Ilta Sanoma

Jopa tuomari arvioi, että valamiehistön valinnassa tuntuu tapahtuneen tahallista syrjintää.

Ihmisiä kokoontui Ahmaud Arberysta tehdyn muraalin eteen Brunswickissa Georgiassa.

Ihmisiä kokoontui Ahmaud Arberysta tehdyn muraalin eteen Brunswickissa Georgiassa. Kuva: REUTERS/Octavio Jones

Yhdysvalloissa alkoi perjantaina kohua herättänyt oikeudenkäynti, jossa käsitellään mustan lenkkeilijän, 25-vuotiaan Ahmaud Arberyn surmaa.

Kohua on aiheuttanut muun muassa se, että yli kaksi viikkoa kestäneen valamiesten valintaprosessin jälkeen 12 jäsentä käsittävään valamiehistöön päätyi vain yksi musta henkilö. Valintaprosessi johti syytöksiin ihonväriin perustuvasta syrjinnästä.

Jopa Georgian osavaltion korkeimman oikeuden tuomari Timothy Walmsley arvioi, että valamiehistön valinnassa tuntuu tapahtuneen tahallista syrjintää. Tästä huolimatta hän antoi oikeudenkäynnin edetä suunnitellusti.

Syytteessä on kolme valkoista miestä.

Oikeudenkäynnin alkamispäivänä syytäjät näyttivät osana omaa alkupuheenvuoroaan videon, jossa näky Arberyn ampuminen juoksulenkillä viime vuoden helmikuussa, kertoi CNN.

Video julkistettiin toukokuussa 2020, ja se herätti maanlaajuista raivoa. Videolla Arbery juoksi kohti pysähdyksissä ollutta lava-autoa. Yksi kolmesta syytteessä olevasta valkoisesta miehestä oli auton lavalla ja toinen seisoi haulikon kanssa lähellä ajajan puoleista ovea.

Ensimmäiset pidätykset Arberyn tapauksesta tehtiin vasta toukokuun alkupuolella 2020 ja vasta sen jälkeen, kun surmavideo oli jo ehtinyt kuohuttaa maata.

Kevään lopulla tapauksen tiimoilta pidätettiin kuusikymppinen eläköitynyt poliisi ja hänen kolmekymppinen poikansa. Syytteitä sai myös kolmas, Arberyn ajojahtiin liittynyt ja ampumisen kuvannut mies.

Miehiä on syytetty Arberyn surmasta tai osallisuudesta siihen. Huhtikuussa 2021 kolmikon kerrottiin saaneen myös viharikossyytteet tapauksen tiimoilta. Viharikoksia käsitellään erillisessä oikeudenkäynnissä, jonka on määrä alkaa helmikuussa.

Tutkinnan yhteydessä miehet väittivät luulleensa Arberya naapurustoa tuohon aikaan piinanneeksi murtomieheksi. Miehet myös vetosivat osavaltion lakiin, jonka perusteella tavalliset kansalaiset voisivat tehdä pidätyksiä.

Syyttäjät pyrkivät todentamaan, että Arbery oli aseistamaton, eikä hänellä ollut mitään kytköksiä murtosarjaan.

Ilta Sanoma
vendredi 5 novembre 2021 21:09:00 Categories: Ilta Sanoma Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.