Ilta Sanoma

Ludvig XIV eli Aurinkokuningas oli määrätietoinen hallitsija, jonka elämä oli kuitenkin täynnä kipuja ja sairauksia.

Ludvig XIV eli Aurinkokuningas oli määrätietoinen hallitsija, jonka elämä oli kuitenkin täynnä kipuja ja sairauksia. Kuva: Manuel Cohen / Aurimages / ZUMA / MVPhotos

Aurinkokuningas oli kuolla monta kertaa ja kärsi jopa kymmenistä sairauksista. Hän eli kuitenkin vanhaksi - lääkäreiden hoidoista huolimatta.

Ranskan Aurinko­kuningas Ludvig XIV eli sellaisen yltä­kylläisyyden keskellä, josta tavallinen 1600-luvun eläjä ei olisi osannut edes unelmoida.

Samalla kuningas kuitenkin kärsi elämänsä aikana lukuisista eri sairauksista ja karmeista vaivoista.

Hän sairasti muun muassa kupan, tippurin, isorokon, kihdin, lavan­taudin ja puna­rokon. Lisäksi hänellä oli vaikea peräsuoli­fisteli ja hän kärsi hammas­mädästä.

Ludvig XIV:n hovin lääketiedettä käsittelevän, Cambridgen yliopistossa tehdyn artikkelin mukaan kuninkaan sairauslistalta löytyivät myös reuma, munuaiskivet, virtsaamisvaikeudet, vyöruusu ja unettomuus.

Edes Jumalan lahjaksi kutsuttu ruhtinas ei siis ollut turvassa sairauksilta - vaan tuntui pikemminkin vetävän niitä puoleensa.

Jo lapsuudessaan kuningas pelastui vain täpärästi kuolemalta useita kertoja. Viisivuotiaana hän oli hukkua palatsin puutarhan altaaseen, kymmenenvuotiaana hän selvisi täpärästi isorokkotartunnasta ja kolmannen kerran hän kolkutteli kuoleman portteja vielä samana vuonna sairastuttuaan ruokamyrkytykseen.

Kaikesta tästä hän kuitenkin selvisi kuin ihmeen kaupalla, ja hänestä varttui itsevarma hallitsija, jonka kuuluisa lausahdus "Valtio olen minä!" jäi historiaan.

Kuninkaan runsasta sairastelua voi jälkikäteen ajatella sanonnan mukaiseksi pilveksi hopeareunuksineen. Aurinkokuninkaan kärsimykset nimittäin muokkasivat historiaa ja vaikuttivat esimerkiksi kirurgian ja muodin kehitykseen.

Ludvig XIV:n näkyvimpiä vaikutuksia nyky-Pariisiin on Versailles'n palatsi, jonka hän rakennutti hovin vanhan metsästysmajan paikalle.

Ludvig XIV:n näkyvimpiä vaikutuksia nyky-Pariisiin on Versailles'n palatsi, jonka hän rakennutti hovin vanhan metsästysmajan paikalle. Kuva: Charles Platiau / Reuters

Versailles'n palatsi on valtavan koristeellinen ja komea...

Versailles'n palatsi on valtavan koristeellinen ja komea... Kuva: Gonzalo Fuentes / Reuters

...niin sisältä kuin ulkoakin.

...niin sisältä kuin ulkoakin. Kuva: Gonzalo Fuentes / Reuters

Aurinkokuninkaan kerrotaan kaljuuntuneen jo hyvin nuorella iällä. Hänen hiuksensa harvenivat jo reilusti alle 20-vuoden iässä kupan seurauksena.

Tuuheita hiuksia pidettiin tuolloin kuitenkin viriiliyden merkkinä, joten kaljuuntuminen kävi Jumalan valituksi kutsutun kuninkaan itsetunnolle. Kuningas teettikin tämän seurauksena itselleen toinen toistaan näyttävämpiä muhkeita peruukkeja.

Lopulta kuninkaalla oli suuria, eläinten karvoista ja köyhälistön hiuksista kasattuja peruukkeja satoja kappaleita.

Valtiojohtajan uusi hiustyyli levisi yhtä nopeasti kuin hiustenlähtöä aiheuttava kuppa, ja pian kaikki halusivat käyttää samanlaisia peruukkeja kuin itse Aurinkokuningas.

Uusi muoti oli syntynyt.

Peruukkien suosio lisäsi puolestaan täitartuntojen määrää. Myös kuningas joutui kärsimään jatkuvasta täiongelmasta. Se oli kuitenkin vain pieni harmi hänen vaivojensa listalla.

Aurinkokuningas eli vuosina 1638-1715, ja hänen nuoruudessaan sukupuolitaudit olivat yleisiä etenkin ylemmän luokan keskuudessa.

Ludvigilla oli hyvin aktiivinen seksielämä, ja useita rakastajattaria, vaikka hän olikin naimisissa ensin Habsburgien sukuun kuuluneen Maria Teresian, ja tämän kuoltua markiisitar Françoise d'Aubigné de Maintenonin kanssa.

Kuningas kärsikin tippurin peräti kahdesti. Useissa lähteissä huhutaan, että Ludvig XIV olisi saanut ensimmäisen tippuritartuntansa jo teininä, kun hänen äitinsä Anna Itävaltalainen hankki vanhemman naisen opettamaan "kuinka pojasta tulee mies."

Seksitaudeista huolimatta kuningas jatkoi viriiliä elämäänsä, ja hän sai rakastajattariensa ja vaimojensa kanssa yhteensä noin 20 lasta. Jälkikasvun tarkkaa määrää ei tiedetä rakastajattarien runsaasta määrästä johtuen.

Huhutaan, että Aurinkokuninkaan äiti Anna Itävaltalainen halusi kouluttaa pojastaan miehen, kun tämänä oli 16-vuotias. Niinpä kuningatar hankki pojalleen opettajaksi kokeneen ja kunigasta itseään paljon vanhemman prostituoidun.

Huhutaan, että Aurinkokuninkaan äiti Anna Itävaltalainen halusi kouluttaa pojastaan miehen, kun tämänä oli 16-vuotias. Niinpä kuningatar hankki pojalleen opettajaksi kokeneen ja kunigasta itseään paljon vanhemman prostituoidun. Kuva: PHOTO12 / ZUMA / MVPHOTOS

Kuninkaan kuuluisimpia koettelemuksia täiden, tippurin ja kupan sijaan lienee kuitenkin hänen kivulias peräsuoliavanteensa.

- Hänelle oli puhjennut paise peräsuolesta välilihaan, ja sinne oli syntynyt avanne eli aukko, kertoi kirurgian dosentti Markku Äärimaa IS:n haastattelussa vuonna 2016.

Aurinkokuninkaan peräaukon leikkaus oli Äärimaan mukaan uhkayritys, jota harjoiteltiin kuukausien ajan muilla potilailla. Osa heistä menehtyi.

Lopulta kuninkaan peräsuolileikkaus oli menestys, sillä hän eli sen jälkeen vielä 29 vuotta. Leikkaus muutti käsitystä kirurgian mahdollisuuksista ja rajoista.

Aurinkokuninkaalle tehty operaatio oli yksi käännekohta lääketieteen historiassa. Se vaikutti positiivisesti koko alaan ja sen arvostukseen.

Yleisesti Ludvig XIV:n elinaikana oli kuitenkin enemmänkin huonoa tuuria joutua lääkäreiden hoidettavaksi. Lääketiede oli vielä varsin kehittymätöntä, ja kokeellisista hoidoista aiheutui potilaille usein enemmän haittaa kuin hyötyä.

Aurinkokuninkaasta kirjan tehnyt ruotsalainen historioitsija Herman Lindqvist kirjoitti Aftonbladetissa vuosia sitten, miten ei ollut suinkaan lääkäreiden ansiota, että Ludvig XIV eli lähes 77-vuotiaaksi, vaan se tapahtui maan johtavista tohtoreista huolimatta.

Lindqvistin mukaan tuohon aikaan lääkärin nähdessään potilas sai olla lähes varma siitä, että tulee kuolemaan. Riippumatta siitä, mikä potilasta vaivasi, lääkäreillä oli lähinnä kolme tapaa hoitaa potilaitaan: voimakkaat peräruiskeet, verenlasku ja potilaan oksettaminen. Yleensä niitä kaikkia käytettiin yhtä aikaa.

Aurinkokuninkaan kuuluisa motto oli:

Aurinkokuninkaan kuuluisa motto oli: "Valtio - se olen minä!" Kuva: Philippe Lissac / ZUMA / MVPHOTOS

Ludvigilla oli erittäin vankka ruumiinrakenne, ja hän selvisi hoidosta toisensa jälkeen, mutta ne jättivät häneen arpensa. Hänen kaikki hampaansa oli revitty pois jo nelikymppisenä. Lisäksi ne vedettiin ulos niin julmasti, että osa kitalaesta repeytyi mukana. Siksi hän joutui nauttimaan aterioitaan lähinnä nestemäisinä.

Elämänsä viimeisinä vuosina Aurinkokuninkaan kerrotaan kärsineen kovista kivuista.

Lopulta hänet pakotettiin syömään kylmiä, puolimätiä hedelmiä ja hänelle annettiin lääkkeitä, jotka koostuivat kyyjauheesta ja hevosen ulosteesta. Loppuaikoinaan hän kärsi kuoliosta, jonka lääkärit halusivat parantaa kiniinivedellä ja aasinmaidolla, mutta niistä ei ollut apua.

Kuninkaan kuolinsyy olikin lopulta jalan kuolio, eivätkä taudit tai lääkäreiden puoskarointi. Lääkärit totesivat, että mitään ei ollut tehtävissä, sillä kuoliota ei ehditty amputoida ajoissa pois.

Aurinkokuningas kuoli 1. syyskuuta vuonna 1715 Versailles'n palatsissa. Hän jätti valtion vain viisivuotiaalle lapsenlapselleen Ludvig XV:lle.

Kivuistaan ja sairauksistaan huolimatta Aurinkokuningas ehti hallita Ranskaa 72 vuotta ja 110 päivää. Hän on yhä Euroopan pisimpään vallassa ollut hallitsija.

Lähteet: Medicine At The Court Of Louis XIV, Historia-lehti Näkymätön tappaja - kuppa vaikutti muotiin, Aftonbladet: Ludvig XIV överlevde läkarnas experiment, The Times: The lust king: what Louis XIV saw in his Hall of Mirrors

Ilta Sanoma
jeudi 17 août 2023 09:45:00 Categories: Ilta Sanoma Kuninkaalliset

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.