Ilta Sanoma

Julkaistu:

Menestys
- Appiukkoni piti minua hulluna. Osa ystävistämme oli hyvin huolissaan siitä, kuinka pärjäisimme, Helsingissä vieraillut Stephen Cronk muistelee elämänmuutostaan.
Brittiläinen Cronk jätti hyvin palkatun toimen telealan yrityksessä Lontoossa ja muutti vaimonsa ja lastensa kanssa Etelä-Ranskaan 2009.

Nyt hän on menestynyt tekijä viinibisneksessä. Aivan pystymetsästä hän ei viinimaailmaan hypännyt, sillä hän oli ehtinyt työskennellä myös rypälejuomien maahantuonnissa. Varsinaisesti Cronk rakastui viiniin jo paljon aiemmin, Australiassa viettämänsä välivuoden aikana.

Cronk vei perheensä Provenceen, Cotignacin pikkukylään. Hänen päämääränsä oli valmistaa alueen parasta roseeviiniä, mikä ei ollut kovin vaatimaton tavoite, sillä alueella toimi ja toimii edelleen satoja tuottajia - loistavia, laadukkaita, keskinkertaisia ja sitten niitä, joiden tuotteiden perusteella rosee on saattanut saada myös huonoa mainetta.

Cronkilla oli suunnitelma. Ensiksi piti saada jostakin rypäleitä. Vaikka viljelysmaa ei maksa ihan yhtä paljon Provencessa kuin Burgundissa, omien viinitarhojen hankkiminen ei tullut kysymykseen. Cronk päätti ostaa rypäleet viljelijöiltä. Hänestä tuli négociant ja Mirabeau en Provence syntyi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Miksi roseeviini?

- Se on niin monipuolinen. Sitä voi nauttia kaiken päivää melkein minkä tahansa ruoan kanssa. Rosee on puna- ja valkoviinin hieno risteytys.

Kuinka vaikea startti oli?

- Todella vaikea. Kiertelin kertomassa ensimmäisen vuoden aikana, että teen alueen parasta roseeviiniä. Minua kehotettiin näyttämään viiniä, jota minulla ei tietenkään silloin ollut. Soittelin ympäriinsä ja yritin ostaa rypäleitä. Lopulta tärppäsi ja löysin oikeat ihmiset, jotka muuttivat elämäni.

Oikeat ihmiset olivat viljelijöitä, viinintekijöitä ja muita alan osaajia.

Tällä hetkellä Cronk ostaa rypäleet neljältä, Aix-en-Provencen itäpuolella sijaitsevalta tilalta.

- Rosee ei ole kytköksissä terroiriin (maaperään ja kasvuolosuhteisiin) samalla tavalla kuin monet muut viinit. Voin valita 2 000 hehtaarin alueelta rypäleet, ja koska pelkästään Provencen alueella vuosikertaerot ovat isoja, pystyn tasaamaan laatua ostamalla rypäleitä eri viljelijöiltä. Laatu on kaiken keskiössä. Minä maksan rypäleistä enemmän kuin muut, koska haluan parhaat rypäleet, Cronk sanoo.


Cronk mainitsee vaikutusvaltaisen Robert Parkerin, kuten kaikki muutkin, joiden viinejä mielipiteitä jakava amerikkalaiskirjoittaja on kehunut.

- Niin hyvää kuin Provencen roseeviineistä voi tulla, 91 pistettä sadasta antanut Parker arvioi Mirabeau'ta.

Mirabeau en Provence valmisti viime vuonna puoli miljoonaa pulloa. Tänä vuonna tuotanto kasvaa 650 000 pulloon. Roseen suosiosta kertoo, että Ranskassa se on paljon suositumpi kuin valkoviini.

- Rosee kasvaa. Sen osuus on jo 30 prosenttia, kun taas valkoisen kulutus jää 17 prosenttiin.

Mirabeaun viineissä käytetään kolmea rypälettä: grenache, cinsault ja syrah. Periranskalaisista lajikkeista huolimatta vain tilkka tuotannosta jää Ranskaan.

- En halua tapella paikallisten viinitalojen kanssa. 99 prosenttia menee vientiin, noin 50 maahan.



Palataan laatuun. Kuinka Mirabeau erottuu muiden tuottajien viineistä?

- Rosee ostetaan yleensä värin perusteella. Siksi me myymme viinimme kirkkaissa pulloissa.

- Markkina on tukossa. Yksi tapa on keksiä sekopäisiä etikettejä. Toinen tapa on sosiaalisen median hyödyntäminen.

Siihen Cronk lähti ja siinä hän on onnistunut. Pelkästään tätä alla olevaa videota on katsottu laskurin mukaan youtubessa yli 11 miljoonaa kertaa.



- Alun perin videon idea ei edes ollut omani, Cronk naurahtaa, eikä anna sen häiritä menestystään.

Tiedän, että rosee maistuu parhaalta Provencen ilta-auringossa, mutta kerro nyt, miksi meidän pitäisi nauttia roseeta tammikuun pimeydessä, kun ulkona on 20 pakkasastetta.

- Koska lasissa paistaa aurinko, Cronk sanoo ja väläyttää leveimmän hymynsä.
Ilta Sanoma
mardi 27 septembre 2016 19:06:24

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.