Ylimääräisen indeksikorotuksen tavoitteena on parantaa pienituloisten ostovoimaa. Korotukset eivät kuitenkaan pysy kiihtyvän inflaation per" /> Ylimääräisen indeksikorotuksen tavoitteena on parantaa pienituloisten ostovoimaa. Korotukset eivät kuitenkaan pysy kiihtyvän inflaation per" />

YLE


Pienituloisille on elokuun alussa luvassa pientä helpotusta kasvaviin elinkustannuksiin. Eduskunta hyväksyi aiemmin keväällä lakialoitteen, jonka myötä kansaneläkkeeseen sidottuja sosiaalietuuksia korotetaan elokuussa noin 3,5 prosenttia.

Kesken vuotta tehtävä indeksikorotuksen tarkistus on poikkeuksellinen, sillä yleensä sosiaalietuuksien korotukset tehdään alkuvuodesta. Viime tammikuussa sosiaalietuuksiin tehtiin 2,1 prosentin korotus, eli kyseessä on jo toinen tänä vuonna tehtävä indeksikorotus. Lisäkorotuksilla halutaan turvata pienituloisten maksukykyä kiihtyvän inflaation aikana.

Nyt tehtävät lisäkorotukset koskevat kansaneläkeindeksiin sidottuja sosiaalietuuksia, joita ovat muun muassa kansaneläke, takuueläke, työmarkkinatuki ja peruspäiväraha sekä toimeentulotuen perusosa. Korotuksen myötä täysi kansaneläke nousee noin 24 euroa kuukaudessa, työmarkkinatuki ja peruspäiväraha nousevat noin 26 euroa kuukaudessa.

Opintorahan korotus on sen sijaan noin 5,7 prosenttia, sillä siihen on laskettu mukaan sekä normaali että ylimääräinen indeksitarkistus. Ylimääräiset indeksikorotukset lisäävät Kelan etuusmenoja arviolta 90 miljoonalla eurolla vuonna 2022.

Korotukset eivät vastaa nykyiseen inflaatiotasoon

Kelan pääjohtajan Outi Antilan mukaan lisäkorotuksille on nyt selkeä tarve. Ylimääräisen indeksikorotuksen tavoitteena on helpottaa sosiaalietuuksien saajien maksukykyä ja pyrkiä näin vastaamaan elinkustannusten nousuun.

- Tämä oli poikkeuksellinen indeksikorotus kesken vuoden, jolla haluttiin vastata suurempaan inflaatioon ja auttaa eniten tarpeessa olevia. Yleensähän indeksikorotukset tehdään vuodenvaihteessa eli tavallaan jälkikäteen. Vuodenvaihteessa katsotaan taas, että mikä indeksikorotuksen tarve on siinä vaiheessa, Antila sanoo.

Inflaatio laukkaa kuitenkin roimasti korotusten edellä. Kesäkuussa inflaatio oli Suomessa 7,8 prosenttia ja sen ennustetaan vielä nousevan. Joidenkin arvioiden mukaan hintojen nousu saavuttaisi huippunsa ensi syksynä.

Tällä hetkellä voimassa oleva kansaneläkeindeksin pisteluku on laskettu vuoden 2021 kolmannen vuosineljänneksen mukaan. Ylimääräisessä korotuksessa pisteluku lasketaan vuoden 2022 ensimmäisen vuosineljänneksen elinkustannusindeksin mukaan, jolloin kansaneläkeindeksin pisteluku kasvaa 3,5 %. Se on yli puolet vähemmän kuin kesäkuussa mitattu inflaatioprosentti.

Kelan pääjohtaja Outi Antila kuvattuna SuomiAreenassa 2022.
Outi Antila on toiminut Kelan pääjohtajana keväästä 2020 asti. Sitä ennen hän toimi osastopäällikkönä Sosiaali- ja terveysministeriössä. Markku Sandell / Yle

Antilan mukaan ylimääräisiä lisäkorotuksia ei kuitenkaan ole näköpiirissä ennen vuodenvaihdetta.

- Nythän täysin poikkeuksellisesti tehdään kesken vuoden indeksikorotus. Tottakai siitä päättää viime kädessä eduskunta, mutta me pistämme sen sitten toimeksi.

Antila muistuttaa, että päätökset indeksikorotuksista tehdään viime kädessä eduskunnassa.

- Jos kustannusrakenne pysyy tällaisena ja inflaatio suurena, niin kyllä indeksiä pitää ihan automaattisesti korottaa, jolleivat poliitikot muuta päätä, Antila sanoo.

Inflaation vaikutus ei vielä näy Kelassa

Antilan mukaan hintojen nousu voi lisätä toimeentulotuen tarvetta lähikuukausina. Inflaation vaikutukset eivät vielä suoraan näy Kelassa.

- Kellään ei ole tällä hetkellä sitä kristallipalloa, että miten kovaa inflaatio laukkaa tällä tasolla ja onko se kuinka pysyvää, mutta kyllä meillä viimeisenä turvana on toimeentulotuki. Voisin kuvitella, että toimeentulotuen saajien määrä voi hiukan kasvaa, jos indeksikorotus ei riitä.

Koronakriisin alussa toimeentulotuen tarve lisääntyi voimakkaasti. Sittemmin tuensaajien määrä on selvästi laskenut.

- Toimeentulotuen saajien määrä on vähentynyt sitä mukaa, kun pandemia on väistynyt, taloustilanne parantunut ja työllisyys kasvanut. Tällä hetkellä ollaan jopa alemmissa lukemissa kuin 2019 eli inflaatio ei ole meillä varsinaisesti vielä näkynyt. Ehkä sitten syksymmällä nähdään, että mikä se tilanne on. Sitä ennen ehtii sitten jo tulla tämä väliaikainen indeksikorotus, Antila sanoo.

Antila on ylpeä Kelan ketteryydestä indeksikorotusten toimeenpanemisessa. Pandemiasta opittiin nopeaa reagointia kriiseihin.

- Siitä voin vähän kehua Kelaa, että meillä toimii tällainen kesken vuotta tehtävä korotus muutaman kuukauden varoitusajalla, että sinänsä Kela on uskottua ketterämpi, Antila sanoo.

Lisäkorotukset ovat voimassa elokuun alusta vuoden loppuun saakka. Seuraavan kerran kansaneläkkeeseen sidottujen sosiaalietuuksien indeksikorotukset on tarkoitus päivittää tammikuussa 2023.

Oletko saanut toimeentulotukea yli vuoden? Teemme juttua pitkään toimeentulotuen varassa eläneiden asemasta Suomessa. Voit auttaa jutun teossa osallistumalla lyhyeen kyselyyn täällä.

lundi 25 juillet 2022 08:45:00 Categories: Indeksikorotus YLE

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.