Ilta Sanoma

Susanne Päivärinta kertoo Elämäni biisi -lähetyksessä dramaattisen tarinan valitsemansa kappaleen takaa.

Toimittaja Susanne Päivärinta kertoi lauantaina Elämäni biisi -ohjelmassa vakavista hetkistään sairaalassa.

Toimittaja Susanne Päivärinta kertoi lauantaina Elämäni biisi -ohjelmassa vakavista hetkistään sairaalassa. Kuva: Atte Mäläskä / Yellow Film / Yle Kuvapalvelu, Rio Gandara

Sade-yhtyeen kappale King of Sorrow liittyy toimittaja Susanne Päivärinnan elämän dramaattisimpaan hetkeen. Siksi hän valitsi sen omaksi kappaleekseen lauantai-illan Elämäni biisi -ohjelmassa.

-?Silloin kuuntelin tätä kappaletta ja ymmärsin, että vaikka omalle kohdalle sattuu suuri suru, niin sama suru on sattunut miljoonille ja miljoonille ihmisille.

Päivärinta kertoo lauantai-illan lähetyksessä sairastavansa von Willebrandin tautia, joka on perinnöllinen verenhyytymishäiriö. Sairaus on aiheuttanut Päivärinnalle vaaratilanteita. Kriittisin niistä vei hänet sairaalaan 15 vuotta sitten.

Päivärinta oli kotonaan, kun hänelle tuli todella huono olo. Hengittäminen kävi vaikeaksi ja syke nousi taivaisiin. Hän tilasi itselleen ambulanssin. Sairaalassa selvisi, että hänellä on sisäinen verenvuoto.

-?Mulla oli vuotoshokki, enkä pystynyt puhumaan. Olin menettänyt melkein kolme litraa verta. Hemoglobiini laski ja laski.

Susanne Päivärinta Kultainen Venla -gaalassa vuonna 2018.

Susanne Päivärinta Kultainen Venla -gaalassa vuonna 2018. Kuva: Tuomas Selänne

Oli elokuun loppu ja Päivärinnan mukaan sairaalassa oli paikalla paljon kandeja.

-?He eivät uskaltaneet tehdä mulle mitään. Sanoin, että vetoan Geneven sopimukseen, koska ihmisten kiduttaminen on kielletty. Se ei auttanut mitään. Seuraavaksi sanoin haluavani eutanasian. Tuska oli niin hirveä.

Aamuyöllä Päivärinta vietiin viimein leikkaussaliin. Piina ei kuitenkaan loppunut siihen.

-?Seuraavana päivänä olin kuin elefantti, niin turvonnut. Oksensin monta vuorokautta putkeen. Osastonlääkäri tilasi psykiatrin paikalle, koska olin saanut niin paljon pahoinvointilääkkeitä ja höpötin taas Geneven sopimuksesta ja eutanasiasta.

Sairaalan toisella osastolla oli Päivärinnan mukaan yksi maan parhaista hematologeista, Anne Mäkipernaa, joka oli katsonut Päivärinnan arvoja ja todennut, että hänelle on kehittynyt vaarallinen hyponatremia. Se tarkoittaa sitä, että veren natriumpitoisuuden arvo oli hyvin alhainen.

Mäkipernaa lähetti Päivärinnan kiireesti hoitoon.

- Arvoja piti nostaa aika hitaasti, sillä vaarana oli aivojen vaurioituminen. Eli ensin meinasin kuolla ja sitten saada aivovaurion.

Lopulta Päivärinta selvisi ja pääsi sairaalasta kotiin toipumaan. Hän oli iloinen ja helpottunut siitä, että hän selvisi, mutta jokin hänessä oli kuollut.

-?Olin toivonut monta vuotta, että saisin lapsen ja musta tulisi äiti. Täytin jo 43 vuotta ja ajattelin, että se oli tässä. Mun suurin haave ei toteudu koskaan.

Päivärinnan suurimmasta surusta tuli kuitenkin hänen elämänsä suurin ilo. Kuukauden päästä tuosta hetkestä Päivärinta oli raskaana.

-?Seuraavana kesäkuuna syntyi maailman ihanin vauva. Hänellä oli lautasen kokoiset silmät ja hänen kätensä heiluivat kuin kapellimestarilla, kun me kuunneltiin tätä Saden kappaletta, Päivärinta kertoo Elämäni biisin studioyleisön taputtaessa raikuvasti.

Lauantai-illan Elämäni biisi -jaksossa olivat vieraana Susanne Päivärinnan lisäksi ekonomisti ja tietokirjailija Sixten Korkman, oikeushammaslääkäri ja professori Helena Ranta, aivotutkija ja psykologi Mona Moisala sekä muusikko, kirjailija ja Absoluuttinen Nollapiste -yhtyeestä tunnettu Tommi Liimatta.

Ilta Sanoma
dimanche 23 octobre 2022 13:40:00 Categories: Ilta Sanoma Viihde

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.