Ilta Sanoma

Jaksaako yhdelle kokata terveellisesti vai onko einestiski tai Wolt sinkun paras ystävä? Kolme yksin elävää naista paljasti omat ruokatottumuksensa.

Vuoden sinkkuna ollut Taina Törmänen kertoo myös treffeillä, ettei ruuanlaitto kuulu hänen harrastuksiinsa.

Vuoden sinkkuna ollut Taina Törmänen kertoo myös treffeillä, ettei ruuanlaitto kuulu hänen harrastuksiinsa. "Joku voi ihmetellä ja kysyä perusteluja, mutta yleensä juttu kaatuu muihin asioihin, jos on kaatuakseen." Kuva: Akseli Muraja

Mitähän taas keksisi ruuaksi? Tätä miettii moni yksin elävä päivästä toiseen, mutta ei todellakaan yksin. Tänäänkin Suomessa Tilastokeskuksen mukaan yli 1 300 000 yksin asuvaa kattaa illallisen yhdelle, lämmittää mikroaterian tai on Carrie Bradshaw'n tavoin dinneri-deiteillä Tinder-matchin tai ystäväporukan kanssa. Yksin elävien määrä vain kasvaa ja se näkyy myös ruokatrendeissä.

Taloustutkimuksesta kerrotaan, että viime vuosien suurimpia trendejä yksin elävien ruokailuissa on valmisruokien määrän kasvu. Yhden hengen aterioiden valikoima on kasvanut valtavasti pandemiavuosina niin kauppojen hyllyillä kuin ravintoloiden take away -annoksina.

Nousevana trendinä näkyy myös sovellusten kautta esimerkiksi lounasajan päätyttyä tilattavat ravintoloiden hävikkiruoka-annokset, jotka tulevat usein edullisemmaksi kuin yhden hengen ateriaan tarvittavat raaka-aineet.

Einesateria mikroon, valmiiseen buffetpöytään tai e-passilla hampurilaiselle. Taina Törmänen, 33, viettää aikansa mieluummin stand up- keikoilla kuin keittiössä.

Kuopiolaisen Taina Törmäsen, 33, jääkaappi ilahduttaa minimalistia. Sieltä löytyy yleensä kolme tuotetta: vähäsokerinen ketsuppi, rypsi- tai oliiviöljy sekä kolesterolia alentava margariini. Tämä on paitsi käytännöllistä, myös ympäristöteko.

-?Voin lähteä spontaanisti reissuun tai kaverin luo kylään toiselle paikkakunnalle. Teen myös stand up -keikkoja ympäri Suomen muutaman kerran kuussa. Kun jääkaapissa ei ole paljon ruokaa, ei tule myöskään hävikkiä.

Työ IT-alalla asiakastuessa mahdollistaa etätyön ja äkkilähdöt. Taina myöntää elävänsä lähinnä eineksillä, lounasbuffetilla ja ravintolaruoalla - eikä häpeä elämäntyyliään.

Hän on kuitenkin huomannut, että monet muut eineksillä elävät sinkkunaiset nolostelevat sitä, etteivät vietä enempää aikaa keittiössä.

-?Jos ruuanlaitto ei kiinnosta, se ei ole mikään laiskuuden merkki. Se on vain asia, joka ei kiinnosta. Naisten odotetaan olevan arkiruuan kuningattaria, mutta jos mies on kiinnostunut ruuanlaitosta, se on heti hienompaa harrastuneisuutta.

Taina myöntää auliisti avaavansa useinkin eineskannen ja tuikkaavansa sen mikroon.

-?Esimerkiksi valmiissa kirjolohikiusauksessa on kaikki kohdallaan: hinta, maku ja annoskoko.

Hän kokkaa korkeintaan kerran viikossa ja silloinkin heittää usein valmiit wokkivihannekset suoraan pannulle tai valmistaa pelkkää parsaa tai parsakaalia.

-?En tiedä, lasketaanko kasvisten tuikkaaminen uuniin ruuanlaitoksi, mutta minulle se on jo iso ponnistus, hän nauraa.

Vuoden verran sinkkuna ollut Taina luottaa deiteilläkin rehellisyyteen.

-?Kun tapaan sinkkumarkkinoilla uuden ihmisen, sanon suoraan, että ruuan laittaminen on minulle vastenmielistä. Mieluummin siivoan kuin laitan ruokaa.

Taina on aina vältellyt ruuanlaittoa, koska kokee sen nihkeäksi ajanhukaksi. Myös kokkailun jälkien siivoaminen ärsyttää. Taina arvelee kokkausinhon johtuvan siitä, ettei hän osaa riittävästi arvostaa hyvää ruokaa.

-?Jo lukiossa olin ainoa, joka ei allekirjoittanut vetoomusta paremman kouluruuan puolesta. Syön erittäin mielelläni, mutta ruoka on minulle polttoainetta.

Ruokakaupassa Taina valitsee ostoksensa mielihalun, ravintosisällön ja tuotteen ympäristöystävällisyyden mukaan.

-?Suosin perunaa, koska se on maailman paras raaka-aine ravintosisällöltään ja ympäristövaikutuksiltaan. Äyriäisiä sen sijaan vältän, koska niiden pyynnillä on isoja vahinkoja ympäristölle. Samoin punaista lihaa vältän ympäristösyiden ja suolistosyöpäriskin takia.

Taina myöntää, ettei hänellä ollut hajuakaan ennen tämän jutun viikkolaskelmaa, kuinka paljon ruokaan menee rahaa.

-?Olen täysin ummistanut silmäni koko asialle. Toisaalta nykyinen elämäni mahdollistaa sen, joten hällä väliä.

Lounaan Taina syö yleensä työpaikan ruokalassa työsuhde-edun eli e-passin alennuksella.

Hän pyrkii myös syömään toisen lämpimän aterian päivässä, yleensä ravintolaruuan tai eineksen. Taina antaa aina seuralaisensa, kaverin tai treffikumppanin, päättää mihin ravintolaan mennään ja mitä syödään.

-?Minua ahdistaa tehdä päätöksiä muiden puolesta, oli se sitten ruoka tai elokuva. On helpompi miettiä vain itseä kuin ottaa se vastuu, tykkääkö toinen ruuasta vai ei.

Parisuhteessa ollessaan Taina löysi itsensä hieman useammin hellan äärestä.

-?Minun on helpompi motivoida itseni laittamaan ruokaa, kun toinenkin ilahtuu siitä ja syö ruokiani.

Isojen satsien kokkaaminen itselle ja saman ruuan syöminen peräkkäisinä päivinä ei innosta Tainaa.

-?Joskus voi alkaa tehdä mieli vaikka makaronilaatikkoa. Mutta sitä olisi tehtävä niin iso satsi kerralla, että on jäänyt aina tekemättä.

Valmiita mikroaterioita lämmittävät useimmin 15-34-vuotiaat yksin elävät, selviää Suomi Syö 2022 -tutkimuksesta. He käyttävät myös vanhempia sinkkuja hieman enemmän rahaa noutoruokaan ja vähemmän ruokakauppaan.

Toisin kuin voisi luulla, sinkut eivät ole niitä ahkerimpia ruuan kotiinkuljetuspalveluiden tai valmisruokaboksien tilaajia tai ulkona syöjiä. Kotiin kuljetettua ruokaa ja valmisruokabokseja tilaavat yhtä lailla niin lapsiperheet, pariskunnat kuin yksin asuvatkin. Innokkaimpia ravintoloissa syöjiä taas ovat lapsiperheelliset ja alle 35-vuotiaat yksin elävät sekä pariskunnat.

Ruokakaupassa Manta käy 3-4 kertaa viikossa. Hän harmittelee, että sinkuille tarkoitetut pienemmät tuotepakkaukset ovat usein kalliimpia.

Ruokakaupassa Manta käy 3-4 kertaa viikossa. Hän harmittelee, että sinkuille tarkoitetut pienemmät tuotepakkaukset ovat usein kalliimpia."Myös liian isot pakkaukset, kuten 800 gramman kananpaistipalat, jäävät ostamatta." Kuva: Piia Arnould

Ruokaisia salaatteja, kasviskeittoja, lootuksen juuria. Manta Putuksen sinkkukeittiössä valmistuvat terveelliset ateriat nopeasti ja pienellä budjetilla.

Helppoa, terveellistä ja edullista. Tähän reseptiin vantaalainen Manta Putus, 40, on luottanut jo kolmen sinkkuvuoden ajan. Hän ei aiemmin pitänyt itseään hyvänä kokkina, mutta on rohkaistunut yksin eläessään tekemään kokeiluja keittiössään.

-?Katson, mitä kaapista löytyy ja loihdin aineksista herkullista ruokaa itselleni kymmenessä minuutissa, Manta sanoo.

Hän huolehtii, että kaapissa on aina linssejä, tomaattimurskaa, tummaa soijarouhetta, kookosmaitoa, kaurahiutaleita, kauramaitoa, siemeniä ja pähkinöitä. Pakkasessa on taas kalaa, pakastekasviksia ja -juureksia sekä marjoja. Ikkunalaudalla on kasvamassa basilikaa, minttua ja kolmea erilaista salaattia.

Aiemmin hyvinvointivalmentajana työskennellyt Manta kertoo miettivänsä ruokansa paitsi terveellisyyden myös perusravintoaineiden kautta.

Ateria yhdelle valmistuu helposti pannulla. Ensin Manta paistaa Aasia-kaupasta ostettuja lootuksenjuuria, joista saa niin kuituja kuin hiilihydraatteja. Hän lisää joukkoon pakastekalakuutioita proteiinin lähteeksi sekä varhais- sekä hapankaalia, joista saa lisää kuituja. Hyviä rasvoja tulee taas saksanpähkinöistä ja lehtivihreää pinaatista.

-?Lopuksi vielä valkosipulia, suolaa, mustapippuria ja oliiviöljyä. Ja vau! Yllätin itsenikin, miten herkullinen annoksesta tuli. Yhtä hyvää kuin ravintolassa!

Kun viimeisin seurustelusuhde loppui kolme vuotta sitten, samalla päättyi myös lihan syönti. Manta on huomannut, että kasvisruokaa on helpompi tehdä yhdelle. Yksi vakioruuista on salaatti, jonka Manta tuunaa ruokaisaksi esimerkiksi hapankaalilla, fetalla ja siemenillä. Manta tunnustautuu kaalifaniksi.

-?Kaali on todella edullista, ravinnerikasta ja kestää hyvänä pitkään. Siitä saa valmistettua vaikka minkälaista ruokaa!

Manta kertoo pitävänsä ruokaa polttoaineena. Hän voi syödä samaa ruokaa kuukausitolkulla ja esimerkiksi kasviskeittoja on helppo lämmittää usean päivän ajan.

Sunnuntaina valmistettu iso kattilallinen porkkanasosekeittoa kestää Mantalla helposti torstaille asti, kun hän jatkaa sitä välillä bataatilla ja linsseillä.

Eikä terveellisen ruoan yhdelle tarvitse olla edes kallista. Manta valitsee ruokakaupan usein alennusten perusteella ja arvioi ruokabudjettinsa olevan korkeintaan 150 euroa kuussa. Seurustellessa ruokaan kului noin 400 euroa kuussa ja kumppanilta saman verran. Silloin tuli myös syötyä useammin ulkona ja ostettua take away -annoksia.

Kun suhde päättyi, Manta harrasti aluksi ulkona syömistä.

-?Minua alkoi hirvittää, miten paljon siihen kului rahaa. Nykyisin sovin ystävien kanssa lounastreffit jommankumman kotiin.

Omavarainen ja minimalistinen elämäntapa kiehtoo sinkkunaista.

-?Ehdotin taloyhtiöllekin, voisiko tontille laittaa perunoita ja kurpitsaa kasvamaan. Sain luvan, joten pian pihassa kasvaa kesäkurpitsaa, raparperia, yrttejä ja salaattia, Manta iloitsee.

Vaikka Manta nauttii helposta ja nopeasta ruuanlaitosta, hän haikailee välillä ystävien kanssa järjestetyistä dinneri-illoista, joita seurustellessa tuli pidettyä usein muiden ystäväpariskuntien kanssa. Nyt hän kokkailee tyttökaveriporukan kanssa viikonlopun mökkireissuilla neljästi vuodessa.

-?Olen tosi tyytyväinen nykyisiin ruokailutottumuksiini. Sinkkuus on helpottanut elämää, kun ei tarvitse miettiä kuin omia syömisiä, Manta nauraa.

MANTAN RUOKAVIIKKO

Maanantai

Kaupasta barista-kaurajuomaa, yrttiteetä ja banaania 3,80 ?

"Aamupalaksi syön yleensä kaurapuuroa. Lounaaksi söin edellispäivänä tekemääni porkkanasosekeittoa, illalliseksi salaatin."

Tiistai

"Söin lounaaksi eilistä itse tehtyä porkkanasosekeittoa ja illalliseksi parsakaalia sekä ruokaisaa salaattia."

Keskiviikko

Salaattiainekset: pinaattia, auringonkukansiemeniä, hapankaalia, varhaiskaalia ja salaattijuustoa 9,68 ?

"Jatkoin sunnuntaina tekemääni porkkanasosekeittoa bataatilla ja linsseillä."

Torstai

Barista-kaurajuomaa, hapankaalia, munia, tomaatteja, kurkkua, kermaviiliä, salaattijuustoa, mozzarellaa ja paprikaa kaupasta 17,03 ?

"Söin lounaaksi bataatti-porkkana-linssikeiton loput ja illalla tein ruokaisan salaatin."

Perjantai

"Tein illalliseksi paistettuja kasviksia ja mozzarella-hapankaalisalaattia."

Lauantai

"Lounaaksi tein salaattia ja paistoin kalakuutioita. Illalliseksi valmiita kasvispihvejä, tummaa riisiä ja hapankaalia."

Sunnuntai

Valmissalaatti mukaan hevostallille 3,99 ?

"Illalla valmistin lootuksen juuria, pakasteseitiä, paistettuja kasviksia ja juureksia sekä riisiä."

= 34,50 ? / viikko

Heta Valkeinen toivoo, että sinkkukorit palaisivat ruokakauppoihin.

Heta Valkeinen toivoo, että sinkkukorit palaisivat ruokakauppoihin."Se olisi hyvä rohkaisu lähestyä kiinnostavaa tyyppiä." Kuva: Piia Arnould

Tukirahoilla elävä Heta Valkeinen, 40, tietää miltä tuntuu, kun lämmin ateria on pelkkiä voileipiä tai pannukakkua. Kun rahaa on niukasti ja tilanne harmittaa, herkut tuovat hetkellisen lohdun.

Kuukauden ensimmäinen päivä on keravalaisen Heta Valkeisen, 40, herkuttelupäivä. Silloin tilille tulee työttömyystuki, ja Hetalle se tarkoittaa mahdollisuutta tilata esimerkiksi pitsa tai hampurilainen kotiin.

Juuri leipuri-kondiittoriksi valmistunut sinkkunainen tietää, ettei opiskelijan tai työttömän työnhakijan budjetilla ostella kaikkea, mitä mieli tekee.

-?Kaupassa lasken aina puhelimen laskurilla, että rahat riittävät. Kun rahaa on vähän, joutuu tinkimään nautinnoista. Ruoka merkitsee lähinnä elossa pysymistä, Heta sanoo.

Hän miettii ruokaa usein vasta sitten, kun nälkä iskee päälle. Usein hän kokkaa jauhelihakastiketta ja pastaa kerralla kolmeksi päiväksi. Välillä hän lämmittää mikrossa valmiin einesaterian. Joinakin päivinä, yleensä loppukuusta, päivän lämmin ateria voi olla itse tehtyä pannukakkua tai ruisleipää ja paistettua kananmunaa.

-?Joudun syömään välillä leipää joka aterialla. Sillä saa siirrettyä nälkää, mutta eihän se paljon iloa tuota.

Puolitoista vuotta sinkkuna ollut Heta kaipaa parisuhteesta etenkin yhteisiä ruuanlaittohetkiä. Silloin ruokaan tuli panostettua hieman enemmän, koska se ilahdutti myös toista.

-?Parisuhteessa haluaa ottaa toisen huomioon myös ruokaa tehdessä. Mutta sinkkuna ei tule kokattua mitään erikoista. Kunhan saa vatsan täyteen.

Heta tunnustaa olevansa huoleton rahan käyttäjä, vaikka rahaa ei paljon olisikaan. Vaikka hän yrittää laittaa joka kuukausi 200 euroa sivuun ruokaa varten, se ei ole vielä onnistunut. Aina tulee kiireellisempiä laskuja tai yksi Hetan kolmesta kissasta joutuu eläinlääkäriin.

-?Joskus tilillä on ollut vain neljä euroa ja niillä pitäisi elää vielä kaksi viikkoa seuraavaan opintotukeen asti.

Silloin tilanteen on pelastanut Keravan helluntaiseurakunnan kahdesti viikossa järjestettävä ruokajakelu.

-?Hartaushetken jälkeen pääsee ruokajonoon, josta saa muun muassa eineksiä, leipää, jogurttia ja kasviksia. Niillä pärjään noin viikon. Tällainen mahdollisuus saada ruokaa tarvittaessa on mahtava, Heta kiittää.

Hän arvelee ruokaan menevän vähintään 70 euroa viikossa, mutta myöntää, että suurin osa summasta menee herkkuihin.

-?Olen lohtusyöjä, ja herkut auttavat hetkellisesti niin iloihin kuin suruihin. Mietin, että ruokailuni on niin kurjaa muutenkin, että annan luvan karkin tuomalle nautinnolle.

Jääkaapissa on aina Cokis Zeroa, ja joka päivä on saatava jotain hyvää, oli se sitten suklaata, lakua, irtokarkkeja, popcornia tai energiajuoma.

-?Nämä paheet voisin kyllä jättää kauppaan. Niihin menee vain turhaa rahaa.

Heta haluaisi myös oppia suunnittelemaan syömisensä ja ruokaostokset paremmin ja tehdä enemmän ruokaa itse. Siinä on vielä opeteltavaa, hän myöntää.

-?Teen ruokapäätökset sen mukaan, paljonko tilillä on rahaa ja kuinka kauan pärjään ruualla. Esimerkiksi viiden euron kanankoipipaketilla pärjään kolme päivää. Tärkeintä, että saa vatsan täyteen.

Syökö yksin asuva muita terveellisemmin? Taloustutkimuksen mukaan etenkin 65-79 -vuotiaat yksin asuvat kokevat syövänsä riittävän terveellistä ruokaa ja kiinnittävät huomiota esimerkiksi sokerin, suolan tai rasvan määrään elintarvikkeissa.

Alle 35-vuotiaista yksin elävistä 18 prosenttia on kasvissyöjiä, ja noin joka neljäs (27 %) kertoo välttävänsä eläinperäisiä elintarvikkeita ympäristösyistä.

Entä onko yksin elävällä isompi ruokalasku? Taloustutkimuksen tietojen mukaan yhden hengen taloudet käyttävät noin 20 prosenttia enemmän rahaa ruokaan kuukausittain kuin kahden hengen talouksissa asuvat henkeä kohden. Toisaalta yksin asuvat joutuvat myös säästämään ruokaostoksilla kaikesta, tai lähes kaikesta, muita taloustyyppejä useammin. Taloudellisesti tiukimmilla ovat nuorimmat yksin elävät. Ja toki löytyy myös niitä, joiden ei tarvitse katsoa hintalappuja ruokakaupassa.

Asiantuntijoina: Account & Insight Director Outi Salonen, Senior Insight Manager Riitta Ristiluoma ja Senior Insight Manager Merja Lintunen Taloustutkimus Oy:stä. Vastaukset perustuvat Taloustutkimuksen ruokatutkijoiden näkemyksiin sekä Taloustutkimuksen Suomi Syö 2022- ja Ruoka Kuluttajabarometri 2023 -tutkimuksiin. Suomi Syö 2022 -tutkimuksen aineisto kerättiin toukokuussa 2022, ja Kuluttajabarometrin tammi-helmikuussa 2023. Seuraava Suomi Syö -tutkimus valmistuu elokuussa 2023.

Lue lisää: Näin paljon Ilona, 47, tienaa ruokalähettinä - rahaa jää jopa säästöön

Ilta Sanoma
dimanche 16 juillet 2023 10:00:00 Categories: Ilmiöt Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.