Arslan Khataev on kulkenut pitkän ja kivisen tien nyrkkeilyn huipulle. Hän haki alaikäisenä turvapaikkaa Suomesta." /> Arslan Khataev on kulkenut pitkän ja kivisen tien nyrkkeilyn huipulle. Hän haki alaikäisenä turvapaikkaa Suomesta." />

YLE


Suomalaisnyrkkeilijä Arslan Khataev, 23, oli Serbian MM-kisoissa voiton päässä historiallisesta suomalaismitalista. Elämänsä toistaiseksi parhaan turnauksen otellut Khataev hävisi kuitenkin tiistaina puolivälieräottelun Dominikaanisen tasavallan Alexy De la Cruz Baezille tuomariäänin 1-4.

- Minulla oli jo ennen matsia ihan hyvä fiilis, että tänne asti on päästy. Harmittaa tietenkin, että mitali jäi näin lähelle, mutta ei voi mitään. Tästä on hyvä jatkaa, Khataev sanoi Yle Urheilulle ottelun jälkeen.

Khataev oli lähellä päästä Tokion olympialaisiin, mutta 57-kiloisten sarjassa olympiapaikka jäi niin ikään voiton päähän. Aiemmin urallaan suomalaisnyrkkeilijä on voittanut muun muassa nuorten EM-hopeaa 2015.

Seuraavaksi Khataevin katse on joulukuun SM-kisoissa.

- Otetaan Suomen mestaruus, sen jälkeen vähän taukoa, Khataev valotti suunnitelmiaan.

Lisätienestejä ruokakuskina

Khataevin tarina nyrkkeilyn huipulle on ollut pitkä ja kivinen. Hän syntyi vuonna 1998 Tsetseniassa, jossa käytiin rajua sotaa vuosisadan vaihteessa. Nyrkkeilyn hän aloitti 9-vuotiaana isänsä kehotuksesta tultuaan kiusatuksi.

Lajissa lahjakas Khataev lähetettiin vain 10-vuotiaana armeijaa muistuttavaan urheilukouluun, ja paria vuotta myöhemmin hän pakeni isoveljensä kanssa Pohjois-Kaukaasian levottomuuksia Suomeen.

Kotkassa Khataev asui alaikäisille maahanmuuttajille tarkoitetussa vastaanottokeskuksessa sekä veljensä kanssa, sillä perheen vanhemmat jäivät Venäjälle.

Sittemmin Khataev on noussut Suomen nyrkkeilytoivojen joukkoon, mutta helpolla hän ei pääse vieläkään.

Nykyään Khataev kuuluu Olympiakomitean tukiurheilijoihin, mutta tekee myös muita töitä, koska urheilusta tulevat rahat ovat tiukassa.

- Ei sieltä paljon tule. Ei sillä pysty normaalissa arkielämässä elämään. Sponsoreitakaan ei ole niin hirveästi. Kaikilla on koronan takia ollut erityisiä syitä ja jotkut ovat lähteneet pois. On ollut vähän muutenkin nihkeää, mutta ei se minua ole haitannut. Olen aina jatkanut treenaamista, kilpaillut ja tehnyt tuloksia, Khataev kertoo.

Khataev saa Olympiakomitealta 6 000 euron apurahan. Pienin apuraha on Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan tarkoitettu yksilö- ja joukkuelajien urheilijoille, jotka urheilu-uran kehityksen perusteella arvioidaan tulevaisuuden arvokisamenestyjiksi.

Khataev ei ole jäänyt surkuttelemaan kohtaloaan, vaan on hankkinut lisätienestejä ruokalähettinä.

- Olen löytänyt sillä tavalla hyvän homman, olen itse oma pomoni. Teen sitä silloin, kun haluan.

Jatkossa Khataev kuitenkin toivoo voivansa keskittyä pelkästään nyrkkeilyyn.

- Ainakin olen näyttänyt, että olen tehnyt tulosta. Olisi kiva saada jeesiä, että pystyisi kunnolla keskittymään nyrkkeilyyn, ettei tarvitsisi sivuhommia tehdä.

Seuraava apurahataso on 10 000 euroa, joka myönnetään myönnetään sellaisille urheilijoille, jotka ovat kansainvälisissä arvokilpailuissa tai muissa vastaavissa kansainvälisissä kilpailuissa vakiinnuttaneet tasonsa 16 parhaan joukkoon.

10 000 euron apuraha voidaan myöntää myös urheilu-uran kehitysvaiheessa oleville nuorille urheilijoille, joilla arvioidaan olevan menestymismahdollisuuksia tulevaisuuden arvokisoissa.

Lue myös:

12-vuotiaana sotaa Tsetseniasta Kotkaan paennut Arslan Khataev voi nyt varmistaa Suomeen todella harvinaisen MM-mitalin - "Aloitin kiusaamissyistä"

Suomen nyrkkeilytoivo Arslan Khataev joutui jälleen pettymään - MM-mitali jäi olympiapaikan tapaan vain yhden voiton päähän

mercredi 3 novembre 2021 13:26:52 Categories: YLE nyrkkeily

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.