Ilta Sanoma

Marinin vuosi oli kiireinen, ja hän oli jatkuvasti valokeilassa.

Marinin vuosi oli kiireinen, ja hän oli jatkuvasti valokeilassa. Kuva: Rio Gandara, Paula Kaskimaa, Aleksi Jalava / IS, Ukrainian Presidential Press Service, Jussi Nukari, Kuvakaappaus videolta

Sanna Marinin torstaista ilmoitusta edelsi muutosten vuosi.

Entisen pääministerin, kansanedustajan tehtävästä eroa hakevan Sanna Marinin vaiherikas vuosi saavutti torstaina jonkinlaisen kulminaatiopisteensä, kun hän ilmoitti hakevansa eroa kansanedustajan tehtävästä.

Ilmoitusta edelsi vaiheikas vuosi, josta ei puuttunut dramatiikkaa ja käänteitä.

Loppukesästä 2022 Sanna Marin ylitti kansallisen ja kansainvälisen uutiskynnyksen. Tällä kertaa kyse ei ollut politiikasta, vaan pääministerin yksityiselämästä.

Syntyi niin sanottujen bilekohujen sarja. Ensin selvisi Marinin ja hänen seurueensa juhlinnat lauttasaarelaisessa yksityisasunnossa ja sitä seurannut juhlinta ravintola Teatterissa elokuussa 2022.

Yksityisasunnossa kuvatuilla videoilla Marinin nähtiin tanssivan ja juhlivan villisti. Myöhemmin seurue jatkoi iltaansa ravintola Teatteriin, jossa Marinin nähtiin tanssivan aamuyöhön. Teatterissa kuvatuissa videoissa näkyy, kuinka Marin tanssi likeisissä tunnelmissa laulaja Olavi Uusivirran kanssa.

Sosiaalisessa mediassa lähti loppukesästä 2022 leviämään videoita, joissa nähtiin villisti tanssiva pääministeri Marin. Kuvakaappaus videolta.

Sosiaalisessa mediassa lähti loppukesästä 2022 leviämään videoita, joissa nähtiin villisti tanssiva pääministeri Marin. Kuvakaappaus videolta. Kuva: Kuvakaappaus videolta

Uutisiin nousi muun muassa se, että yhdellä videolla jonkun arveltiin sanovan "jauhojengi". Myöhemmin esitettiin tulkintoja, joiden mukaan sana olisikin ollut esimerkiksi "jallujengi."

Marin joutui vastailemaan useita kertoja kysymyksiin toiminta­kyvystään, koska hänen lomansa oli päättynyt paria päivää aiemmin.

- Yhtenäkään aamuna ei ole ollut edes krapulaa. Siitä voi päätellä, paljonko on juotu, Marin sanoi.

Heti perään sosiaalisessa mediassa lähti leviämään kuva Ruisrockin jatkoilta, joita Marinin seurue oli juhlimassa pääministerin virka-asunnossa Kesärannassa. Ruisrock järjestettiin noin kuukautta ennen elokuista kohuiltaa.

Mukana Kesärannassa olivat ainakin muusikko Alma siskonsa Annan kanssa, Alman kumppani, runoilija ja ihmisoikeusaktivisti Natalia Kallio, somevaikuttaja Arttu Mustonen, sekä tosi-tv-tähti ja Miss Suomi -kilpailun ensimmäinen perintöprinsessa vuodelta 2012 Sabina Särkkä.

Asia paljastui vasta puolitoista kuukautta myöhemmin, kun sosiaalisessa mediassa alkoi levitä Särkän TikTokissa julkaisema video kyseiseltä illalta Kesärannasta.

Videolla oli muun muassa kuva, jossa Natalia Kallio ja Sabina Särkkä suutelevat rinnat paljaina Finland-kyltti edessään pääministerin virka-asunnolla.

Kuvan levittyä Marin pahoitteli asiaa - tai oikeastaan kyseistä kuvaa - tiedotus­tilaisuudessaan vielä samana päivänä, 23. elokuuta. Myös Särkkä pahoitteli julkaisemaansa kuvaa.

Marinin kesäiset juhlinnat saivat osakseen kritiikkiä. Marin kävi jopa huumetestissä. Testissä ei löydetty merkkejä huumausaineista.

Kritiikin lisäksi Marin löysi myös tukijansa. Sosiaalisessa mediassa alkoi levitä aihetunniste #SolidarityWithSanna, jolla lukuisat naiset ympäri maailman tanssivat solidaarisuutta osoittaakseen.

Tukea osoittivat myös maailmanjohtajat, mukaan lukien Hillary Clinton. "Jatka tanssimista, Sanna Marin", Clinton kirjoitti Twitterissä.

Lue lisää: Näin Sanna Marinin bile­kesä on edennyt

Maailman medioissa bilekohua puitiin ahkerasti. Saksalainen Bild julisti Marinin olevan "coolein poliitikko maailmassa" jutussaan, jonka otsikko oli "tämä hallituksen johtaja osaa myös juhlia!"

Yhdysvaltalainen NBC pohti artikkelissaan, onko maailmanjohtajalla oikeus juhlia. Washington Post kertoi, että Marinin bilekohua on verrattu yhdysvaltalaispoliitikko Alexandria Ocasio-Corteziin liittyvään vastaavaan tanssikohuun.

AINAKIN jonkinlainen ympyrä bilekohun ympärillä sulkeutui keskiviikkona 24. elokuuta, kun Marin puhui puolueensa tilaisuudessa Lahdessa.

Puheensa lopuksi Marin otti esiin bilekohun.

- Minä olen ihminen, Marin totesi kyynelsilmin ja ääni väristen.

Marinin viimeinen vuosi pääministerinä oli kiireinen, kun Suomen Nato-jäsenyys saatettiin maaliin samalla kun Venäjän raaka hyökkäyssota Ukrainaan jatkui.

Yhdeksi isoimmista uutisista nousi Marinin maaliskuinen vierailu Ukrainaan.

Marin tapasi Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin. Vierailua seuranneessa lehdistötilaisuudessa Marinilta kysyttiin hänen kantaansa Euroopassa velloneeseen hävittäjä-kysymykseen: siis kysymykseen siitä, pitäisikö länsimaiden lahjoittaa Ukrainalle hävittäjiä.

Marin vastasi, että Suomessa voitaisiin alkaa käydä keskustelua siitä, voisiko käytöstä poistuvia Hornet-hävittäjiä lahjoittaa Ukrainaan.

Moni piti heittoa harkitsemattomana. Presidentti Sauli Niinistö sanoi, ettei Horneteista ole käyty minkäänlaista keskustelua kenenkään kanssa.

Silloinen puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) sanoi, että Marinin ajatus tuli hänellekin yllätyksenä.

- Hieman kyllä jarruttelisin tätä keskustelua. Lähivuosina tarvitsemme Hornetit ihan oman maamme turvaksi: ne ovat keskeinen osa puolustustamme, Kaikkonen sanoi.

- Niitä ei voisi nyt luovuttaa ja toisaalta vuosikymmenen lopulla ne alkavat olla aika finaalissa, käyttöikänsä loppupäässä.

Marinin kiireinen kevät huipentui huhtikuussa järjestettyihin eduskuntavaaleihin.

Ennakkoon asetelmat olivat selvät: Marinin johtama Sdp, kokoomus ja perussuomalaiset näyttivät olevan kolme suurinta puoluetta. Vain järjestys oli epäselvä.

Ennen vaaleja Marin markkinoi Sdp:tä ainoana vaihtoehtona porvarihallitukselle. Tämän katsottiin yllyttävän äänestäjiä taktiseen äänestämiseen - siis äänestämään Sdp:tä esimerkiksi vihreiden tai vasemmistoliiton sijaan.

Marinin taktiikka näytti toimivan. Eduskuntavaalien jälkeen tehty tutkimus vahvisti, että Sdp hyötyi taktisesta äänestämisestä. Vihreiden ja vasemmiston kannatus romahti, mutta Sdp onnistui kaivamaan kolme lisäpaikkaa.

Se ei kuitenkaan riittänyt. Sekä kokoomus että perussuomalaiset keräsivät vielä enemmän lisäpaikkoja. Sdp jäi vaalien jälkeen kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi.

Sanna Marin Sdp:n vaalivalvojaisissa.

Sanna Marin Sdp:n vaalivalvojaisissa. Kuva: Jussi Nukari

Kokoomuksen Petteri Orpo aloitti hallitusneuvottelut perussuomalaisten, kristillisten ja Rkp:n kanssa. Sdp näytti olevan matkalla oppositioon.

Vaikka vaali-ilta oli Sdp:lle pettymys, Marin vakuutteli IS:lle sitoutumistaan työhönsä.

- Pyrin kansanedustajaksi ja kyllä olen kansanedustajan työhön täysin sitoutunut, Marin vakuutti.

Marin alkoi kuitenkin suunnitella uutta. Vaaleja seurasi dramaattinen ilmoitus.

Marinin kiireiseen kevääseen mahtui myös Ukrainan-matka. Marin tapasi Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin Kiovassa maaliskuussa.

Marinin kiireiseen kevääseen mahtui myös Ukrainan-matka. Marin tapasi Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin Kiovassa maaliskuussa. Kuva: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Jo ennen kuin Sdp:n paikka oppositiossa varmistui, Marin kuohutti uudella ilmoituksella.

Vain muutama päivä vaalien jälkeen Marin piti tiedotustilaisuuden, jossa hän kertoi, ettei aio hakea jatkokautta Sdp:n puheenjohtajana syyskuun puoluekokouksessa. Marin olisi todennäköisesti saanut jatkaa puoluejohtajana, jos niin olisi halunnut.

Marin sanoi tiedotustilaisuudessa, että päätös luopua puheenjohtajuudesta kypsyi vaalitulosta sulatellessa. Tiedotustilaisuudessa Marin sanoi, että hänen on tarkoitus jatkaa kansanedustajana.

- Kiitän valtavasta luottamuksesta, minkä hallituksesta sain, hän sanoi.

Samalla Marin ilmoitti, ettei ole käytettävissä Sdp:n presidenttiehdokkaaksi.

Vaikka Marin vakuutti sitoutuneensa kansanedustajan työhön, hänen ilmoitustaan seurasi spekulaatio siitä, mitä muuta Marin seuraavaksi saattaisi tehdä. Esiin nousivat esimerkiksi EU:hun tai Natoon liittyvät työtehtävät, eduskunnan puhemiehen tehtävät, (jo useasti Marinin tyrmäämä) presidenttiehdokkuus tai jonkinlaiset kansainväliset työtehtävät.

Tiedotustilaisuudessa Marin ei suostunut spekuloimaan sillä, millaisia tehtäviä hänelle voisi olla tarjolla tulevaisuudessa.

Oli miten oli, uusi sivu kääntyi Marinin uralla. Pian saatiin tietää, että niin kävi myös yksityiselämän puolella.

Vain kuukauden verran ehti kulua Marinin ilmoituksesta jättää hakematta jatkokautta Sdp:n puheenjohtajana, kun hän kertoi somessa, että hän on puolisonsa Markus Räikkösen kanssa hakenut avioeroa.

Marin ja Räikkönen ehtivät olla naimisissa vajaat kolme vuotta. Häitä juhlittiin Kesärannassa elokuussa 2020, keskellä koronapandemiaa.

Marin ja Räikkönen olivat tavanneet jo 18-vuotiaina opiskelijoina, joten he ehtivät olla yhdessä 19 vuotta. Parin yhteinen Emma-tytär syntyi vuonna 2018.

Kaikki eivät yllättyneet parin avioerosta.

Osa Ilta-Sanomien haastattelemista sosiaalidemokraateista osasi nimittäin ennakoida pariskunnan erouutisen.

- Ajattelin, että olisivat ilmoittaneet jo aiemmin, sanoi eräs eduskuntaryhmän jäsen IS:lle.

- Ei kai tuossa mitään yllättävää oikeasti ollut, sanoi toinen demarivaikuttaja.

Lue lisää: Tällainen oli Sanna Marinin ja Markus Räikkösen rakkaus­tarina - kaikki eivät yllättyneet avio­erosta

Lue lisää: Sanna Marinilla ja Markus Räikkösellä ei ole avio­ehtoa

Markus Räikkönen ja Sanna Marin vakuuttivat pysyvänsä kavereina avioeronsa jälkeen.

Markus Räikkönen ja Sanna Marin vakuuttivat pysyvänsä kavereina avioeronsa jälkeen. Kuva: Terhi Ylimäinen

Vaalien jälkeen Marinin hallitus jatkoi toimitusministeristönä siihen saakka, kun uusi hallitus saatiin muodostetuksi.

Toukokuussa Marin matkasi New Yorkiin. Hänet oli valittu aiemmin New York Universityn kunniatohtoriksi. Nyt oli aika pitää juhlapuhe.

Marin piti puheen Yankee Stadiumilla 30?000 ihmisen edessä.

Puheessaan Marin muun muassa kertoi, mitä häneltä on kysytty toistuvasti siitä lähtien, kun hänet valittiin maailman nuorimmaksi pääministeriksi 34-vuotiaana vuonna 2019.

- Ensimmäinen kysymys on: Oletko aina halunnut pääministeriksi? Toinen kysymys: Miten teit sen?

Sanna Marin kävi toukokuussa New Yorkissa, jossa hän otti vastaan New York Universityn kunniatohtorin arvonimen. Samalla hän piti puheen 30?000 katsojalle Yankee Stadiumille.

Sanna Marin kävi toukokuussa New Yorkissa, jossa hän otti vastaan New York Universityn kunniatohtorin arvonimen. Samalla hän piti puheen 30?000 katsojalle Yankee Stadiumille. Kuva: Rio Gandara / HS

Marin vaikutti olevan New Yorkissa suosittu hahmo. Tästä kertoi esimerkiksi Marinin mukana New Yorkin-matkalla ollut Helsingin Sanomat jutussaan.

HS kuvaili, kuinka haastatteluhetkestä Washington Square Parkissa ei ollut tulla mitään, kun turistit ja opiskelijat tunnistivat Marinin.

"Onhan se outoa, että täällä kapitalismin ytimessä ihmiset jonottavat, jotta he saavat ottaa yhteiskuvan suomalaisen vasemmistopoliitikon kanssa", jutussa kirjoitettiin.

Vielä haastatteluhetken jälkeenkin turvamiesten takana odotti ryhmiä, jotka halusivat kuvaan Marinin kanssa, HS kertoi.

Avioerouutista seurasi pieni hiljaiselo.

Marin ei ollut kesän aikana kovin aktiivinen sosiaalisessa mediassa. Uusi hallitus oli aloittanut taipaleensa rasismikohujen siivittämänä. Silti suurimman oppositiopuolueen väistyvä puheenjohtaja näytti kadonneen valokeilasta kokonaan.

IS uutisoi, että jopa osa demareista oli ihmetellyt Marinin kesän hiljaiseloa. Petteri Orpo oli noussut uudeksi pääministeriksi, ja Marin näytti ottaneen askeleen taka-alalle.

Heinäkuun lopussa alkoivat kuitenkin huhut Marinin uudesta elämästä.

Seiska uutisoi, kuinka valokuviin oli tarttunut Marin, joka loikoili kalliolla tuntemattoman "kesämiehen" kanssa. Seiskan mukaan ilmassa oli aistittavissa romantiikkaa. Toisessa kuvassa pari viiletti Fredrikinkadulla Helsingissä.

Elokuun alussa Seiska kertoi, että Marinin kanssa kuviin tarttunut mies oli kampaaja, jonka asiakkaana Marin on ollut.

Marin ei huhuja kommentoinut. Sen sijaan hän kirjoitti Twitterissä (nykyisessä X:ssä) ärhäkkään viestin.

- Yksityiselämälläni ei ole minkäänlaista yhteiskunnallista merkitystä ja on kohtuutonta, että siitä yhä uutisoidaan. Minä en ole tuonut yksityisiä asioitani esille. Voisitteko jo lopettaa.

Lue lisää: Seiska: Sanna Marinin rinnalla nähty mies on hänen kampaajansa ja entinen menestynyt koripalloilija

Marinin hurja ja dramaattinen vuosi saavutti jonkinlaisen kulminaatiopisteensä torstaina, kun Marin kertoi jättäneensä eronpyynnön kansanedustajan tehtävistä.

Marin kertoi tulleensa valituksi entisen Britannian pääministerin nimeä kantavan instituutin Tony Blair Institute for Global Changen poliittiseksi neuvonantajaksi.

Ilmoitus herätti kuohuntaa, koska Marin oli saanut kevään vaaleissa yli 35?000 ääntä ja vakuuttanut sitoutumistaan kansanedustajan työhön.

Marin joutui taas vastailemaan median kysymyksiin tiedotustilaisuudessa. Hän ei sulkenut pois paluuta päivän politiikkaan, ei edes osallistumista europarlamenttivaaleihin, jotka järjestetään ensi vuonna.

Tältä erää Marinin aika päivänpolitiikan valokeilassa oli kuitenkin ohi.

Marin pyysi eroa kansanedustajan tehtävistä torstaina. Eduskunta päättää myöhemmin, myönnetäänkö ero.

Marin pyysi eroa kansanedustajan tehtävistä torstaina. Eduskunta päättää myöhemmin, myönnetäänkö ero.

Ilta Sanoma
samedi 9 septembre 2023 09:30:00 Categories: Ilta Sanoma Politiikka

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.