Ilta Sanoma

Virkamies sanoi esitutkinnassa, että "virasto halusi hänet pois virastosta". VTV:n entinen pääjohtaja Tytti Yli-Viikari sanoi esitutkinnassa, että erikoisen sopimuksen tarkoituksena oli minimoida tarkastusvirastolle aiheutuvat kustannukset.

Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) johto räätälöi sopimuksen, joka takasi viraston virkamiehelle palkanmaksun yli kahden vuoden ajaksi ilman työvelvoitetta.

Julkisten varojen käyttöä vahtiva virasto maksoi 57?000 euroa virkamiehelle siitä hyvästä, ettei tämä tee mitään.

Palkan lisäksi virkamiehellä oli oikeus työterveyshuoltoon sekä eduskunnan hammashoitokorvaukseen.

Sopimuksen arkkitehtejä oli kaksi, VTV:n entinen pääjohtaja Tytti Yli-Viikari sekä VTV:n hallintojohtaja Mikko Koiranen.

Sopimuksen myötä viraston palveluksessa vuodesta 1984 toimineelle ylitarkastajalle maksettiin täyttää palkkaa (4?160 e/kk) ajalta 1.6.-30.11.2016.

Ajalta 1.12.2016-31.7.2018 ylitarkastajalle maksettiin 48 prosenttia täydestä palkasta (1?997 e/kk).

Tätä jo oikeusasiamiehen huomautukseen johtanutta virkasopimusta alettiin puida keskiviikkona oikeudessa.

Yli-Viikari ja Koiranen kiistävät syyllistyneensä asiassa virkavelvollisuuden rikkomiseen.

Ylitarkastaja arvioi poliisille poikkeuksellisen sopimuksen syyksi sen, että virasto piti häntä huonona tarkastajana.

- Virasto halusi minut pois virastosta. Näitähän tehdään aika paljonkin ja siitä käytetään yleisesti nimitystä kultainen kädenpuristus. Näitä tehdään yksityisellä puolella ja kunnallisella myös, ylitarkastaja kommentoi poliisille sopimusta.

Ylitarkastajalla ei ollut sopimuksen jälkeen oikeutta käyttää viraston tiloja eikä työvälineitä.

- Olimme siis sopineet hänen kanssaan, että emme anna hänelle työtehtäviä emmekä vaadi niiden suorittamista, Koiranen tähdensi esitutkinnassa.

Ylitarkastaja sanoi esitutkinnassa, ettei "siinä paljon neuvotteluja ollut".

- Viraston kaksi edustajaa eli Koiranen ja Yli-Viikari tarjosivat tuon tapaista ratkaisua. Sitten kun sopimus tuli, niin allekirjoitin sen, ylitarkastaja kuvasi tilannetta poliisille.

Ylitarkastajalta kysyttiin esitutkinnassa, minkälaisena hän koki sopimuksen tekemisen.

- Eihän se kovin kiva ollut. Kyllä minun puolesta olisi voitu jatkaa, ylitarkastaja vastasi ja toi esiin, että se olisi ollut rahallisestikin parempi vaihtoehto.

Tytti Yli-Viikarin mukaan eläkkeelle virkasopimuksen jälkeen siirtynyt ylitarkastaja ei ollut tehnyt itsenäistä työotetta vaativia tarkastustehtäviä. Kuvassa Yli-Viikari ja Koiranen oikeudessa.

Tytti Yli-Viikarin mukaan eläkkeelle virkasopimuksen jälkeen siirtynyt ylitarkastaja ei ollut tehnyt itsenäistä työotetta vaativia tarkastustehtäviä. Kuvassa Yli-Viikari ja Koiranen oikeudessa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Ylitarkastaja lähetti Yli-Viikarille tunteikkaan sähköpostiviestin 20. toukokuuta 2016, neljä päivää ennen sopimuksen allekirjoittamista.

- Minulla on yksi harras toive, kun lähden pois virastosta 32 vuoden kokemuksin ja muistoin. Toivon todella, että toivettani kerrankin kunnioitetaan ja noudatetaan: haluan lähteä täysin hiljaisesti, ei minkäänlaista huomiointia kenenkään taholta, ei lounaita, ei puheita, kahvi- tms. tilaisuuksia, ei lahjoja tai kukkia, ei keräyksiä, ei tiedotuksia eli ei todellakaan mitään, ylitarkastaja alleviivasi.

- Todettakoon, että tämä toivomus ei ole mikään viime hetkien päähänpisto, vaan monien vuosien tulos... Jakanet tämän viestin sen toimeenpanon varmistamiseksi vain hyvin rajatusti, ylitarkastaja jatkoi.

Eduskunnan virkamiesyhdistyksen silloinen puheenjohtaja sanoi esitutkinnassa jääneensä siihen käsitykseen, että ylitarkastaja "pääsi tavallaan laitumelle".

- Ylitarkastajan kannalta irtisanominen olisi ollut huonompi vaihtoehto.

Yli-Viikari sanoi poliisille pitävänsä epäilyksiä virkarikoksesta kaikilta osin täysin perusteettomina.

Ainoaksi virheekseen Yli-Viikari mainitsi, ettei hän "ehkä osannut riittävällä tavalla tuoda esiin" sopimusjärjestelyn hyötyjä oikeusasiamiehelleen antamassaan selityksessä.

Ylitarkastaja oli saanut huomautuksen työtehtävien laiminlyönnistä.

VTV:n ylijohtaja Marko Männikkö kertoi esitutkinnassa, ettei ylitarkastaja ollut tehnyt itsenäistä vaativuusluokan mukaista työtä ainakaan siitä lähtien, kun hän on toiminut tuloksellisuustarkastuspäällikkönä eli vuodesta 2009.

- Ylitarkastajan osalta olisi voitu palata aikaisempaan toimintatapaan, missä häneltä ei tosiasiassa olisi edellytetty itsenäistä suoriutumista.

Irtisanomiseen ei uskallettu lähteä, vaikka ylitarkastaja oli Männikön mukaan yksi henkilöistä, joiden irtisanomista harkittiin.

Yli-Viikarin mukaan virkasopimus oli käytettävissä olevista vaihtoehdoista viraston näkökulmasta selkeästi taloudellisin.

- Sopimuksen tarkoituksena oli minimoida tarkastusvirastolle aiheutuvat kustannukset, Yli-Viikari näki.

Koiranen oli jopa laskeskellut, että ylitarkastajalle olisi maksettu palkkana ja erinäisinä palvelussuhteen mukaisina etuina noin 320?000 euroa, mikäli hän olisi jatkanut työssään 68 vuoden ikään asti.

Lisäksi Koiranen oli arvioinut, että potkut olisivat johtaneet kiistaan laittomasta irtisanomisesta, jonka kustannusvaikutukset olisivat voineet olla jopa noin 350?000 euroa.

VTV:n virkaa tekevä pääjohtaja Matti Okko oli puolestaan sitä mieltä, että lainvastainen sopimus on aiheuttanut virastolle noin 79?466 euron kustannukset.

VTV:n virkaa tekevän pääjohtajan Matti Okon mukaan Yli-Viikarin ja Koirasen solmimasta lainvastaisesta sopimuksesta aiheutui virastolle lähes 80 000 euron kustannukset.

VTV:n virkaa tekevän pääjohtajan Matti Okon mukaan Yli-Viikarin ja Koirasen solmimasta lainvastaisesta sopimuksesta aiheutui virastolle lähes 80 000 euron kustannukset. Kuva: Rio Gandara / HS

Summa koostuu ylitarkastajalle maksetusta palkasta, lomarahasta sekä työnantajamaksuista.

Okon mukaan vahingon suuruutta voidaan verrata tilanteeseen, jossa ylitarkastaja olisi irtisanottu, jolloin VTV:lle olisi koitunut Okon mukaan arviolta 48?964 euron kustannukset.

VTV vaatii Yli-Viikaria ja Koirasta korvaamaan yhteisvastuullisesti 30?502 euroa: summa koostuu virkasopimuksesta aiheutuneiden kustannusten sekä arvioitujen irtisanomiskustannusten erotuksesta.

Esitutkintamateriaalista löytyvien sähköpostiviestien mukaan Koiranen ja Yli-Viikari pyörittelivät vaihtoehtoa, jossa ylitarkastajalle olisi maksettu lähes täyttä palkkaa 25 kuukauden ajan, jolloin maksettavaa olisi kertynyt yhteensä 83?218 euroa.

- Vaihtoehdossa b) -50 % palkalla maksaisimme palkkaa 25 kk yhteensä 52?011 euroa. Plus lomarahat jne. Tähän voisin suostua, Yli-Viikari kirjoitti sähköpostissaan Koiraselle.

VTV-jutun käsittelyä jatketaan oikeudessa ensi maanantaina.

Ilta Sanoma
mercredi 8 décembre 2021 23:16:00 Categories: Ilta Sanoma Kotimaa

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.