Kiinassa eletään tällä hetkellä herkkää aikaa. Ulkomaantoimittaja, entinen kirjeenvaihtaja Pirkko Pöntinen arvioi Xi Jinpingin haluavan Taiwanist" /> Kiinassa eletään tällä hetkellä herkkää aikaa. Ulkomaantoimittaja, entinen kirjeenvaihtaja Pirkko Pöntinen arvioi Xi Jinpingin haluavan Taiwanist" />

YLE


Yhdysvaltojen edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosin vierailu Taiwanissa on kiristänyt tällä viikolla Kiinan ja Yhdysvaltojen välejä.

Taiwan on ollut pitkään Yhdysvaltojen ja Kiinan välisten suhteiden kiistakapula. Siitä huolimatta, että Taiwan on käytännössä itsenäinen saarivaltio, Kiina on sisällissodan päättymisestä lähtien pitänyt sitä kapinoivana maakuntana. Yhdysvallat haluaa politiikallaan puolestaan tukea Taiwanin itsenäistä roolia.

Ylen ulkomaantoimittja Pirkko Pöntinen toteaa Ylen aamussa, että USA:n ja Kiinan välit ovat viime aikoina yleisesti tiukentuneet. Pöntisen mukaan Taiwan on viime vuosina tehnyt selvää pesäeroa Kiinaan, mitä Yhdysvallat on tukenut osaltaan.

- Kun nykyinen presidentti Tsai Ing-wen tuli valtaan ensimmäiselle kaudelleen vuonna 2016, Kiina katkaisi kaikki viralliset yhteydet Taiwanin kanssa. Siihen asti oli aina käyty keskinäisiä neuvotteluja erilaisista yhteistöistä ja poliittisista linjoista, vaikkei niistä sopuun päästykään. Ing-wenin kaudella Taiwan on selvästi laajentanut teollisuutta kotimaahan ja eri puolille Etelä-Aasiaa ja vetänyt investointeja pois Manner-Kiinasta, Pöntinen sanoo.

Pöntinen toteaa,että presidentti Joe Bidenin aikaan Yhdysvaltojen yhteydenpito Taiwanin suuntaan on selkeästi muuttunut.

- Yhdysvalloista on vieraillut kasvavassa määrin erilaisia delegaatioita, merkittäviäkin sellaisia. Kiina kokee ihan aiheellisesti, että Yhdysvaltojen asenne Taiwanin kysymykseen on laajentumassa, vaikkei se poliittisesti ole muuttumassa.

Yhdysvallat tavoittelee Kiinan vaikutusvallan patoamista

Väitöskirjatutkija Jani Kokko korostaa Ylen aamussa, että Yhdysvalloilla on Taiwanin suhteen myös selviä strategisia ja turvallisuuspoliittisia intressejä.

- Siellä on Japani, Etelä-Korea, Taiwan, Filippiinit ja Malesia, joissa Yhdysvallat harjoittaa erittäin läheistä turvallisuus- ja puolustuspoliittista yhteistyötä. Sillä se pyrkii patoamaan Kiinan vaikutusvaltaa maan lähialueilla, Kokko sanoo.

Hän toteaa myös, että Nancy Pelosin vierailun voi nähdä symbolisesti hyvin merkittävänä. Edellisen kerran yhtä korkea-arvoinen henkilö on vieraillut Taiwanissa vuonna 1997, kun silloinen edustajainhuoneen puhemies Newt Gingrich vieraili maassa.

- Siinä mielessä sen voi ajatella olevan aiheellista, jos Kiina pitää tätä harkittuna provokaationa.

Kiinalle sisäpoliittista hengennostatusta

Kiinassa eletään tällä hetkellä myös sisäpoliittisesti herkkää aikaa. Maassa on tulossa marraskuun tietämillä puoluekokous, jossa pitäisi sinetöidä Kiinan presidentti ja kommunistisen puolueen pääsihteeri Xi Jinpingin kolmas kausi puolueen johdossa.

- Jinping on kiristänyt otettaan Taiwanista. Hän haluaa siitä merkin jatkokaudelleen ja tälle vahvalle nationalistiselle politiikalleen, toimittaja Pirkko Pöntinen sanoo.

Pöntinen näkee, että Kiina on saanut Pelosin vierailusta mahdollisuuden esitellä nimenomaan sotilaallista voimaansa.

- Siihen Kiina on satsannut huomattavasti viime vuosina. Tämä on Kiinalle sisäpoliittinen hengennostatus ja nationalistinen hanke.

Voit keskustella aiheesta 4.8. kello 23:een saakka.

Lue lisää aiheesta:

Pelosi osoitti tukensa Taiwanille: "Solidaarisuutemme Taiwania kohtaan on tärkeämpää kuin koskaan"

Tämä juttu kertoo, miksi Taiwan hiertää Kiinan ja Yhdysvaltojen välejä ja miksi Nancy Pelosin vierailu on niin merkittävä

Yle Uutiset Rec selvitti, voiko Kiinan ja Taiwanin konflikti johtaa suursotaan

mercredi 3 août 2022 12:30:13 Categories: Kiina YLE

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.