Ilta Sanoma

Pääministeri Sanna Marinin (sd) sekoilut lauantaiyönä vastoin valtioneuvoston puhelin- ja altistumisohjeita jättivät Marinin uskottavuuteen pysyvän lommon juuri ennen hallituksen kaksivuotissynttäreitä. Eroon kohu tuskin kantaa, eikä ole kai syytäkään, mutta Marinin kylkeen taisi koronalommon lisäksi jäädä nyt myös pysyvästi etuliite "bilettäjä" arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

Viikonlopun yökerhoseikkailu jätti pysyvän lommon pääministerin koronauskottavuuteen.

Viikonlopun yökerhoseikkailu jätti pysyvän lommon pääministerin koronauskottavuuteen.

Korona nosti - ja korona laski.

Siinä on lyhyesti tiivistettynä Sanna Marinin (sd) kaksivuotinen pääministerikuva tämän päivän vinkkelistä.

Marinin hallitus viettää kaksivuotissynttäreitään perjantaina 10. joulukuuta.

Marin sai heti alkuvuodesta 2020 koronan hoitamisen niskoilleen.

Alkuun syntyi kuva tehokkaasta, asioihin perehtyneestä ja selkeästä pääministeristä.

Mutta mitä pitempään korona on jyllännyt, sitä enemmän Marinin kilpeen on tullut kolhuja: esimerkiksi Suomen avaamisessa, Kesärannan kulttuuriväen biletyksessä ja Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) toimitusjohtajan Tomi Louneman eron taustoissa pääsiäisenä 2020.

Viikonlopun esiintyminen oli sitten pohjanoteeraus.

Tapahtuneen yksityiskohtia on turha käydä enää läpi: niitä löytyy IS:n sivuiltakin kosolti.

Lue lisää: Tämä tiedetään pää­ministeri Marinin illan­vietosta korona-altistumisen jälkeen - viestinnässä useita avoimia kysymyksiä

Tiivistäen kyse oli siitä, että Marilla ei ollut valtioneuvoston virkapuhelin matkassa.

Potentiaalisena taudin kantajana hän jatkoi biletystään yökerhossa altistuksesta tietoisena, vaikka alkeellisinkin arkijärki olisi komentanut Marinin kotimatkalle - sikäli, kun yökerhoon piti ylipäätään tässä tilanteessa ja tuolla statuksella edes mennä.

Kyseessä on hirmuinen kolaus pääministerin korona-uskottavuudella.

Jos Marin pitää jatkossa tiedotustilaisuutta ja suosittelee kansalaisille rajoituksia, kotisohvalta kuuluu perusteltu tuhahdus:

- Hei, kuka puhuu!

Moni on jo vaatinut pääministerin eroa, mutta niin pitkälle kohu tuskin kantaa, eikä ole kaiketi syytäkään.

Pääministeri-instituution, jota Marin syksyllä kertoi halunneensa ravistella, uskottavuuden Marin sai kyllä taas horjumaan.

Ja muita on turha syyttää tällä kertaa. Ehkä pääministerin valtiosihteeri Henrik Haapajärvi (sd) joutuu silti syypään viitan ottamaan.

Kepukaan tuskin hallituksessa asiasta meteliä henkilötasolle nostaa.

Sdp:n omissa riveissä kuuluu kovaakin kritiikkiä pääministerin harkintakyvystä, mutta ääneen sitä ei sanota - vieläkään.

Lue lisää: Sdp:n kulisseissa kuohuu: Marinin ajattelemattomuus närkästyttää

Ja eiväthän Suomessa ministerit eroa. Paitsi Katri Kulmuni (kesk.), joka jätti valtiovarainministerin tehtävät kesällä 2020, nykyvalossa vähäisistä syistä, joskin avustajan rooli viestintävalmennuksessa herättää edelleen kysymyksiä.

Kuinka sattuikaan, valtioneuvostotason altistuminen sai siis alkunsa tautiin sairastuneesta ulkoministeri Pekka Haavistosta (vihr).

Pekka Haaviston oma ura oli veitsenterällä samaan aikaan, kun Marin aloitti pääministerinä.

Perustuslakivaliokunta totesi Haaviston toimineen lain vastaisesti al Holiin liittyvissä järjestelyissä joulukuussa 2019, mutta ministerin muita korkeampi syytekynnys pelasti Haaviston valtakunnanoikeudelta. Erovaatimuksista Haavisto ei ollut tietääkseenkään.

Nytkin on mahdollista, että Marinin tapaus menee vielä perustuslakivaliokunnan käsittelyyn ministerivastuuasiana, mihin vaaditaan kymmenen kansanedustajan allekirjoitus.

Vaikka Marin rikkoi ministerien ohjekirjaa puhelimenkäytössä, siitä tuskin vastaavaa rikettä saa kuin esimerkiksi Haaviston osalta.

Kummallista on sekin, että ministerien kännyköiden tietoturvallisuus on ilmeisesti yhä retuperällä, mikäli Marin käyttää valtioneuvoston asioissakin, jopa hälytyksissä, eduskuntakännykkäänsä.

Eikö mitään ei ole opittu vuonna 2013 paljastuneen ulkoministeriön vakoilukatastrofin osalta, jolloin tuolloinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) käytti omaan kännykkäänsä ulkoministeriön postiviestittelyyn?

Ylipäätään itsenäisyyspäivän aika näyttää olevan demaripääministereille vaikeaa aikaa.

Marinin edeltäjä Antti Rinne (sd) kaatui juuri itsenäisyyspäivän alla muun muassa Postista syntyneisiin poliittisiin sotkuihin, ja Marin korvasi hänet 10. 12. 2019.

Pääministerivaihdoksen myötä vaihtui koko hallitus.

Silloin ratkaisijan asemaan nousi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd). Kiuru varmisti Marinin valinnan hoitamalla Sdp:n puoluevaltuuston ratkaisevaan kokoukseen esimerkiksi kuntaministeri Sirpa Paateron (sd) kesken tämän sairauslomansa tukemaan Marinia Antti Lindtmania (sd) vastaan.

Jos jotakin sattuisi, nytkin Kiuru olisi pelipaikoilla.

Kaiken lisäksi Kiuru on varoitellut sekä koronan jatkumisesta että ravintola-altistumisista kaiken aikaa.

Tällä kertaa Marin on peräti pahoitellut toimintaansa, ja se on Marinilta paljon.

Lue lisää: Pääministeri Marin avautui baari­kohusta Facebookissa: "Minun olisi pitänyt lauantai-iltana käyttää parempaa harkintaa"

Ravintoloista näyttää tulevan Marinin pääministeriyden tavaramerkki vähän samaan tapaan kuin Harri Holkerille (kok) silakoista.

Alkusyksystä Marin vapautti jo kansaa koronan ikeestä ja kehotti ihmisiä vapauteen ja ravintoloihin.

Tuskinpa Marin yökerhoissa sentään asuu, mutta kansainvälisestikin leviää tieto Suomen kauniista ja nuoresta päänministeristä, joka bilettää keskellä koronaa aamuneljään saakka.

Tästä leimasta on vaikea päästä eroon.

Onni onnettomuudessa (tai miten sen ottaa) oli sentään se, ettei pääministeri vienyt seuruettaan tällä kertaa vielä aamuyöstä Kesärantaan jatkoille.

Pääministeriin ohella toinen kolautuksen kärsinyt on jälleen valtioneuvoston turvayksikkö. Kesärannan bileillan jälkeen turvallisuusyksikkö kiirehti todistamaan, että mitään ei ole tapahtunut ja samaa kuullaan jälleen.

Jälkien selvittely parhain päin onkin sekä turvallisuusyksikön että pääministerin etu, mutta kummankaan uskottavuutta se ei paranna.

Eikä ole laitaa, jos turvallisuusriskinä pidetään, tai sellainen kuva edes syntyy, juuri pääministeriä, hänen puhelimenkäyttöään ja seurueita, joissa hän liikkuu.

Ilta Sanoma
mardi 7 décembre 2021 14:57:00 Categories: Ilta Sanoma Politiikka

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.