Ilta Sanoma

Kuukautiskierron PMS-oireista puhutaan paljon, mutta missä on puhe kierron ihanista puolista, ihmettelee kuusi vuotta kiertotietoista elämää elänyt Mimmi Puhakka. Hän elää jokaisen kuukauden kuukautiskierron vaiheet läpi itseään, mieltään, kehoaan ja naiseuttaan lempeästi kuunnellen.

Kuva: Mimmin kotialbumi, Shutterstock

Kuukautiskierto ei ole riesa, vaan nimenomaan vahvuus. Näin ajattelee Mimmi Puhakka, 32.

Sama ajatustapa on havaittavissa nousevana trendinä myös sosiaalisessa mediassa.

Esimerkiksi podcastaaja Sita Salminen kertoi Instagramissaan kuuntelevansa kuukautiskiertoaan myös työasioissa. Hän sijoittaa tärkeät menot kierron energisille päiville ja rauhoittavansa vuotopäivät.

Kiertotietoisella elämällä tarkoitetaan tarkkaa tietoisuutta omasta kuukautiskierrosta, sen erilaisista vaiheista ja siitä, millä tavalla oman kuukautiskierron eri vaiheet vaikuttavat omaan hedelmällisyyteen, mieleen ja kehoon. Tällöin kuukautiskierron eri vaiheet ja energiatasot voi hyödyntää omassa arjessaan.

Mimmi ajautui kiertotietoisuuden pariin puolivahingossa, kun hän lopetti hormonaalisen ehkäisyn kuusi vuotta sitten.

- Sitä ennen mulla ei ollut mitään hajua kaikista kuukautiskierron erilaisista vaikutuksista, Mimmi kertoo.

Vähitellen hän alkoi tutkia asiaa, ja törmäsi netissä kiertotietoinen elämä -termiin, joka on ehkä tunnetumpi englanniksi: cyclical living. Myös podcasteja aiheesta löytyy runsaasti englanniksi, mutta Suomessa termi on toistaiseksi hieman tuntemattomampi.

Kuukautiskierron tutkiskelun myötä Mimmi alkoi huomata olossaan selkeitä eroja kierron eri vaiheissa.

Ensimmäinen yllätys oli ovulaatioviikon mahtavuus, johon hän ei ollut aikaisemmin kiinnittänyt huomiota.

- Ovulaation aikaan elämä on maailman hienointa. Kaikki on tosi upeaa, ihan seksihaluista lähtien, Mimmi kuvailee.

Etenkin ovulaation aikaan Mimmin kokee, että luovuus kukkii erityisen hyvin. Tämä kuukautiskierron vaihe on kuvataidetta harrastavalle Mimmille suuri voimavara.

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Tuulia Tikka kertoi Me Naisille toukokuussa, että kuukautiskierto toimii kaikilla samalla kaavalla, mutta sen vaikutukset esimerkiksi mieleen ovat hyvin yksilöllisiä.

Kaikki eivät siis koe kuukautisten eri vaiheita samalla tavalla, ja kuukautiskiertoja on yhtä monta erilaista kuin on kohdullisiakin.

Tikan mukaan kuukautiskierto voidaan karkeasti jakaa kahteen eri vaiheeseen: alkukierto ennen ovulaatiota, ja loppukierto, eli aika ovulaation jälkeen.

Loppukiertoa kohti keltarauhashormonin pitoisuus kehossa kasvaa, ja jotkut saattavat kokea PMS-oireita, kuten ärtyneisyyttä, keskittymisvaikeuksia ja mielialan ailahtelevuutta.

Myös Mimmin ajatukset loppukierron aikana saattavat olla todella synkissä vesissä, mutta läsnäolo ja tieto siitä, että ne kuuluvat asiaan, auttavat.

Hän jakaa ajatuksiaan avoimesti myös Instagram-tilillään.

- Kun synkkiä ajatuksia tulee, ymmärrän nykyään heti, että ahaa, nyt mennään tässä vaiheessa kiertoa ja tämä kuuluu tähän. Sitten elän sen vaiheen läpi ja tiedän, että se on kohta ohi, Mimmi kertoo.

- Joskus jopa oma parisuhde tuntuu yhtäkkiä huonommalta, ja sitä miettii, että mitä järkeä tässä on. Myös raha-ahdistus saattaa ihan yllättäen nousta kohtuuttomiin sfääreihin.

Kun Mimmi ymmärtää yhdistää ahdistuksen tunteet ja synkät ajatukset hormoneihin, hän osaa suhtautua niihin huumorilla.

- Aiemmin pidin näitä ajatuksia merkkinä siitä, että mussa olisi jotain vikaa. Nykyään olen oppinut fiilistelemään myös ärsyttäviä tunteita, ja kunnioittamaan mun kiertoa ja näitä olotiloja.

Mimmin mielestä kauneinta kuukautiskierrossa on juurikin sen syklisyys - syvempiin ajatuksiin sukellettuaan nurkan takana odottaa kevyt, seksikäs ja energinen olo.

Espanjassa suunnitellaan kolmen päivän kuukautislomaa töistä. Tämä olisi kuitenkin mahdollista vain heille, joilla kuukautiskivut ovat todella kovat. Osa on myös sitä mieltä, että muutos voisi vaikuttaa negatiivisesti naisten asemaan työmarkkinoilla.

Työelämän ja kiertotietoisen elämän yhdistäminen täydellisesti on yhteiskunnassamme käytännössä mahdotonta.

- Kiertotietoinen elämä ja työelämä eivät mene ihan käsi kädessä, ja työt on tehtävä, oli kierrosta mikä vaihe tahansa, Mimmi pohtii.

- Käytännössä kuitenkin teen niin, että kun tunnen, että levontarve on tietyssä kierron vaiheessa paljon suurempi, niin annan itselleni töissä luvan ottaa rennommin. Koko ajan ei tarvitse toimia samalla energialla. Se on mielestäni ihan älytön olettamus, että pitäisi päivästä toiseen tehdä asiat samalla tavalla ja olla samanlainen.

Päiväkodissa työskentelevä Mimmi puhuu avoimesti menkoista myös työkavereidensa kanssa. Avoin puhe asian tiimoilta on hänelle tärkeää, sillä oma fiilis ja jaksaminen elävät kierron mukana.

- Saatan töissäkin sanoa, että mulla on nyt menkat.

Mimmin itsetutkiskelumatkalla läsnäolo on saanut uuden merkityksen. Muutoksessa tärkeintä on ollut kehoon löytynyt yhteys ja oman ajatusmaailman muutos.

- Kuukautiset eivät oikeastaan ole ollenkaan huono asia! Se kaikki, mitä kohdullisen kehossa tapahtuu kuukauden aikana, on ihan huikeaa - ja sitä pitäisi myös kohdella sillä tavalla.

Lue lisää: Häiritseekö tämä kuva sinua? Nyt kerromme, miksi kuukautisista on yhä hankala puhua ääneen

Ilta Sanoma
mardi 19 juillet 2022 21:00:00 Categories: Hyvä fiilis Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.