Helsinki Roostersissa puolustuksen linjamiehenä pelaava Malek Jaradat (vas.) nauttii harjoituksista, joissa pääsee vääntämään linjapelaajia vastaan. Kuvassa taisteluparina toinen puolustuksen linjamies William Lydle. Kuva: Saara Mansikkamäki / HS
Helsinki Roostersin Malek Jaradat nauttii vastustajan hyökkäyksen linjan murskaamisesta ja harjoittelee kovaa päästäkseen Yhdysvaltoihin.
Lämpö nousee Käpylän liikuntapuistossa Velodromin ja Messukeskuksen kupeessa sijaitsevalla ulko-Velolla toisinaan muutenkin kuin helteisen sään vaikutuksesta.
Kattila kiehuu korvien välissä esimerkiksi silloin, kun puolustuksen linjassa rymistelevä Malek Jaradat jyrää joukkuekaverinsa Helsinki Roostersin harjoituksissa.
- Välillä nuo hyökkäyksen pelaajat saattavat vähän kommentoida. Sanomista saattaa tulla esimerkiksi tuulettamisesta, mutta minulle se ei ole iso homma, Jaradat sanoo.
- Tykkään tehdä isoja pelejä. Se on vielä kivempaa, jos vastustajaa ärsyttää.
Puolustuksessa tunnelmat ovat täysin toisenlaiset. Jaradat saa tsempit ja kannustukset sekä valmennukselta että joukkuekavereiltaan.
18-vuotias nuorukainen viihtyy ulko-Velolla parhaiten juuri alkuviikon harjoituksissa.
- Se on juttuni, kun kamat päällä hakkaa niitä OL:iä, hän sanoo hyökkäyksen linjamiehiin viitaten.
Alkuviikon harjoituksissaan Roosters-pelaajat käyvät läpi pelikuvioita kevyemmässä varustuksessa. Esimerkiksi hartiasuojukset voi tuolloin jättää kentän laidalle.
- Silloin on tosi tärkeää, että saadaan ne oikeat pelit haltuun ja kaikki menee varmasti oikein, Jaradat sanoo.
- Käymme läpi oikeastaan koko hyökkäyksen, puolustuksen ja spessujen (erikoisjoukkueiden) game planit läpi. Ne ovat semmoisia mentaalisia päiviä.
Henkistä kanttia puolustajalta mitataan eniten niissä harjoituksissa, joissa 188-senttinen ja 130-kiloinen järkäle ei pääse loistamaan vahvuusalueillaan.
- Niissä ei pääse käyttämään voimaa vaan nopeutta ja suunnanmuutoksia, mikä rasittaa koko kroppaa ja nostaa sykkeen tosi korkealle, hän kertoo.
- Semmoiset ovat sekä inhokkitreenejä että kehittävimpiä ja parhaimpia treenejä. Vaikka käynkin tosi paljon salilla, juoksut ja suunnanmuutokset ovat niitä kehittävimpiä.
18-vuotias Malek Jaradat debytoi viime vuonna Vaahteraliigassa sekä miesten maajoukkueen harjoitusryhmässä. Kuva: Saara Mansikkamäki / HS
Pelikauden aikana saliharjoittelu on huomattavasti kevyempää kuin harjoituskaudella. Kesäisin Jaradatin tankoon ei aseteta ennätyspainoja.
- Kun lajitreenejä on paljon, kroppa rasittuu tarpeeksi jo niistä. Jos tekee isoja sarjoja isoilla painoilla, niin kroppa ei saa tarpeeksi lepoa.
Parempi vaihtoehto on pitää yllä lihaskuntoa ja kolistella isoilla painoilla harvemmin ja pienemmillä sarjoilla voimatason säilyttämiseksi.
- Penkistä nousee 140 kiloa, rinnallevedossa 120 kiloa ja kyykyssä 240 kiloa, Jaradat luettelee.
Tammikuussa Jaradat julkaisi Twitter-tilillään videon ennätyskyykystään.
- Tämän offseasonin jälkeen sitä ei olla oikeastaan ollenkaan testattu, hän kertoo.
Jaradat testaa rajojaan samanlaisilla testeillä kuin lajin ykkösliiga NFL testaa combine-testitilaisuuksissaan varauskelpoisia pelaajia.
- Penkistä lähti 102,5 kilolla tällä offseasonilla 12 reppiä. Tähtään siihen, että ensi vuonna saadaan 20, hän sanoo.
NFL:n tuoreimman testitilaisuuden paras penkkipunnertaja oli sisempi hyökkäyksen linjamies Andrew Vorhees, joka pumppasi maaliskuussa 102,5 kilolla peräti 38 toistoa.
Vorhees, 24, varattiin huhtikuussa Baltimore Ravensiin seitsemännellä kierroksella.
Myös Jaradat toivoo pelaavansa jonain päivänä amerikkalaista jalkapalloa lajin synnyinsijoilla Yhdysvalloissa. Hän tekee yliopistounelmiensa eteen kovasti töitä.
- Yhdysvallat on ollut tavoite ja varsinkin unelma pienestä pojasta asti. Mitä pidemmälle ollaan menty, sitä isommaksi unelmat ja haaveet ovat kasvaneet, Jaradat sanoo.
Kotimaan huipulle hetkessä noussut Jaradat tekee unelmansa eteen töitä myös koulunpenkillä. Hän on taistellut kovasti päästäkseen eteenpäin opinnoissaan.
- Numeroni eivät olleet yläasteen jälkeen semmoiset, että olisin päässyt välttämättä mihinkään lukioon, mikä oli tavoitteena. Kävin sitten kymppiluokan, hän kertoo.
Sen jälkeen Jaradat aloitti kaksoistutkinnon opiskelun. Kun hän kuuli, ettei se olisikaan oikea reitti yhdysvaltalaisiin yliopistoihin, alkoi toisen vaihtoehdon kartoitus.
- Joukkuekaverini Shaggy Omer vinkkasi minulle, että Espoon aikuislukioon voisi päästä, ja että sielläkin urheilupuoli on tärkeässä asemassa.
- Hain sinne, pääsin sisään saman tien ja olen siitä asti ollut ja opiskellut siellä. Nyt koetan vaan parantaa joka päivä, Jaradat lisää.
Hän kuuluu pääkaupunkiseudun urheiluakatemian Urhean akatemiaurheilijoihin ja on onnistunut sovittamaan yhteen koulun ja harjoittelun.
Malek Jaradat (vas.) on asettanut tavoitteekseen pelata amerikkalaista jalkapalloa lajin kotimaassa Yhdysvalloissa. Kuvassa vääntökumppanina yhdysvaltalainen William Lydle. Kuva: Saara Mansikkamäki / HS
Amerikkalainen jalkapallo on näytellyt Jaradatin elämässä tärkeää roolia jopa koko elämänhallinnan kannalta. Laji on kasvattanut ja vienyt eteenpäin koulussakin.
- En olisi välttämättä edes mennyt lukioon ilman jenkkifutista, ja kun arvosanoihin tähtää ja niitä tavoittelee, niin jenkkifutis auttaa siinäkin, hän kertoo.
Jaradat työskenteli harjoituskauden viikonloput Myyrmäen Citymarketin kassalla. Kesäisin hän on tehnyt järjestyksenvalvojakeikkoja.
- Olen ollut ovella iltoja sekä erilaisissa tapahtumissa, festareissa ja muualla. Kaikennäköistä, että pystyn tienaamaan tuota jenkkireissua varten.
Jenkkireissulla Jaradat tarkoittaa Premier Players International (PPI) Recruitsin järjestämää Dreamchasers-rekrytointikiertuetta yhdysvaltalaisiin yliopistoihin.
- Minun piti mennä sinne jo tänä vuonna, mutta viisumien sun muiden kanssa oli ongelmia, ja jouduimme siirtämään sen ensi vuodelle, Jaradat kertoo.
Viime vuonna sekä Vaahteraliigassa että miesten maajoukkueen leiriryhmässä debytoinut Jaradat kertoo vaikeuksien vaan kasvattavan nälkää ja treenimäärää.
- Se ei mitenkään saanut motivaatiota pois.
Rekrytoijat ja kykyjenetsijät tarkkailevat kiertueen aikana pelaajien nopeutta ja liikkuvuutta. Puolustuksen linjamiehiltä tarkkaillaan heittoa vastaan pelaamista.
- Minkälaisia muuveja pystyy tekemään ja miten pystyy päihittämään hyökkäyksen linjamiehiä, Jaradat lisää.
Yhdysvaltain kesä lämpimine osavaltioineen tekee kaksiviikkoisesta kiertueesta rankan. Reissun aikana pystyy käymään kahdeksalla eri harjoitusleirillä.
- Tänä vuonna olisi ollut tarjolla megacamp, jossa olisi ollut 50 eri yliopistoa katsomassa. Niiden lisäksi on koulujen omia leirejä.
188-senttinen ja 130-kiloinen Malek Jaradat inhoaa harjoituksia, jotka perustuvat nopeuteen ja suunnanmuutoksiin, mutta pitää niitä myös kehittävimpinä treeneinä. Kuva: Saara Mansikkamäki / HS
Jaradat sai kokemusta PPI:n leirityksestä jo viime lokakuussa Essenissä. Hän lensi Saksaan joukkuekaveriensa Viktor Asklöfin ja Santtu Vehkomäen kanssa.
Leirin kolmantena päivänä Jaradat pääsi pelaamaan tähdistöottelun.
- Se meni hyvin, kuten koko leiri ylipäätänsä. Siellä tuli puolustuksen toinen arvokkaimman pelaajan palkinto sekä top 5 -puolustajamaininta.
Myös yliopistojenkkifutikseen ja -koripalloon keskittyvä mediakonserni Paramount Globalin omistava urheilusivusto 247Sports noteerasi Jaradatin monipuolisuuden.
- Puolustuksen linja on tosi monipuolinen pelipaikka. Tässä pitää olla vahvuutta pysäyttää isoja kavereita ja nopeutta päästäkseen ohi niistä, Jaradat kertoo.
Liikkuvuutta tarvitaan pelinrakentajien ja keskushyökkääjien vauhdissa pysyäkseen.
- Tässä pitää olla ihan kaikkea. Koko kropan pitää olla hiottuna parhaaseen mahdolliseen kuntoon joka ikinen kausi.
Puolustuksen linja juhlii kentällä hyökkäyksen linjan blokkeja voittaessaan. Myös pelinrakentajien säkitykset sekä taklaukset pallolinjan takana ovat hienoja kokemuksia.
- Se, että hyökkäyksen linja ei pysty tekemään sinulle mitään, on parasta, Jaradat lisää.
Lämmöllä Eagles-pelin kahta säkkiään ja seitsemää taklaustaan sekä Wolverines-ottelun arvokkaimman pelaajan palkintoaan muisteleva Jaradat on kokenut rasismiakin.
- Aikaisempina vuosina, varsinkin silloin kun aloitin Roostersissa, porukka oli teini-ikäistä. Sieltä saattaa vähän tulla tyhmää kommenttia.
- Silloin on kokenut semmoista, että sieltä on tullut n-sanaa tai muuta vastaavaa, suomalaisen äidin ja israelilais-etiopialaisen isän poika jatkaa.
Miesten Vaahteraliiga vaikuttaa Jaradatin mukaan rasismista vapaalta sarjalta.
- Siellä kaikki iskevät kovaa. Ihan sama, minkä värinen on.
Kuka?
18-vuotias helsinkiläinen. Syntyi elokuussa 2004 Hämeenlinnassa.
Aloitti amerikkalaisen jalkapallon 8-vuotiaana Oulussa asuessaan.
Seurat: Oulu Northern Lights, Helsinki Wolverines, Helsinki Roosters.
Debytoi Vaahteraliigassa kesällä 2022 ja pääsi samana syksynä miesten maajoukkueen harjoitusryhmään.
SM-mitalit juniorina: kulta ja hopea alle 17-vuotiaissa sekä kaksi kultaa, hopea ja divisioonakulta alle 20-vuotiaissa.
Opiskelee Espoon aikuislukiossa.
Tavoitteet Yhdysvalloissa ja yliopistojenkkifutiksessa.
TetraSys Oy.