Elian Lehto on ensimmäinen suomalainen vauhtilajien laskija sitten Andreas Romarin, joka starttaa maailmancupissa. Lehdon tavoite on vuoden 2026 " /> Elian Lehto on ensimmäinen suomalainen vauhtilajien laskija sitten Andreas Romarin, joka starttaa maailmancupissa. Lehdon tavoite on vuoden 2026 " />

YLE


Suomalaiset alppihiihdon vauhtilaskijat ovat loistaneet poissaolollaan, kun Andreas Romar lopetti kilpailu-uransa keväällä 2019. Romarin uran parhaat arvokisalaskut osuivat vuoden 2013 maailmanmestaruuskilpailuihin Itävallan Schladmingissa. Romar saavutti tuolloin neljännen sijan superalppiyhdistetyssä ja viidennnen sijan syöksylaskussa. Olympialaisissa Romar edusti Suomea Vancouverissa 2010 ja Pyeongchangin kisoissa vuonna 2018.

Tulevana viikonloppuna vauhtilajien lähtöviiksellä nähdään uusi suomalaislaskija, kun 21-vuotias Elian Lehto kilpailee lauantaina Italian Val Gardenan syöksykisassa.

- Tavoitteenani on oppia jokaisesta päivästä tulevana viikonloppuna. Jos kisassa olen alle kolmen sekunnin päässä kärjestä, niin olen oikein tyytyväinen, Lehto sanoo.

Andreas Romar i OS
Andreas Romar edusti Suomea olympiarinteessä keväällä 2018.EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO

Lehdolle kilpailu on ensimmäinen startti maailmancupissa. Aiemmin hän on kisannut Eurooppa-cupin puolella. Viime viikonloppuna Italian Santa Caterinassa lasketussa Eurooppa-cupin syöksyssä Lehto oli 30:s. Nuoren laskijan mukaan Eurooppa-cupin ja maailmancupin syöksyrinteissä on eroja.

- Se on ihan eri maailma. Eurooppa-cupissa syöksylasku kestää minuutista puoleentoista minuuttiin. Maailmancupissa lasku kestää yli kaksi minuuttia ja se on ylhäältä alas sellaista oikeaa alppihiihtoa. Siinä liu'utaan koko ajan ja ollaan ilmassa. Rinteessä pitää koko ajan pitää vauhtia yllä. Ei ole yhtään lepopaikkaa, Lehto sanoo.

Valmentajalle tulee kiitosta

Elian Lehdon seuraava maailmancupin syöksykilpailu on Val Gardenan jälkeen hämärän peitossa. Osallistuminen vaativiin syöksykisoihin Bormiossa, Wengenissä ja Kitzbuhelissä vaatii nuorelta laskijalta vielä paljon harjoittelua, mutta myös rahaa. Erityisesti vauhtilajien harjoittelu edellyttää rahaa. Tämän tiedostaa myös Lehto.

- Täysi maailmancupin setti on meidän tämän hetken resursseilla täysin mahdotonta.

Osi Inglin.
Osi Inglin aloitti Suomen miesten alppimaajoukkueen valmentajana keväällä 2020.EPA

Suomen maajoukkueen rajallisia resursseja pidetäänkin osasyynä vähäiseen vauhtilaskijoiden määrään. Rahaa ei ole tahtonut riittää tekniikkalajien laskijoiden lisäksi myös vauhtipuolen kisaajille.

Nykyinen miesten alppimaajoukkueen valmentaja sveitsiläinen Osi Inglin on tällä kaudella kasvattanut vauhtiharjoittelun määrää maajoukkueessa.

- Nämä resurssit, jotka ovat olleet tällä kaudella käytössä, niin Osi on tehnyt niillä erinomaista työtä. Super-G:tä olemme päässeet laskemaan todella paljon. Olen varmaan tuplannut omat superin treenini tälle vuodelle, Lehto kertoo.

Elian Lehto toivoo, että vauhtipuolen laskijoihin panostettaisiin Suomessa myös jatkossa.

- Vanhimmat huippulaskijat ovat iältään noin neljänkympin pintaan. Tietenkin teen töitä sen eteen, että mahdollisimman nuorena olisin jo palkintopallilla. Milanon olympialaisissa vuonna 2026 olisi hienoa taistella sijoituksesta kolmen parhaan joukossa, Lehto sanoo.

Lue myös:

Alppitoivo Riikka Honkanen valmistautui itkien uransa parhaaseen laskuun maailmancupissa - Kalle Palander paljasti tyrmäävän virhearvionsa

Rosa Pohjolainen pujotteli maailmancupin pisteille Levillä: "Aivan huippufiilis" - Kalle Palander ylisti 18-vuotiaan suomalaisen kylmäpäisyyttä

perjantai 17. joulukuuta 2021 11.01.37 Categories: YLE alppihiihto

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.