Rikumikko Kangasmäki kommentoi työkseen peliturnauksia. Kuva: Jarmo Sipilä
Rikumikko Kangasmäki, 30, antoi kaikkensa, jotta hänestä tuli peliselostaja. Lapsuudestaan hän oppi, että koskaan ei anneta periksi.
Vuodenvaihteessa Rikumikko Kangasmäki teki viimeinkin päätöksen, jota hän oli pohdiskellut jo hetken aikaa.
Kangasmäki irtisanoi vuokra-asuntonsa Hyvinkäällä. Irtaimiston hän vei säilöön vanhemmilleen, koska Romaniassa niille ei ollut tarvetta. Sinne hän matkasi töiden perässä.
30-vuotias Kangasmäki selostaa työkseen pääasiassa Dota 2 -peliä, jossa hän on raivannut tiensä maailman parhaiden joukkoon. Tie sinne on ollut pitkä, mutta myös synkkä.
Kouvolassa syntynyt Kangasmäki vietti lapsuutensa ensimmäiset vuodet Suomessa, mutta sitten perhe muutti Englantiin eversti-isän töiden perässä. Suomeen matka kävi takaisin Kangasmäen ollessa 7-vuotias.
Elämänmuutos ja paluu Suomeen iski nopeasti vasten kasvoja. Englannissa vietettyjen vuosien aikana Kangasmäki nimittäin unohti käytännössä kokonaan suomen kielen.
- En puhunut sanaakaan suomea, joten minua kiusattiin koulussa sen takia. Oli henkistä ja fyysistä pahoinpitelyä, että ihan hakattiin ja haukuttiin... Tämä siis ala-asteella. Sama jatkui yläasteelle siirtyessä, Kangasmäki muistelee.
Ajan kuluessa Kangasmäki sisäisti taas suomen kielen. Siitä huolimatta kiusaaminen jatkui jättäen syvät jäljet. Elämä sai uuden käänteen kohti parempaa Kangasmäen ollessa 14-vuotias, kun perhe muutti tällä kertaa Belgiaan.
- Siellä opin nauttimaan ja arvostamaan elämää. Elämänilo suorastaan palasi, kun sai tavallaan uuden alun.
Selostaja työympäristössään. Kuva: Jarmo Sipilä
Belgiasta tie on kulkenut myöhemmin takaisin Suomeen. Täällä hän on suorittanut lukion, varusmiespalveluksen ja sosionomin tutkinnon. Kangasmäki korostaa erikseen opintovuosiensa merkitystä nykyiselle elämäntilanteelleen.
Opintojen aikana hän nimittäin kokeili ensimmäistä kertaa selostaa Dotaa, joka on suosittu verkkomoninpeli. Kangasmäki on lapsesta asti ollut innokas pelaaja, joka pienempänä haaveili työskentelevänsä jääkiekkoselostamossa. Aikuisiällä hän keksi yhdistää rakkaan harrastuksensa ja lapsuuden haaveensa.
Koulun ohessa hän selosti sen mitä pystyi, striimasi vapaa-ajalla ja teki keikkatyötä. Pääasia oli saada nimi esiin ja mahdollisimman monen mieleen. Hän kuitenkin aina pani opinnot ensisijalle. Kangasmäki valmistui lopulta koulusta viiden ja puolen vuoden opiskelun jälkeen joulukuussa 2021.
- Sosionomin kanditutkinto tarjoaa käytännössä varman työpaikan, jos esports-hommat loppuvat, hän muistuttaa.
Lue lisää: 19-vuotias Elias Olkkonen näki 1,5 vuodessa peliuran huiput ja pohjat - sitten hän teki päätöksen, joka tuotti monelle fanille pettymyksen
Esportsin eteen Kangasmäki on antanut paljon. Joskus kuulemma liikaakin.
Opiskeluvuosinaan Kangasmäki käytti lähes kaiken vapaa-aikansa kehittyäkseen selostajana. Ensimmäisistä palkallisista selostuskeikoista maksettiin vain muutaman euron tuntipalkkaa.
- Opiskelijana ajattelin kaiken rahan olevan kotiinpäin, hän kertoo vähän naureskellen.
Työkeikat osuivat yleensä iltoihin ja viikonloppuihin, joten niiden takia jäivät niin kaverit kuin pippalot välistä. Kangasmäki sanoo menettäneensä unelmatyönsä jahtaamisen takia paljon kavereita.
- Halusin ja annoin selostamiselle kaiken, mitä miehestä lähti irti. Opintojen aikana minusta tuli sellainen yksinäinen susi.
Kangasmäki harmittelee, miten moni kaveri on jäänyt matkasta vuosien varrella. Kuulemma vain osa heistä on ymmärtänyt, millaista ponnistelua selostajaksi pääseminen vaatii varsinkin esportsin saralla.
Alalla sellaista sanaa kuin "urapolku" ei ole käytännössä olemassakaan, sillä huipulle pääseminen vaatii poskettomia työmääriä ja ripauksen onnea. Työpaikkoja kun on tarjolla vähän.
- Ymmärrän heitä kyllä ihan täysin. Yksinäisyyden tunteen kanssa tulee tapeltua ajoittain, vaikka tulenkin hyvin toimeen yksinäni.
Nykyisen kodin läheltä löytyy studio, josta Kangasmäki selostaa pelit. Kuva: Jarmo Sipilä
Lapsena kokemansa kiusaamisen seurauksena Kangasmäki oppi, että lähes koskaan ei kannata heittää hanskoja tiskiin. Kova työnteko ja jatkuva yrittäminen palkitaan jossain vaiheessa. Tällä asenteella hän on myös tehnyt hommia viimeiset viisi vuotta.
Ammattimaistason tekeminen ei ole kuitenkaan näkynyt aina palkkioissa. Useampi vuosi oli taloudellisesti todella vaikea ennen läpimurtoa.
- Pahimmillaan oli neljä kuukautta vuokrat rästissä. Lainasin vanhemmilta ja kavereilta rahaa, kun keikkoja ei tullutkaan tai palkkioiden maksamisessa kesti.
- Sitten tuli ensimmäinen iso työtarjous, joka korjasi rahatilanteen kertaheitolla. Tuntui lottovoitolta, kun nousi "skeneselostajasta" ihan oikeaksi ammattilaiseksi!
Viimeiset puolitoista vuotta ovat olleet kuitenkin kaikkien uhrauksien arvoisia. Kangasmäki pääsi viime kesänä mukaan Dota 2:n MM-kisojen englanninkieliseen lähetykseen, jota seurasivat miljoonat ihmiset ympäri maailmaa.
Kolmekymppisiä keväällä viettäneellä miehellä on takanaan vaiherikas vuosi. Kuva: Jarmo Sipilä
MM-kisat pelattiin Singaporessa, mutta Kangasmäki oli studio-osuuksia varten joko studiossa Ruotsissa tai sitten kotonaan. Aikaeron takia herätys oli yöllä kahden ja kolmen välissä.
- Suihkun kautta puku niskaan ja kameran eteen. Painettiin jopa 16-tuntista työpäivää, jonka päätteeksi suoraan nukkumaan. Tällainen perus esports-keikka, Kangasmäki naureskelee.
Hävyttömän pitkät työpäivät ilman kunnon taukoja ovat Kangasmäen mukaan yhä "peruskauraa" esportsissa. Asiasta on puhuttu alan sisällä, mutta minkäänlaisiin ulosmarsseihin tai boikotteihin selostajat ja muut lähetystyöntekijät eivät ole ryhtyneet.
- On kuitenkin sen verran pienet piirit ja niin epäjärjestäytynyttä hommaa, että että... Kerran kun heittäisi vaikka hanskat tiskiin kesken tuollaisen työpäivän, niin olisi ura varmaan aika lailla siinä sitten, Kangasmäki muotoilee.
Kangasmäki sai oman virtuaalitarran Dota 2:een vuoden 2022 MM-kisojen yhteydessä:
30-vuotias Kangasmäki kuvailee MM-kokemusta unohtumattomaksi ja ikimuistoiseksi, ja se myös auttoi häntä eteenpäin uralla. Nykyisin hän on vakionimi Dota 2:n suurimpien liigojen lähetysporukassa.
Romaniassa hän selosti koko alkuvuoden Länsi-Euroopan-liigan kakkossarjaa sekä Pohjois-Amerikan päätasoa. Loppukeväästä hän paiski hommia molempien liigojen pääsarjan lähetyksissä.
- Vaikka on ollut vaikeita ajanjaksoja, niin en ole koskaan heittänyt hanskoja tiskiin. Näen oman elämäni sellaisena matkana, joka osoittaa, mitä päättäväisyydellä voi saada aikaiseksi. Olen ollut aika pohjalla, mutta kovalla työllä ja luottamalla itseeni päässyt tähän pisteeseen.
Dotan saralla Kangasmäki ei ole kuitenkaan saavuttanut vielä kaikkea. MM-kisakokemuksesta huolimatta hän ei ole vielä päässyt selostamaan kesken kauden pelattaviin major-arvoturnauksiin.
- Kilpailu on kovaa, joten ei auta kuin tehdä lisää töitä.
Kangasmäki tunnetaan netissä nimimerkillä T-Panda. Kuvassa hän pelaa Dota 2:ta, joka on myös hänen pääpelinsä selostushommissa. Kuva: Jarmo Sipilä
Kangasmäki on niitä harvoja suomalaisia, joka elättää itsensä esportsilla. Hän haaveilee taloudellisesta riippumattomuudesta, koska se poistaisi yhden ison huolen elämästä.
- Ei tarvitsisi olla mikään ökymiljonääri. Elämässä pitää olla ylä- ja alamäkiä, jotta osaa arvostaa sitä, mitä on tai ei ole. Nykytilanteeni on ihan hyvä.
Asumiskuviotkin ovat jo ehtineet muuttua sitten alkuvuoden. Kangasmäki asuu tällä hetkellä Haminassa, josta on tarkoitus lähikuukausina muuttaa toiselle paikkakunnalle yhdessä tyttöystävän kanssa.
- Tuntuu, että asiat ovat nyt menossa paljon parempaan suuntaan, Kangasmäki viittaa sekä uraansa että yksityiselämäänsä.
Fakta
Kuva: Jarmo Sipilä
Syntynyt Kouvolassa, mutta asunut lapsuudessaan Britanniassa ja Belgiassa.
Nykyinen asuinpaikka Hamina.
Esports-ruutukasvo, joka tunnetaan nimimerkillä "T-Panda".
Toimii lähetyksissä ensisijaisesti selostajana tai analyytikkona. Työkieli on englanti tai suomi.
Työskentelee enimmäkseen Dota 2:n parissa, mutta tekee siinä sivussa myös keikkoja muiden pelien parissa.
Harrastaa kitaransoittoa.
TetraSys Oy.