" /> " />

YLE


Yleisurheilun MM-kisat nähdään Ylen kanavilla. Suorat lähetykset, kohokohdat, kisojen aikataulun, kiinnostavat uutiset ja puheenaiheet löydät Ylen kisasivulta.

Yleisurheilun MM-kisojen keihäänheittäjillä on Oregonissa edessään, tai tarkemmin ottaen allaan, uudenlainen haaste.

Oregonin Hayward Fieldin juoksuradat on nimittäin pinnoitettu materiaalilla, joka ei ole ennastaan tuttu kovinkaan monelle keihäskisojen osallistujista. Päällyste on yhdysvaltalaisen Beynon Sportsin tuotantoa, mutta firman tuotteet eivät ole vielä suuremmin murtautuneet läpi Euroopan markkinoille.

Koska viimevuotiset Yhdysvaltojen olympiakarsinnat ja maan tämän vuoden mestaruuskilpailut on järjestetty juuri MM-kisanäyttämöllä, on yhdysvaltalaisilla heittäjillä paras tuntuma muille erikoisempaan alustaan.

Anouk Vetter Oregonin MM-kisojen seitsenottelussa.
Toistaiseksi keihäänheittopaikkaan ovat ottaneet tuntumaa vain seitsenottelun osallistujat. Anouk Vetter otti lajivoiton 58,29 metriä kantaneella heitollaan.ANP via Getty Images

Suomalaisille stadionin olosuhteet tulevat tutuksi vasta karsinnan kautta. Sanne Erkkola heittää naisten A-karsintaryhmässä torstaina kello 1.20 ja Toni Keränen, Lasse Etelätalo sekä Oliver Helander miesten keihään karsinnassa perjantaina joko kello 3.05 tai 4.35 alkaen.

Maailmanlaajuisesti yleisurheilukenttien pinnoitteiden valmistajista kenties tunnetuimpia ovat italialainen Mondo, joka on toteuttanut muun muassa Helsingin olympiastadionin juoksuradat, sekä yhdysvaltalainen monialajätti 3M Tartan-ratoineen. Olympiastadionin pinnassakin on stadionin historian aikana nähty muun muassa tiilimurskaa, tartania, novotania ja paria erilaista mondoa.

Heittopaikkaan tutustumassa käynyt Lassi Etelätalo kertoi tiistaina Yle Urheilulle toivovansa, ettei alusta pilaa kenenkään suoritusta karsinnassa. Tuoreessa muistissa ovat Saksan keihästähti Johannes Vetterin valmentajan Boris Obergföllin katkerat kommentit Tokion stadionin heittopaikan pinnoitteesta.

Johannes Vetter ligger nere på banan och tar sig för knät.
Saksan Johannes Vetter oli tuskissaan tukijalan petettyä Tokion olympiafinaalissa. Saksalaisen valmentaja laittoi olympiapettymyksen heittoalustan piikkiin.imago images/Beautiful Sports/ All Over Press

- Toivottavasti ei käy kuten Tokiossa. Monella jäi silloin heitot karsintaan sen vuoksi, että tuki luisti eikä alusta pitänyt. Itse en usko, että minulla on sen suhteen ongelmia, kun ei ole koskaan aiemminkaan ollut, Etelätalo arvioi.

Mitä samaa Hayward Fieldin heittopaikassa on Tokion olympiastadioniin verrattuna?

- Ei yhtään mitään, Etelätalo sanoo ja nauraa.

- Tokion alusta oli mondoa ja tämä muistuttaa enemmän tartania tai novotania. Täysin erilainen rakenteeltaan, Etelätalo summaa.

Toni Keränen toivoo piikkarien pitävän heittopaikalla

Toni Keränen kertoo havainneensa stadioniin tutustuessaan, että heittopaikan pinnoite on jo hieman murentunut aiempien kisojen jäljiltä.

- Pinnoite on ohut, joten piikkareihin on laitettava lyhyemmät piikit kuin normaalisti. Niille heittäjille, jotka heittävät oikein kunnolla tukea vasten, heittopaikka voi olla haastava. Itse liu'utan tuen (tukijalan kantapää osuu heittoalustaan ensimmäisenä ja piikkarin piikit vasta sen jälkeen), joten sen kanssa voi tulla haasteita.

Heittopaikan pinnoite on Keräsen arvion mukaan kovan tuntuinen ja näin ollen luultavasti myös nopea. Liminkalainen on myös saanut välineistönsä hiottua alustalle sopivaksi.

Toni Keränen heittämässä keihästä Espoossa.
Toni Keränen toivoo saaneensa piikkarit viriteltyä Hayward Fieldin alustalle sopiviksi.All Over Press

- Virittelin piikkarini harjoituskentällä niin, ettei ainakaan siellä tuki venynyt. Katsotaan, miten käy stadionilla, Keränen toteaa.

Keräsen mielestä huolellinen tutustuminen heittopaikkaan on ainoa tapa, millä karsintaan voi välineiden puolesta olla valmiina. Piikkareiden "virittely" on tehtävä siis jo hyvissä ajoin.

- Ei asialle enää kisapaikalla pysty mitään tekemään. Jos alustaa alkaa varomaan, ei heittämisestä tule enää mitään ja tekniikka menee sekaisin.

Vastatuuli vaatii tarkkuutta heittoon

Pinnoitteen lisäksi Hayward Fieldillä on yksi merkittävä ero tyypilliseen urheilustadioniin nähden: se on suunniteltu vain yleisurheilua varten. Tämä tarkoittaa samalla, ettei stadionille mahdu esimerkiksi jalkapallokenttää, koska kenttälajien suorituspaikat on rakennettu juoksuradan sisäpuolelle.

Keihäänheitossa tämä tarkoittaa, ettei kilpailun kulkua tarvitse keskeyttää hetkeksi esimerkiksi siksi, että 10 000 metrin juoksun osallistujat pyyhältäisivät vauhdinottoradan poikki juuri heittäjän valmistautuessaan suoritukseensa.

Mediakatsomosta on suora näkyvyys hotelliin, jossa Suomen joukkue majoittuu. Hotelli on rakennus stadionin tornin takana.
Hayward Field on suunniteltu vain ja ainoastaan yleisurheilustadioniksi.Martin Rickett/PA Images via Getty Images

Heittolajien suoritukset tehdään myös kaikki samaan suuntaan, kentän avointa päätyä kohti. Koska urheilijoiden selän takana ja sivuilla on osittain katetut katsomot, on vastatuuli lähes taattu heittolajeille.

Toni Keräsen mielestä Oregonin stadionilla tärkeintä on, että keihään saa lähtemään oikeaan asentoon.

- Voimaa pitää tietysti olla takana, mutta jos keihäs ei lähde oikeassa asennossa, ei se lennä mihinkään. Heittopaikalla on ollut tähän asti joka päivä vastatuulta ja se rokottaa vielä entisestään, jos keihästä ei osaa laittaa oikeaan kulmaan, Keränen summaa olosuhteet.

Liminkalainen kertoo olevansa karsinnassa tyytyväinen heittoon, joka vie finaaliin.

- Lähden mielenkiinnolla katsomaan, miten oma kunto riittää maailman parhaita vastaan. Toisaalta pitää ihan täysillä lähteä heittämään, mutta toisaalta ei pitäisi vaatia ihmeitä. Oman perusheiton pitäisi riittää finaaliin.

- Ei ole väliä, heitänkö 75-metrisen ja olen sillä finaalissa vai 90-metrisen.

Myös torstaiaamuna Suomen aikaa naisten keihäänheiton A-karsintaryhmässä heittävä Sanne Erkkola pitää olosuhteiden hallitsemista avaimena onnistumiseen.

Sanne Erkkola heitti ennätyksensä.
Sanne Erkkola haluaa vältellä karsinnassa "lokkiheittoja."Lehtikuva

- Täytyy vain uskaltaa tulla lujaa tuelle, heitto toimii silloin kun jalat toimivat loppuun asti. Omassa heitossa on myös tärkeää, että kyynärpää nousee sopivasti ja saan vedon tehtyä eteen, enkä ylöspäin. Tuulet ovat olleet täällä vähän vastaisia, joten lokkiheittoja ei kannattaisi karsinnassa heittää, Erkkola totesi karsintaa edeltävänä päivänä.

- Riippuu heittäjästä, kuinka hyvin vastatuulen pystyy käsittelemään. Joillekin se sopii. Minulle vastatuuli on ollut välillä vähän hankala, mutta ei se ole mikään este. Pitää heittää eteenpäin, Erkkola summaa.

Naisten keihäänheiton karsinta kilpaillaan ensi yönä. Sanne Erkkola heittää karsintaryhmässä A kello 01.20 alkaen.

Miesten keihäänheiton karsinta heitetään keskiviikon iltasessiossa eli Suomen aikaa aamuyöllä torstaina 21. heinäkuuta. Karsintaryhmä A aloittaa kisaurakkansa kello 3.05 ja karsintaryhmä B heittää kello 4.35 alkaen.

Suomea karsinnassa edustavat Oliver Helander, Toni Keränen ja Lassi Etelätalo. Karsintaa voi seurata suorana Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa.

Lue myös:

Daniel Ståhl järkyttyi hylätystä heitosta, valmennuspäällikkö Tuomo Salonen tyytyväinen Suomen panokseen kisojen puolivälissä - Yle seuraa MM-yleisurheilua

MM-stadionin kuuluttajan poika juoksi yllätysvoittoon - häkeltynyt isä kertoi vinkistä, jolla norjalaistähdelle lyötiin jauhot suuhun

mercredi 20 juillet 2022 22:01:21 Categories: YLE yleisurheilu

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.