Ilta Sanoma

20-vuotias Elmer Andberg asuu äitinsä luona ja tienaa verotietojen mukaan alle pienituloisuuden rajan. Silti hänelle on tärkeää näyttää rikkaalta, ja sen taidon hän haluaa opettaa myös muille.

Espoolaisen omakotitalon ulko-oven edustalle on aseteltu 600 euron Guccin puolikengät. 20-vuotias Elmer Andberg odottaa sisällä viimeisen päälle istuvassa kesäpuvussa.

Fleda on mintissä, kuten hän itse sanoo. Hiuksiin on aamun aikana suihkuteltu pieni pullollinen hiuslakkaa.

- Elmer on sellainen, että kun hän kävelee lakkapurkin ohi, niin hän suihkuttaa sitä. Siitä on tullut tapa, Elmerin äiti Ninnu Andberg, 40 sanoo ja nauraa.

Elmer Andberg tunnetaan tyylivinkeistään, joita hän jakaa somepalvelu Tiktokissa. Hänestä kertova Ylen lyhytdokumentti oli otsikoitu miehen somesisältöjä mukaillen: Näin saat naisia.

Kaikki katsojat eivät siitä tykänneet.

Elmer Andberg sanoo laittaneensa hiuksiaan joka päivä alakoulun 3. luokasta lähtien.

Elmer Andberg sanoo laittaneensa hiuksiaan joka päivä alakoulun 3. luokasta lähtien. Kuva: Antti Hämäläinen / IS

Kommenttipalstoilla Elmerin habitusta haukuttiin pinnalliseksi ja naurettavaksi. Ylitsevuotavan itsevarma esiintyminen on kaukana suomalaisille tutusta nöyristelystä.

Yhdellä videolla Elmer neuvoo, miten tänä kesänä "saa naisia":

Hanki ökyblehat eli kalliit aurinkolasit.

Käytä koruja, kelloa ja sormuksia.

Käytä kauluspaitaa.

Pidä valkoisia lenkkareita, kunhan ne eivät ole Niken Air Forcet.

Laita fleda minttiin (eli hiukset kuntoon).

Videoiden näyttökerrat kurottavat kymmenistä tuhansista satoihin tuhansiin. Lienee selvää, ettei niitä katsota vain neuvojen takia. Joitakin Elmer ärsyttää. Sekin tuo näyttökertoja.

Mutta esiintyykö provosoivilla videoilla pelkkä somea varten luotu hahmo vai aito ja oikea Elmer?

Ninnu-äidin mukaan Elmer on halunnut panostaa ulkonäköönsä pienestä pitäen. Pojan esikuva oli jalkapallon supertähti Cristiano Ronaldo.

- Olen laittanut hiuksiani joka päivä kolmannesta luokasta lähtien. Ihan oikeasti, joka päivä, Elmer sanoo.

Myös äidille ulkonäöllä on väliä. Hän kertoo pyrkineensä pukemaan esikoisensa hyvin jo vaippaiässä.

Tälle parivaljakolle huolitellussa ulkonäössä ei siis ole mitään ihmeellistä. Enemmän Elmeriä kummastuttaa se, miten välinpitämättömästi moni muu asiaan suhtautuu.

Hän sanoo suoraan olevansa pettynyt suomalaisiin miehiin, joista hänen mielestään aivan liian harva panostaa riittävästi ulkonäköönsä.

- Suomalaiset arvostavat sitä, että juo kaljaa ja on niin "ai vittu Suomi saatana", tiedätkö? Arvostetaan sitä, ettei ulkonäköön panosteta.

Elmer jakaa kiinnostuksensa tyyliin ja ulkonäköön äitinsä Ninnun kanssa.

Elmer jakaa kiinnostuksensa tyyliin ja ulkonäköön äitinsä Ninnun kanssa. Kuva: Antti Hämäläinen / IS

Pari vuotta sitten eräs tiktokkaaja pysäytti Elmerin Helsingin keskustassa ja pyysi esittelemään tyylinsä videolle. Oli talvi. Elmerillä oli yllään toppatakki ja perusvaatteet. Asukokonaisuuden kruunasi erityinen lisä:

- Mulla oli Louis Vuittonin aurinkolasit. Sain päänaukomista siitä, että miksi mulla on blehat vuoden pimeimpänä aikana, Elmer kertoo.

Kyllä, yhdet aurinkolasit saivat ihmiset vuodattamaan kommentit täyteen vihaa. Kuka tämä tyyppi oikein luulee olevansa?

Elmer luki vihakommentteja ja huomasi, etteivät vaikuttaneet häneen lainkaan. Pian hän perusti oman Tiktok-tilinsä, jolla voisi "auttaa suomalaisia miehiä näyttämään paremmalta".

Miksi tällaiselle oli Elmerin mielestä tarvetta?

- Kun lähtee jonnekin ja fleda on mintissä, on oikeasti parempi fiilis. Fakta on se, että kun näyttää hyvältä vaikka puku päällä, niin on parempi fiilis kuin verkkareissa.

Samaan hengenvetoon hän lisää, ettei tämä sääntö päde ihan jokaiseen ihmiseen.

Elmerin mielestä moni suomalainen mies ei uskalla kuitenkaan edes kokeilla, toimiiko se. Hänen mielestään moni jää siksi paljosta paitsi.

- Miksi ei laittaisi naamarasvaa, kun silloin näyttää paremmalta? No, ne kokee, että se on naismaista tai homomaista. Kokeilisivat edes, niin huomaisivat, että tulisi parempi fiilis. Ulkonäkö voi vaikuttaa ihan arkielämään, työelämään ja parisuhteisiin, Elmer lataa.

Elmer on tehnyt myös mallintöitä.

Elmer on tehnyt myös mallintöitä. Kuva: Antti Hämäläinen / IS

Elmer Andberg on oikeassa korostaessaan ulkonäön merkitystä - tutkitusti. Mutta onko sellaista ajattelutapaa syytä ruokkia?

Ulkonäkö ja siihen liittyvät paineet ovat sosiaalisen median aikakaudella iso puheen- ja huolenaihe. Vuonna 2019 julkaistun Ulkonäköyhteiskunta - ulkoinen olemus pääomana 2000-luvun Suomessa -kirjan mukaan ulkoinen olemus on pääomaa. Siitä on merkittävää hyötyä parisuhteessa, muissa ihmissuhteissa ja työmarkkinoilla.

Kirjassa esiteltyjen tutkimustulosten mukaan esimerkiksi seurustelukumppanin löytämisessä 60 prosenttia suomalaista kokee hyötyneensä ulkonäöstään. Pelkän ulkonäön perusteella ihmisestä saatetaan päätellä yhtä sun toista, jopa työntekijän ominaisuuksia.

Elmerin mukaan hänen tavoitteensa ole voimistaa ulkonäköpaineita. Päinvastoin, hän vakuuttaa.

Kuuluisat hiukset tuntuvat hivenen lakkaisilta, mutta eivät pahasti.

Kuuluisat hiukset tuntuvat hivenen lakkaisilta, mutta eivät pahasti. Kuva: Antti Hämäläinen / IS

Andberg kertoo haluavansa yksinkertaisesti jakaa muille niitä työkaluja, joilla hän saa oman ulkonäkönsä ja sitä kautta olonsa paremmaksi.

Andberg itse on tehnyt mallintöitä ja hänen ulkonäkönsä sopii vallitseviin kauneusihanteisiin. Hän myöntää miettineensä sitä, että joissakin hänen videonsa saattavat aiheuttaa ahdistusta.

- Kyllähän tässä voi omalla tavallaan olla huonoja seurauksia, kuten että joku voi kokea tämän takia paineita. Mutta toisaalta moni on tullut vaikka baarissa kysymään vinkkejä tai sitä, onko hänen fledansa mintissä, Elmer sanoo.

Hänestä kertovan Ylen dokumentin kritisoitiin jopa vahvistavan toksista mieskuvaa. Elmer ei allekirjoita tätä lainkaan. Hänestä on vain tasapuolista, että kun kerran naisetkin huolehtivat ulkonäöstään, myös miehet tekevät niin.

- Tämä mitä mä teen, on toksisuuden vastakohta. Mähän annan vinkkejä, kuinka saa tyttöystävän. Ei siinä ole mitään toksista, jos kehottaa laittamaan kauluspaidan, Elmer sanoo.

- Enkä mä pakota ketään mihinkään.

Rahalla ei ehkä saa onnea, mutta kalliit aurinkolasit sillä saa.

Rahalla ei ehkä saa onnea, mutta kalliit aurinkolasit sillä saa. Kuva: Antti Hämäläinen / IS

Somevideoillaan Elmer kärjistää asioita tietoisesti. Katselukerrat kasvavat. Myös vihapalautteen määrä kasvaa, mutta "sellaista se on".

Elmerin tyylin kantava ajatus on "näyttää rikkaalta". Oikeasti Elmer ei ole rikas. Vuonna 2021 hänen ansiotulonsa olivat vajaat 6?500 euroa.

Hiustenhoitotuotteita hän saa ilmaiseksi eri brändeiltä. Design-vaatteisiin hän säästää omista rahoistaan, esimerkiksi huppareita he saattavat jakaa äitinsä kanssa. Ninnu Andberg työskentelee alakoulun opettajana koulussa, jossa Elmer on tehnyt sijaisuuksia.

Koska hän asuu äitinsä luona ja maksaa tuloistaan nolla prosenttia veroja, vähät rahat voi käyttää kalliisiin vaatteisiin ja hajuvesiin. Elmerin mukaan hän käyttää ulkonäköönsä noin 300-400 euroa kuukaudessa. Eivät hänen kaikki vaatteensa ole luksusmerkeiltä. Nyt päällä oleva vaalea puku on ketjutavaraa ja maksoi reilun satasen.

Andberg myös painottaa, ettei hän ole koskaan väittänyt olevansa rikas. Idea on nimenomaan näyttää rikkaalta.

- Kun sanoo, että näyttää rikkaalta, se herättää keskustelua.

Elmer valikoi hajuveden vuodenajan mukaan.

Elmer valikoi hajuveden vuodenajan mukaan. Kuva: Antti Hämäläinen / IS

Mitä Elmer Andberg hyötyy siitä, että on onnistunut herättämään keskustelua? Mitä hän saa tästä kaikesta irti?

- Julkisuudessa mua kiinnostaa eniten se, että pystyn vaikuttamaan asioihin, hän sanoo.

- Toki siitä tulee hyvä fiilis, jos joku haluaa ottaa kuvan tai saada neuvoja. Mutta siitä tulee parempi fiilis, kun joku sanoo, että on alkanut laittaa hiuksia mun takia.

Tulevaisuudessa Elmer toivoo pystyvänsä tekemään videoista työn itselleen.

Julkisuuden varjopuolet ovat jo tulleet tutuiksi. Elmer kertoo saaneensa jopa tappouhkauksia. Niitä tulee videoihin kommentteihin ja jopa kesken livelähetysten.

- Joku on tägännyt niihin frendinsä ja kirjoittaa, että ei vittu, tapetaan tuo, jos joskus nähdään, Elmer sanoo.

Hän ei ole tehnyt rikosilmoituksia, vielä.

Ninnu-äiti korottaa ääntään.

- Ne on nuoria, jotka noin kirjoittaa. Mihin tää maailma on menossa, hän huokaa ja paljastaa, että kuukausi takaperin Elmeriä lyötiin baarissa.

- Sekin menee ihon alle, kun frendit ovat joutuneet tappelemaan, kun puolustavat mua. Ei muiden pitäisi joutua kärsimään, Elmer sanoo.

Anonyymit kommentit keskustelupalstoilla sen sijaan lähinnä naurattavat.

- Sehän on ilmaista markkinointia, kun joku kirjoittaa musta paskaa nettiin. Olen otettu, hän naurahtaa.

Elmer epäilee, että vihan syynä on se, että hän pukeutuu ja käyttäytyy epäsuomalaisesti ja osaa olla itsevarma.

- Ihmiset tietävät sen, eivätkä kestä sitä.

Nämä ovat Elmer Andbergin mukaan perusvirheet, jotka moni suomalainen mies pukeutumisessaan ja ulkonäössään tekee.

- Se, ettei uskalla edes yrittää näyttää tyylikkäältä.

- Moni menee baariin ilman kauluspaitaa tai pitää kauluspaitoja vain juhlissa.

- Näitä näkyy etenkin nuorilla. Liian monella on likaiset Niken Air Forcet.

- Okei, nykyään on olemassa siisti tyyli, johon kuuluvat vähän liian isot vaatteet, mutta etenkin vähän vanhemmat miehet käyttävät liian isoja puvunhousuja, jotka menevät pussiksi.

- Perusmusta huppari on hienompi kuin sellainen, jossa on iso logo. Se ei toisaalta haittaa, jos vaikka hupparissa lukee isolla Gucci.

- Jokaisella miehellä pitäisi olla hiustenkuivaaja, hiusvahaa ja hiuslakkaa. Myös kasvorasvaa kannattaisi käyttää.

- Rannekkeen pitää olla metallinen, kultainen tai kullattu. Silloin se on tyylikäs.

Yksi Elmerin suosikkivaatteista on Louis Vuittonin vyö.

Yksi Elmerin suosikkivaatteista on Louis Vuittonin vyö. Kuva: Antti Hämäläinen / IS

Mitä tulee pinnallisuuteen, Elmer ei allekirjoita adjektiivin sopivan itseensä ollenkaan.

Hän muistuttaa, että on vaarallista tehdä ihmisestä syvällisiä luonneanalyysejä pelkän somen perusteella. Some näyttää elämästä vain pienen välähdyksen.

- Ymmärrän, että musta tulee somen perusteella sellainen kuva, mutta se ei ole sitä, millainen oikeasti olen.

Elmer ja Ninnu ovat kuulemma aina niitä, joita joutuu illanviettoon lähtiessä odottamaan, koska laittautumisessa kestää. - Ollaan molemmat nähty painajaisia siitä, kun ollaan lähdetty nuhjuisina isompaan tilaisuuteen, Ninnu nauraa.

Elmer ja Ninnu ovat kuulemma aina niitä, joita joutuu illanviettoon lähtiessä odottamaan, koska laittautumisessa kestää. - Ollaan molemmat nähty painajaisia siitä, kun ollaan lähdetty nuhjuisina isompaan tilaisuuteen, Ninnu nauraa. Kuva: Antti Hämäläinen / IS

Jos laittautuminen on pinnallista, niin Elmerin mielestä yhtä pinnallista on vaikkapa puutarhanhoito. Kyse on vain kiinnostuksen kohteesta. Onko väärin panostaa johonkin sellaiseen, mistä nauttii?

- Ulkonäköön liittyy enemmän ennakkoluuloja kuin sen puutarhan hoitamiseen, hän toteaa.

Matkustaessaan ulkomailla Elmer kertoo keräävänsä kehuja huolitellusta ulkonäöstään. Suomessa on toisin.

Kun Elmerin kanssa juttelee kasvokkain, hän ei vaikuta itsekeskeiseltä tai ylimieliseltä. Hän on selvästi ajatellut omaa sometuotantoaan monelta kantilta.

Itsevarmuus hänestä kyllä huokuu myös livenä.

Perheen kissa on nimetty Elmerin idolin mukaan Ronaldoksi.

Perheen kissa on nimetty Elmerin idolin mukaan Ronaldoksi. Kuva: Antti Hämäläinen / IS

Somepersoonan varjoon jää kuitenkin paljon.

Äiti kehuu poikaansa epäitsekkääksi. Elmer on kuulemma se tyyppi, joka kuskailee muita, eikä pyydä siitä rahaa. Hän myös vie ja hakee pikkusisaruksiaan koulusta.

Perhe on Elmerille tärkeä. Ninnu sai esikoisensa vain 20-vuotiaana. Äidistä ja pojasta on muotoutunut erottamaton parivaljakko. He kertovat olevansa toistensa parhaita ystäviä.

Äidin mukaan Elmer on vähän mammanpoika. Elmer on eri mieltä.

Elmer toivoo voivansa tulevaisuudessa elättää itsensä sosiaalisella medialla.

Elmer toivoo voivansa tulevaisuudessa elättää itsensä sosiaalisella medialla. Kuva: Antti Hämäläinen / IS

Jos kerran Elmer neuvoo muille, miten saa naisia, niin onko hänellä vinkkien toimivuudesta myös omakohtaista kokemusta?

Tällä hetkellä ei ole tarvetta niitä testata. Elmer seurustelee naisen kanssa, jonka hän on tuntenut esikoulusta lähtien.

Hänellä on ehtinyt kuitenkin olla täysi-ikäisenä sinkkuvaihekin. Kuulemma vientiä oli.

- Kyllä Elmer saisi naisia, ehdottomasti. Mutta koska hän seurustelee, niin hän antaa pakit, Ninnu sanoo.

- Kun menen kavereiden kanssa baariin isolla porukalla, niin jos mulla on tällaiset vaatteet ja niillä normivaatteet, niin mä olen se, joka saa huomiota, Elmer jatkaa.

Hän tietää, ettei yksi tyyli iske tietenkään kaikkiin naisiin. Elmerin mukaan "rikkaalta näyttäminen" toimii erityisen hyvin paikoissa, joissa nuoret naiset viihtyvät.

Ninnukin on tuttu tv:stä. Hän osallistui viime vuonna Revenge Body with Martina Aitolehti -ohjelmaan.

Ninnukin on tuttu tv:stä. Hän osallistui viime vuonna Revenge Body with Martina Aitolehti -ohjelmaan. Kuva: Antti Hämäläinen / IS

Elmer toivoo, että yhä useampi suomalainen mies löytäisi pukeutumisen ilon. Se ei tarkoita, että koko ajan pitäisi olla ykköset yllä.

Hänkin käy joskus kaupassa collegehousut jalassa - ei toki mitkä tahansa collegehousut.

Myös musta huppari on Elmeristä riittävän tyylikäs kauppareissulle. On parempi, jos hupparissa lukee Gucci kuin Adidas. Sen sanottuaan Elmer hiljenee hetkeksi ja myöntää sitten:

- Okei, tuo oli pinnallista. Mutta eikö meissä kaikissa ole vähän pinnallisuutta?

Ilta Sanoma
vendredi 14 juillet 2023 15:53:00 Categories: Ilta Sanoma Seksi & Parisuhde

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.