Ilta Sanoma

Suomen Pankin pääjohtajan Olli Rehnin mukaan rahapolitiikan on kiristyttävä niin paljon kuin on tarpeellista. Seurauksia on luvassa, jos inflaatiota ei saada talttumaan.

Olli Rehnin mukaan politiikkaympäristö on nyt poikkeuksellisen vaikea.

Olli Rehnin mukaan politiikkaympäristö on nyt poikkeuksellisen vaikea. Kuva: Lehtikuva/Roni Rekomaa

- Rahapolitiikan on kiristyttävä niin paljon kuin on tarpeellista. Tällä on kustannuksia, mutta jos inflaatiota ei saada talttumaan, on edessä vain kivuliaampia politiikkatoimia, varoittaa Suomen pankin pääjohtaja Olli Rehn tuoreessa blogikirjoituksessaan.

Hänen mukaansa kansainvälinen valuuttarahasto IMF on politiikkasuosituksissaan suoranuottinen. Ensisijainen tavoite on nyt se, että inflaatio saadaan kuriin ja ostovoima turvataan.

Rehn huomauttaa, että finanssipolitiikan on tuettava kiristyvää rahapolitiikkaa eikä lisätä inflaatiopaineita.

Kiristyvä finanssipolitiikka tukee Rehnin mukaan myös velkaantumisen taittamista sekä puskurien jälleenrakennusta. Myös haavoittuvimpia väestöryhmiä on hänen mukaansa tarpeen tukea finanssipolitiikalla.

"Pidemmän aikavälin rakenteelliset globaalit haasteet ja kriisit, kuten ilmastonmuutos, ratkaistaan tehokkaimmin kunnianhimoisilla politiikkatoimilla ja monenkeskisellä yhteistyöllä YK-järjestelmään tukeutuen, johon myös IMF linkittyy. Nyt on toimittava yhdessä."

-?Tähän IMF:n viestiin on helppo yhtyä, vaikka meillä onkin pitkä matka kuljettavana nostaa kansainvälinen yhteistyö uudelleen sellaiselle tolalle, että maailmanyhteisö pystyy oikeasti ja yhdessä ratkomaan yhteisiä ongelmia. Mutta parempaakaan vaihtoehtoa ei ole näkyvissä, Rehn sanoo.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF piti vuosikokouksensa viime viikolla sodan ja energiakriisin keskellä.

IMF leikkasi maailmantalouden kasvuennustettaan. Valuuttarahaston mukaan "pahin on vielä edessä".

Rehn sanoo, että talouden näkymät ovat hyvin epävarmat, maailman alttius kriiseille näyttää kohonneen ja politiikkaympäristö on poikkeuksellisen vaikea.

-?Venäjän hyökkäys Ukrainaan on kiristänyt geopoliittisia jännitteitä enemmän kuin vuosikymmeniin. Tämä murentaa kansainvälisen yhteistyön perustaa ja uhkaa jakaa ja pirstoa maailmantaloutta, Rehn sanoo.

Hänen mukaansa kansainvälisten rahoitusmarkkinoiden vakausriskit ovat selvässä kasvussa. Vaikka globaalilta finanssikriisiltä on toistaiseksi vältytty, "ei ole aika hengähtää helpotuksesta".

Perättäiset riskit kasvattavat haavoittuvuuksia, epävarmuutta ja riskialttiutta.

-?Rahoitusolojen kiristyminen näkyy ja tuntuu, Rehn sanoo.

Hän nostaa esimerkiksi Britannian talouspolitiikan kriisiytymisen.

-?Se on karvas esimerkki piilevistä vakausriskeistä, jotka nousivat pintaan vastuuttomaksi koetun finanssipolitiikan seurauksena. Valtiovarainministeri joutui väistymään lähes ennätysajassa, ja uusi ministeri Jeremy Hunt tekee parhaillaan U-käännöstä finanssipolitiikkaan, mitä Bank of England täysillä tukee.

Lue lisää: IMF leikkaa maailmantalouden kasvuennustettaan - "Pahin on vielä edessä"

Syyskuun lopulla Rehn sanoi, että Euroopan unionin on saatava uudelleen rivinsä järjestykseen energiakriisin ratkomiseksi.

Tuolloinkin Suomen Pankki arvioi, että Ukrainan sota ja energiakriisi synkentävät talouden näkymiä. Tärkeää olisi välttää inflaation pitkittyminen.

Rehn sanoi, että EU-maiden pyrkimys löytää keinoja kotitalouksien energialaskujen rajoittamiseksi on ymmärrettävä, mutta summittainen menojen lisäys ei sitä olisi, eikä auttaisi inflaation vastaisessa kamppailussa.

-?Sen sijaan on oikein tasoittaa hintojen nousun vaikutuksia räätälöidyillä ja tilapäisillä toimilla kaikkein heikoimmassa asemassa oleville, hän sanoi.

Ilta Sanoma
lundi 17 octobre 2022 13:55:00 Categories: Ilta Sanoma Politiikka

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.