Hollannin vesipula johtuu kuumasta säästä ja suurten jokien vedenpintojen laskusta. Tänä kesänä vesipulasta on kärsitty useissa Euroopan maissa." /> Hollannin vesipula johtuu kuumasta säästä ja suurten jokien vedenpintojen laskusta. Tänä kesänä vesipulasta on kärsitty useissa Euroopan maissa." />

YLE


Sateisesta ja tuulisesta meri-ilmastostaan tunnettuun Hollantiin on julistettu vesipula, kertoo maan yleisradio NOS.

Hollannissa vesipulasta kärsivät erityisesti maanviljelijät.

Maanviljelijöiden vedenkäyttöä on jo rajoitettu monissa provinsseissa. Paikoin pohjavesien käyttö peltojen kasteluun on kielletty kokonaan.

Juomavesi ei kuitenkaan uhkaa loppua. Jos vedenkäyttöä jouduttaisiin rajoittamaan merkittävästi, kotitaloudet ovat etusijalla.

Vesipula johtuu kuumasta ja kuivasta säästä sekä ulkomailta virtaavien jokien vedenpinnan laskusta.

Erityisen tärkeän Rein-joen ja sen sivuhaarojen vedenpinta on laskenut niin paljon, että jokilaivaliikennettä on pitänyt vähentää. Vedenpinnan odotetaan laskevan alemmaksi kuin vuosikymmeniin.

Joen kuihtuminen johtuu siitä, että Saksasta ja Sveitsistä on virrannut vähemmän vettä. Sveitsin ja Saksan rajalla sijaitsevan Bodenjärven vedenpinta uhkaa pudota ennätyksellisen alhaalle.

Viime vuonna jokien vedenpinnat olivat poikkeuksellisen korkealla, mikä johti tuhoisiin tulviin. Hollannin naapurimaissa Saksassa ja Belgiassa sadat ihmiset kuolivat tulvien seurauksena.

Eurooppaa vaivannut tänä kesänä kuivuus

Euroopassa on kärsitty kuivuudesta monin paikoin tänä kesänä.

Erityisen paha tilanne on ollut Pohjois-Italiassa. Italian hallitus julisti heinäkuussa vesipulan vuoksi usealle alueelle hätätilan vuoden loppuun saakka.

Esimerkiksi Pisan alueella juomaveden käyttö muuhun kuin kotitalouden tarpeisiin tai henkilökohtaiseen hygieniaan on kielletty.

Jopa 30 prosenttia Italian sadoista on vaarassa kuivuuden vuoksi.

Euroopassa kuivuuden ennustetaan lisääntyvän monilla alueilla ilmastonmuutoksen vuoksi. Vesipula koettelee jo noin viidennestä Euroopan alueista vuosittain.

Euroopan ympäristökeskuksen mukaan kuivuuteen tulisi varautua vähentämällä vedenkäyttöä. Suurin vesisyöppö on maatalous, jonka tarpeisiin menee noin 60 prosenttia vedestä.

Lue myös:

Pohjois-Italiassa on kuivinta 70 vuoteen

Jopa yli 45 asteen lämpötiloja - metsäpalot aiheuttavat mittavaa tuhoa ympäri Eurooppaa

Keski-Euroopassa tulvi vuosi sitten - pormestari ei vieläkään nuku sateella

jeudi 4 août 2022 23:02:00 Categories: YLE ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.