Ilta Sanoma

Kuva: Ville Honkonen, kuvankäsittely IS

Oululainen Veikko Mikkonen on yksi hyvin harvoista suomalaisista tulitaiteilijoista, jotka tekevät vaarallisia vapor-temppuja. Yksi moka esityksessä vei miehen sairaalapedille ja aiheutti toksisen keuhkovaurion.

Näky on käsittämätön.

Veikko Mikkonen, 36, on asettanut palavan soihdun tulessa olevan pään hampaidensa väliin. Hän laittaa kätensä selän taakse.

Miten huulet eivät muka pala?

Parin sekunnin kuluttua Mikkonen nappaa soihdun takaisin käteensä.

Polttiko?

- No ei, Mikkonen sanoo.

Pari viikkoa aiemmin Mikkonen oli tehnyt saman tempun, Teethingin, yleisön edessä. Silloin poltti.

- Silloin kävi niin, että en pitänyt soihtua hampaiden välissä tarpeeksi lujasti. Se valahti suupieleen. Pientä palorakkulaa siitä tuli. Piti laittaa sinnikkäästi vaseliinia, Mikkonen sanoo.

Pienet palorakkulat eivät ole mitään verrattuna siihen, mitä harrastus on Mikkoselle antanut - hyvässä ja pahassa.

Tältä näyttää Teething.

Tältä näyttää Teething. Kuva: Ville Honkonen

Vuonna 2018 oululaisella Mikkosella oli ikävä vatsatauti. Tunnit kuluivat sohvalla Youtuben äärellä. Vastaan tuli videoita tulennielennästä. Mikkosen päässä naksahti.

- Päätin, että kokeilen tuota heti, kun parannun, Mikkonen kertoo.

Hän kuvailee olevansa ihmisenä sellainen, jolla on taipumuksena toteuttaa asioita, joita moni jättää tekemättä. Hän on esimerkiksi kirjoittanut kolmiosaisen Maailmanrumpu-kirjasarjan, joka on vanhojen kansantarujen ja -uskomusten innoittamaa fantasiaa.

Parannuttuaan Mikkonen kieputti syömäpuikon ympärille hamppunarua. Hän asteli metsään puikon, lamppuöljyn ja sytkärin kanssa. Miestä jännitti, vähän jopa hävetti. Miksi tällaista pitää kokeilla?

Mikkonen ei ollut kehdannut sanoa kokeilustaan kenellekään.

Pulssi nousi, kun Mikkonen kastoi hamppunarupään öljyyn ja sytytti sen.

- Oli ihan absurdi tilanne laittaa palava soihtu suuhun, hän kuvailee.

Mikkonen onnistui. Soihtu sammui, eikä palovammoja syntynyt. Mikkonen päätti kokeilla myös tulenpuhallusta, mikä on "typerintä mahdollista ikinä kokeilla ilman mitään ohjeistusta, mutta kokeilinpa kuitenkin".

Sekin onnistui.

Tällaisessa tilanteessa ei passaa arastella.

Tällaisessa tilanteessa ei passaa arastella. Kuva: Ville Honkonen

Tästä voisi tulla harrastus, Mikkonen tuumi. Parhaimmillaan sellainen harrastus, jonka puitteessa voisi esiintyä. Suomessa kun on melko vähän esiintyviä tulennielijöitä.

Tällä hetkellä Suomessa on Mikkosen mukaan hänen lisäkseen mahdollisesti vain noin 2-3 sellaista tulitaiteilijaa, jotka pystyvät samaan kuin hän.

Sellaista, jotka sytyttävät palavan kaasun tuleen suussa.

Mikkonen sytyttää soihdun. Hän heilauttaa sitä voimakkaasti, jolloin se sammuu, mutta liekki "hyppää" samalla toiseen soihtuun ja sytyttää sen palamaan. Seuraavalla heilautuksella palava soihtu ei sammu, mutta osa liekistä hyppää toiseen soihtuun ja sytyttää sen. Liikkeet ovat hallittuja.

Palavan soihdun hän sammuttaa suulla tai paremminkin suussaan. Tämä on temppu, johon yleisö yleensä reagoi eniten.

- Moni tulitaiteilija osaa sammuttaa soihdun suullaan. Mutta se on vain prosentti siitä, mitä sillä voi tehdä, päätyökseen personal trainerina, hierojana ja liikunnanohjaajana toimiva Mikkonen sanoo ja sytyttää soihdut uudelleen.

Kun soihdut ovat palaneet noin minuutin, on aika tehdä temppuja, jollaiset ovat Suomen tuliskenessä hyvin harvinaisia.

Mikkonen imee soihdun pohjassa olevasta reiästä palokaasua suuhunsa. On oltava tarkkana, jotta kaasua ei vedä henkeen. Se on myrkyllistä.

Palokaasua voi imeä, kun soihtu on lämmennyt riittävän kuumaksi. Siinä kestää noin minuutin verran.

Palokaasua voi imeä, kun soihtu on lämmennyt riittävän kuumaksi. Siinä kestää noin minuutin verran. Kuva: Ville Honkonen

Imeskelyn jälkeen Mikkonen kallistaa päänsä yläviistoon ja tuo palavan soihdun huulilleen. Näin hän sytyttää kaasun palamaan suussaan.

Nyt tämä nahkahousuihin pukeutunut mies puhaltaa suustaan pari-kolmekymmentä senttiä korkean tulipallon. Jos kaasua annostelee pienempinä pilvinä, saa täydellisissä olosuhteissa puhallettua jopa 4-5 palloa perätysten.

Vapor-tempuissa suu on kirjaimellisesti tulessa.

Vapor-tempuissa suu on kirjaimellisesti tulessa. Kuva: Ville Honkonen

Tällaista kutsutaan vapor-tempuksi. Vapor tarkoittaa suomeksi höyryä tai huurua. Mikkosen mukaan Pohjoismaissa on vain kourallinen vapor-temppuja tekeviä tulitaiteilijoita.

Suu on tulessa ei ole Mikkoselle pelkkä kielikuva mausteisen ruoan syömisen jälkeen.

- Pitäisi varmaan sanoa, että tuo tuntuu ihan hirvittävältä, Mikkonen nauraa.

- Mutta oikeasti se tuntuu siltä, kuin olisi kuumaa teetä suussa.

Aloittelija hyvin todennäköisesti polttaisi itsensä, vaikka tietäisi täysin, kuinka temppu tehdään. Aloittelija mitä varmimmin arastelisi liikaa, eikä uskaltaisi toimia määrätietoisesti. Mikkosen mukaan tulella on tietty rytmi, jota täytyy seurata.

- Jos ei arastele, niin onnistuu varmemmin, Mikkonen sanoo.

Veikkosen mukaan vapor-temppuja tekeviä tulitaiteilijoita pidetään "pöljimpinä". Se ei ole ihme, sillä riskien määrä kasvaa, kun sytyttää suun palamaan.

Ylipäätään tulennielentään ja tulitemppuihin liittyy vakava palovammojen riski. Palovammat voivat olla sisäisiä, jos hengittää sisään väärään aikaan.

Vuonna 2008 Porissa sattui tilanne, jossa tulennielijän hiukset ja kasvot syttyivät tuleen, kun palonestettä roiskahti miehen kasvoille.

Palovammat eivät kuitenkaan ole lajin ainoa riskitekijä.

- Pidän sitä vaarallisena lajina, Myrkytystietokeskuksen erikoislääkäri Päivi Porkka sanoo.

Pienikin määrä sytytysnestettä suussa voi Porkan mukaan johtaa pahimmassa tapauksessa pysyviin vaurioihin ja sairauksiin. Sytytysnesteet ovat helposti aspiroituvia tuotteita eli tuotteita, joita voi vahingossa vetää henkeen helpommin kuin vaikkapa vettä. Tämä johtuu siitä, että niiden viskositeetti eli paksuus ja öljymäisyys ovat hyvin alhaisia.

- Pienikin määrä keuhkoihin aspiroituna voi levitä laajalle ja aiheuttaa kemiallisen keuhkokuumeen, pahimmillaan jopa pysyvän keuhkovaurion, Porkka kertoo ja jatkaa:

- Tätä ei kannata kokeilla edes sitä yhtä kertaa. Yhdelläkin kerralla voi saada aikaan ei pelkästään palovammoja vaan myös keuhkovaurion aikaiseksi.

Porkan kertomissa potilastapauksissa 3 millilitraa parafiiniöljyä aspiroinut aikuinen tulennielijä sai kohtalaisen myrkytyksen, johon liittyi keuhkotulehdus ja veriyskä ja ilmarintaa. Hän toipui sairaalahoidolla. Toisessa tapauksessa 10 millilitraa polttonestettä aspiroinut niin ikään aikuinen tulennielijä sai vakavan myrkytyksen, johon liittyi erittäin vaikea keuhkotulehdus sekä spontaani ilmarinta. Tässä tapauksessa toipumiseen tarvittiin tehohoitoa. Mainittujen kaltaisissa tapauksissa keuhkojen toiminta ei välttämättä koskaan enää toivu takaisin tapahtumaa edeltävään tilanteeseen.

Aikuiselle pieni määrä vatsaan nieltynä ei sen sijaan ole Porkan mukaan kovin vaarallista, mutta sekin voi aiheuttaa esimerkiksi ärsytystä, röyhtäilyä ja ripulia.

Mikkosella on kokemusta siitä, millaista jälkeä palonesteen vetäminen henkeen voi aiheuttaa.

Veikko Mikkonen myöntää, ettei tässä harrastuksessa ole mitään järkeä.

Veikko Mikkonen myöntää, ettei tässä harrastuksessa ole mitään järkeä. Kuva: Ville Honkonen

Aluksi Veikko Mikkonen yritti tehdä Youtubessa näkemiään vapor-temppuja väärin. Hän arveli, että siinä kuuluu ottaa sytytysnestettä suoraan suuhun.

Sitten Mikkonen sytytti suunsa palamaan.

- Huulet, kieli ja suupielet vähän paloivat. Mutta lähinnä ärsytti ja hävetti.

Tästä viisastuneena Mikkonen haki ammattimaista oppia maailman huipuilta, kuten Tom Makinsonilta ja Shade Flamewaterilta.

Pahinta on, jos sytytysnestettä vetää henkeen. Nieleminenkin on hengenvaarallista, mutta henkeen vetäminen se vasta onkin.

Mikkosella on siitä kokemusta. Vuonna 2021 hän kokeili esityksessään sarjapuhallustekniikkaa, jota ei ollut treenannut tarpeeksi. Hän hengitti väärään aikaan puhallusten välissä.

Mikkonen tiesi heti, että teki sen pahimman virheen.

- Siinä on pieni itämisaika ennen kuin öljy alkaa vaikuttamaan keuhkoissa. Sain taaplattua esityksen loppuun, Mikkonen kertoo.

Kotimatkalla nousi kuume. Yöllä vointi huononi. Oli soitettava ambulanssi.

- Olin viikon sairaalassa. Suoneen pumpattiin antibiootteja, steroideja, kaikkia mahdollisia lääkkeitä.

Mikkosella todettiin toksinen keuhkovaurio. Sen seurauksena mies sai astman. Hän oli kuukauden päivät sairauslomalla.

- Eihän tässä mitään järkeä ole. Mutta ei ole monissa fakiiritempuissa tai kaikissa extreme-lajeissakaan, Mikkonen hymähtää.

Mikkonen sytyttää jälleen soihdun palamaan. Hän laittaa sen suuhunsa ja puhaltaa palavan soihdun liekin toiseen soihtuun. Samalla suussa oleva soihtu sammuu. Tempun nimi on Shoot the Moon.

Tästä lähtee Shoot the Moon -niminen temppu.

Tästä lähtee Shoot the Moon -niminen temppu. Kuva: Ville Honkonen

Mikä tässä taiteenlajissa Mikkosta oikein viehättää?

Mikkosen mukaan tulessa kiehtovaa on sen ajattomuus. Varhaisimman jäännökset maastopaloista on ajoitettu jopa 420 miljoonan vuoden taakse. Ihminen on oppinut hallitsemaan tulta satoja tuhansia vuosia sitten.

- Tuli on samalla tuhon ja uudestisyntymisen symboli. Ihmisillä on myös myötäsyntyinen pelko tulta kohtaan, Mikkonen aloittaa.

- Siksi näyttää niin hienolta, kun toimii kunnioittavasti yhteistyössä tulen kanssa.

Aina yhteistyö ei täysin toimi. Noin joka toinen kerta joko kulmakarvat tai hiukset kärähtävät hieman. Nyt viimeinen puhallus suuntautui hieman liian lähelle kasvoja. Nenäkarvat paloivat, Mikkonen sanoo.

Välillä Mikkonen huuhtelee suutaan ja sylkäisee nesteen viemäriin. Jos näin ei tee, tulee bensaröyhtäyksiä. Mikkonen ei osaa sanoa, saisiko tällaisen röyhtäyksen sytytettyä tuleen.

Huuhtelusta huolimatta pieniä määriä polttonestettä jää suuhun ja menee Mikkosen ruoansulatukseen. Mikkonen tietää sen olevan epäterveellistä. Tämä on yksi syistä, joiden vuoksi Mikkonen ei suosittele harrastusta kenellekään.

Mikkosen mukaan valtaosa harrastajista, joihin Mikkonen on netissä tutustunut, on "rennonletkeitä veijareita". Hän on kuulemma yksi harvoista raskaan musiikin ystävistä - vaikka tuli ja liekit yhdistetään yleensä juuri raskaaseen musiikkiin.

- Noin yleisesti meitä harrastajia yhdistää huono huumori, Mikkonen sanoo.

Veikko Mikkonen sammuttaa soihdun tylysti kädellään.

Veikko Mikkonen sammuttaa soihdun tylysti kädellään. Kuva: Ville Honkonen

On olemassa temppu, jota Mikkonen ei halua opetella. Sen nimi on Snot rocket. Siinäkin imetään soihdusta palokaasua, mutta tällä kertaa tulipalloa tai -vanaa ei puhalleta suusta, vaan nenästä. Tempussa pitää Mikkosen mukaan hallita kurkunkantta niin, ettei vahingossakaan hengitä kaasua keuhkoihin samalla kun siirtää sitä suusta nenään.

Mikkoselle riittää se, että pyörähtää täyden kierroksen ympäri palokaasu suussaan ja puhaltaa ne sitten soihdun avulla tulipallona ulos. Tällä hetkellä suurimpana tavoitteena on saada Orbital-niminen temppu niin varmaksi, että sen voisi esityksessä tehdä. Siinä sytytetään palokaasut suuhun, heitetään sammutettu soihtu selän takaa pään yli, puhalletaan se matkan varrella tuleen ja napataan takaisin käteen.

- Muutoin esityksissä on enemmän kyse tarinallisuudesta, draamasta ja jännityksestä kuin pelkästään temppujen esittelystä

Kesän ja alkusyksyn aikana Mikkonen, taiteilijanimeltään Primal Flame, nähdään esiintymässä eri festivaaleilla ja tapahtumissa.

Voisi luulla, että Mikkosella riittäisi vientiä, kun tulitaiteilijoita on Suomessa niin vähän - etenkään sellaisia, jotka tekevät myös vapor-temppuja.

- Se on vähän kaksipiippuinen juttu. Tulennielentä on niin vähän tunnettu taidemuoto, etteivät ihmiset välttämättä osaa tilata sitä. Eikä ajatella, että tämä sopii sisätiloihin.

Sisätiloissa monet tulitemput ovat turvallisempia, kun tuuli ei häiritse.

Yhden keikan palkkio liikkuu 300-600 eurossa.

Veikko Mikkonen on päätyökseen personal trainer, hieroja ja liikunnanohjaaja.

Veikko Mikkonen on päätyökseen personal trainer, hieroja ja liikunnanohjaaja. Kuva: Ville Honkonen

Seuraavaksi Mikkonen sytyttää itse tekemänsä isommat soihdut tuleen. Ne palavat molemmista päistä. Soihdun keskellä on aukko, johon puhaltamalla liekit suurenevat. Tyylikästä, jopa pelottavaa.

On viimeisen tempun aika. Siihen Mikkonen tarvitsee avuksi kihlattuaan Johanna Pietilää. Pietilä on valmistanut muun muassa astianpesuainetta sisältävän seoksen, jolla Mikkonen kastelee kätensä. Seoksen tarkka resepti on salaisuus.

Mitä nyt oikein tapahtuu?

- Jossu sytyttää mut palamaan, Mikkonen vastaa.

Pietilä sytyttää soihdut ja Mikkonen levittää kätensä. Pietilä sipaisee soihduilla Mikkosen kädet liekkeihin. Ne roihuavat parin sekunnin ajan.

Rajua.

Rajua. Kuva: Ville Honkonen

On kysyttävä vielä viimeinen kysymys.

Mitä Veikko Mikkonen on mieltä monille pienestä pitäen syötetystä ohjeesta, siitä, että tulella ei saa leikkiä?

Kysymys nostaa Mikkosen suupielille vienon hymyn.

- Jos tulella meinaa leikkiä, niin pitää tietää, mitä tekee.

Mikkonen on hetken hissukseen.

- Kovasti yritän uskotella itselleni, että tämä ei ole leikkiä.

Ilta Sanoma
mercredi 5 juillet 2023 22:00:00 Categories: Ilta Sanoma Kotimaa

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.