Ilta Sanoma

Suomesta on lähtenyt Ukrainaan taistelemaan niin ammattisotilaita, liivijengiläisiä kuin eläkeläisiäkin.

Ukrainaan on lähtenyt arviolta kymmeniä suomalaisia taistelijoita.

Ukrainaan on lähtenyt arviolta kymmeniä suomalaisia taistelijoita. Kuva: Topi Huhtalan kotialbumi, Jouni Lahden kotialbumi, Ralf Sirénin kotialbumi, Mikko Suutarinen

Suomesta on lähtenyt Ukrainaan kymmeniä taistelijoita sodan alkamisen jälkeen, arvioi suojelupoliisi.

Heidän tarkkaa määräänsä ei kuitenkaan tiedetä, sillä supo ei lähtökohtaisesti seuraa Suomesta Ukrainaan lähteviä. Arvio määrästä on karkea.

On kuitenkin tiedossa, että suomalaisia taistelijoita taistelijoita on ollut muun muassa Zaporizzjan alueella, Kiovassa ja Harkovassa, jossa ensimmäinen suomalainen taistelija on kaatunut kesäkuussa 2023.

Ukrainaan vapaaehtoisena matkustavien määrä on vähentynyt Venäjän hyökkäyksen alkuajoista. Suojelupoliisin mukaan monet vuoden 2022 aikana Ukrainaan lähteneistä ovat palanneet Suomeen. IS koosti, mitä Ukrainassa olleet suomalaiset ovat kertoneet kokemuksistaan.

Lähes vuoden Ukrainassa taistellut vapaaehtoistaistelija Topi Huhtala, 27, palasi tammikuussa Suomeen. Hän lähti Ukrainaan maaliskuussa 2022, muutama viikko Venäjän hyökkäyksen alkamisesta.

Joukkueenjohtajana ja ryhmänjohtajana toiminut Huhtala taisteli Etelä-Ukrainassa Zaporizzjan suunnalla ja Itä-Ukrainassa. Joukkoon kuului suomalaisten lisäksi yhdysvaltalaisia, brittejä ja saksalaisia, joista osa kuoli taisteluissa.

Kuva: Sami Kero

Huhtala oli myös itse useasti vaarassa. Venäläisten ampuma tykistötuli ja lähelle osuneet ohjusiskut olivat lähellä viedä hengen.

Täpärin tilanne sattui yhdessä ensimmäisistä Huhtalan taisteluista Zaporizzjan suunnalla. Silloin Huhtalan joukkue oli osa suurempaa yksikköä, ja tarkoitus oli hyökätä läheiseen kaupunkiin.

- Meitä oli selvästi alimiehitys, ja sehän meni aivan perseelleen. Kranaattitulta tuli niskaan jo lähtöasemissa, Huhtala kertoi helmikuussa.

Suomalaistaistelija pystyi kääntämään pelon voimavaraksi taisteluissa. Suomeen palattuaan arkeen sopeutuminen ei tuntunut vaikealta, vaikka ajatukset ovat käyneet välillä taistelukentillä. Hän kertoi helmikuussa näkevänsä välillä unia ohjusten kohteeksi joutumisesta.

- Olen itsekin vähän yllättynyt, että ei ole tullut sellaisia traumoja, jotka vaikuttaisivat raskaasti elämääni. Olen tullut takaisin tällaisena, mikä olen, Huhtala kertoi.

Kuva: Topi Huhtalan kotialbumi

Huhtala kertoi keskittyvänsä elämäänsä Suomessa, eikä tiennyt, palaisiko hän vielä Ukrainaan. Hän kertoi olevansa ainakin kesän yli Suomessa töiden parissa.

Lue lisää: Topi, 27, lähti vapaa­ehtoisesti Ukrainaan taistelemaan - kertoo nyt rankimmat kokemuksensa

Palkittu sotilas, majuri evp. Jouni Lahti, 65, lähti maaliskuussa 2022 eläkkeeltä taistelemaan Ukrainan kansainväliseen legioonaan venäläisiä vastaan.

Ukrainaan oli 50 vuoden ikäraja. Lahti tiesi pärjäävänsä nuorempien keskellä. Hänet testattiin: 60 punnerrusta, vatsalihasliike per sekunti, kymmenen leukaa sekä juoksutestit maastopuku päällä ja maiharit jalassa.

Kuva: Jouni Lahden kotialbumi

Kotona ei tiedetty, että Lahti oli rintamalla - hän oli kertonut vaimolleen ja läheisilleen, että hän on ainoastaan kouluttamassa. Aluksi Lahti olikin kouluttamassa eri puolilta maailmaa saapuneita taistelijoita.

Lahdella on pitkä ura takanaan. Hän palveli suomalaispataljoonassa Golanin kukkuloilla 1986-1987. Bosniassa hän oli tilannekeskuksen päällikkö vuosina 1998-1999. Suomen armeijassa hän palveli reilun neljännesvuosisadan, ja eläköityi vuonna 2001 Valkoisen ruusun mitalilla palkittuna.

Koulutustehtävien jälkeen Lahti ja hänen ryhmänsä käskettiin Kiovaan ja sen jälkeen ensimmäiselle tehtävälle Irpiniin.

Lahti näki kaduilla ihmisten ruumiita. Kuoleman näkemiseen turtui. Ruumiiden näkeminen kuitenkin vahvisti sitä, että paikalla ollaan oikealla asialla.

Siihen, että kranaatti tuli lähelle, ei koskaan tottunut. Venäläisten tykitys osui 100-200 metrin päähän Lahdesta ja muista ryhmän jäsenistä.

- Se oli jokapäiväistä se tulittaminen siellä, Lahti kertoi.

Kuva: Jouni Lahden kotialbumi

Lahti palasi kahden kuukauden päästä kotiin Lemille Etelä-Karjalaan. Paluu Ukrainaan häämötti uudestaan elokuussa 2022. Lahti vakuutti pysyvänsä kuitenkin kaukana etulinjasta kouluttajan roolissa.

Lue lisää: Jouni, 64, taisteli etu­linjassa Ukrainassa - kertoo nyt, miksi suomalaisten sotilaiden taitoja arvostetaan todella paljon

Ukrainassa taistelee eteläsuomalainen, noin nelikymppinen mies, jonka taistelijanimi legioonassa on Joker. Hän lähti Ukrainaan vuonna 2022.

Joker haavoittui vakavasti kesäkuussa 2023 Zaporizzjan alueella Ukrainan eteläisellä rintamalla, kun hänen tiiminsä maastoauton alla räjähti telamiina.

Joker kertoi Ilta-Sanomien haastattelussa, että räjähdyksessä saatujen vammojen vuoksi hän joutuu kuntoutumaan vielä kuukausia. Jokerin lisäksi Ukrainassa on haavoittunut myös toinen suomalainen ja kuollut yksi.

Haavoittuminen ei ole kuitenkaan muuttanut Jokerin suunnitelmia, hän sanoo aikovansa jäädä Ukrainaan taistelemaan maan puolesta.

- Tietysti aina pelottaa. Jos väittäisin muuta, valehtelisin. Tai jos en pelkäisi, olisin psykopaatti tai muuten hullu ja silloin vaarantaisin itseni lisäksi myös tiimini. Sellaista tyyppiä ei kukaan halua tiimiinsä, kertoi Joker IS:n haastattelussa.

Suomessa Jokeria uhkaisi pitkä vankeus, sillä poliisi epäilee häntä useista törkeistä huumausainerikoksista ja törkeästä ampuma-aserikoksesta. Huumerikoksiin epäillään liittyneen jengirikollisuutta.

IS:n tietojen mukaan Joker on vielä 2000-luvun taitteessa kuulunut liivijengi Rogues Galleryyn, joka on 2000-luvun vaihteessa moottoripyöräkerho Cannonball MC:stä eronnut ryhmä.

Lue lisää: Maastoauto ajoi miinaan Ukrainassa, suomalainen taistelija loukkaantui vakavasti - video ei herkille

Lue lisää: Ukrainassa taistellutta suomalaismiestä epäillään törkeistä rikoksista - Suomessa voi odottaa pitkä tuomio

Tiettävästi ensimmäinen Ukrainan sodassa taistellut suomalainen kuoli kesäkuun alussa.

IS:n selvityksen mukaan kyseessä on alle 30-vuotias mies, joka asui viimeksi Suomessa Pirkanmaalla. Hän valmistui ammattikoulusta 2018.

- Hyvä äijä, omalaatuinen, mukava kaveri. Kaikkihan me olimme vähän eri puista veistettyjä, kuvaili yksi Ukrainassa palvellut suomalaistaistelija IS:lle kuultuaan taistelijan kaatumisesta.

Hän ja kaatunut suomalaistaistelija olivat menneet Ukrainaan maaliskuussa 2022. He taistelivat yhdessä Harkovan alueella noin kolmen kuukauden ajan. Menehtynyt suomalaistaistelija taisteli myös Zaporizzjassa, jonka alueella hän myös kaatui.

Kuollut suomalaistaistelija ei kertonut haastatellulle suomalaistaistelijalle, miksi hän oli lähtenyt Ukrainaan.

- Kai se on ollut sama niin kuin meillä monilla, että saa elämään jotain merkityksellisyyttä, suomalaistaistelija kertoi.

Kesäkuussa uutisoitiin, että ruumis haettaisiin Suomeen ambulanssilla. Ylelle puhunut sotilaan isä kertoo, että ruumis on edelleen heinäkuussa Venäjän hallitsemalla puolella rintamalinjaa. Yrityksistä huolimatta Ukrainan joukot tai vapaaehtoiset eivät ole päässeet paikalle.

Ylelle puhuneen isän mukaan poikansa tehtävistä on liikkunut ristiriitaista tai osin väärää tietoa: mies ei ollut kaatuessaan lääkintämiesryhmän jäsen. Aikaisemmassa vaiheessa sotaa hän oli palvellut ryhmässä, kunnes palasi etulinjan taistelutehtäviin.

Helsingin Sanomat kertoi, että nyt kuollut mies oli yksi pisimpään Ukrainassa olleista suomalaistaistelijoista. Hän oli mukana muun muassa Bahmutin raskaissa taisteluissa kevättalvella.

- Kuollut kaveri oli yksi tiimimme liidereistä. Hän oli viimeisen päälle hyvä sotilas. Osasi asiansa, kuvaili puolen kilometrin päässä tapahtumahetkellä taistellut suomalaistaistelija Joker.

Lue lisää: IS:n tiedot: Tällainen oli Ukrainassa kaatunut suomalaistaistelija

Suomalainen reservin luutnantti Ralf Sirén soti Ukrainassa 128 päivää. Helmikuussa 2023 hän kertoi toipuvansa sodasta Suomessa, ja olevansa terapiassa traumaperäisen stressihäiriön takia.

Sirén kertoi, ettei usko, että kukaan pystyisi palaamaan sodasta täysin samanlaisena kuin oli lähtiessä. Hän kertoi yleisellä tasolla Suomen Ukraina-veteraanien kokemuksista: heillä on muun muassa ahdistusta, eristäytymisen tarvetta, painajaisia, keskittymisvaikeuksia.

Kuva: Ralf Sirénin kotialbumi

Sirén lähti Ukrainaan ensimmäisten joukossa maaliskuussa 2022. Hän koki myötätuntoa ukrainalaisia kohtaan sekä kaikuja menneisyydestä.

- Ihan selvä homma, että Venäjä tekee väärin ja tässä on iso vastaan pieni. Kyseessä on aivan sama tilanne kuin Suomella talvisodassa ja silloin melkein kukaan ei auttanut meitä, Sirén sanoi maaliskuussa 2022.

Silloin Venäjä teki iskun Ukrainassa taistelevien ulkomaalaisten koulutuskeskukseen. Räjähdyksiä ja tulitusta kuului joka suunnalta, ja Venäjän tykkituli osui ammusvarastoihin. Iskussa sai surmansa 61 henkilöä ja noin 160 loukkaantui.

Sirén kuvaili tilannetta pelottavaksi. Moni vierastaistelija lähti tämän jälkeen Ukrainasta, Sirén jäi.

- Se oli aika raju herätys aamuviideltä. Ohjuksissa on noin 500 kilon räjähdelataus. Heräsin pamahdukseen ja sanoin kaikille, että tuo on pommi, Sirén kertoi.

Kuva: Ralf Sirénin kotialbumi

Sirén taisteli Ukrainassa neljä kuukautta, ja päätti heinäkuussa 2022 lähteä maasta infektion takia. Hän suuntasi junalla Alankomaihin Rotterdamiin, joka oli hänen asuinpaikkansa ennen sotaan lähtemistä.

Lue lisää: Suomalainen Ralf Sirén soti Ukrainassa kuukausia - ytimekäs arvio Venäjän kyvyistä

Aleksi Lysander, 34, on ollut ammattisotilas 15 vuotta. Kuten monet muut suomalaiset taistelijat, myös Lysander lähti Ukrainaan pian sodan alettua helmikuun 2022 lopussa.

Kirjailija Tuomas Kyrö seurasi Lysanderin elämää Ukrainassa, josta julkaistiin toukokuussa 2023 kirja nimeltä Aleksi Suomesta.

Jo vuosia ennen Ukrainaan lähtöä Lysander oli kerryttänyt sotilaskokemustaan maailmalla.18-vuotiaana Lysander lähti muukalaislegioonaan Ranskaan. Myöhemmin tuli komento Afganistaniin.

Kuva: Janne Aaltonen/IS

Muukalaislegioonassa ollessaan hän ajatteli Suomen armeijan olevan vähän "lepsu ja löysä". Myös suomalaisen armeijan suoritettua hän pohti, miten kävisi, jos eteen tulisi tositilanne.

Ukrainassa sodittuaan Lysanderin arvostus nousi Suomen armeijaa kohtaan: juuri sotaa Venäjää vastaan saa Suomessa parhaan koulutuksen, jonka lisäksi on kykyä ja valmiutta, Lysander pohtii kirjassa.

Kesäkuuhun 2022 mennessä Lysander oli ollut Ukrainassa kolme kuukautta. Hän oli taistellut Irpinissä, Zaporizzjassa, Mykolajivin ja Hersonin lähellä. Silloin taisteluväsymys ja paineet alkoivat tuntua.

Lysander palasi hetkeksi syksyllä Suomeen, mutta ei sopeutunut tavalliseen elämään. Hän oli 15 vuoden sotilasuransa aikana tottunut elämään reppu pakattuna. Niinpä Lysander lähti pois Suomesta.

Ilta Sanoma
lundi 31 juillet 2023 10:45:00 Categories: Ilta Sanoma Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.