Provinssirockin historia yltää 44 vuoden päähän. Kuva: Roni Rekomaa, Timo Toivanen, Roope Salonen / Lehtikuva, Tapio Vanhatalo, Provinssirock, Tiina Karjalainen
Provinssirock järjestetään Seinäjoella jo 43. kerran. Festivaalin historian varrelle mahtuu seteleitä tulvivia rahasäkkejä, nakuilua, kadonneita artisteja ja kimpaantuneita uskovaisia.
Provinssirock järjestettiin ensi kertaa vuonna 1979. Tuolloin se oli yksipäiväinen tapahtuma, jossa oli vain yksi esiintymislava. Kaikkien aikojen ensimmäisessä Provinssissa esiintyivät muun muassa Mikko Alatalo, Eppu Normaali ja Popeda. Liput maksoivat 25 markkaa.
-?Mulla ei ollut bändiä mukana, vaan esiinnyin ihan Bob Dylan -pohjalta, Mikko Alatalo muistelee IS:lle.
-?Silloin oli lämmin kesäpäivä ja hieno meininki. Osa yleisöstä oli tosin hieman varautunutta, koska olin juuri voittanut Syksyn sävelen (Vicky Lee, 1978). Jotkut rokkarit eivät tykänneet ja mun esiintyminen jakoi jengiä.
Provinssirock järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1979, hiukan nykyistä pienemmissä puitteissa. Kuva: Provinssirock
1980-LUVULLA Provinssirock nousi Suomen suurimmaksi festivaaliksi. Tuolloin sen promoottorina toimineella Mikko Puskalla on paljon muistoja festarin suurista vuosista ja sen värikkäistä esiintyjistä. Kun Puska aloitti promoottorina, oli kansainvälisiä artisteja vaikea houkutella takapajulana pidettyyn Suomeen.
-?Ennakkoluulot olivat kovia. Artistit eivät tienneet, mihin he olivat menossa, koska Suomi oli niin kaukana. Monelle se oli jopa pelottava kokemus, mutta yleensä he olivat sitä mieltä, että tämähän on ihan kansainvälistä touhua, Puska kertoo IS:lle vuonna 2018.
Puskan mukaan vuosi 1986 oli Provinssille käänteen tekevä, sillä tuolloin festivaali oli vähällä kaatua pahoihin talousvaikeuksiin. Oltiin tilanteessa, jossa piti onnistua hinnalla millä hyvänsä, jotta festari saisi jatkua.
Limp Bizkitin Fred Durst kohtasi fanit 2019. Kuva: Juha Metso
-?Rahaa ei ollut, mutta velkaa oli noin 30?000 markkaa, joka oli silloin suuri summa köyhälle yhdistykselle. Siinä otettiin pankkilainaa ja laitettiin asuntoja vakuudeksi. Meitä oli neljä ihmistä, jotka laittoivat omaa omaisuutta likoon, että saatiin festivaali pystyyn. Saimme kovalla rahalla ostettua Lontoosta neljä yhtyettä. Ne olivat isoja nimiä ja se oli tiukka paikka.
Seinäjoelle houkuteltiin The Cult, Big Country, The Pogues ja The Fine Young Cannibals.
-?Odotimme paikalle 10?000 ihmistä, mutta niitä tulikin 20?000 per päivä ja festari oli käytännössä loppuunmyyty.
Ilmakuva vuodelta 1986. Kuva: Sanoman arkisto
Festarikansaa joessa viilentymässä vuonna 1986. Kuva: Sakari Viika
VALTAVA yleisöryntäys pelasti Provinssirockin talouden, mutta aiheutti myös ongelmia - syntyi ruuhkia ja tungosta, ja rahaa tuli ovista ja ikkunoista.
-?Siitä tuli aikamoinen hässäkkä. Asuntovaunujen lattiat olivat aivan täynnä seteleitä ja niitä sullottiin säkkeihin, joilla rahoja kuskattiin säilöön. Siellä kannettiin lopulta pitkin metsiä jätesäkeillä rahaa pankkiin. Se oli täydellinen kaaos, koska emme olleet varautuneet niin valtaviin yleisömääriin.
-?Onneksi meillä oli luotettavaa henkilökuntaa ja homma pysyi hanskassa. Tuli hyvä tulos ja tapahtuma oli kolme vuotta loppuunmyyty.
PUSKAN kymmeneen vuoteen festivaaliin promoottorina mahtui paljon. Välillä artistit kiukuttelivat, joskus ihmiset olivat kadoksissa ja joinain vuosina sää aiheutti ongelmia.
Puska muistaa, kuinka eräs englantilaisyhtye viskoi vihaisena tavaraa hotellin uima-altaaseen, miten backstagella tarjottu A-olut teki tepposet keskiolueen tottuneille artisteille ja kuinka Red Hot Chili Peppers esiintyi vuonna 1988 pelkkä tennissukka sukukalleuksien peittona.
Red Hot Chili Peppers pukeutui vain tennissukkiin soittaessaan Provinssirockissa. Kuva: Mika Putro
Mieleen on jäänyt myös, miten vuonna 1992 Public Enemy -yhtyeen keikka oli vähällä jäädä toteutumatta.
-?Public Enemyn keikka oli sunnuntaina ja kysyin yhtyeen managerilta, että mikä on tilanne ja onko homma hanskassa? Hän sanoi hieman huolestuneena, että yksi kaveri on kateissa, Puska muistelee.
-?Kysyin, että missä maassa se sitten oikein on. Hän sanoi, että ei ole kyse edes siitä, missä maassa hän on, vaan että missä maanosassa. Keikkaan oli siinä vaiheessa neljä tuntia, eikä hän tiennyt yhtään missä bändin jäsen on.
Public Enemy Provinssirockissa 1992. Kuva: Jukka Lehtinen / IS
Lopulta yhtyeen puuttuva jäsen porhalsi paikalle juuri ennen keikan alkua. Selvisi, että mies oli eksynyt matkalla ja kulkenut Seinäjoelle monen mutkan kautta.
-?Hän oli tullut jollakin omalla lennolla New Yorkista aivan omia reittejä Tukholman ja Vaasan kautta. Hän oli pudonnut kartalta ja oli siinä lievä paniikki päällä, kun kaikki mietti, missä helvetissä hän on.
MAAILMANLUOKAN tähdet vaativat usein mittavia järjestelyitä turvamiehineen, ruoka- ja juomatarjoiluineen ja luksuspuitteineen. Yksi heistä oli Iggy Pop, joka esiintyi Provinssissa ensi kertaa kesällä 1987.
Iggy Pop on esiintynyt Provinssirockissa vuosina 1987 ja 1996. Kuva: Raine Aamulehti / Aamulehti
-?Etukäteen olimme hyvin ennakkoluuloisia. Kun Iggy Pop saapui paikalle, kuvasivat turvamiehet leirintäalueet läpi ja olivat hyvin kärppänä kaikesta. He selvästi ajattelivat, että mihin Siperiaan sitä taas on tultu. Jälkikäteen Iggy Pop oli sitä mieltä, että Provinssirockissa oli maailman paras meininki ja kehui festariamme Roskildessakin.
Puskan mieleen on painunut myös tapaus, jossa hän itse joutui lisäämään turvajärjestelyjä. Tuolloin Provinssissa esiintyi Primal Scream -yhtye, jonka keikkapalkkiosta maksettiin osa bändin managerille kesken festivaalin.
-?Manageri oli pikkuisen maistellut olutta ja tuli toimistoon pyytämään puolta keikkapalkkiosta. Annoin hänelle 25?000 markkaa ja hän työnsi koko rahasumman farkkujensa takataskuun ja lähti huojumaan leirintäalueen läpi kohti hotelli Sorsanpesää.
-?Minun piti nakittaa kolme järjestysmiestä seuraamaan häntä hotelliin asti, että rahat olisivat turvassa. Siinä oli aivan liian paljon rahaa farkkujen avotaskussa.
MYÖS Suomen oikukas kesäsää on aiheuttanut ongelmia Provinssissa. Usein festaria on vietetty auringonpaisteessa, mutta välillä Törnävänsaarella on myös kahlattu mutalammikoissa. Puska muistaa, kuinka festivaalialueen hieno urheilukenttä tuhoutui eräänä vuonna sateen vuoksi täysin.
Suomen kesää Provinssissa vuodelta 1989. Kuva: Tapio Vanhatalo
-?Oli siinä selittelemistä, kun urheilutoimen johtajan kanssa istuttiin maanantaiaamuna vähän jäähdyttelemässä. Kentällä oli kymmenen senttiä mutaa ja sieltä löytyi noin 300 kenkää ja ties mitä roinaa. Se oli hirvittävä näky. Kenttä korjattiin kalliilla rahalla ja seuraavana vuonna satoi taas ja se tuhottiin uudestaan. Sitten nostettiin kädet pystyyn ja tehtiin hiekkakenttä, Puska naureskeli viisi vuotta sitten.
Juha Koivisto oli ensimmäisen kerran järjestämässä Provinssirockia vuonna 1994. Hän toimi festivaalin promoottorina vuosina 1996-2014.
-?Aika on kullannut monet muistot, Koivisto naurahtaa IS:lle.
-?Aikoinaan festivaalijärjestäminen oli aika paljon sattumanvaraisempaa.
Koiviston vuosiin mahtuu lukuisia tarinoita - niistä saisi vaikka kirjan. Yksi mieleen painunut keikka oli Black Sabbath -yhtyeen ja heidän laulajansa Ozzy Osbournen vierailu Pohjanmaalla vuonna 1998.
-?Se oli vaiherikas keikka. Seinäjoella oli silloin voimakas ja iso helluntaiseurakunta. Heillä oli tapana pitää oma tilaisuus Provinssirockin alueen läheisyydessä, Koivisto historioi.
Vuosi 1994. Black Sabbathin esiintyessä yleisön joukossa oli ihmisiä Raamatut kädessä vastustamassa "perkeleellistä musiikkia". Kuva: Jyrki Tervo
Helluntalaiset Provinssirockissa 1999. Kuva: Tiina Karjalainen
-?Porukassa oli mukana vähän radikaalimpaakin ryhmää ja silloin rokkia pidettiin vaarallisena. Norjassa oli ollut esimerkiksi näitä kirkonpolttojuttuja.
Black Sabbath oli saapunut paikalle perheineen - Sharon ja Kelly Osbourne olivat bändin mukana.
-?Uskovaisten radikaaliporukka järjesti yöllä mellakan bändiä majoittavan hotellin aulassa ja ravintolassa. Heillä oli mukana sangen isokokoinen bodari ja heillä oli pyrkimyksenä päästä hotellin kerroksiin.
Tilanne rauhoittui vasta kun Koiviston oma henkilökunta saatiin paikalle turvaamaan hotellia ja siellä majoittuvia yhtyeitä.
-?Sen jälkeen tehtiin monenmoisia toimenpiteitä. Otimme käyttöön esimerkiksi harhautusajoneuvoja ja radikaalit lähtivät seuraamaan vääriä autoja.
Ozzy Osbourne pyllisti uskovaisille. Kuva: Timo Toivanen / Lehtikuva
Black Sabbath poistui Seinäjoelta omalla yksityiskoneellaan. Vielä silloinkin paikallisia seurakuntalaisia näkyi lentokentän aidan takana.
-?Silloin koneeseen nouseva Ozzy laski housunsa alas ja näytti heille perinteisen tervehdyksen takapuolellaan.
Wolfmother vieraili kesällä 2011 Provinssirockissa ja keikka sai skandaalinkäryisen lopun.
Wolfmother-yhtye esiintyi tuolloin festivaalilauantain viimeisenä aktina telttalavalla, mutta yhtye joutui keskeyttämään keikan kesken kaiken festivaalijärjestäjien päätöksen takia.
Festivaalijärjestäjät olivat saaneet tuolloin viranomaisilta käskyn, jonka mukaan musiikin oli tauottava festarialueella klo 02 mennessä naapurissa asuvien ihmisten yörauhan takaamiseksi. Virta sammui telttalavalla tasan klo 02, koska järjestäjät halusivat välttyä sakoilta. Wolfmother oli ehtinyt soittaa siihen mennessä reilun tunnin mittaisen keikan ja oli valmistautumassa esittämään encore-kappaleeksi tarkoitetun Joker And The Thief -hitin.
Kun bändin laulaja ja kitaristi Andrew Stockdale palasi yhtyeensä kanssa lavalle, huomasivat he, ettei heidän soittimistaan kuulu mitään ääntä yleisölle. Tämän jälkeen teltassa alkoi pitkä kapina keikan loppumista vastaan.
Wolfmotherilta vedettiin Provinssissa 2011 piuhat seinästä kesken keikan. Rumpali Myles Heskett ja basisti Ian Peres siinä vaiheessa, kun soitto vielä soi. Kuva: Timo Aalto
Yleisö taputti, vihelsi ja buuasi raivokkaasti järjestäjiä kohtaan, mutta muutosta tilanteeseen ei tullut. Tämän jälkeen Wolfmotherin jäsenet rukoilivat Stockdalen johdolla polvillaan järjestäjiä, jotta he saisivat soittaa faneilleen vielä yhden kappaleen.
Bändi jopa lupasi maksaa häiriöstä koituvat sakot, mutta siitä huolimatta virtaa ei enää palautettu lavalle. Osa Wolfmotherin soittajista jopa raahattiin lavalta pois vasten tahtoaan.
- Järjestysmies tarrasi minusta kiinni, ja raahasi minut pois lavalta, vaikka olisin halunnut jäädä sinne, yhtyeen silloinen kitaristi Aidan Nemeth kertoi Ilta-Sanomille konsertin jälkeen.
Helsinkiläinen musiikkipromoottori Juha "Richie" Mattila on tehnyt töitä Provinssirockissa lukuisia kertoja.
Hänen ensimmäisiä hommiaan oli tehdä silta festivaalialuetta halkovan joen yli.
-?Alueella oli vanha silta, mutta sen kapasiteetti oli aivan surkea. Kun festari kasvoi, siitä muodostui iso ongelma.
Provinssirock on kasvanut yhdeksi Suomen isoimmista festareista. Kuvassa yleisöä Apulannan keikalla vuonna 2011. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Teltta-alue oli niin täynnä Provinssissa 2008, että ihmiset pystyttivät telttojaan jokivarren pusikkoon. Kuva: Roope Salonen / Lehtikuva
Mattila pohti hetken asiaa, kunnes muisti kenellä olisi taatusti kykyä ja kapasiteettia pystyttää väliaikainen silta: armeijan pioneereilla.
-?Soitin Keuruun pioneerikomppaniaan ja esittelin itseni. He ohjasivat mut pääesikuntaan ja siitä se yhteistyö alkoi. Varusmiehet saivat komennuksen Seinäjoelle, jossa he harjoittelivat joka kesä sillan pystytystä. Se oli pitkä sopimus.
Esiintyjistä Mattila muistaa erityisesti Lou Reedin.
-?Hänen toiveensa oli, että backstagella ei ole minkäänlaista alkoholia näkyvissä. Hänellä oli mukanaan henkilö, joka piti tiukkaa linjaa. Backstage ei ole koskaan ollut niin siisti. Sieltä ei löytynyt edes yhtä pullonkorkkia.
Festaritunnelmaa kesältä 2020. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Fine Young Cannibals oli aikoinaan yksi Provinssirockin isoimpia kiinnityksiä, sillä bändin Elvis-cover Suspicious Minds oli iso hitti vuonna 1986. Itse keikka oli kaikkea muuta kuin hitti.
-?Ne veti hätäisen, 20 minuuttia kestäneen keikan, koska bändillä oli kiire katsomaan futismatsia, Mattila nauraa.
Mattilan päällimmäisin muisto Provinssirockista on se, että festivaalia tehtiin ihmisiltä ihmisille.
-?Provinssirockissa on säädetty ja sählätty, mutta kaikki on tehty hymyssä suin ja hyvällä fiiliksellä.
Provinssi-festivaali Seinäjoella 29.6.-1.7.2023.
TetraSys Oy.