Ilta Sanoma

Yhdysvaltain senaattorien puheissa Suomen muun muassa korostettiin tuovan lisäarvoa Natolle.

Kuva: Mateusz Slodkowski / Lehtikuva, Tom Brenner / Reuters

YHDYSVALLAT ratifioi Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden torstain vastaisena yönä Suomen aikaa.

Yhdysvaltain senaatti käsitteli asiaa kokouksessaan, jossa lukuisat senaattorit myös pitivät puheen aiheesta ennen virallista äänestystä.

Useat senaattorit korostivat puheenvuoroissaan Suomesta ja Ruotsista tulevan erinomaisia Naton jäseniä, jotka tuovat molemmat lisäarvoa Natolle niin sotilaallisesti, taloudellisesti kuin maantieteellisestikin.

- Tämä on ehkä helpoin äänestyspäätös, jonka teen, republikaani James Risch totesi puheenvuorossaan.

Senaatin republikaanien johtaja Mitch McConnellin mukaan äänestys oli läpihuutojuttu.

-?Heidän liittymisensä tekee Natosta vahvemman ja Amerikasta turvallisemman. Jos joku senaattori etsii puolustettavissa olevaa tekosyytä äänestää ei, toivotan heille onnea, McConnell sanoi muun muassa ABC Newsin mukaan.

Demokraattisenaattori Bob Mendez kuvaili Suomen ja Ruotsin täyttävän ja ylittävän Naton vaatimukset kaikin tavoin.

-Näiden kahden vauraan ja demokraattisen maan ansiot ovat erinomaisia, ja ne vahvistavat Nato-liittokuntaa, ulkosuhdekomitean puheenjohtaja Mendez sanoi Ylen mukaan.

Hän korosti myös, että Suomi on jo nyt nostanut puolustusmenonsa lähelle Naton suosittelemaa kahta prosenttia bruttokansantuotteesta.

PBS News Hourin videotallenteena julkaisemissa puheenvuoroissa viitattiin myös siihen, että Suomella on kokemusta pitkän itärajansa turvaamisesta ja sodasta Venäjän kanssa.

Erityisen pitkään Suomesta puhui republikaanisenaattori Tom Cotton, joka avasi puheenvuorossaan näkemyksiään Suomen sotahistoriasta.

- Suomi on taistelijoiden maa, jolla on pitkä ja ylpeä perinne, suoraan sanottuna, venäläisiä hyökkääjiä vastaan taistelemisessa ja heidän tappamisessaan.

Cotton sanoi, että vain harvat uskoivat pienen Suomen mahdollisuuksiin talvisodassa, mutta maa yllätti koko maailman taistelemalla puna-armeijaa vastaan isku iskulta, muun muassa käyttämällä Molotovin cocktaileja venäläisvaunujen tuhoamiseen.

-Sen, mitä heiltä puuttui panssarintorjunta-aseissa, he korvasivat sisukkuudella ja rohkeudella.

-Ja sitten oli legendaarinen tarkka-ampuja Simo Häyhä. Hän ampui arviolta 500 venäläissotilasta ja jäi historiankirjoihin lempinimellään "Valkoinen kuolema", Cotton kertoi.

Cotton viittasi tämän jälkeen Suomen nykyisiin sotilaallisiin vahvuuksiin, kuten suomalaiseen asevelvollisuuteen ja laajaan reserviin sekä vahvoihin ja hyvin koulutettuihin puolustusvoimiin. Hän sanoi myös, että Suomella on yksi Euroopan vahvimmista tykistövoimista.

Republikaani Susan Collins kuvaili, että Suomi ja Ruotsi toisivat Natolle sekä valtavaa sotilaallista kapasiteettia että maantieteellistä etua.

Collins kehui Suomen puolustusvoimien suurta reserviä ja Suomen päätöstä tilata uusia F-35A-hävittäjiä.

Keväällä Suomessa vieraillut Collins muisteli lisäksi puheessaan, kuinka presidentti Sauli Niinistö oli konkreettisesti havainnollistanut hänelle Suomen geopoliittista asemaa.

- Suomen presidentti vei meidät kotinsa edustalle ja osoitti oikealle, jossa Viron Tallinna on vain 50 mailin päässä Itämeren toisella rannalla. Ja sitten hän osoitti vasemmalle ja kertoi, että Venäjän Pietari on vain 200 mailin päässä, Collins sanoi.

Myös demokraattisenaattori Amy Klobuchar korosti, että Suomi ja Ruotsi "vain vahvistaisivat Natoa". Hän niin ikään muisteli Sauli Niinistöä osallistuttuaan tämä kanssa samaan keskustelupaneeliin.

- Näin, kuinka presidentti Niinistö oli sitoutunut demokratiaan kotimaassaan ja muualla maailmassa.

Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi kommentoi äänestystulosta sanoen, että Suomi ja Ruotsi "lisäävät ratkaisevaa tukea lännen ja kaikkien vapautta rakastavien maiden tehtävälle torjua Putinin aggressiota, vahvistaa alueen turvallisuutta ja vakautta sekä säilyttää demokratia maailmassa".

Myös Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kommentoi äänestyksen jälkeen Nato-jäsenyyden ratifiointia lausunnossaan.

Hänen mukaansa historiallinen äänestys lähettää signaalin Yhdysvaltojen sitoutumisesta Natoon ja siitä, että Nato on valmis vastaamaan sekä nykyisiin että tuleviin haasteisiin, uutisoi Reuters.

Lopulta vain republikaani Josh Hawley äänesti Suomen ja Ruotsin jäsenyyttä vastaan, ja Rand Paul äänesti tyhjää.

Hawleyn mukaan Naton laajentaminen Euroopassa vähentäisi Yhdysvaltojen turvallisuutta. Hänen näkemyksensä mukaan Venäjä ei ole Yhdysvaltojen merkittävin vastustaja vaan Kiina.

Suomi ja Ruotsi voivat liittyä puolustusliitto Natoon, mikäli kaikki 30 nykyistä jäsenvaltiota hyväksyvät maat sotilasliiton jäseniksi. Suomen ja Ruotsin jäsensopimus on tähän mennessä ratifioitu 23:ssa maassa.

Ilta Sanoma
jeudi 4 août 2022 17:10:00 Categories: Ilta Sanoma Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.