Terapian alettua Mikko Kanalan asiat "vain loksahtivat paikoilleen". -?Herään aamulla suhteellisen iloisena ja onnellisena. Fiilis korvien välissä on muuttunut tosi paljon. Kuva: Timo Aalto
Mikko Kanalan elämä oli tuhoutua alkoholin ja uhkapelaamisen takia. Nyt huippu-urheilija kertoo, miten selvisi riippuvuuksistaan.
Poliisiauto seisoi Mikko Kanalan pihalla, kun hän saapui kotiinsa maanantaisena kesäaamuna kaksi vuotta sitten.
Vimpelin Vedon tähtipesäpalloilija oli jäänyt kiinni rattijuopumuksesta. Hän oli ajanut humaltuneena kaverinsa luota kotiin alle kilometrin matkan.
Poliisit veivät Kanalan Seinäjoen poliisiasemalle tarkkuuspuhallukseen, minkä jälkeen mies sai lähteä - kunhan hän ei ajaisi autoa enää sinä päivänä.
Kanala, nyt 31, ei ajanut, mutta kaljaa oli pakko ottaa.
Hän palasi tyhjään kotiinsa. Vuosia alkoholiriippuvuuden kanssa kamppaillut Kanala oli nyt koskettanut pohjaa. Hän avasi oluttölkin ja alkoi juoda - viimeistä kertaa.
Vedon toimihenkilöt kuulivat tapahtuneesta ja saapuivat pian pesäpalloilijan luokse. Heidän mukanaan oli joukkueen lääkäri, nyt jo edesmennyt Marja-Liisa Kivipelto, josta oli tullut Kanalalle tärkeä luottohenkilö.
Kanala muistaa päivästä vain pätkiä. Yksi hetki on painunut hänen mieleensä.
- Marja-Liisa istui sohvalle viereeni ja kysyi, olisinko nyt valmis Minnesota-hoitoon. Vastaukseni tuli kuin apteekin hyllyltä. En edes miettinyt yhtään. Vastasin vain joo, nyt olen valmis, Kanala kertoo videopuhelun välityksellä.
Faktat
Minnesota-hoito on Yhdysvaltain Minnesotassa kehitetty malli, jota käytetään riippuvuuksien hoidossa
Hoito alkaa 28 vuorokauden intensiivijaksolla
Hoitomuotona on "todellisuusterapia", jonka avulla pyritään näyttämään alkoholistille tämän juomisensa seuraukset
Malli on kautta aikojen menestyksekkäin päihderiippuvuuden hoidossa käytetty menetelmä
Läheisten kohtaaminen on tärkeä osa hoitoa
Lähteet: Lääkärilehti, minnesota-hoito.fi
Kivipelto puhui Kanalalle Minnesota-hoidosta ensimmäisen kerran jo vuosien 2015-16 tienoilla. Tarkkaavainen lääkäri oli huomannut, ettei huippupelurilla ollut kaikki hyvin.
Kanala oli alkanut jäädä toistuvasti pois harjoituksista ja peleistä.
Vuonna 2010 alkaneen pääsarjauransa Vimpelissä pelannut Mikko Kanala on Superpesiksen kolminkertainen etenijäkuningas (2014, 2015, 2018). Kuva: Kalle Parkkinen / Lehtikuva
Poissaolot johtuivat juomisesta. Kuukauden pelaajaksi elokuussa 2015 valittu Kanala joutui seurajohdon puhutteluun.
- Minut siirrettiin rangaistukseksi pois kokoonpanosta, koska olin rikkonut joukkueen sääntöjä. Silloin tajusin, etten hallinnut tilannettani yhtään, Kanala muistelee.
Kanala ei kuitenkaan kyennyt lopettamaan juomista, vaikka hän yritti pysyä selvänä. Hän saattoi taistella muutaman päivän - ainoastaan läheistensä takia - mutta sortui pian avaamaan korkin.
Kolminkertainen etenijäkuningas harjoitteli yhdestä kahteen kertaa päivässä, pelasi pesäpallon korkeinta sarjatasoa ja veti vähintään yhdet kännit viikossa läpi vuoden.
Hän saapui toisinaan peleihin krapulassa ja joutui esittämään, että kaikki oli hyvin. Todellisuudessa edes ruoka ei olisi maistunut kamalan olon takia.
- Jos joku asia vitutti, minun oli pakko hakea kaljaa. Saatoin vetää 18 kaljatölkkiä huiviin, vaikka seuraavana päivänä oli matsi, Kanala murahtaa pyöräyttäen silmiään.
Kanala yritti salata sairautensa kaikin keinoin. Hänellä oli tapana piilottaa olutlava kotipihalleen ja odottaa, että puoliso menee nukkumaan. Sen jälkeen Kanala haki pihalta juomat ja alkoi kiskoa niitä täyttä vauhtia.
Kanala on kärsinyt alkoholi- ja peliriippuvuudesta. Kuva: Krista Luoma
Kanalan mukaan hän pystyi pitämään kiillotettua kulissia yllä melko hyvin. Hyvinvoivalta näyttävän urheilijan kuoren alla piilotteli musertunut mies.
- Itsetuntoni oli ihan kateissa. Kärsin masennuksesta koko ajan enkä nauttinut mistään. Aina, kun pääsin omiin oloihini, minua vitutti. Piti teeskennellä, että kaikki olisi hyvin, vaikka joka aamu vitutti herätä, Kanala kertoo.
Kanala ei ole loukkaantumisten takia pelannut yhtään täyttä superpesiskautta kahdeksaan vuoteen. Vuosien äärimmäinen kuormitus näkyy Kanalan kehossa yhä.
- Minulla on ajoittain rytmihäiriöoireita, mutta aiemmin niitä oli vielä enemmän. Lääkärin tutkimusten perusteella kehossani on jotain viitteitä siitä, että alkoholia on mennyt, Kanala kertoo.
Alkoholin ohjaama vuoristorata jatkui aina kesään 2021 saakka, jolloin Kanala meni vihdoin Lapualle hoitoon. Viinanjuonti loppui siihen paikkaan, mutta Kanalan arkea varjosti yhä peliongelma.
- Elämä ei tuntunut niin raittiilta, koska uhkapelaamista jatkui vielä vuoden ajan. Olin yhä riippuvuuksien vanki, jo pikkupoikana pelaamiseen retkahtanut Kanala kertoo.
Pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi vuonna 2017 valittu Kanala Kanala saavutti neljännen aikuisten mestaruutensa viime syksynä, kun finaalissa kaatui Manse PP. Kuva: Kalle Parkkinen / Lehtikuva
Peli- ja alkoholiriippuvuus kulkivat Kanalan mukaan käsi kädessä hänen elämässään. Kanala joi monesti sen takia, että uhkapelien aiheuttamat ongelmat vihastuttivat häntä. Sitten hän ryyppäsi ja pian taas pelasi.
Vapaudestaan taistellut Kanala meni vertaistukiryhmään syksyllä 2022. Asiat "vain loksahtivat paikoilleen" terapian alettua, eikä hän antautunut enää uhkapeleille.
- Olen nyt huomannut, ettei minulle tule enää niitä vitutuskohtauksia, joista aiemmin kärsin. Herään aamulla suhteellisen iloisena ja onnellisena. Fiilis korvien välissä on muuttunut tosi paljon, Kanala hymyilee.
Kuva: Timo Aalto
Menestyksekkään uransa Vimpelissä tehnyt Kanala on pelannut kuluvan kauden aikana Superpesiksessä 16 ottelua, joissa hän on tuonut 36 juoksua sekä lyönyt neljä kunnaria ja kolme tavallista juoksua.
Vuoden tulokkaaksi vuonna 2010 valitulla Kanalalla on pelaajasopimus kauden 2024 loppuun saakka.
Peliura ei välttämättä jatku enää sen jälkeen. Kanala viimeistelee parhaillaan sähköasentajan opintoja ja harkitsee jatkokoulutusta ammattikorkeakoulussa.
Nelinkertainen Suomen mestari puhuu varovasi myös vauvahaaveistaan.
- Kyllä siitä on puhuttu, mutta katsotaan rauhassa, Kanala hymyilee.
Mikko Kanala kentällä heinäkuussa 2021. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Reilut kaksi vuotta selvänä ollut Kanala myöntää olevansa joskus surullinen, kun ei voi enää juhlia samaan tapaan kuin ennen. Hän oli nuorempana tottunut olemaan illanviettojen "kapellimestari".
Haikeus kääntyy nopeasti takaisin tyytyväisyyteen Kanalan muistaessa, miksi hän lopetti juomisen. Erityisesti hänen puolisonsa tuo voimaa jatkaa raittiuden reitillä.
- Nyt huomaan, miten paljon paremmin hän voi ja miten paljon onnellisempi hän on. Hoksasin vasta hoidossa, että kaikki läheisetkin kärsivät tästä sairaudesta. Se ei ole vain sairastuneen oma ongelma, Kanala summaa.
Mikko Kanala treenaamassa joulukuussa 2021. Kuva: Krista Luoma
TetraSys Oy.