Ilta Sanoma

Omistajaohjausministerin mukaan Fortumin ei tule pääomittaa enää Uniperia. Hallitus ei voi ottaa aiemmasta tukipaketista poliittista vastuuta, Tuppurainen näkee.

Eduskunnan talousvaliokunta kuuli tiistaina lähes kahden ja puolen tunnin ajan valtion omistajaohjauksesta vastaavaa ministeriä Tytti Tuppuraista (sd), joka käy valtiovallan puolesta neuvotteluita Saksan kanssa Fortumin tytäryhtiön Uniperin pelastamisesta.

Uniper tekee arviolta 50 miljoonaa euroa tappiota joka päivä, koska Venäjä ei toimita normaalisti kaasua Saksaan.

Saksan valtio on ollut haluton siirtämään kohonneita kaasun hintoja saksalaisten kuluttajien ja teollisuuden maksettavaksi. Uniperin tappiot rasittavat suoraan valtionyhtiö Fortumia.

Tuppurainen lupaili kuulemisen jälkeen, ettei nyt tehtävässä Uniper-järjestelyssä aiheudu "suomalaisille veronmaksajille mitään ylimääräisiä, aiheettomia kustannuksia".

- Neuvotteluiden lähtökohtana valtio-omistajalle on ollut se, että Fortum Uniperin pääomistajana ei enää tee uutta pääomitusta Uniperiin, Tuppurainen vakuutti.

Tuppurainen ei ottanut kantaa saksalaislehti Handelsblattin tietoihin, joiden mukaan Uniperin pilkkominen tulisi maksamaan valtion yli 50-prosenttisesti omistamalle energiayhtiö Fortumille jopa viisi miljardia euroa.

Lue lisää: Saksalaislehti: Saksa voi vaatia Fortumilta jopa viittä miljardia Uniperin pilkkomisesta

Tuppurainen sanoi Ylen A-studiossa maanantaina, että "Fortumin tekemä ehdotus siitä, että Saksassa kaasun kauppa ja Saksassa olevat Uniperin liiketoiminnot erotettaisiin" on myös omistajaohjauksen tukema ratkaisu.

- Haemme ratkaisua, joka on kaikille osapuolille hyväksyttävissä, aikaa ei ole paljon, kysymys on päivistä, eikä tässä vaiheessa enää viikoista, Tuppurainen hahmotteli.

Fortum tuki alkuvuodesta jo ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan Uniperia kahdeksan miljardin euron tukipaketilla. Uniper on käyttänyt rahoituksesta suurimman osan.

Tuppuraisen mukaan Fortum informoi omistajaohjausosastoa kahdeksan miljardin tukipaketista, mutta ei suostunut toistuvista kysymyksistä huolimatta tarkentamaan, saiko omistajaohjaus tiedon tukipaketista etu- vai jälkikäteen.

- Sillä ei ole merkitystä. Meitä on informoitu tästä asiasta, mutta päätöksenteko on tapahtunut yhtiön hallituksessa. Emme ole ottaneet kantaa päätöksentekoon liittyen tähän kahdeksan miljardin euron rahoitusjärjestelyyn.

Tuppuraisen mukaan kaikki Fortumia koskevat asiat on käyty huolellisesti läpi talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa, jota johtaa pääministeri Sanna Marin (sd). Maan hallitus siis käytännössä hyväksyi Fortumin massiivisen tukipaketin Uniperille.

IS kysyi, oliko poliittinen arvio Fortumin johdon päätöksen tukemisesta oikea.

- Emme voi ottaa asiasta poliittista vastuuta, päätös on tehty yhtiön hallituksessa, meitä on asiasta informoitu, Tuppurainen vastasi.

- Se oli siinä tilanteessa oikea ratkaisu. Yhtiö on kevään myötä selvinnyt päivästä toiseen eteenpäin, ja olemme nyt uudessa tilanteessa, Tuppurainen jatkoi.

Tuppuraisen mukaan hän olisi voinut teoriassa kutsua ylimääräisen yhtiökokouksen koolle nostaakseen pöydälle kahdeksan miljardin tukipaketin, mutta se ei olisi edustanut hyvää päätöksentekoa eikä hyvää hallintotapaa.

Fortum julkisti ostoaikeensa Uniperista 2017, siis kolme vuotta sen jälkeen, kun Venäjä oli valloittanut Krimin niemimaan Ukrainassa.

Kun Fortumin omistusosuus nousi yli 70 prosenttiin, ilmoitti Fortum Uniper-investoinnin suuruudeksi noin 6,5 miljardia euroa. Tällä hetkellä Fortum omistaa Uniperista 78 prosenttia.

- Ehkä jossain ajassa on tuntunut järkevältä lähteä investoimaan Keski-Euroopan kivihiileen ja kaasuun. Nyt tiedämme, ettei venäläinen kaasuntoimittaja toimi normaalin markkinatalousperiaatteen mukaisesti, vaan Vladimir Putin manipuloi kaasumarkkinoita käyttäen käsikassaranaan Gazpromia. Fortumin investointi on osoittautunut ongelmalliseksi, Tuppurainen muotoili.

Tuppuraisen mukaan valtion otetta Fortumista on jo tiukennettu. Fortumin hallitukseen istutettiin alkuvuodesta valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosaston osastopäällikkö Kimmo Viertola. Nykyistä Fortumin toimivaa johtoa Tuppurainen ei kritisoinut.

- Tässä kriisin tilanteessa Fortumin johto on toiminut tavalla, josta voi lausua hyvän sanan, meillä on ollut hyvä vuoropuhelu toimitusjohtaja (Markus) Rauramon ja hallituksen puheenjohtajan Veli-Matti Reinikkalan kanssa.

Talousvaliokunnan puheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen (kok) sanoi kuulemisen jälkeen valiokunnan edellyttävän, että "Suomen hallitus neuvottelee suomalaisten kannalta parhaan mahdollisen lopputuloksen".

Talousvaliokunnan puheenjohtajan Sanni Grahn-Laasonen (kok) sanoo olevansa yleisesti huolissaan siitä, miten Suomen etu toteutuu Uniper-neuvotteluissa.

Talousvaliokunnan puheenjohtajan Sanni Grahn-Laasonen (kok) sanoo olevansa yleisesti huolissaan siitä, miten Suomen etu toteutuu Uniper-neuvotteluissa. Kuva: Anni Ågren / Lehtikuva

- Talousvaliokunta katsoo, että neuvotteluissa tulee olla tiukka Saksan suuntaan ja käyttää kaikki ne poliittiset voimat, joita Suomessa on Fortumin johdon tukena. Tämä on miljardiluokan kysymys, ja se tulee maan johdossa ymmärtää.

Ilta Sanoma
mardi 19 juillet 2022 20:50:00 Categories: Ilta Sanoma Politiikka

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.