa rennompina, kertoo Insider-lehti.

Muun muassa 18. syyskuuta, päivä ennen Elisabetin hautajaisia julkaistussa potretissa poseeraavat kuningas Charles, kuningatar Camilla, prinssi William sekä prinsessa Catherine.

Yleensä virallisissa kuvissa ei nähdä sen kummempia hellyydenosoituksia pariskuntien välillä, mutta tuolloin julkaistussa kuvassa tuore kuningaspari pitää toisistaan kiinni.

Hovi vaikuttaa vallanvaihdon jälkeen suvaitsevan kuninkaallisia kohtaan myös käytöstä, joka olisi ennen tulkittu jopa etikettivirheeksi.

Tällainen tilanne nähtiin, kun Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vieraili kuningas Charlesin luona Britanniassa. Kaksikon kohdatessa Biden asetti kätensä tuttavallisesti kuninkaan selälle, vaikka tavallisesti kuninkaalliseen koskeminen ilman tämän omaa aloitetta on etikettivirhe.

Joe Biden oli kuninkaan seurassa poikkeuksellisen tuttavallinen, mikä ei Charlesia häirinnyt.

Joe Biden oli kuninkaan seurassa poikkeuksellisen tuttavallinen, mikä ei Charlesia häirinnyt. Kuva: Pool

Hovi kuitenkin tiedotti kaksikon tapaamisen jälkeen, että tilanteessa ei ollut mitään ongelmaa ja että kuningas ei ollut Bidenin toiminnasta moksiskaan.

- Mikä upea ele, joka kuvastaa heidän ja kansojemme välistä lämpöä ja läheisyyttä, kommentoi hoville läheinen lähde brittilehdille tuolloin.

Suhtautuminen brittikuninkaallisiin on yleisesti melko kaksijakoinen: Britannian kuninkaallisilla on pitkä tausta muun muassa kolonialismin parissa, mihin kuningatar Elisabet ei juuri ottanut hallitsijana kantaa.

Kuningas Charles on kuluneen vuoden aikana kuitenkin toiminut toisin.

The Guardian -lehti uutisoi huhtikuussa arkistojen kätköistä löytyneestä 1600-luvun dokumentista, jonka mukaan Britannian kuninkaalliset olivat tuohon aikaan osallisina orjakauppaan.

Kuningas Charles edustamassa Skotlannissa elokuussa.

Kuningas Charles edustamassa Skotlannissa elokuussa. Kuva: Robert MacDonald/ REUTERS

Brittihovi reagoi asiaan nopeasti ja tiedotti, että kuningas suhtautuu aiheeseen vakavasti. Todisteluksi hovi osoitti avoimen tukensa Historic Royal Palaces -hyväntekeväisyysjärjestön tutkimukselle, joka paneutuu hovin ja orjakaupan kytköksiin menneisyydessä.

Tiedotteen mukaan kuningas on aiemmin kertonut tuntevansa syvää surua orjuuden aiheuttamasta, yhä jatkuvasta kärsimyksestä ja yrittävänsä ymmärtää asiaa paremmin.

- Tämä on asia, jonka hänen majesteettinsa ottaa erittäin vakavasti, kertoi tiedottaja The Guardian -lehden mukaan.

Kuningatar Elisabetin kuoleman sekä toukokuisten kruunajaisten myötä myös Camillan titteli muuttui herttuattaresta kuningattareksi. Hän onkin edustanut ahkerasti miehensä rinnalla.

Kuningatar Elisabetin kuoleman sekä toukokuisten kruunajaisten myötä myös Camillan titteli muuttui herttuattaresta kuningattareksi. Hän onkin edustanut ahkerasti miehensä rinnalla. Kuva: Andrew Matthews/ REUTERS

Vaikka yllättävää tutkimuksen tukemista ja julkista lausuntoa voidaan pitää vain kansan rauhoitteluna ja kulissien ylläpitämisenä, on teko poikkeuksellinen. Edeltävät hallitsijat ovat jättäneet puheet hovin karmeasta historiasta usein noteeraamatta.

Charlesin taival Britannian hallitsijana ei lähtenyt helpoista urista: hovin vuonna 2020 jättäneet prinssi Harry ja herttuatar Meghan olivat vuosi sitten jo useaan otteeseen suoltaneet julkisuuteen syytöksiä hovin jäsenten ikävästä käytöksestä. Väylinä toimivat muun muassa kohuttu Oprah-haastattelu sekä pariskunnan oma Netflix-dokumentti Harry ja Meghan.

Vuoden 2023 Harry aloitti uudella ulostulolla, kun hänen muistelmateoksensa Varamies julkaistiin tammikuussa. Kirja kuohutti toden teolla, sillä siinä Harry kertoi muun muassa veljensä prinssi Williamin käyneen hänen kimppuunsa.

Prinssi Harry (oik.) elokuussa Singaporessa yhdessä argentiinalaisen poolotähden Nacho Figuerasin kanssa. Harry asustaa nykyään Yhdysvalloissa vaimonsa herttuatar Meghanin ja lastensa Archien, 4, ja Lilibetin, 2, kanssa.

Prinssi Harry (oik.) elokuussa Singaporessa yhdessä argentiinalaisen poolotähden Nacho Figuerasin kanssa. Harry asustaa nykyään Yhdysvalloissa vaimonsa herttuatar Meghanin ja lastensa Archien, 4, ja Lilibetin, 2, kanssa. Kuva: REUTERS/Edgar Su

Myös Charles sai kirjassa tylytystä osakseen ainakin välillisesti, sillä Harry kuvaili Charlesin puolisoa Camillaa muun muassa "vaaralliseksi" ja "roistoksi".

- Kuningas rakastaa poikaansa hyvin paljon, mutta tämän teot ovat haavoittaneet häntä kuolettavasti. Kuningas tulee aina olemaan poikansa tukena, mutta ei halua julkisia riitoja, lähteet kommentoivat brittilehdille kirjan julkaisun aikaan.

Poikansa dramaattisista väitöksistä huolimatta Charlesin huhutaan suunnittelevan tapaamista Harryn kanssa vielä syyskuulle. Tuolloin Harry vierailee Euroopassa muutenkin, sillä hän näyttää naamansa Saksassa järjestettävässä vammautuneille sotilaille tarkoitetussa Invictus Games -urheilutapahtumassa.

Vaikka kuningas Charlesin kruunajaismenot olivat juhlavat, olivat ne myös merkittävästi hillitymmät kuin hänen äitinäs vastaavat kekkerit.

Vaikka kuningas Charlesin kruunajaismenot olivat juhlavat, olivat ne myös merkittävästi hillitymmät kuin hänen äitinäs vastaavat kekkerit. Kuva: Victoria Jones/REUTERS

Viimeksi kaksikko on nähnyt toisensa Charlesin kruunajaisissa toukokuussa, jolloin Harry piti etäisyyttä sekä isäänsä että veljeensä. Spekuloitu syyskuinen kohtaaminen olisi ensimmäinen varta vasten kaksikolle järjestetty tapaaminen sitten Varamies-kirjan julkaisun.

Lue lisää: Lehtiväite: Kuningas Charles suostuu tapaamaan prinssi Harryn - kahdenkeskisellä kohtaamisella erityinen merkitys

Myös kuningasperheen musta lammas ja Charlesin veli, prinssi Andrew on aiheuttanut Charlesille tämän ensimmäisenä kuninkuusvuotena päänvaivaa.

Vaikka Andrew'lla on takataskussaan kyseenalaisuuksia seksuaalirikossyytöksistä lähtien, huomiota on lähiaikoina kiinnittänyt hänen asumiskuvioihinsa liittyvä vääntö.

Prinssi Andrew tunnetaan kuninkaallisen asemansa lisäksi myös seksuaalirikos­syytteistään. Prinssi väisti oikeudenkäynnin maksamalla väitetylle uhrille miljoona­korvaukset.

Prinssi Andrew tunnetaan kuninkaallisen asemansa lisäksi myös seksuaalirikos­syytteistään. Prinssi väisti oikeudenkäynnin maksamalla väitetylle uhrille miljoona­korvaukset. Kuva: Leon Neal/ REUTERS

Tuoreena kuninkaana Charles on varsin ahkerasti pyrkinyt savustamaan veljeään ulos tämän asuinpaikasta, Windsorissa sijaitsevasta Royal Lodge -nimisestä kartanosta.

Andrew ei ota kodista lähteäkseen, eikä ihme. Kyseessä nimittäin on noin 35 miljoonan euron arvoinen, 30-huoneinen lukaali, jonka tiluksilla on muun muassa uima-allas ja useita pienempiä rakennuksia.

Keinot Andrew'n häätämiseksi ovat olleet monet, sillä Charlesin kerrotaan laittaneen veljensä tiukille rahallisesti. Lehtitietojen mukaan kuningatar Elisabet maksoi ennen prinssin laskut, mutta Charles ei tähän touhuun lähde.

Prinssi Andrew ei enää suorita kuninkaallisten edustustehtäviä. Äitinsä kuningatar Elisabetin hautajaisissa hän ei myöskään pukeutunut univormuun sisarustens tavoin.

Prinssi Andrew ei enää suorita kuninkaallisten edustustehtäviä. Äitinsä kuningatar Elisabetin hautajaisissa hän ei myöskään pukeutunut univormuun sisarustens tavoin. Kuva: Joshua Bratt/ REUTERS

Kuningas säikäytti veljensä perinpohjaisesti, kun hän oli pilata myös Andrew'n perinteisen kesälomailun Balmoralin linnassa. Charles päätti pidentää aikaa, jolloin linna on kesällä yleisölle avoinna, minkä vuoksi lukaali ei ollut Andrew'n käytettävissä samoin kuin se yleensä kesäisin on.

Myöhemmin kesällä kuningas vaikutti pyörtäneen päätöksensä, sillä Andrew nähtiin Skotlannissa lomailemassa perheensä seurassa. Reissua pidettiinkin Britanniassa sovinnon eleenä, kertoo Daily Mail.

Yksi Charlesin projekteista on myös ollut kulujen pienentäminen. Daily Mail kertoi syyskuun alussa, että hovissa pyörähtää todennäköisesti pian käyntiin useiden irtisanomisten sarja säästösyistä.

Lehden mukaan Charles ja Camilla ovat kyllästyneitä siihen, että palatsin työntekijöiden keskijohdossa "usea työntekijä hoitaa samantyyppistä tehtävää". Tämän vuoksi kuningaspari kaavailee, että kyseisistä työntekijöistä karsittaisiin pois noin 20 prosenttia, kertoo Insider-lehti.

Määrä kattaa Insiderin mukaan "tusinoittain" työntekijöitä. Daily Mail puolestaan kertoo, että irtisanomisten kohteena olisi erityisesti Buckinghamin palatsin, Sandringhamin sekä Windsorin ja Balmoralin linnojen henkilökunta.

Charlesin kaavailemat leikkaukset eivät kohdistu ainoastaan hovin työntekijämääriin, sillä myös perheenjäsenet ovat joutuneet kiristämään kukkaronnyörejään.

Kuningas Charles III:n kruunajaisia juhlittiin 6. toukokuuta 2023.

Kuningas Charles III:n kruunajaisia juhlittiin 6. toukokuuta 2023. Kuva: DPPA / Sipa USA / MVPhotos

Ilta Sanoma
vendredi 8 septembre 2023 10:51:00 Categories: Ilta Sanoma Kuninkaalliset

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.