Ilta Sanoma

Kuortaneella harjoitellut Ihab Abdelrahman heittää ensimmäisen kerran seitsemään vuoteen MM-kisoissa. Dopingpannasta vapautunut egyptiläinen haluaisi taas kilpailla Suomessa.

Ihab Abdelrahman kuvattuna Eugenessa.

Ihab Abdelrahman kuvattuna Eugenessa. Kuva: AFP / Lehtikuva

Keihäskesän 2016 iso pommi jysähti Rio de Janeiron olympiakisojen alla. Egyptin Ihab Abdelrahmanin 17. huhtikuuta antama dopingnäyte sisälsi kiellettyä synteettistä testosteronia, ja edellisvuoden MM-hopeamitalisti asetettiin kilpailukieltoon.

Perjantaiaamuna Suomen aikaa Abdelrahman palasi ensimmäisen kerran seitsemään vuoteen MM-näyttämölle ja täräytti karsinnasta jatkopaikan tuloksella 83,41. Olympiakisoissa Tokiossa tie katkesi vielä viime kesänä karsintaan.

Lue lisää: Dopingista kärynnyt keihäsjätti leikattiin salaa Suomessa - suomalaismanagerin mukaan egyptiläinen jäi velkaa tuntuvan summan

Abdelrahmanin positiivinen dopingnäyte järisytti myös suomalaista keihästannerta, sillä pyramidimaan miehen valmentaja oli Urheiluliiton nykyinen lajivalmentaja Petteri Piironen ja manageri Jukka Härkönen. Kumpikin katkaisi yhteistyön välittömästi, eikä kumpaakaan syytetty osallisuudesta tapahtuneeseen.

Abdelrahman kertoi karsinnan jälkeen Ilta-Sanomille pettyneensä kesän 2016 tapahtumiin ja suomalaisiin tukijoukkoihinsa.

Lue lisää: Paljastus kärynneestä keihästähdestä: sai kaikessa hiljaisuudessa kivikovan dopingtuomion

- Minuun katkaistiin kaikki yhteydet. Kukaan ei edes yrittänyt tukea minua siinä tilanteessa, sanoi Abdelrahman ja lisäsi, ettei ole ollut kuuteen vuoteen missään yhteyksissä suomalaisiin keihäspiireihin.

Ainoa poikkeus oli Tero Pitkämäen ja Johannes Vetterin manageri Tero Heiska. Hän järjesti vuonna 2019 Abdelrahmanille kontaktin seinäjokiseen kirurgiin Harri Panulaan, joka operoi lakeuksille saapuneen heittäjän kyynärpäätä.

Piironen ja Härkönen ovat puolestaan olleet kaikki vuodet siinä käsityksessä, että Abdelrahman jouduttuaan kilpailukieltoon vetäytyi itse tietoisesti tavoittamattomiin.

Alkuperäinen kahden vuoden kilpailukielto olisi vapauttanut egyptiläisen kilpailemaan jo heinäkuussa 2018, mutta pahaksi onnekseen Abdelrahman vei tapauksensa vetoomuskäsittelyyn lyhentääkseen kahden vuoden pannaansa.

Lue lisää: Dopingpommi vei suomalaisvalmentajalta yöunet: "Mitä hän tekee, mitä syö, kenen lääkärin kanssa on yhteydessä?"

Kävi kuitenkin niin, että Kansainvälisen yleisurheiluliiton riippumaton tutkintaelin Athletics Integrity Unit pidensi toimintakieltoa kahdella vuodella, joten se päättyi vasta heinäkuussa 2020.

- En haluaisi velloa menneessä, mutta haluan yhä sanoa, että en ole syyllinen niihin asioihin, joista minut tuomittiin kilpailukieltoon.

On totta, että Abdelrahman on periaatteessa voinut saada kiellettyä testosteronia esimerkiksi vähittäismyynnissä olevasta lisäravinteesta vahingossa, mutta se ei huippu-urheilun dopingjuridiikassa välttämättä ole mikään lieventävä seikka.

Kilpailukiellon aikana yliopistosta valmistunut Abdelrahman, 33, meni naimisiin, sai lapsen ja alkoi opiskella jatkotutkintoa biomekaniikasta.

- Yritän palata keihäänheittäjänä omalle parhaalle tasolleni, vuonna 2014 peräti 89,21 metriä heittänyt mies sanoo.

Abdelrahman haluaisi kovasti myös saada välinsä kuntoon Suomeen ja vanhoihin tukijoukkoihinsa.

- Rakastin kilpailemista ja harjoittelemista Suomessa ja suomalaisia ihmisiä. Haluaisin kovasti tulla taas Suomeen kilpailemaan.

Ilta Sanoma
vendredi 22 juillet 2022 08:05:00 Categories: Ilta Sanoma Yleisurheilu

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.