Ilta Sanoma

Kuva: Janne Aaltonen / IS

Lähes seitsemän vuotta sitten Sara Al Husaini meni naimisiin. Se oli kaikkea muuta kuin hänen elämänsä onnellisin päivä. Nyt pakkoavioliiton uhri haluaa kertoa tarinansa, jotta yhteiskunnalliseen ongelmaan puututtaisiin.

Ajatuksella leikittiin silloin, kun Sara Al Husaini oli vasta pikkutyttö. Että jonain päivänä hän menisinaimisiin irakilaisen sukulaismiehensä kanssa.

Mutta ei se ollutkaan leikkiä, vaan lopulta täyttä totta. Ja se tapahtui tavalla, jota Al Husaini ei osannut lainkaan aavistaa.

Miten hänen oma sukunsa pystyi tehdä hänelle niin?

Al Husaini vietti lapsuutensa Kuopiossa. Perhe saapui Irakista kiintiöpakolaisina, koska Husainin isä oli vastustanut Saddam Husseinia. Vanhemmat adoptoivat Al Husainin pakolaisleiriltä, ja hän oli kuukauden vanha, kun he saapuivat Suomeen.

Al Husainin mukaan perhe pelkäsi kaupungin lastensuojelua, mitä hän pitää melko yleisenä arabiperheissä.

Koulussa muslimilasta kohdeltiin eri tavalla kuin muita.

-?En oppinut uimaan koulussa. Seksuaalikasvatuksen tunneilta minut ohjattiin pois, koska olin muslimi. Kässäntunnilla multa kiellettiin possulaukun tekeminen. Sitä perusteltiin vanhemmillani ja uskonnolla.

- Eiväthän vanhempani olisi edes välittäneet possulaukun tekemisestä, Al Husaini sanoo.

Lapselta itseltään ei kysytty, olisiko hän halunnut olla mukana vai ei. Al Husaini ei vielä silloin ymmärtänyt, että kyse oli syrjinnästä.

Hän pohti pienenä paljon, miksi muut lapset eivät käytä huivia, vaikka hänen piti käyttää. Ihmetystä herättivät myös eri oikeudet veljien kanssa. Kirjassaan Huono tyttö (Like, 2023) Al Husaini kuvailee, miten hänen veljellään oli oma huone ja Playstation, kun siskot joutuivat jakamaan huoneen.

Omassa yhteisössä epäkohtien kyseenalaistaminen kuitattiin jumalalla.

Perhe muutti viideksi vuodeksi sotaisaan Irakiin, kun Al Husaini oli 14-vuotias. Hänen mukaansa keskeisin syy muuttoon oli lastensuojelun pelko.

-?Luulin, että menemme viettämään kesälomaa. Se vaikutti negatiivisesti mielenterveyteeni, kun ymmärsin, että jäimme sinne.

Al Husaini halusi kouluun, jotta päivissä olisi tekemistä. Tyttökoulussa kaikki pukeutuivat koulupukuhuin. Kerran viikossa he nostivat lipun salkoon ja lauloivat kansallislaulua, Al Husaini muistelee.

-?Aloin miettimään, että kuka mä olen. Irakilaisuus ei ollut niin negatiivista kuin mikä kuva suomalaisilla on. Siellä on paljon kauniita asioita, jotka kuuluvat mun kulttuuriin.

Viisi vuotta myöhemmin Al Husaini palasi Suomeen, aloitti lukion ja muutti omilleen.

Sara Al Husaini sanoo, että monilta pakolaisilta puuttuu sosiaalista pääomaa ja kielitaitoa, joiden avulla voisi löytää tietoa ja apua.

Sara Al Husaini sanoo, että monilta pakolaisilta puuttuu sosiaalista pääomaa ja kielitaitoa, joiden avulla voisi löytää tietoa ja apua. Kuva: Janne Aaltonen / IS

Lapsi kasvoi aikuiseksi, ja Al Husaini alkoi miettiä yhtä enemmän sitä, miten hän itse haluaa elää elämäänsä.

Hän tajusi, ettei usko Islamin opetuksiin. Eikä hän halunnut enää käyttää huivia.

Alkoi kiihkeä googlaus, kun Al Husaini yritti selvittää, mikä olisi paras tapa kertoa huono uutinen.

Eräänä päivänä hän siivosi, laittoi ruokaa ja kutsui äitinsä kylään. Hän kertoi, ettei usko ja aikoo lopettaa huivin käytön.

Al Husaini arvelee, ettei uutinen tullut täytenä yllätyksenä. Hän oli lopettanut rukoilemisen ja kyseenalaistanut islamilaista siveyskulttuuria jo kauan ennen isoa päätöstään.

Silti sen seuraukset olivat hurjat:

-?Mun muille perheenjäsenille sanottiin, etteivät he saa olla yhteydessä muhun. Jäin ihan yksin. Mulla ei ollut mitään hajua, että mistä olisin saanut apua. Olin tottunut siihen, että mulla on mun perhe.

Raju reaktio ylsi myös perhepiirin ulkopuolelle.

-?Lähipizzeriassa muslimimiehet kyselivät huivistani. Muslimeista koostunut kaveriporukkani hylkäsi minut, Al Husaini sanoo.

Hän arvelee ystäviensä pelänneen sitä, että koko uskonto leimataan huonoksi suomalaisten silmissä, koska hän oli lähtenyt siitä.

Vaikka uskonto ei istunut Al Husainin arvoihin, hän päätti palata uskoon ja pukea huivin päälleen, jotta hän saisi ympärilleen edes läheisimmät ihmiset.

-?Välillä toivon, että uskoisin oikeasti. Moni asia olisi paljon helpompaa vain hyväksyä.

Perhe palasi Al Husainin elämään, mutta osa ystävistä ei. Kaksi kuukautta ilman huivia jätti jäljet.

Myöhemmin vanhemmat ehdottivat lomamatkaa Irakiin. Al Husaini mietti, oliko irtiottoyritys vielä liian tuore. Olisiko Irakiin lähtö turvallista?

-?Puhuin ajatuksista veljelleni, ja hän vain nauroi niille. Hän sanoi, että mietin turhaan. Ajattelin, että tuskin mitään nyt oikeasti tapahtuisi.

Ja niin jouluna 2015 hän lähti perheensä kanssa Irakiin.

Sen piti olla pelkkä lomamatka, jonka aikana tavattaisiin sukulaisia ja vierailtaisiin historiallisissa paikoissa. Kuukauden reissu, jonka jälkeen tuolloin 23-vuotias Al Husaini palaisi takaisin Suomeen ja kouluun. Niin hänelle sanottiin.

Al Husaini toivoo, että kunniaväkivallasta ja pakottavasta kontrollista puhuttaisiin enemmän. Esimerkiksi kouluissa ja niin, että tietoa olisi helppoa löytää eri kielillä.

Al Husaini toivoo, että kunniaväkivallasta ja pakottavasta kontrollista puhuttaisiin enemmän. Esimerkiksi kouluissa ja niin, että tietoa olisi helppoa löytää eri kielillä. Kuva: Janne Aaltonen / IS

Irakissa sukulaiset alkoivat vihjailla avioliitosta, sen toteuttamisesta, mitä jo lapsuudessa puhuttiin.

Aviomieskin oli jo mietitty: Al Husainin serkku Rasheed. Ennen huivin riisumista hän oli aina saanut kieltäytyä kosinnoista, mutta nyt asiat olivat muuttuneet.

-?Avioliittoa perusteltiin turvana mun maineelle. He ajattelivat, että avioliitto ankkuroisi mut uskontoon ja olisi hyväksi minulle.

Al Husaini tietysti vastusti ideaa. Hän sai tukea veljeltään ja siskoiltaan.

Sukulaisten vihjailu muuttui kuitenkin nopeasti kiristykseksi.

Al Husainille valkeni, että hänestä tulisi pakkoavioliiton uhri.

Hän halusi paeta. Al Husaini oli saanut Rasheedin perheeltä myötäjäislahjaksi rahaa, jolla hän yritti ostaa matkatoimistosta lennot kotiin.

Suunnitelma epäonnistui.

- Aloin pelätä, etten selviäisi hengissä.

Hääpäivänään Al Husaini oli kauhusta kankea. Hänen neitsyyttään oli varjeltu tähän päivään saakka. Kunnia oli siitä kiinni, ja pian neitsyys pitäisi todistaa koko suvulle.

Otteet ovat Al Husainin kirjasta Huono tyttö, jota kustantaja luonnehtii omakohtaiseksi romaaniksi:

En ole koskaan kuvitellut, että minun hääni päättyisivät jo ennen yhdeksää. Tai kyllähän niitä juhlitaan yhä, mutta ilman minua. Häät päättyvät minun osaltani tähän. Ne päättyisivät siihen, kun minut raiskataan.

Puristan kädessäni äidin antamaa valkoista kangaspalaa. "Muista pyyhkiä veri tähän", äiti ohjeisti ennen hääjuhlaa.

IS on nähnyt Al Husainin ja miehen virallisen avioliittotodistuksen.

Fakta

Pakkoavioliitossa toinen tai kumpikaan puolisoista ei ole voinut vaikutta avioliiton solmimiseen tai puolison valintaan.

Liittoon on voitu pakottaa esimerkiksi kiristämällä, uhkailulla tai väkivallalla.

Uhri ei aina itse ymmärrä tilannetta tai tiedä, että hänellä voisi olla muitakin vaihtoehtoja.

Kieltäytyminen voi johtaa suvun ja yhteisön hylkäämiseen, kunniaan liittyvään väkivaltaan tai kuolemaan.

Kunniaväkivalta on väkivallan muoto, joka on seurausta esimerkiksi yhteisön normien tai yksilön sääntöjen rikkomisesta.

Kunniaan liittyvä väkivalta ei ole sidoksissa tiettyihin maihin, etnisiin ryhmiin tai uskontoihin. Sitä esiintyy monissa yhteisöissä eri puolilla maailmaa.

Suomessa pakkoavioliittojen määrä on kasvanut. Suomessa on pakkoavioliitot hyväksyvistä kulttuureista tulleita maahanmuuttajia yhä enemmän, mikä selittää kasvua. Näin arvioi Joutsenon vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Katri Lyijynen Ilta-Sanomille syksyllä 2021.

Suurin osa pakkoavioliiton uhreista on tyttöjä ja naisia.

Suomessa pakkoavioliitto on kriminalisoitu ihmiskauppana, törkeänä ihmiskauppana tai pakottamisena.

Apua ihmiskaupan uhreille tarjoavat muun muassa Monika-Naiset, ihmiskauppa.fi, ja poliisi.

Lähde: Ihmiskauppa.fi

Al Husainista oli tullut serkkunsa Rasheedin vaimo. Rasheed tuli Al Husainia köyhemmästä perheestä. Miestä pidettiin suorastaan liberaalina, kun hän antoi vaimonsa käyttää housuja.

-?Mun oli pakko mielistellä perhettä, että pääsisin takaisin Suomeen.

-?Alkuun paljon aikaa meni siihen, että hankimme avioliittotodistukset. Käännätimme ne englanniksi, että mies pääsisi Suomeen. Byrokratiaa oli tosi paljon. Rasheed hankki ja käännätti. Itse en tiennyt, mitä odottaa, niin olin vain siinä vieressä.

Rasheed halusi Suomeen paremman elämän perässä. Hän oli haaveillut pitkään muutosta Eurooppaan.

-?Avioliitto nähtiin väylänä siihen. Perheen yhdistämisen kautta Rasheed pääsisi myös taloudellisesti parempaan tilanteeseen.

Yhteinen muutto Suomeen vaatisi järjestelyitä. Al Husaini sai vakuutettua Rasheedille ja tämän perheelle, että hänen olisi mentävä Suomeen, jotta perheen yhdistäminen onnistuu. Vajaa kuukausi häiden jälkeen Al Husaini sai luvan lähteä Suomeen.

Ote kirjasta, kun Al Husaini on siskonsa kanssa lentokoneessa:

Olen niin peloissani, niin jännittynyt, niin vihainen, että haluan vain nopeasti pois. Pois koko Lähi-idästä. Pois paikasta, jota kuitenkin rakastan.

-?Apua tarjottaessa olisi hyvä painottaa, että on tarkoitus auttaa, ei tuottaa haasteita. Maahanmuuttajilla on paljon viranomaispelkoa. On mahdollista, että perheessä on peloteltu ja kielletty puhumasta.

-?Apua tarjottaessa olisi hyvä painottaa, että on tarkoitus auttaa, ei tuottaa haasteita. Maahanmuuttajilla on paljon viranomaispelkoa. On mahdollista, että perheessä on peloteltu ja kielletty puhumasta. Kuva: Janne Aaltonen / IS

Turvassa kotona Al Husaini ilmoitti, että aikoo erota Rasheedista. Hän piti puolensa, vaikka sukulaiset soittelivat hänelle yksi toisensa perään.

-?Yksi sukulaisnainen sanoi mulle näin: "Sä et oo enää edes neitsyt, ei kukaan huoli sua enää".

Sukulainen viittasi siihen, että Al Husaini on konservatiivisten uskovaisten silmissä naimakelvoton. Se satutti Al Husainia, olihan hän arabikulttuurin kasvatti. Hän kuitenkin ymmärsi, ettei edes haluaisi olla niin ajattelevan ihmisen kanssa.

Suomessa Al Husaini hakeutui asianajajalle. Selvisi, että rikosilmoituksen tekeminen olisi turhaa. Ihmisoikeusliiton sivuilla asiasta on kirjoitettu näin: "Avioliittoon pakottamista ei ole erikseen säädetty rangaistavaksi, eikä pakkoavioliittoa ole mahdollista purkaa muutoin kuin avioeron kautta".

Suomi valmistelee parhaillaan lainsäädäntöä, joka vahvistaisi pakkoavioliiton uhrien suojaa.

Al Husaini ei voinut hakea avioeroa Suomessa. Virallinen ero olisi vaatinut matkan Turkkiin, josta hänet olisi voitu pakottaa takaisin Irakiin. Lopulta Al Husainin perhe sai ostettua virallisen eron, vaikka Irakissa oikeastaan kaikki vastustivat sitä.

Siveyskulttuuri on varjostanut Al Husainin elämää monilla tavoilla. Kunniamurhan pelko ja pakkoavioliitto ovat olleet vain jäävuoren huippu. Kaiken yllä leijui pakottava kontrolli, josta hän antaa muutaman esimerkin:

-?Ulos menoa ja kotiin tuloa vahditaan. Kaverisuhteita kontrolloidaan, somea vahditaan. Yhteisön sisällä jäsenet saattavat juoruilla, ja sekin voi riittää siihen, että tyttö menettää maineensa, hän listaa ja painottaa sitten:

- Tämä on yhteiskunnallinen ongelma, johon pitää puuttua.

Siksi nyt 30-vuotias Al Husaini haluaa kertoa oman tarinansa niin avoimesti. Hän ei kuitenkaan halua, että sitä käytetään lyömäaseena vähemmistöjä vastaan.

-?Syrjintä ja rasismi tukahduttavat keskustelun. Se voi johtaa siihen, ettei uhri halua enää puhua aiheesta. Muslimivastaisuus ei auta mitään.

Al Husainilla on kokemusta paitsi painostuksesta käyttää huivia, myös riisua se. - Kadulla on tultu käskemään, että ota huivi pois. Tulee sellainen fiilis, että ai tämäkin mies luulee pystyvänsä kontrolloimaan. Vaikka mua kontrolloidaan, niin hän vaan lisää sitä. Se ei auta, että pakotat toista riisumaan. Sun pitäisi auttaa ihmistä saamaan mahdollisesti tarvitsemansa apu.

Al Husainilla on kokemusta paitsi painostuksesta käyttää huivia, myös riisua se. - Kadulla on tultu käskemään, että ota huivi pois. Tulee sellainen fiilis, että ai tämäkin mies luulee pystyvänsä kontrolloimaan. Vaikka mua kontrolloidaan, niin hän vaan lisää sitä. Se ei auta, että pakotat toista riisumaan. Sun pitäisi auttaa ihmistä saamaan mahdollisesti tarvitsemansa apu. Kuva: Janne Aaltonen / IS

Hän kertoo olevansa väsynyt Suomen poliittiseen keskusteluun, jossa on viime aikoina puitu perussuomalaisten poliitikkojen ulostuloja sosiaalisessa mediassa.

-?Keskustelu menee usein sellaiseksi, että esitetään, että ongelmia ei ole. Toinen vaihtoehto on se, että ikään kuin kaikki pakotetaan. Nyanssit jäävät käsittelemättä. On turhauttavaa, että asioita yksinkertaistetaan.

Al Husaini haluaisi yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa kannattavat ihmiset mukaan keskusteluun, joka huomioisi myös vähemmistöt ja niiden sisäiset valtarakenteet.

-?Mä en lapsena mennyt kotiin valkoisen heteromiehen luokse. Mun isäni on ruskea heteromies.

Al Husaini ymmärtää uskonnon nimissä tapahtuvia tekoja. Hän tietää vanhempiensa aidosti pelkäävän, että heidän tyttärensä joutuu helvettiin.

Pakkoavioliitosta huolimatta Al Husaini ikävöi Irakia. Onhan se hänen toinen kotimaansa - johon palaaminen olisi hengenvaarallista.

Rasheedin nimi on muutettu hänen yksityisyytensä suojaamiseksi.

Ilta Sanoma
sunnuntai 23. heinäkuuta 2023 10.15.00 Categories: Ilta Sanoma Kotimaa

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.