Kuva: Keystone / Zumapress / MVPhotos, Globe Photos / Zumapress / MVPhotos
John Lennonin ja Yoko Onon rakkaussuhde kesti kaiken, jopa eron.
Vuonna 1973 haudattiin näkyvä osa 1960-luvun rauhan ja rakkauden, ikuisen tulevaisuuden uskon ideologiaa: kyynisemmän vuosikymmenen alussa oli jo totuttu siihen, ettei Vietnamin sota näyttänyt loppuvan, öljykriisi jähmeytti teollistuneen maailman koneistoja - ja sitten vielä John Lennon ja Yoko Ono erosivat.
Englantilaisen Beatles-yhtyeen tähti Lennon ja japanilainen taiteilija Yoko Ono olivat antaneet kasvot 1960-luvun rauhan liikkeelle. Enemmänkin, he antoivat sille koko kehonsa järjestäessään 1969 sekä Amsterdamissa että Montrealissa viikon kestäneet performanssiesitykset. Make love, not war oli otsikko, kun toisiinsa liimautunut pitkätukkainen pariskunta antautui median ikuistettavaksi hotellin vuoteessa.
On vaikea kuvitella millainen taidetempaus herättäisi nyt yhtä paljon huomiota ja jäisi elämään ajan hengen määrittäjänä. Täytyisi olla kuuluisa kuin Kim Kardashian, arvostettu kuin David Attenborough, ristiriitainen kuin Elon Musk ja suosittu kuin Harry Styles eikä välttämättä silti pääsisi samalle tasolle median ja historiankirjoittajien huomion kohteena kuin Lennon ja Ono.
John Lennon ja Yoko Ono antautuivat median ikuistettavaksi hotellin vuoteessa Amsterdamissa maaliskuussa 1969. Kuva: Keystone / Zuma / MVPhotos
Yoko Ono ja John Lennon Englannissa 1972. Kuva: Globe Photos / Zumapress / MVPhotos
Oikeastaan heidän koko yhteinen elämänsä oli performanssi.
Sen erikoinen välinäytös koettiin 50 vuotta sitten.
Tänä keväänä sai ensiesityksensä dokumenttielokuva The Lost Weekend: A Love Story. Se kuvaa puolentoista vuoden ajanjaksoa 1970-luvun puolivälissä, jolloin Ono ja Lennon asuivat erillään, jopa eri puolilla Yhdysvaltain mannerta.
Dokumentissa Lennonin assistentti May Pang muistelee, kuinka Ono yllätti hänet erikoisella työkomennuksella:
- Yoko käveli toimistooni ja sanoi: "John ja minä emme tule toimeen keskenämme. Haluan, että sinä menet hänen kanssaan ulos." Vastasin: "Oletko tosissasi? Eihän se käy päinsä. Hän on työnantajani ja pomoni. Hän on sinun aviomiehesi."
Ilmeisesti Ono oli ajatellut puolisonsa pienen seikkailun puhdistavan ilmaa. Hän heitti Lennonin ulos pariskunnan yhteisestä asunnosta New Yorkissa. Onoa 18 vuotta nuorempi Pang muutti pian Lennonin luokse uuteen huoneistoon New Yorkissa ja sitten hänen kanssaan Los Angelesiin.
Yoko Ono ja John Lennon sodanvastaisen julisteen kanssa joulukuussa 1969. Kuva: Keystone / Zuma / MVPhotos
Pariskunta heinäkuussa 1971 Yoko Onon Grapefruit-kirjan takana. Kuva: Keystone Canada / Zumapress / MVPhotos
Mutta suhde vakavoitui. Se ei ollutkaan ohi parissa viikossa kuten Ono oli Pangin käsityksen mukaan kuvitellut.
- Hän ei arvannut, että kuvaan tulisi mukaan niin suuri rakkaus, Pang kommentoi.
Lennon on kutsunut puolentoista vuoden ajanjaksoa Kaliforniassa Pangin kanssa "hukatuksi viikonlopuksi", siitä siis dokumentin nimi. Onon luokse palattuaan hän kuittasi koko episodin "naurettavana".
Lennon siis palasi. Pangin mukaan Ono oli silläkin kertaa varsinainen aloitteentekijä:
- Yoko ilmoitti minulle: "Olen ajatellut ottaa Johnin takaisin." Kysyin: "Mitä?". Hän sanoi: "Minusta on korkea aika."
Yoko Ono ja John Lennon talvisissa maisemissa Pohjois-Jyllannissa Tanskassa. Kuva: Keystone / Zuma / MVPhotos
Yoko Ono ja John Lennon 1969. Kuva: Keystone / Zuma / MVPhotos
May Pang asui John Lennonin kanssa Kaliforniassa puolentoista vuoden ajan. Tarina kerrotaan The Lost Weekend: A Love Story -dokumenttielokuvassa. Kuva: Courtesy Everett Collection / Everett / MVPhotos
Pang on nyt saanut julkisuudessa äänensä kuuluviin. Hän oli 19-vuotias aloittaessaan Lennonin avustajana. Hänen työtehtäviinsä kuului niin vaatteista kuin julkisuudestakin huolehtiminen.
Hän on kuvaillut, ettei Lennonin aikaa Los Angelesissa voi pitää hukattuna. Silloin Lennon oli sosiaalinen, viihtyi enemmän julkisestikin muiden muusikoiden seurassa kuin ennen tai jälkeen hukattuja vuosiaan. Hänet nähtiin samassa seurueessa muun muassa David Bowien, Harry Nilssonin, Elton Johnin ja Mick Jaggerin kanssa.
Yoko Ono odotti Sean-poikaa 1975. Kuva: Keystone Press Agency / Zumapress / MVPhotos
Vuonna 1975 alkoi Onon ja Lennonin suhteen symbioottinen vaihe. Maaliskuussa he uudistivat vihkivalansa. Samalla he ilmoittivat odottavansa ensimmäistä yhteistä lastaan. Ono oli saanut aikaisemmin useita keskenmenoja.
John ja Yoko säteilivät taas julkisuudessa rakkauden symbolina.
Miksi heidän julkisuudessa niin täydellisen lemmekkäältä näyttänyt liittonsa oli ajautunut riitoihin?
Ulkopuoliset voivat vain arvailla, millaiset asiat ärsyttivät, aiheuttivat kuuluisalle pariskunnalle arkista eripuraa. Jättikö John sukkansa Dakota-talossa olohuoneen lattialle palvelijan ne poimittaviksi, vaikka Yoko oli nimenomaan asiasta huomauttanut? Vai vihloiko Yokon kirkuva laulutapa harmonioiden mestarin korvia samalla tavalla kuin monien vuosien kuluessa laulajan ääntä arvostelleiden kriitikoiden?
Yoko Ono ja John Lennon 1970. Kuva: Keystone / Zuma / MVPhotos
Pariskunta Englannissa vuonna 1972. Kuva: Globe Photos / Zumapress / MVPhotos
Kun kahden ihmisen yhteiselo on kahdenvälistä, keskityttäköön julkisiin paineisiin, joita pariskunta kohtasi.
Pahimmillaan heitä vastassa oli jopa Yhdysvaltain valtio.
Sen voi kuvitella heijastuneen kotioloihin, vaikka Ono ja Lennon olivat saaneet tottua ulkopuolisiin paineisiin koko suhteensa ajan. Vuonna 1972 he palkkasivat maahanmuuttoasioihin perehtyneen juristin, koska kokivat FBI:n seuraavan heitä ja keräävän heistä materiaalia. He uskoivat, että tavoite oli karkottaa heidät Yhdysvalloista.
Ihmisoikeusjuristi Leon Wildes kirjoitti muistelmat John Lennon vs. the USA, jossa paljasti koko prosessin. Onon ja Lennonin pelolle oli perustelut, sillä FBI oli tarkkailut heitä kolmen vuoden ajan - ja etsinyt syytä karkottamiseen. Syy tähän oli puolestaan Lennonin ja Onon aktiivinen rauhantyö ja Vietnamin sodan vastustaminen.
Nyt 90-vuotiaan Wildesin avustamana Lennon ja Ono saivat oikeuden jäädä Yhdysvaltoihin.
The Beatles - Paul McCartney, Ringo Starr, John Lennon ja George Harrison - vuonna 1969. Kuva: Keystone Press Agency / Zumapress / MVPhotos
Beatlesin hajoaminen pistettiin 1970-luvun alussa yleisesti Onon syyksi. Tämän Lennon päättäväisesti kielsi. Hän toki alkoi viihtyä tauotta Onon kanssa tähän rakastuttuaan. Mutta hän koki muutenkin kasvaneensa erilleen Paul McCartneystä, George Harrisonista ja Ringo Starrista, joiden kanssa oli elänyt rockunelmaa taiteellisesti ja kaupallisesti, menestyen enemmän kuin kukaan ennen heitä, ja ehkä myös enemmän kuin kukaan heidän jälkeensäkään.
Nelikko oli tutustunut alle parikymppisinä, suosio oli ollut kirjaimellisesti hysteeristä, arvostus matalan kansankulttuurin ja korkeakulttuurin raja-aidat ylittävää.
Beatles kuihtui Lennonin mielestä joka tapauksessa, Ono vain sattui seuraamaan sitä osana sisärengasta.
The Beatles esiintyi ensimmäisen kerran Yhdysvalloissa Ed Sullivan Show'ssa 1964. Kuva: Zuma / MVPhotos
Lennonin avioliitto hänen ensimmäisen vaimonsa Cynthian kanssa kuitenkin kariutui, kun John kohtasi Yokon.
He tapasivat ensimmäisen kerran vuonna 1966, kun noihin aikoihin kohauttaneen fluxus-suuntauksen edustajiin kuulunut Ono piti näyttelyä Lontoossa.
- Kun rakastuin Yokoon, tajusin sen olevan erilaista kuin mikään muu kokemani. Se oli jotain ihan muuta kuin hittilevy tai kulta, enemmän kuin mikään, Lennon sanoi.
Vastoinkäymisten jälkeen he elivät yhdessä Lennonin elämän dramaattiseen loppuun asti.
Yoko Ono ja John Lennon herkissä tunnelmissa. Kuva: Globe Photos / Zumapress / MVPhotos
Syksyllä 1980 Lennon oli levyttänyt albumin Double Fantasy, jolla julisti rakkauttaan Onoa kohtaan. Kolme viikkoa levyn ilmestymisen jälkeen, 8. joulukuuta psyykkisesti sairas Beatles-fani Mark Chapman ampui Lennonin kuoliaaksi New Yorkin Dakota-talon ovella.
Yoko Ono näki rakastettunsa murhan vieressä seisoen.
Seuraavana päivänä hän tiedotti, ettei Lennonille järjestetä julkisia hautajaisia.
- John rakasti ihmiskuntaa, ja rukoili sen puolesta. Tehkää samoin hänelle, Ono kirjoitti.
Fani jättämässä viestiä John Lennonin kuolinpaikalle New Yorkin Dakota-talon edustalle joulukuussa 1980. Kuva: Globe Photos / Zumapress / MVPhotos
Fanien jättämiä kukkia ja kynttilöitä John Lennoni kuolinpaikan New Yorkin Dakota-talon lähistölle joulukuussa 2000. Kuva: Reuters
Dakota-talo New Yorkissa. Kuva: Reuters
Double Fantasyn kannessa Lennon ja Ono suutelevat. Levy palkittiin parhaan abumin Grammylla, ja Ono kävi noutamassa palkinnon yhdessä pariskunnan Sean-pojan, ainoan yhteisen lapsen kanssa.
Onolta on kysytty, miksi hän asui pitkään Dakota-talossa, vaikka John Lennon murhattiin sen ovelle? Hän vastasi asuntoon ja taloon liittyvän enemmän hyviä muistoja ja "tuntevansa Johnin läsnäolon".
Yoko Ono ja Sean Lennon Grammy-gaalassa 2004. Kuva: Lisa O'Connor / Zuma / MVPhotos
Yoko Ono kuvattuna New Yorkin Central Parkissa 2021. Kuva: C. Neil Decrescenzo / Zuma / MVPhotos
Helmikuussa 2023 Ono, 90, kuitenkin ilmoitti asettuvansa maatilalle New Yorkin osavaltiossa. Hän ja Lennon hankkivat tilan vuonna 1978.
Ono sanoi asuvansa tilalla elämänsä viimeiset vuodet.
Lähteet: Billboard, People-magazine, Rolling Stone, New York Post, Marca
TetraSys Oy.