Aitajuoksija Viivi Lehikoinen elää huippu-urheilijan elämää. Kuva: Outi Pyhäranta / HS
Aitajuoksija Viivi Lehikoinen on kehittynyt Timanttiliiga-tason urheilijaksi. Se vaatii ympärille ison tiimin. Lehikoisen manageri ja sisko Inka Kärkkäinen kertoo, millainen ryhmä on.
Viikko ennen Budapestin MM-kisojen alkua aitajuoksija Viivi Lehikoiselle tuli suositus Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksesta.
Heti harjoituksen jälkeen pitäisi mennä puoleksi tunniksi saunaan, jotta keho tottuisi lämpöön.
Sitä on luvassa Unkarissa, jossa elohopea voi MM-kisojen aikana reilusti yli 30 asteen lämpötiloihin.
Lehikoinen teki työtä käskettyä. Ensin harjoitus Leppävaarassa, sen jälkeen uimahalliin ja saunaan.
-?Sattui sellainen päivä, että oli kovia löylynheittäjiä. Siellä Viivi istuskeli kaakeleita vasten lattialla, Lehikoisen manageri ja sisko Inka Kärkkäinen kertoo.
Inka Kärkkäinen on siskonsa Viivi Lehikoisen manageri. Kuva: Rio Gandara / HS
Lehikoinen on noussut urheilijana tasolle, jolla on saatu kutsuja Timanttiliigaankin. 400 metrin aitojen Suomen ennätyksen hän sai nimiinsä viime kaudella, ja tällä kaudella ennätys on entisestään parantunut. Nyt lukemat ovat 54,40.
Kärkkäinen sanoo, että Lehikoisen kanssa on tehty päätös, jonka mukaan mistään tarpeellisesta ei jousteta siksi, että rahaa jäisi enemmän säästöön tulevaisuuteen.
Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että Lehikoisen ympärillä on laaja joukko ihmisiä, jotka tekevät työtä hänen uransa eteen.
Kihu ja Kärkkäinen edustavat tietyllä tapaa listan ääripäitä, mitä tulee ajankäyttöön.
Kihun asiantuntemus on käytössä hyvinkin spesifien yksityiskohtien suunnittelussa. Kärkkäinen sen sijaan on aktiivisesti mukana arjessa.
Hän esimerkiksi hankkii Lehikoiselle yhteistyökumppaneita ja pitää heihin yhteyttä, varaa lennot ja hotellit ja muistuttelee somepäivityksistä.
-?Jos Viivillä on reisi kipeä, ja pitää saada magneettikuva otettua heti, minä olen se joka soittelee lääkärikeskuksiin ja selvittää, mihin pääsee seuraavan tunnin sisään eikä kahden päivän päästä.
Ennen kuin Kärkkäinen pääsee sovittelemaan Lehikoisen kalenteriin muita tapaamisia, sinne on kirjattu tarkasti harjoitusohjelma. Sen suunnittelusta vastaa Lehikoisen valmentaja Laurent Meuwly.
Kärkkäinen sanoo urheilun menevän Lehikoisella kaikessa edelle. Hän tietää, että kahden harjoituksen päiville ei kannata edes yrittää sopia mitään. Samalla se tarkoittaa sitä, että myytävänä on kumppanuus urheiluun tosissaan suhtautuvan urheilijan kanssa.
-?Jos on vaikka kumppanikuvauksia tai mediapäivä, aikataulu käydään harjoitusohjelman mukaan läpi. Se ei mene läpi, että vain ilmoitan jonkun päivän. Siihen tulee aika tiukkaa vastausta.
Sveitsiläisvalmentaja Lauren Meuwly vastaa Lehikoisen harjoitusohjelmasta. Kuva: Joonas Kuisma
Lehikoisen luotto ympärillään oleviin ihmisiin on Kärkkäisen mukaan korkea kunkin omalla erikoisalalla. Sveitsiläisen Meuwlyn osalta valmentaminen on paljon kokonaisvaltaisempaa kuin pelkkä aitatekniikan tarkkailu kentältä.
Kun yhteistyö alkoi, Meuwly lähetti Lehikoiselle listan asioista, joista hän haluaa tietoa. Paljolti kyse oli perusasioista, esimerkiksi lisäravinteista, unirytmistä ja ruokavaliosta.
Yksityiskohtaisempaa ohjeistus oli, kun Lehikoinen valmistui toisella mantereella olleisiin arvokisoihin: Tokion olympialaisiin 2021 ja Eugenen MM-kisoihin 2022.
-?Sieltä on tullut täsmälleen kellotettu aikataulu, miten valmistautuminen käynnistetään. Tavoitteena on, että keho on jo valmis aikaeroon ja kovan harjoittelun voi aloittaa kohdemaassa heti.
Valmistaviin toimenpiteisiin kuuluu myös valon välttely tai altistus valolle tiettyihin aikoihin vuorokaudesta, jotta vuorokausirytmi siirtyy oikein. Kisapaikkaan voidaan viedä kotoa oma patja ja tuuletin, jotta lepo on kunnollista.
Myös matkustusaikatauluihin Muewly sanoo näkemyksensä.
-?Suunnitelmallisuus on kaiken a ja o, eikä Laurent mielellään jousta suunnitelmista.
Palautumiseen on omat ohjeensa: osan treeneistä jälkeen käytetään kylmäallasta, osan jälkeen palautumishousuja.
Alkukesästä Paavo Nurmi gamesin yhteydessä Meuwly kertoi näkemyksenään, että Lehikoisella kesti liikaa aikaa mediavelvollisuuksissa Münchenin välierän jälkeen.
Meuwly sanoi jopa, että Lehikoinen menetti sen vuoksi EM-pronssin. Tänä vuonna Lehikoinen on ollut median tavoitettavissa harvakseltaan.
-?Oleelliseen keskittyminen on ollut osin Viivin omaa päätöstä, mutta osin myös Laurentin, Kärkkäinen sanoo.
Viivi Lehikoinen harjoitteli Mikael Ylöstalon valvovan silmän alla Eläintarhan urheilukentällä Helsingissä elokuussa 2022. Kuva: Outi Pyhäranta / HS
Kun "Viivin tiimiä" käydään Kärkkäisen ja Muewlyn jälkeen läpi pidemmälle, on kymmenen nimeä koossa nopeasti. Valmennuksen lisäksi urheilijan täytyy pitää huolta niin kehostaan kuin mielestään.
Pisimpään mukana on ollut fysioterapeutti Jukka Nordström, jonka kanssa yhteistyö alkoi Lehikoisen ollessa alakouluikäinen. Toisena fysioterapeuttina on Jarmo Ahonen, jotta asioihin saadaan eri näkökulmia.
Lehikoisen ollessa Suomessa harjoituksia valvoo Mikael Ylöstalo. Käytettävissä Suomessa on myös useita hierojia, lääkäri Mira Kaikkonen, ravintoterapeutti Kaisa Sali ja urheilupsykologi Tatja Holm, joka toimii henkisenä valmentajana.
Kaikki tuovat panoksensa, joskaan kukaan ei työskentele täysiaikaisesti vain Lehikoiselle. Kärkkäinenkin on päivätöissä juristina. Hän manageroi "rakkaudesta lajiin" ja siskoon.
Viivi Lehikoinen juoksi naisten 400 metrin aitajuoksun alkuerissä Kalevan kisoissa Lahdessa heinäkuun lopussa. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Meuwlyn ja kotimaisen ryhmän lisäksi Lehikoisella on tukenaan ulkomaanleirien apu.
Meuwlyn päätyö on Hollannin yleisurheilumaajoukkueessa. Hollannissa olevaan valmennuskeskukseen ulkomaalaisilla urheilijoilla on tällä hetkellä mahdollisuuksia päästä harvoin ja rajatusti.
Leireille Meuwlyn valmennusryhmään kuuluvat ovat päässeet kuitenkin mukaan, joten ryhmä on laaja. Leirille tulon ehto on, että mukana on muukin henkilökohtainen valmentaja kuin Meuwly valvomassa päivittäistä tekemistä. Periaate olisi tarkoittanut ainoana suomalaisena valmennuksessa olevalle Lehikoiselle roimaa lisäkulua.
Apu on löytynyt siitä, että samoilla leireillä on ollut myös Puolan maajoukkue. Pika-aituri Pia Skrzyszowskan valmentaja Jaroslaw Skrzyszowski on kantanut vastuun Lehikoisen osuudesta.
Samaa yhteistyötä on käytetty myös leirien hieronnoissa sekä Puolan että Hollannin maajoukkueen kanssa.
-?On todella hienoa, että Viivi pääsee osaksi tätä ja siitä maksaa mielellään.
Ajoittain leirillä on käytetty apuna myös italialaisten ja ukrainalaisten valmentajia, mutta erityisesti Puolan ja Hollannin osalta taloudellinen merkitys on suuri, sillä leiripäiviä kertyy paljon.
-?Näin Pian isän Paavo Nurmi gamesissa ja nauroin hänelle, että Puolan yleisurheiluliitto on yksi Viivin suurimmista tukijoista, koska säästö on aika iso, Kärkkäinen sanoo.
Manageri Inka Kärkkäinen pitää yhteyttä Viivi Lehikoisen yhteistyökumppaneihin ja varaa Lehikoisen hotellit ja lennot. Kuva: Rio Gandara / HS
Kärkkäinen tietää managerin näkökulmasta, että laajan ja asiantuntevan tiimin rakentaminen ei ole halpaa.
Ravintoterapeutin Lehikoinen saa Olympiakomitean kautta, mutta esimerkiksi hierojat ja fysioterapeutit Lehikoiselle hankitaan Kärkkäisen mukaan listahinnoilla.
Järjestely takaa sen, että kehonhuollon ammattilaiset ovat varmuudella tuttuja, ja juuri niitä, jotka halutaan tiimiin.
-?Talvikaudella Viivillä oli reisien kanssa vaikeaa. Pelkästään hierojien, fysioiden ja eri hoitojen lasku oli pari tonnia, ja puhuttiin kolmen viikon pätkästä. Mietin, että jos olisi tällaista ympäri vuoden, budjetti alkaisi loppua aika nopeasti, Kärkkäinen sanoo.
Olympiakomitealla on akatemiassa kuntoutuspalvelu, johon Lehikoinen yritti päästä mukaan, mutta kukaan ei koskaan palannut yhteydenottoihin.
-?Oma tukiverkosto pitää olla luotettava, Kärkkäinen sanoo.
Kahdeksan viikon leirijaksolle Etelä-Afrikassa, Espanjassa ja Turkissa tuli Kärkkäisen mukaan hintaa 13?000 euroa. Yhteensä leiriviikkoja on vuoden aikana 16.
Lisäksi päälle tulee viidestä kymmeneen reissuviikkoa kisakaudella.
Halvemmallakin joissain asioissa voisi Kärkkäisen mukaan päästä, mutta yhdessä sovittu linjaus on se, että kansainvälisestä vaatimustasosta pidetään kiinni.
Esimerkiksi matkustamisen voisi hoitaa selvästi halvemmallakin, mutta laadusta ei tingitä.
-?Viivillä on ollut sellaiset vammat, jotka vaativat tietynlaista matkustamista ja kalliimpia lentolippuja. Siitä maksetaan ylimääräistä, että lennot eivät vaikuttaisi.
Kärkkäinen aloitti tehtävänsä jo 2015, kun Lehikoinen voitti Nuorten olympiafestivaaleilla 15-vuotiaana. Matka huipulle ei ollut suoraviivainen vaan sisälsi ennen Meuwlyn talliin siirtymistä vuosia, jolloin ennätys ei parantunut.
Silloin rahasta oli tiukempaa, mutta esimerkiksi hieronnasta ja fysioterapiasta ei säästetty.
Joskus Lehikoinen on kysynyt Kärkkäiseltä eri asioista, onko niihin varaa.
-?Olen sanonut, että tämän pitää mennä niin, että sinä katsot, mihin sinun pitää mennä ja minä kaivan rahat jostain, Kärkkäinen sanoo.
Rahaa tulee sisään useammasta suunnasta: erityisesti kumppaniyrityksiltä, lisäksi omalta seuralta HIFK:lta, Urheiluliitolta ja Olympiakomitealta. Opetus- ja kulttuuriministeriö maksaa apurahaa, jota Lehikoinen saa tällä hetkellä 10?000 euroa.
Toistaiseksi Lehikoisen uraa on pyöritetty urheilija- ja valmennusrahastojen kautta. Todennäköisesti jo tämän vuoden aikana toiminta yhtiöitetään.
-?Viivin oli tarkoitus siirtyä yrittäjäksi jo vuosia sitten, mutta tuli aallonpohja ja tulokset lähtivät laskuun. Sitä on venytetty, että saadaan tietty kumppanitaso. Nyt se on enemmän kiinni siitä, että ehdin sen hoitaa.
TetraSys Oy.