Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
Yritysvastuudirektiivi velvoittaa yrityksiä huolehtimaan siitä, että ilmasto- ja ympäristökysymyksiä sekä ihmisoikeuksia kunnioitetaan tuotannon kaikissa vaiheissa. Direktiivin säätämistä on edesauttanut kuluttajien ja rahoitusmaailman kasvavat vaatimukset vastuullisuudesta.
EUROOPAN UNIONI valmistelee yritysvastuudirektiiviä, joka voimaan tullessaan velvoittaa yrityksiä selvittämään hyödykkeiden tuotantoketjuun sisältyvät ihmisoikeus- ja ympäristöriskit.
Eurooppalaisille ja Euroopassa toimiville yrityksille tulee direktiivin myötä huolellisuusvelvoite, eli niiden on tunnustettava, vähennettävä ja lopetettava toiminta, josta seuraa kielteisiä ihmisoikeus- tai ilmasto- ja ympäristövaikutuksia.
Vihreiden europarlamentaarikko ja Euroopan parlamentin puheenjohtaja Heidi Hautala. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
Yritysvastuudirektiivin toivotaan parantavan paikallisten työntekijöiden oikeuksia ja vähentävän ympäristörikoksia maissa, joiden kanssa EU käy kauppaa.
Vihreiden europarlamentaarikon ja Euroopan parlamentin varapuheenjohtajan Heidi Hautalan mukaan direktiivi on tärkeätä toteuttaa, sillä globaalit ongelmat, kuten ilmastonmuutos, luontokato, köyhyys ja pakkotyö ovat ongelmia, joita valtiot eivät kykene ratkaisemaan yksin.
-?Yrityksillä on paljon valtaa, joten niiden on oltava mukana tuottamassa ratkaisuja näihin haasteisiin, Hautala sanoo.
Työntekijät seuraavat kaakaopapujen käymisprosessia Norsunluurannikolla. Kuva: Luc Gnago / Reuters
Hautalan mukaan Euroopan unioni on vastuullisuutta koskevan sääntelyn edelläkävijä.
- Kyseessä on mullistava uudistus, sillä Euroopan unioni on maailman suurin sisämarkkina ja sitä kautta vetovoimainen yrityksille, hän sanoo.
Parhaimmillaan uudistus voi levitä uudeksi, globaaliksi standardiksi.
- Jos esimerkiksi amerikkalaisen tai aasialaisen yrityksen on toimittava eurooppalaisilla markkinoilla vastuullisesti, on todennäköistä, että se toimii niin myös muualla, Hautala sanoo.
EU on suurin vientimarkkina 80 maassa, joista iso osa on kehittyviä maita. Toteutuessaan yritysvastuulaki mullistaa erityisesti tavan, jolla Euroopassa toimivat yritykset ostavat tuotteita ja palveluita näistä maista.
Maailman tuonnista ja viennistä EU kattaa yhteensä noin 16 prosenttia. Lisäksi Euroopan unioni on ensimmäisellä sijalla sekä ulkomailta että ulkomaille suuntautuvissa kansainvälisissä sijoituksissa.
Rautamalmikaivos Liberiassa sijaitsevalla Nimba-vuorella. Kuva: Zohra Bensemra / Reuters
Nykyaikaisessa tuotannossa valmiin hyödykkeen tuotantoon osallistuu tyypillisesti lukuisten tuottajien ketju. Kehittyneessä tuotantoketjussa voi olla satoja tuottajia, joista jokainen on erikoistunut tiettyyn tuotannon vaiheeseen. Jokainen tuotannon vaihe lisää tuotteen arvoa.
Tähän mennessä yritysvastuusta on linjattu OECD:ssä ja YK:ssa hyväksytyillä periaatteilla. Linjausten ja periaatteiden noudattaminen on kuitenkin ollut vapaaehtoista.
- Euroopan unioni on nyt ensimmäisenä suurena toimijana muuttamassa vapaaehtoisuuteen pohjaavat periaatteet sitovaksi lainsäädännöksi, Hautala sanoo.
Alustavan suunnitelman mukaan yritysvastuulakia sovellettaisiin tuotantoketjun alkupäähän sekä rajoitetusti tuotantoketjun loppupäähän. Lisäksi neuvotteluja käydään tuotteiden myynnin ja B2B-sektorin osalta.
Sääntöjen noudattamatta jättäminen voi johtaa korvausvastuuseen sekä yrityksen toiminnan rajoittamiseen markkinoilla.
Yritysvastuulakia sovelletaan ensin suuriin yrityksiin. Hautalan mukaan direktiivi koskee kuitenkin epäsuorasti myös pienempiä yrityksiä, koska tyypillisesti suuret yritykset ostavat hyödykkeitä pienemmiltä.
- Lakiuudistuksessa tullaan edellyttämään, että erityisesti pienille ja keskisuurille yrityksille on tarjolla apua ja tukea direktiivin toimeenpanemiseen.
Hautalan mukaan yritysten vastuullisuustyötä tukevien palveluiden määrä tulee kasvamaan uuden direktiivin myötä.
Työntekijä kerää palmuöljyn hedelmiä palmuöljytehtaalla lähellä Kuala Lumpuria. Kuva: Samsul Said / Reuters
YRITYSVASTUULAKI kytkeytyy Euroopan strategiseen autonomiaan. Direktiivin avulla Eurooppa voi vähentää riippuvuutta järjestelmistä, jotka eivät vastaa arvoiltaan eurooppalaisia.
Riippuvuus Kiinasta on noussut esiin direktiiviä koskevissa neuvotteluissa.
- Eurooppa haluaa irtautua kiinalaisista raaka-aineista ihmisoikeusloukkausten, kuten Xinjiangin maakunnassa ilmi tulleiden Uiguurien pakkotyönrikkomusten vuoksi, Hautala sanoo.
Hautalan mukaan yritysvastuulaki nähdään uutena tapana edistää ihmisoikeuksia ja ilmasto- ja ympäristötavoitteita globaalisti.
- Direktiivin säätämistä on seurattu maailmalla tarkkaan.
Yritysvastuulain avulla Eurooppa voi vahvistaa stategista autonomiaa. Mielenosoittajat osoittivat mieltään Xinjiangin uiguurien puolesta Hong Kongissa vuonna 2019. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters
Hautalan mukaan lainsäädäntöprosessissa on kuultu laajasti eri osapuolia, kuten kansalaisjärjestöjä ja yritysmaailmaa.
- Tällä hetkellä yritykset, jotka haluavat toimia vastuullisesti, menettävät kilpailuetua muihin yrityksiin verrattuna. Tästä syystä yritysmaailmasta on toivottu kaikkia sitovaa sääntelyä.
Direktiivin säätämistä on edesauttanut myös kuluttajien sekä rahoitusmaailman kasvavat vaatimukset vastuullisuudesta. Hautala uskoo, että vastuullisuusmurroksen myötä direktiivillä on mahdollista parantaa eurooppalaisten yritysten kilpailukykyä.
Direktiivin säätämisessä ollaan loppusuoralla.
- Tällä hetkellä Euroopan parlamentti käy kolmikantaneuvotteluja neuvoston kanssa komission avustamana, Hautala sanoo.
Hän uskoo, että direktiivin loput yksityiskohdat saadaan hiottua loppuun tämän vaalikauden kuluessa, ennen vuoden 2024 europarlamenttivaaleja.
EU:n jäsenvaltioiden on pantava käytäntöön direktiivin noudattamisen edellyttämät lait, asetukset ja hallinnolliset määräykset viimeistään kahden vuoden kuluttua direktiivin voimaantulosta.
Indonesialaisen kenkätehtaan työntekijöitä. Kuva: Beawiharta Beawiharta / Reuters
SUOMEN YRITTÄJIEN toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen pitää hyvänä, että yritysvastuulakia säädetään EU-tasolla. Hän uskoo sen vahvistavan Euroopan sisäisiä markkinoita.
Pentikäisen mukaan on tärkeätä, että erityisesti pienille ja keskisuurille yrityksille on tarjolla apua ja tukea, sillä direktiivi koskee suoraan tai epäsuorasti myös niitä.
Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Johanna Erjonsalo
- Erityisesti pieniltä yrityksiltä vaaditaan runsaasti resursseja ja osaamista sääntelyn vaatimien muutosten, kuten raportoinnin ja toimintatapojen selvittämisen toteuttamiseksi, Pentikäinen sanoo.
Direktiiveillä säädetään Euroopan unionin yhteisistä tavoitteista. Kukin jäsenmaa saa tietyissä rajoissa kuitenkin itse päättää, miten tavoitteet käytännössä toteutetaan. Se edellyttää kansallista lainsäädäntöä.
Pentikäinen toivoo, ettei yritysvastuulakia sovellettaisi kansallisesti muuta Eurooppaa tiukemmin, sillä se voi vaikeuttaa maan rajat ylittävää liiketoimintaa.
- Sisämarkkinoiden sääntelyn tulisi olla mahdollisimman yhdenmukaista, Pentikäinen sanoo.
S-ryhmän vastuullisuusjohtaja Nina Elomaa. Kuva: Nina Kaverinen
S-ryhmän vastuullisuusjohtajan Nina Elomaan mukaan myös S-ryhmässä kannatetaan koko Euroopan unionia sitovaa säätelyä koskien yritysten vastuullisuutta.
- S-ryhmä on kannattanut yritysvastuulakia alusta alkaen, Elomaa sanoo.
Elomaan mukaan S-ryhmä olisi toivonut, että yritysvastuulaki koskisi tämän hetkistä suunnitelmaa laajemmin myös pienempiä yrityksiä. S-ryhmä toimii kaupan alan toimijana arvoketjujen loppupäässä, joten tiedon saaminen ketjuista voi olla haastavaa.
S-ryhmästä kuitenkin ymmärretään, että isoilla yrityksillä on paremmin resursseja yritysvastuulain soveltamiseen.
Elomaan mukaan S-ryhmällä on pitkä historia huolellisuusvelvoitteen toteuttamisessa erityisesti ihmisoikeuksiin liittyen. Yritysvastuulain myötä ihmisoikeuksien turvaamiseen kehitettyjä prosesseja sovelletaan aiempaa vahvemmin myös ympäristöasioihin.
Elomaan mukaan S-ryhmässä tehdään sisäistä arviointia siitä, millaisia toimia direktiivin soveltaminen käytännössä tarkoittaa. Se voi olla esimerkiksi tiedon tuottamista ja jakamista, raportointia ja vastuukysymysten kirjausta tavarantoimittajien kanssa tehtyihin sopimuksiin.
- Yritysvastuulain myötä vastuullisuus on integroitava kaikkeen tekemiseen, Elomaa sanoo.
TetraSys Oy.