Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela kommentoi Yle Urheilulle päävalmentaja Pasi Mustosen ja maalivahti Noora Rädyn kohua. Nummelan mukaan" /> Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela kommentoi Yle Urheilulle päävalmentaja Pasi Mustosen ja maalivahti Noora Rädyn kohua. Nummelan mukaan" />

YLE


Naisleijonien ympärillä on riittänyt draamaa viime päivinä, kun joukkueen pitkäaikainen päävalmentaja Pasi Mustonen sekä pitkäaikainen tähtimaalivahti Noora Räty ovat ottaneet yhteen lehtien palstoilla. Vyyhti on sen verran värikäs, että sen tiivistäminen on hankalaa.

Räty, 32, jättäytyi pois syksyllä pelatuista MM-kisoista työesteiden ja taloudellisen tilanteensa takia. Hän on kertonut vetävänsä kesäisin 12 viikon ajan Minnesotassa maalivahtikoulua, joten kuuden viikon MM-leiritys olisi ollut liian hankala yhtälö. Räty on kuitenkin kertonut tavoittelevansa yhä paikkaa Pekingin olympiajoukkueeseen. Syksyllä Räty palasi Suomeen ja pelaa nyt Naisten Liigassa HPK:ssa.

Räty on omien sanojensa mukaan valmis ottamaan Pekingin joukkueesta vaikka kolmosvahdin roolin. Mustonen ei valinnut Rätyä mukaan Suomen maalivahtikolmikkoon, joukkueeseen, joka kohtaa kolmessa harjoitusottelussa Kanadan 11.-14.11. Maalivahdit ryhmässä ovat Eveliina Mäkinen, Meeri Räisänen sekä syksyllä MM-kisojen parhaaksi maalivahdiksi valittu Anni Keisala.

Lokakuussa Räty arveli Ilta-Sanomissa, että hänen maajoukkueuransa saattaa olla MM-kieltäytymisen takia ohi. Marraskuun alussa Pasi Mustonen arvosteli Rädyn jättäytymistä pois MM-kisoista MTV:n jutussa. Mustonen näkee asian niin, että Rädyn olisi pitänyt olla maajoukkueen käytettävissä, koska hän oli saanut 10 000 euron urheilija-apuran.

- Hän rikkoi opetusministeriön lainsäädäntöä. Minä päävalmentajana oletin, kuten laissa ja määräyksissä lukee, että apurahaurheilijan on aina oltava maajoukkueen käytössä. Minä poloinen uskoin sitä, Mustonen sanoi MTV Urheilulle.

Mustosen sanomiset asettuivat hyvin kyseenalaiseen valoon, kun jo samaisessa MTV:n jutussa Opetus- ja kulttuuriministeriön ylitarkastaja Kari Niemi-Nikkola korosti, ettei lainsäädäntöä ole asiaan liittyen olemassa. Myös Suomen olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajalta Mika Lehtimäeltä riitti ymmärrystä Rädylle, etenkin kun MM-kisoja siirrettiin koronapandemian takia.

Torstaina Hämeen Sanomat uutisoi, että sen tietojen mukaan Jääkiekkoliitto käsittelee perjantain 12.11. kokouksessaan Mustosen sanomisia ja mahdollisia jatkotoimenpiteitä.

Jääkiekkoliiton esihenkilöt mukana keskusteluissa

Perjantaina Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela vastasi Yle Urheilulle kysymyksiin Mustosen ja Rädyn tapauksesta. Nummelan mukaan lähtökohtana aina tällaisissa tapauksissa olisi käydä suoraa ja avointa keskustelua osapuolten välillä asian ratkaisemiseksi.

- Näin on nyt toimittu tässäkin tilanteessa. Keskustelua pitää varmasti edelleen jatkaa. Isona kuvana tilanne on sellainen, että nyt on puolin ja toisin pyydetty anteeksi, pahoiteltu tapahtunutta. Minun nähdäkseni on otettu selkeitä askelia, jotta varmistetaan se, että suomalaisessa naisjääkiekossa tästäkin eteenpäin on yhteinen luottamus ja yhteistyön henki, sanoo Nummela.

Naisleijonat voitti 2019 MM-kotikisoissa hopeaa. Oikealla päävalmentaja Pasi Mustonen.
Pasi Mustonen (oik.) luotsasi 2019 kotikisoissa Espoossa Naisleijonat upeasti MM-hopealle. Syksyn MM-kisoissa 2021 tuli pronssia.Emil Hansson / All Over Press

Nummelan mukaan Rädyn ja Mustosen keskusteluihin on osallistunut liiton johtoa esihenkilöiden roolissa.

- Yhteisönä on tässä asiassa nyt vuorovaikutusta ollut. Ehdottomasti tätä dialogia on syytä jatkaa. Kaikille osapuolille yksi oppi tai muistutus tässä on, että tällaisista vuorovaikutuskysymyksistä on paras keskustella kasvotusten ja saman pöydän ääressä.

Nummelan mukaan keskusteluita on käyty useina päivinä, viimeksi tänään (perjantaina).

Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela.
Puheenjohtaja Harri Nummelan (kuvassa) mukaan Rädyn ja Mustosen kiistoissa on nyt "pyydetty anteeksi puolin ja toisin". Arkistokuva vuodelta 2018.Pekka Sipola

"Jos luottamusta ei olisi, hän ei olisi päävalmentaja"

Pasi Mustonen sanoi MTV:lle, että Noora Räty rikkoi opetusministeriön lainsäädäntöä. Onko erikseen käyty keskustelua tästä myöhemmin virheelliseksi osoittautuneesta väitteestä?

- Kaikesta mahdollisesta yhteistyöhön liittyvästä on keskusteltu. Kuten sanoin, puolin ja toisin on pyydetty anteeksi ja pahoiteltu, mitä tässä on tapahtunut.

Miten kommentoit Hämeen Sanomien uutisointia siitä, että Mustosen tapausta käydään läpi liiton kokouksessa ensi perjantaina?

- Tähän asiaan liittyy kaksi näkökulmaa. Korostan suoraa ja rehellistä keskustelua, jota kuuluu käydä ensisijaisesti osapuolten ja heidän esihenkilöidensä kesken. Hallitus ei ole se, jonka kuuluu olla kokonaisuutena mukana siinä keskustelussa, vaan asianomaisten.

- Mitä tulee hallituksen kokoukseen, niin jokaisessa hallituksen kokouksessa käydään läpi yleiskatsaus, mitä Suomi-kiekossa on meneillään. Siinä yhteydessä on aina käyty läpi ajankohtaiset henkilöstöasiat, varmasti siinä yhteydessä vaihdetaan muutama sana tästäkin teemasta.

Voiko tästä tulla vielä Pasi Mustoselle jotain jatkoseuraamuksia?

- Minun nähdäkseni tämän asian kanssa mennään nyt eteenpäin osapuolten välisellä keskustelulla. Sitä pitää vielä jatkaa, mutta uskon, että se on menossa oikeaan suuntaan nyt.

Nauttiiko Pasi Mustonen Jääkiekkoliiton täyttä luottamusta?

- Näin yritysmaailmassa olevana tuntuu välillä oudolta, että julkisesti tällaisia kysymyksiä kysytään. Mutta nyt kun ollaan urheilumaailmassa, niin kyllä Pasi Mustonen nauttii Jääkiekkoliiton liittohallituksen ja johdon luottamusta. Jos sitä luottamusta ei olisi, hän ei olisi meidän naisten maajoukkueen päävalmentaja.

- Luonnollisesti kaikissa esimies-alais-suhteissa jatkuvasti käydään sparrauskeskustelua kaikilla toiminnan osa-alueilla, että mikä on onnistunut ja mikä ei, ja mitä voitaisiin parantaa. Sitä käydään jatkuvasti, eikä nyt puhuta vain päävalmentajasta.

Noora Räty johtaa naisten SM-liigan torjuntatilastoa

Noora Räty kertoi Yle Urheilulle, että Ilves-HPK-ottelu lokakuun alussa oli hänelle ensimmäinen peli 260 päivään. Sen jälkeen Räty on pelannut seitsemän ottelua, päästänyt niissä seitsemän maalia, ja torjuntaprosentti on komea 97,3.

Noora Räty torjuu kiekkoa harjoituksissa
Esa Fills / YLE

Naisleijonat kohtaa harjoitusotteluissa Kanadan 11.11. Helsingissä ja 13. sekä 14.11. Turussa. Pekingin olympiaturnauksessa Suomi pelaa ensimmäisen ottelunsa 3. helmikuuta Yhdysvaltoja vastaan. Olympialaisten alkulohkossa vastassa ovat myös Kanada, Sveitsi ja Venäjän olympiakomitean joukkue.

Kanada-pelin jälkeen joukkue ei enää ennen olympialaisia pelaa harjoitusotteluita muita maajoukkueita vastaan.

- Joulukuussa emme lähde enää reissaamaan, vaan olemme todennäköisesti Vierumäellä ja haemme B-junioreja vastustajiksi, Pasi Mustonen on kertonut.

Lue lisää:

Noora Räty on Naisleijonien viides maalivahti, arvioi päävalmentaja - Pasi Mustonen hehkutti nykyistä maalivahtikolmikkoaan

Noora Rädyltä viiltävä kuitti Jääkiekkoliiton suuntaan - HPK joutui yli tuhannen kilometrin pelireissulle, vaikka kolmasosa on karanteenissa

Noora Rädyn paluu Suomeen venähti koirien takia - MM-kisoista kieltäytynyt tähtivahti voisi lähteä vaikka kolmosmaalivahdiksi olympialaisiin

Kiinalaisen jääkiekkoseuran kumma järjestely auttaa Naisleijonien tähtipelaajaa olympiatalveen: "Tällaista sopimusta ei ole varmaan muualla"

Noora Räty palaa Naisten Liigaan seitsemän vuoden tauon jälkeen - "Pelivuoteni ovat vähissä"

vendredi 5 novembre 2021 21:09:03 Categories: Naisleijonat YLE

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.