Kuningatar Elisabetin kuolema vavisutti koko maailmaa vuosi sitten. Monarkki ehti hallita Britanniaa yli 70 vuotta. Kuva: Reuters, MVPhotos, Zumapress / MVPhotos
Kuningatar Elisabetin terveydentila romahti yllättäen 7. syyskuuta 2022. Vain vuorokautta myöhemmin hän oli poissa.
Tasan vuosi sitten, 8. syyskuuta 2022 kello 20.30 Twitterissä julkaistiin koko maailmaa vavisuttanut uutinen.
Buckinghamin palatsi tiedotti, että Britannian hallitsija, kuningatar Elisabet II oli kuollut.
- Kuningatar kuoli rauhallisesti tänään iltapäivällä, hovi kertoi.
Uutinen oli valtava shokki ja yllätys jopa Elisabetin perheelle, vaikka ennusmerkit lähestyvästä kuolemasta olivat leijuneet ilmassa koko syyskuisen torstaipäivän.
Lue lisää: Kuningatar Elisabet II on kuollut
Kuningatar Elisabet oli mukana hoivakodin lisärakennuksen avajaisissa Maidenheadissa 15. heinäkuuta 2022. Juuri ennen kuolemaansa kuningatar Elisabet perui tapaamisensa monarkin neuvonantajien toimielimen kanssa. Kuva: Reuters
Tapahtumien vyöry alkoi vuorokautta aiemmin, kun hovi tiedotti 96-vuotiaan Elisabetin terveysongelmista.
Kuningatar joutui perumaan 7. syyskuuta tapaamisensa Privy Councilin eli Britannian monarkin neuvonantajien toimielimen kanssa.
Elisabetilla oli takanaan tiukan aikataulun täyttämä päivä, ja lääkäri määräsi hänet lepoon sen aiheuttaman rasituksen vuoksi. Kuningatar oli tavannut tiistaina 6. syyskuuta Britannian vasta valitun pääministerin Liz Trussin ja pyytänyt tätä muodostamaan hallituksen.
- Eilisen täyden päivän jälkeen hänen majesteettinsa vastaanotti lääkärien neuvon levätä, Buckinghamin palatsin edustaja kommentoi.
Lue lisää: Lääkärit määräsivät kuningatar Elisabetin, 96, lepoon - perui tärkeän tapaamisen
Tapaamisesta julkaistiin kuvia, joissa huomio kiinnittyi Elisabetin sinertäviin käsiin. Huoli heräsi, sillä moni epäili kuningattaren joko satuttaneen itsensä tai joutuneen tiputukseen.
Tiistaina 6. syyskuuta 2022 kuningatar tapasi Liz Trussin. Kuva: Jane Barlow / Reuters
Kuvat ottaneen Jane Barlow'n mukaan kuningatar oli kuitenkin hymyileväinen ja onnellisen oloinen.
Brittimedian mukaan tarvetta sairaalahoidolle ei ollut vielä keskiviikkoiltana 7. syyskuuta, vaikka kuningatar oli määrätty lepoon.
Seuraavana päivänä tilanne huononi dramaattisesti.
Lääkärit huolestuivat monarkin terveydentilasta toden teolla ja suosittelivat, että kuningatar pysyisi heidän tarkkailussaan. Elisabet lepäsi Balmoralin linnassa Skotlannissa samalla, kun hovi tiedotti hänen terveydentilansa huononemisesta kello 14.30 Suomen aikaa.
Pian tapahtumat etenivät vauhdilla. Kuninkaallisen perheen jäsenet rynnistivät kohti Balmoralia, kuka mistäkin.
Perhettä saapui Skotlantiin kuninkaallisten ilmavoimien lentokoneella. Menopeli kieli siitä, ettei aikaa ollut hukattavaksi ja että kuningattaren tilanne oli hyvin vakava.
Charles ja Camilla olivat ensimmäisinä paikalla kuultuaan Elisabetin voinnista. Kuva: Yui Mok / Reuters
Prinsessa Anne ehti paikalle Charlesin jälkeen. Kuva: Russell Cheyne / Reuters
EnsimmäisInä kuningattaren vierelle ennättivät silloinen prinssi, nykyinen kuningas Charles ja hänen puolisonsa Camilla. Heidän perässään paikalle porhalsi prinsessa Anne. Pian perillä olivat myös prinssi William, prinssi Edward, Wessexin kreivitär Sophie ja prinssi Andrew.
Myös Britanniassa sattumalta ollut prinssi Harry oli matkalla isoäitinsä sairasvuoteen vierelle, mutta myöhemmin kävi ilmi, että hän oli pahasti myöhässä.
Aluksi tiedotettiin, että myös herttuatar Meghan matkustaisi Elisabetin luo. Suunnitelmat kuitenkin peruttiin äkisti, ja julkisuuteen levisi huhuja äärimmäisen kireästä tilanteesta Sussexin herttuaparin ja muun kuninkaallisen perheen välillä. Väitteiden mukaan Meghan ei ollut tervetullut perhepiiriin niin vaikealla hetkellä.
Herttuatar ei lopulta matkustanut Balmoraliin, vaan pysytteli Lontoossa. Myös prinsessa Catherine jäi lastensa luo.
Kuningas Charles kuvattiin poistumassa Balmoralin linnasta 9. syyskuuta. Kuva: Russell Cheyne / Reuters
Maailma alkoi valmistautua uutiseen Elisabetin kuolemasta, sillä se vaikutti lähestyvän vauhdilla. Ihmisiä kertyi Lontoossa Buckinghamin palatsin luo. Balmoralin linnan ulkopuolella tungeksi väkeä ja mediaa.
Brittiläinen BBC One -kanava perui normaalin tv-ohjelmistonsa jo aiemmin päivällä.
Parlamentti keskeytti istuntonsa ja kuningattaren terveyshuolista tiedotettiin sen edustajille. Myös Buckinghamin palatsin vahdinvaihto peruttiin.
The Guardianin mukaan Britannian hallinnossa järjestettiin jo aamupäivällä hätäkokous, jossa tehtiin selväksi, että kuningattaren kuolema oli lähellä.
Uudelle pääministerille Liz Trussille uutinen tarkoitti sitä, että hän joutui heti valtavaan tulikasteeseen. Edessä oli monarkin kuoleman varalle luodun London Bridge -suunnitelman toteuttaminen. Trussin avustajat lähtivät hakemaan tämän kotoa mustia vaatteitta, jotta pääministeri voisi pukeutua surupukuun.
Lue lisää: Tällainen tapahtumien vyöry alkoi sillä hetkellä, kun kuningatar Elisabet kuoli
Vain kuusi tuntia hovin terveysongelmista kertoneen tiedotteen jälkeen kävi selväksi, että Britannia oli menettänyt "koko kansan isoäitinsä".
Liput laskettiin puolitankoon kuolinuutisen johdosta. Kuva: Maja Smiejkowska / Reuters
BBC:n erikoislähetyksen tummaan pukuun pukeutunut juontaja Huw Edwards painoi päänsä alas ja kertoi ääni väristen, että tieto kuningatar Elisabetin kuolemasta saapui kello 18.30 Britannian aikaa. Tv-ruudussa nähtiin kuvaa puolitankoon lasketusta Buckinghamin palatsin lipusta.
Pian sen jälkeen BBC:n lähetys meni mustaksi.
- BBC keskeyttää kaiken normaalin ohjelmansa. Tämä on BBC News Lontoosta. Buckinghamin palatsi on tiedottanut kuningatar Elisabetin kuolemasta Balmoralissa.
Buckinghamin palatsin portille kiinnitettiin kyltti, jossa oli valkoinen, A4-kokoinen paperi puukehyksissä. Se kertoi koruttomasti saman uutisen: Elisabet todella oli kuollut.
Buckinghamin palatsin portille kiinnitetty kyltti. Kuva: Henry Nicholls / Reuters
Prinssi Harry ei ehtinyt nähdä isoäitiään ennen tämän kuolemaa. Kuva: Russell Cheyne / Reuters
Prinssi Harryn kone laskeutui Skotlantiin 15 minuuttia sen jälkeen, kun virallinen tiedote kuningattaren kuolemasta tuli julki. Surullisen näköinen Harry kuvattiin autossa Aberdeenin lentokentällä, kun hän lähti kohti Balmoralin linnaa läheistensä luo.
Harry oli paikalla vasta noin 1,5 tuntia kuolinuutisen jälkeen.
Todellisuudessa Elisabet kuoli kuitenkin jo paljon aiemmin, iltapäivällä kello 15.10 Britannian aikaa. Uutinen salattiin maailmalta siis yli kolmen tunnin ajan.
Kuningattaren kuolema vaikutti olevan shokki jopa perheelle. Iäkkään monarkin tiedettiin toki menehtyvän jossakin vaiheessa, mutta alle kaksi päivää aiemmin hänet oli nähty edustustehtävissä suhteellisen hyvävointisena.
- Olen pelännyt tätä hetkeä, kuten tiedän monien ihmisten pelänneen, Charles kommentoi kuoleman jälkeisenä päivänä.
Elisabetin pitkä elämä ja valtakausi päättyi Balmoralin linnassa, jota hän rakasti ja jossa hän vietti kesälomiaan.
Kuningattaren aivan viimeisistä hetkistä tiedetään hyvin vähän. Mediatietojen mukaan hänen kuntonsa romahti nopeasti. Viimeisenä kesänään Elisabet vietti rauhallista elämää, mutta jatkoi kuitenkin työntekoa terveydentilansa niin salliessa.
Koronan aiemmin sairastanut kuningatar joutui perumaan useita edustustilaisuuksia, mutta näyttäytyi sinnikkäästi muun muassa brittiläisessä hoivakodissa heinäkuussa.
Kuningattaren todellista terveydentilaa oli mahdoton tietää, sillä hovi piti sen visusti salassa. Selvää kuitenkin oli, että hän kärsi liikkumisvaikeuksista ja tarvitsi yhä enemmän lepoa.
Ihmiset reagoivat voimakkaasti uutiseen kuningattaren kuolemasta Buckinghamin palatsin edustalla 8. syyskuuta 2022. Kuva: Henry Nichols / Reuters
Yksi harvoista kuningattaren kanssa juuri ennen hänen kuolemaansa aikaa viettäneistä oli Skotlannin kirkon piispa Iain Greenshields. Hän oli paikalla Balmoralissa kolmena päivänä ennen kuningattaren kuolemaa.
Piispan mukaan Elisabetin vierailijoita oli vähennetty merkittävästi, ja illallisilla linnassa oli läsnä vain kuusi henkilöä: Wessexin kreivitär Sophie, prinsessa Anne ja hänen puolisonsa Timothy Laurence, kuningattaren hevosista vastannut John Warren sekä piispa ja itse kuningatar.
Greenshields kertoo Daily Mailille, että kuningatar oli hauras mutta mieleltään hyvin terävä. Kuningatar puhui viimeisten aterioidensa ja Greenshieldsin kanssa käymiensä kahdenkeskisten keskustelujen aikana paljon uskostaan.
- Hän ei katunut mitään ja hän oli löytänyt rauhan, Greenshields sanoo.
- Hän myös mainitsi isänsä, Yrjö VI:n, ja sen, miten suuri vaikutus isällä oli häneen.
Myös kuningattaren rakkaudesta Skotlantia ja Balmoralin linnaa kohtaan juteltiin paljon.
- Kesken erään keskustelumme hän meni ikkunan luo ja sanoi "kukapa ei haluaisi olla täällä", Greenshields muistelee.
Kun uutinen Elisabetin kuolemasta levisi, hänen virka-asuntonsa, Lontoossa sijaitsevan Buckinghamin palatsin yläpuolelle piirtyi sateenkaari. Sama näky toistui hetken päästä Windsorissa, jossa kuningatar hyvin pitkälti vietti viimeiset vuotensa.
Sateenkaarista tuli Britanniassa nopeasti kuningattaren kuoleman koskettava symboli.
Sateenkaari ilmestyi taivaalle Buckinghamin palatsin edustalle kuningatar Elisabetin kuolinpäivänä 8. syyskuuta 2022. Paikalle oli kerääntynyt paljon yleisöä. Kuva: Toby Melville / Reuters
Myös Windsorin linnan yllä nähtiin sateenkaari 8. syyskuuta 2022. Kuva: SWNS / MVPhotos
Kuningas Charles piti koskettavan puheen äidilleen. Kuva: Yui Mok / Reuters
Koskettava oli myös kuningas Charlesin puhe, jonka hän piti äitinsä muistoksi seuraavana päivänä. Charles kiitti kuningatarta kaikesta ja kertoi perheen olevan surun murtama.
- Kiitos rakkaudestasi ja omistautumisestasi perheellemme ja sille kansakuntien perheelle, jota olet palvellut niin ahkerasti kaikki nämä vuodet.
- Enkelten lennot laulakoot sinut lepoosi.
Elisabet oli kuollessaan 96-vuotias. Hän ehti hallita Britanniaa 70 vuotta. Myöhemmin kerrottiin, että hänen kuolinsyynsä oli vanhuus.
Bertie-poika laski kukkasia äitinsä kanssa kuningattaren muistolle Buckinghamin palatsin edustalla 9. syyskuuta 2022. Kuva: John Sibley / Reuters
Kuningatar Elisabetin hautajaiset olivat valtava tapahtuma, jota seurattiin tarkasti ympäri maailmaa. Kuva: Dek Traylor / Reuters
Kuningatar Elisabet 21.4.1926-8.9.2022. Kuva: Pete Maclaine / Zumapress / MVPhotos
Lähteet: IS Arkisto, Daily Mail, Page Six, BBC, The Guardian
TetraSys Oy.