Ilta Sanoma

Oikeuden tuoreiden asiakirjojen perusteella Teemu Selänne suunnitteli tosissaan lähtemistä mukaan pakotelistattujen venäläisoligarkkien rahoittamaan Jokereihin vuonna 2015. Lopulta hän vetäytyi ja tilalle nostettiin Jari Kurri.

Kohu Jokerien ympärillä ei ota laantuakseen.

Kohu Jokerien ympärillä ei ota laantuakseen. Kuva: Terhi Ylimäinen, Saara Peltola / Lehtikuva, Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Mediapersoona Ari Mennanderin ja kiekkolegenda Teemu Selänteen talousriitoja käsittelevät käräjäoikeuden asiakirjat paljastavat mielenkiintoisia yksityiskohtia myös Jokereiden taustalla tapahtuneesta kulissipelistä.

Sen jäljet johtavat vuoteen 2015, jolloin Harry Harkimo omisti paperilla enemmistön KHL:ssä pelanneesta ja Vladimir Putinia lähellä olevien venäläisoligarkkien rahoittamasta Jokerit Hockey Club Oy:stä.

Mennander kertoi käräjäoikeudelle salaisesta hankkeesta, jonka tarkoituksena oli pelata Harkimo sivuun ja junailla Selänne Jokerien uudeksi omistajaksi. Käräjäoikeuden johtopäätökset tukevat Mennanderin puheita.

Oikeus katsoo erilaisten todisteluiden perusteella, että Mennanderilla on ollut Selänteen yhtiön TS Holding Oy:n toimeksianto toimia konsulttina Jokerien venäläisrahoittajien sekä Selänteen välillä, kun nämä alkoivat neuvotella Selänteen lähtemisestä Jokerien omistajaksi.

Ilta-Sanomat on aiempina vuosina uutisoinut useasti, että venäläisoligarkit Gennadi Timtshenko ja Roman Rotenberg halusivat korvata Harkimon Selänteellä.

Lue lisää: Jokereissa suunnitteilla järisyttävä vallanvaihdos - venäläisomistajat haluavat Teemu Selänteen Hjallis Harkimon tilalle

Lue lisää: Tässä on totuus Teemu Selänteestä ja Jokereista - Hjallis Harkimo raivostui väärin perustein

Nyt kuitenkin ensimmäistä kertaa paljastuu - kiitos oikeuden todistajalausuntojen - seikkaperäisesti, miten huimaksi juonittelu Jokerien kulisseissa lopulta äityi.

Projekti haluttiin toteuttaa salassa paitsi Harkimolta myös Jokerien GM:nä toimineelta Jari Kurrilta.

Gennadi Timtshenko (vas.) Harry Harkimo ja Roman Rotenberg tiedotustilaisuudessa Helsingissä kesäkuussa 2013.

Gennadi Timtshenko (vas.) Harry Harkimo ja Roman Rotenberg tiedotustilaisuudessa Helsingissä kesäkuussa 2013. Kuva: Terhi Ylimäinen

Mennander kertoi oikeudelle Jokerit-projektin alkaneen 8.5.2015 Långvikin kylpylässä kokouksessa, jossa olivat olleet hänen lisäkseen läsnä Selänteen luottolääkäri ja ystävä Ismo Syvähuoko sekä Roman Rotenbergin omistaman Långvik Capital -yhtiön edustaja Martti Ahto.

Mennanderin mukaan Rotenberg oli kertonut hänelle aikaisemmin haluavansa neuvotella siitä, että Jokerit-jääkiekkoseuran pääomistaja Harry Harkimo vaihdettaisiin Selänteeseen.

Tämä oli Mennanderin todistajalausunnon perusteella ilmoittanut olevansa kiinnostunut asiasta ja kieltänyt samalla kertomasta hankkeesta omalle asianhoitajalleen Ari Lehdolle.

Mennanderin mukaan myöskään Kurrille ei saanut kertoa asiasta, koska tätä pidettiin niin sanottuna Harkimon miehenä. IS on niin ikään saanut sisäpiireistä tietoa, jonka mukaan hanketta vietiin eteenpäin salassa yhtä lailla Harkimolta kuin Kurriltakin.

Mennander oli kertomansa mukaan järjestänyt Selänteen 16.-18.12.2016 Moskovaan suuntautuneen matkan. Tuossa tapaamisessa Selänne oli Mennanderin mukaan neuvotellut vapaamuotoisesti yhteistyösopimuksesta Rotenbergin ja Timtshenkon kanssa.

Matkalla oli lisäksi ollut mukana Kurri, joka ei ollut kuitenkaan tiennyt neuvotteluista.

Mennander oli kertomansa mukaan saanut toimeksiannon konsulttina toimimiseen ensin Selänteeltä ja sitten Lehdolta. Mennanderin mukaan hän oli yhdessä Lehdon ja Ahdon kanssa laatinut tarjouksen, joka oli kiikutettu Pietariin 15.9.2017.

Teemu Selänne (vas.) ja Roman Rotenberg Kirkkonummen Långvikissa elokuussa 2014.

Teemu Selänne (vas.) ja Roman Rotenberg Kirkkonummen Långvikissa elokuussa 2014. Kuva: Terhi Ylimäinen

Käräjäoikeuden johtopäätöksen perusteella Mennander on ollut erityisen sopiva linkki Jokerien venäläisten omistajien sekä Selänteen ja Lehdon välillä, koska hän on tuntenut Rotenbergin jo ennestään ja hoitanut KHL:n tiedottamista Suomessa.

Käräjäoikeuden mukaan Syvähuokon oikeudelle tekemä selvitys tukee Mennanderin kertomusta.

Syvähuokon mukaan Mennander oli soittanut Selänteelle kaiutinpuhelun, jonka Syvähuoko oli kuullut. Selänne oli sanonut, että Mennander saa luvan alkaa viedä asiaa eteenpäin, mutta kieltänyt kertomasta asiasta Lehdolle.

Tarkoituksena oli ollut, että Selänne tulee Harkimon tilalle Jokereihin. Lehto oli tullut myöhemmin mukaan neuvotteluihin.

Käräjäoikeus myös katsoo Kurrin kertomuksen vahvistavan puolestaan Mennanderin kertomuksen siitä, että sekä Selänne että Mennander olivat Kurrin lisäksi joulukuussa 2016 Moskovassa Venäjän jääkiekkoliiton 70-vuotisjuhlissa.

Tulkintaa tukee oikeuden mielestä niin ikään se, että Syvähuoko on kertonut kuulleensa Selänteeltä tämän tavanneen Moskovassa Timtshenkon.

Harry Harkimo (vas.) ja Jari Kurri Jokerien tiedotustilaisuudessa Helsingissä toukokuussa 2019.

Harry Harkimo (vas.) ja Jari Kurri Jokerien tiedotustilaisuudessa Helsingissä toukokuussa 2019. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Tiukasta juonittelusta huolimatta asiat eivät vuosina 2017-2018 edenneet.

Selänne ei IS:n tietojen mukaan uskaltanut lopulta lähteä mukaan projektiin, jota rahoitettiin pakotelistalla olevien venäläisoligarkkien rahoilla.

- Selänne uskoi lopulta useita asiantuntijoita, joiden mukaan Jokerien omistajaksi lähteminen olisi ollut siinä kohtaa hurja riski, sisäpiirilähde kertoo nyt.

Tietoa tukee Mennanderin oikeudelle antama lausunto, jonka mukaan Timtshenko ja Rotenberg halusivat kesällä 2018 Kurrin Selänteen tilalle mukaan neuvotteluihin.

Lopulta vuonna 2019 Harkimo luopui Jokerit Hockey Club Oy:n omistuksesta.

Yhtiö siirtyi aluksi 60-prosenttisesti Kurrin yhtiön ja 40-prosenttisesti venäläisoligarkki Vladimir Potaninin omistaman Norilsk Nickel Harjavalta Oy:n omistukseen. Keväällä 2022 yhtiö siirtyi 100-prosenttisesti Kurrin yhtiölle pian sen jälkeen, kun Venäjä oli hyökännyt Ukrainaan.

Nyt keskiviikkona Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Selänteen yhtiöt TS Holding Oy:n ja TS Promotion Oy:n maksamaan Mennanderin yhtiölle Mennu Productions Oy:lle yhteensä 64?125 euron edestä korvauksia korkoineen. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Kesällä 2020 Mennander tuomittiin käräjäoikeudessa muun muassa törkeistä petoksista puolentoista vuoden ehdolliseen vankeuteen.

Tuomion mukaan Mennander oli salannut maksukyvyttömyytensä ja näin erehdyttänyt kolmea eri tahoa antamaan hänelle lainoja yhteensä runsaan 200?000 euron edestä. Tuomion saatuaan Mennander nosti kanteen Selännettä vastaan otsikolla "palvelussopimusta koskeva riita".

Mennanderin mukaan hänen aiemman yrityksensä konkurssin ja talousrikostensa taustalla on velkaantuminen, joka johtuu erilaisista saatavista Selänteen yhtiöiltä.

Ilta Sanoma
jeudi 15 septembre 2022 08:57:00 Categories: Ilta Sanoma Urheilu

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.