Ilmiö korostuu nimenomaan Oulussa, missä rakennusvalvonta on vetänyt tiukkaa linjaa asuntojen lyhytaikaisessa vuokrauksessa ja kaavamääräysten noudattamisessa." /> Ilmiö korostuu nimenomaan Oulussa, missä rakennusvalvonta on vetänyt tiukkaa linjaa asuntojen lyhytaikaisessa vuokrauksessa ja kaavamääräysten noudattamisessa." />

YLE


Airbnb-toiminnan rajoittamiskeskustelun seurauksena rakennusliikkeet ovat alkaneet laatia myytäviin kerrostaloihin lyhytaikaisen vuokraustoiminnan kieltäviä yhtiöjärjestyksiä.

Toimintaa on rajoitettu tai ollaan rajoittamassa myös Helsingissä, Tampereella, Rovaniemellä ja Turussa.

Rajoittaminen on lähtenyt liikkeelle vertaismajoituksen haittoihin, kuten myöhäiseen juhlintaan, kyllästyneiden naapureiden yhteydenotoista.

Skanskalla Airbnb-vapaita kerrostaloja on Oulussa rakenteilla yksi ja YIT:llä kaksi. Taustalla on kaupungin aktiivinen säätely.

Skanska-kotien Pohjois-, Itä- ja Länsi-Suomen aluejohtaja Mikko Herva kertoo, että heidän asiakkailtaan on tullut toive, että rakennusyritys jo asunto-osakeyhtiön perustamisvaiheessa kirjaisi yhtiöjärjestykseen maininnan, joka estää asuntojen lyhytaikaisen vuokrauksen.

Oulun Plaanatornissa se tarkoittaa kahta kuukautta tai sitä lyhyempää vuokra-aikaa.

Tällainen kirjaus on helppo tehdä yhtiöjärjestykseen siinä vaiheessa, kun asiasta ei ole päättämässä muita kuin Skanska.

- Juuri siksi asunnon ostajilta on tullut tämä pyyntö meille, koska myöhemmin sen yhtiöjärjestyksen muuttaminen voi olla vaikeampaa, sanoo Herva.

Oulussa  rakenteilla oleva kerrostalo Pakkahuoneenkadulla.
Oulun Plaanatorniin ei tule Airbnb-asuntoja.Timo Nykyri / Yle

Uusista taloista ostetaan loppusijoituspaikkoja

Skanskalle Plaanatorni on ensimmäisiä kohteita, jossa tätä lyhytaikaisen vuokraustoiminnan kieltämistä kokeillaan. Toistaiseksi palaute on ollut hyvää.

- Olemme suuntautuneet vahvasti omaan käyttöön ostamiseen. Yhtiöjärjestys on linjassa liikeidean kanssa, sanoo Herva.

YIT Asuntomyynti Oulun myyntineuvottelija Kristiina Vähäkuopus kertoo, että Ouluun rakentumassa olevien kerrostalojen Asematorni 3:n ja Telegrammin Airbnb-toiminnan kieltäviin yhtiöjärjestyksiin oli kaksi syytä.

Ensimmäinen syy oli Vähäkuopuksen mukaan kaupungin antamat ohjeistukset ja kaupungin suhtautuminen sellaisiin asunto-osakeyhtiöihin, joissa Airbnb-toimintaa on harjoitettu.

- Kaupungilla on hyvin tiukka linja, sanoo Vähäkuopus.

Toinen syy on se, että omalla tontilla sijaitsevaan kohteeseen haetaan ensisijaisesti oman kodin ostajia, joille Airbnb-vapaus voi olla positiivinen asia.

- Usea asiakas on sanonut ostavansa loppusijoituspaikkaa itselleen, sanoo Vähäkuopus.

Osakkeen ostanut on tyytyväinen kieltoon yhtiöjärjestyksessä

Oulun rakennusvalvonta vaatii, että rakentamisen pitää olla kaavan mukaista. Asuinkerrostalossa ei Oulun rakennusvalvonnan tulkinnan mukaan voida harjoittaa majoitustoimintaa.

- Meistä nämä uudenlaiset yhtiöjärjestykset ovat hyvä asia, sanoo rakennusvalvonnan johtaja Pekka Seppälä.

Hänen mielestään on tärkeää, että peli on selvä alusta lähtien.

- Ne, jotka pistävät rahansa kiinni asuntoon, tietävät mitä saavat, sanoo Seppälä.

Hän haluaa korostaa, että Oulu ei ole asian kanssa yksin.

- Näitä vastaavia ohjeistuksia on Helsingissä, Tampereella, Rovaniemellä ja Turkuun on tulossa, sanoo Seppälä.

YIT:n Asematorni kolmosesta osakkeen vaimonsa kanssa ostanut Kalle Seppänen on tyytyväinen.

- Oli todella positiivinen yllätys, että Airbnb-kielto oli kirjattu yhtiöjärjestykseen, sanoo Seppänen.

Seppästen edellisessä taloyhtiössä Oulussa jotkut heidän naapurinsa kärsivät talossa olleista Airbnb-huoneistoista.

- Meitä se ei häirinnyt, kun tapahtui talon toisessa päässä, sanoo Seppänen.

Lyhytaikaisen vuokraustoiminnan lieveilmiöistä kertovat jutut ovat kuitenkin saaneet Seppäset vieroksumaan ajatusta asettua samaan kiinteistöön, jossa on Airbnb-huoneistoja.

- Alun perin se vaikutti fiksulta toiminnalta, jossa omaa asuntoa vuokrataan ja toisaalta taas muualta vuokrataan itse. Tuli yllätyksenä, että se on nykyään niin ammattimaista, sanoo Seppänen.

Hänestä olisi hyvä, että majoitustoiminta ja asuminen pidettäisiin erillään toisistaan.

Rakennusluvan vastainen toiminta edelleen epäselvää

YIT:n Kristiina Vähäkuopus kertoo, että alalla on mietitty pelkästään lyhytaikaiseen vuokraustoimintaan tarkoitettujen talojen rakentamista, jolloin muiden asukkaiden elämä ei tilapäisistä asukkaista häiriintyisi.

Tätä on ehdottanut rakennusyrityksille muun muassa Oulun rakennusvalvonnan johtaja.

Isännöintiliiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanervan mukaan lyhytaikaisen vuokrauksen kieltäminen jo ennakkoon yhtiöjärjestyksen avulla ei ole laajassa mitassa yleistynyt Suomessa, mutta muuallakin kuin Oulussa tällaista on tapahtunut.

Mia Koro-Kanervan mukaan Oulussa on kuitenkin tällä hetkellä maan tiukin Airbnb-linja.

Hän kertoo, että alkukesästä Oulussa järjestettiin aiheesta palaveri rakennusvalvonnan, Kiinteistöliiton, Isännöintiliiton ja Suomen vuokranantajien kesken.

Koro-Kanervan mukaan Oulun rakennusvalvonnalla on hyvin tiukka tulkinta siitä, mikä on rakennusluvan käyttötarkoituksen vastaista käyttöä. Asumiseen verrattava käyttö ja majoituskäyttö ovat kuitenkin kaksi eri asiaa.

- Ei lyhytaikainen vuokraus ole kiellettyä, mutta majoitustoiminta siellä asumiskäyttöön tarkoitetussa asunnossa on kiellettyä.

Helsingissä keskustelun yhteydessä esiin nousseissa tapauksissa on kyse toistuvasta hotellitoiminnan kaltaisesta täyden palvelun majoitustoiminnasta.

- Siellä käy siivoojat ja on aamiaiset, respat ja se toistuvuus, sanoo Koro-Kanerva.

Hän arvioi, että KHO:n ratkaisuista huolimatta rajanveto siitä, mikä on rakennusluvan tai asunto-osakeyhtiölain vastaista toimintaa, on epäselvää.

Jos kaikki lyhytaikainen vuokraus kielletään rakenteilla olevan talon yhtiöjärjestyksessä, sen voi hyvin Koro-Kanervankin mielestä tehdä.

- Onhan meillä taloja, joissa yhtiöjärjestys kieltää kaiken vuokraustoiminnan, sanoo Koro-Kanerva.

Mitä ajatuksia aihe herättää? Voit osallistua keskusteluun Yle-tunnuksella 23. heinäkuuta klo 23:een saakka.

vendredi 22 juillet 2022 08:00:00 Categories: YLE asunnot

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.