UPM on pyrkinyt seitsemään liiketoimintakohtaiseen työehtosopimukseen, joista kaksi on nyt saatu solmituksi. Paperiliiton kanssa neuvottelut ovat" /> UPM on pyrkinyt seitsemään liiketoimintakohtaiseen työehtosopimukseen, joista kaksi on nyt saatu solmituksi. Paperiliiton kanssa neuvottelut ovat" />

YLE


Metsäyhtiö UPM:n vaneritehtaille ja sahoille on syntynyt uudet liiketoimintakohtaiset työehtosopimukset.

Asia varmistui, kun palkansaajia edustavan Teollisuusliiton hallitus hyväksyi perjantaina neuvottelutulokset UPM Plywoodin sekä UPM Timberin työehtosopimuksiksi.

UPM Plywoodin liiketoimintajohtaja Mika Kekki sanoo muutosta todella suureksi.

- Tässä on tehty työmarkkinahistoriaa, Kekki hehkuttaa.

Teollisuusliiton mukaan hyväksyttyjen sopimusten palkankorotuksissa noudatetaan metsäteollisuuteen syksyn neuvottelukierroksen aikana muodostunutta linjaa. Työsuhteen ehdot vastaavat liiton mukaan voimassa olevaa mekaanisen metsäteollisuuden työehtosopimusta.

Liitto kertoo tiedotteessaan, että sopimusratkaisut ovat ostovoimaa vahvistavia. Palkankorotusten suuruutta ei kuitenkaan kerrota. Sopimus on kolmivuotinen.

Teollisuusliitto hyväksyi UPM:n vaatimuksen matkan varrella

UPM on pyrkinyt yhden yrityskohtaisen sopimuksen sijasta seitsemään liiketoimintakohtaiseen työehtosopimukseen, joista nyt kaksi on saatu solmituksi.

Omat sopimuksensa saaneet UPM:n vaneritehtaat ja sahat ovat kuuluneet tähän asti laajempaan mekaanisen metsäteollisuuden työehtosopimukseen, jossa työnantajapuolta on edustanut yksittäisten yritysten sijaan Metsäteollisuuden etujärjestö.

Perjantaina solmitut uudet sopimukset tulevat voimaan vuodenvaihteessa, kun mekaanisen metsäteollisuuden työehtosopimuksen voimassaolo päättyy.

UPM:n Kekin mukaan on suuri muutos, että työehtosopimuksessa ei tarvinnut tehdä kompromisseja 150 yrityksen kesken, kuten aiemmissa mekaanisen metsäteollisuuden neuvotteluissa.

Muutoksen syynä on metsäteollisuuden irtiotto aiemmasta sopimisen tavasta. Metsäteollisuuden etujärjestö ilmoitti runsas vuosi sitten, että se lopettaa työehtosopimusten tekemisen ja siirtää neuvottelut työehdoista yritystasolle.

Toisin kuin Teollisuusliiton, Paperiliiton kanssa UPM:n neuvottelut liiketoimintakohtaisista sopimuksista ovat olleet jumissa. UPM on halunnut tehdä Paperiliiton kanssa viisi eri sopimusta, mutta Paperiliitto on edellyttänyt yhtä työehtosopimusta, jolla määriteltäisiin UPM:n työntekijöiden työehdot.

Teollisuusliiton puutuotesektorin johtaja Jyrki Alapartanen sanoo, että Teollisuusliittokaan ei pitänyt alun perin kahta sopimusta tarpeellisena, mutta hyväksyi matkan varrella UPM:n ehdon liiketoimintakohtaisista neuvotteluista.

- Jos voidaan synnyttää sopimus, joka vastaa tavoitteitamme, emme jääneet siinä kohtaa neuvottelujen ulkopuolelle, Alapartanen perustelee.

Paperiliitto kertoi torstaina, että se varautuu aloittamaan vuodenvaihteessa työtaistelun kaikissa metsäyhtiöissä, joihin ei ole saatu työehtosopimusta ensi viikon tiistaihin mennessä. Liiton puheenjohtaja Petri Vanhala kuvasi tilannetta UPM:n kanssa vaikeaksi.

UPM: Vaneritehtaat voivat pyöriä keskeytyksettä myös viikonloppuisin

UPM lupailee, että uuden sopimuksen perusteella sekä tuotanto että työntekijöiden ansiot kasvavat ja tuotantoon voidaan palkata lisää väkeä.

UPM:n Kekki korostaa, että uusi sopimus mahdollistaa vaneritehtaiden pitämisen jatkuvasti käynnissä myös viikonloppuisin.

- Käyttämätöntä kapasiteettia on ollut aiemmin paljon viikonloppuisin. Se voidaan ottaa nyt tehtaissa käyttöön uusilla ehdoilla.

Hänen mukaansa UPM:n vaneritehtaat on pitänyt aiemmin pysättää yksittäisiksi päiviksi tai vuoroiksi viikonloppuisin, koska kustannukset tehtaiden pitämisestä jatkuvasti käynnissä olisivat olleet suuremmat kuin hyöty yritykselle.

- On puhuttu jopa haamutehtaista, kun ehdot eivät ole mahdollistaneet tehtaiden keskeytymätöntä käyntiä.

Kekki ei halua kertoa yksityiskohtaisesti, miten työehtoja on viikonloppujen osalta muutettu.

Lue lisää:

Metsäteollisuuden työehtosopimusneuvotteluissa läpimurto: Stora Enso ja Paperiliitto sopivat työehdoista, sopimus ensimmäinen laatuaan

vendredi 10 décembre 2021 17:49:47 Categories: YLE työehtosopimukset

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.