Juan Lescano viihtyy Valkeakoskella. Kuva: Kalle Parkkinen
Juan Lescano muutti 14-vuotiaana jalkapallon perässä yksin uuteen maahan ja uudelle mantereelle. Hän on pitkällä matkallaan ehtinyt illallistaa Javier Mascheranon kanssa, kokea Cristiano Ronaldon raivon treenikeskuksessa ja ihmetellä Siperiaa monta vuotta. Nyt hän paukuttaa maaleja Valkeakosken Hakassa.
Ottelua on pelattu vain pari minuuttia, kun Stavros Zarokostasin kuljettama pallo pomppii hieman onnekkaasti boksiin Hakan hyökkääjälle Juan Lescanolle. Lescano on menettää tasapainonsa, mutta kampeaa itsensä pystyyn, suojaa palloa taidokkaasti paria puolustajaa vastaan ja sijoittaa sen kääntölaukauksella alakulmaan.
Vaasan Palloseura tasoittaa hetkeä myöhemmin, mutta heti perään paitsion rajamailla kärkkyvä Lescano saa jälleen pallon vaasalaisten rankkarialueella. Kulma on pieni ja moni odottaa syöttöä takatolpalle, mutta argentiinalainen vetää ässän hihastaan ja sijoittaa pallon näyttävästi ulkosyrjällään takatolpan juureen. Neljäs maali viidenteen liigapeliin ja Haka johtaa taas.
Hakan hyökkääjätilanne oli kauden alkaessa epävarma, sillä joukkue oli menettänyt viime kauden Veikkausliigan parhaan pelaajan Lee Erwinin. Huima skottilöytö ei oikein ole korvattavissa. Raskasliikkeisempi Lescano ei ole samanlainen monipuolisuusihme, mutta maaleja viekkaasti liikkuva hyökkääjä osaa tehdä.
Urheilulehti
TÄMÄ ARTIKKELI on julkaistu ensi kertaa Urheilulehden numerossa 23/2023. Pintaa syvemmälle mennään Urheilulehdessä joka viikko.
Tilausohjeet ovat täällä.
Lescano oli huippulahjakkuus, joka uransa alkupuolella nautti illallisia Javier Mascheranon kanssa ja suututti Cristiano Ronaldon säätämällä treenikeskuksen kylmävesialtaan lämpötilaa. Liverpoolista ja Real Madridista omintakeinen reitti on kuljettanut miehen Sveitsin, Siperian perimmäisten kolkkien ja Australian kautta Valkeakoskelle.
Lescano syntyi Argentiinaan Rauchin pikkukaupunkiin, joka sijaitsee Buenos Airesin maakunnassa, mutta matkaa samannimiseen pääkaupunkiin on noin 270 kilometriä. Rauchissa on asukkaita noin 20?000, joten se on lähes tismalleen Valkeakosken kokoluokkaa.
Moni Hakan pelaaja asuu Tampereella, mutta Lescano ei. Hän on tottunut elämään pikkukaupungissa ja nauttii siitä, että matka Tehtaan kentälle taittuu kävelleen viidessä minuutissa.
-?En hukkaa aikaa matkoihin, vaimonsa ja pienen poikansa kanssa Suomeen muuttanut Lescano iloitsee.
Hyökkääjän lapsuusmuistot ovat hyviä. Elämä syrjäisessä Rauchissa oli rauhallista - ja täynnä jalkapalloa.
-?Olen kylästä, jossa kaikki tuntevat toisensa. Siellä oli hyvin rauhallista, koskaan ei tapahtunut mitään. Pelasimme kaduilla päivät pitkät. Koulussa kävimme, mutta sen jälkeen pelasimme koko loppupäivän. Jalkapallo oli Rauchissa kaiken yläpuolella, minulla oli aina pallo mukanani, hyväntuulinen Lescano kertoo aamupäivätreenien jälkeen.
Kun nuorukainen varttui, jalkapallon rooli elämässä kasvoi. 14-vuotiaana Lescano joutui kovan valinnan eteen. Kotimaassa lahjakkaasta hyökkääjästä olivat kiinnostuneita Independiente, Tigre, Quilmes ja Chicago.
Varhaisteinille aukesi kuitenkin yllättäen myös hyvin toisenlainen, rohkeampi vaihtoehto. Mahdollisuus päästä sinne, minne jalkapallomaailmassa käytännössä kaikki pyrkivät, Eurooppaan.
-?Valmentajani Argentiinassa muutti töiden perässä Espanjaan. Minulla oli mahdollisuus pelata neljässä joukkueessa Argentiinassa, ja toinen vaihtoehto oli lähteä tämän valmentajan mukaan ja kokeilla onneani Espanjassa.
-?Olin käynyt jo 13-vuotiaana Atlético Madridin testeissä ja päätin palata Espanjaan. Lähdin valmentajan mukaan, koska Euroopassa on mahdollisuus saavuttaa enemmän asioita, kuten rahaa.
Näin 14-vuotias Lescano muutti Espanjaan. Hänen perheensä jäi kotiin Argentiinaan ja Lescano asettui asumaan tutun junnuvalmentajansa luokse. Hän pelasi puolitoista vuotta Inter de Madridissa, minkä jälkeen sai siirron Real Valladolidin akatemiaan.
Valladolidissa homma toimi. Se toimi jopa niin hyvin, että hänet huomasi espanjalainen valmentajalegenda Rafael Benítez. Benítez oli toiminut pitkään Liverpoolin managerina ja halusi nuoren argentiinalaisen välittömästi Englantiin.
17-vuotiaan Lescanon ei tarvinnut miettiä tarjousta pitkään. Hän pakkasi kamansa, lähti taas uuteen maahan ja liittyi tarunhohtoisen Liverpoolin reservijoukkueeseen.
Juan Lescano muutti jo 14-vuotiaana jalkapallon perässä yksin uuteen maahan. Kuva: Kalle Parkkinen
Englannissa kaikki ei sujunut kuin tanssi. Lescano pääsi hyvin joukkueeseen sisään ja nautti olostaan, mutta pelaamaan hän ei päässyt. Kyse ei ollut valmennuksellisesta valinnasta, vaan argentiinalainen ei koskaan saanut maahan työlupaa. Eikä siten pelilupaa.
-?En koskaan saanut pelilupaa, koska minulla ei ollut eurooppalaista passia. Olin 17-vuotias, mutta minulle ei voitu tehdä myöskään ammattilaissopimusta, koska työlupaa varten minun olisi pitänyt olla pelannut 90 prosentissa ikäluokkani maaotteluista. Toinen vaihtoehto olisi ollut eurooppalainen passi, hän selvittää.
Liverpoolilla oli kuitenkin pulmaan ratkaisu. Tai ainakin piti olla. Seura teki yhteistyötä Espanjan pääsarjaa silloin pelanneen Albaceten kanssa. Se lähetti latinopelaajiaan lainaan Albaceteen, ja kolmen Espanjan-vuoden jälkeen Latinalaisesta Amerikasta tulevat espanjankieliset pelaajat voisivat hakea Espanjan kansalaisuutta. EU-passilla kaikki olisi jatkossa helpompaa.
Tätä mahdollisuutta tarjottiin myös Lescanolle, ja hän oli päättänyt tarttua siihen. Suunnitelmat menivät kuitenkin pahan kerran mönkään.
-?Olin ollut vajaan vuoden Liverpoolissa, kun he tarjosivat lainaa. Sitten Albacete putosi pääsarjasta Segundaan, ja seurassa vaihtuivat puheenjohtajasta ja urheilujohtajasta lähtien kaikki johtohenkilöt. Uusi johto päätti lakkauttaa yhteistyösopimuksen. Lähdin takaisin Argentiinaan.
Vaikka pelilupaa ei koskaan herunut, Lescanolla on myös lämpimiä muistoja vajaasta vuodestaan Liverpoolissa. Reservijoukkue jakoi treenikentän edustusjoukkueen kanssa, joten koko Liverpoolin supertähtikaarti pyöri samoissa tiloissa päivittäin.
Reservijoukkueen pelaajia käytettiin harjoituksissa täytemiehinä, jos joku ykkösjoukkueen pelaaja joutui sivuun. Näin ollen, jos Fernando Torres joutui jättämään treenit kesken ja hänen tilalleen tarvittiin hyökkääjä, Lescano pääsi näyttämään taitojaan supertähtien seassa.
-?Olimme tavallaan koko ajan yhdessä edustusjoukkueen kanssa. Treenasimme yhdessä ja olimme jatkuvasti heidän kanssaan.
Yksi Liverpoolin suurimmista tähdistä tuolloin 2010-luvun taitteessa oli argentiinalainen keskikenttäpelaaja Javier Mascherano. Lescanon sanoin, kun argentiinalaiset törmäävät toisiinsa missä tahansa päin maailmaa, he tutustuvat toisiinsa ja löytävät yhteyden välittömästi.
-?Mascheranon lisäksi siellä oli Maxi Rodríguez ja Gerardo Bruna pelasi kanssani reserveissä. Argentiinan porukalla kävimme iltaisin syömässä ja vietimme paljon aikaa yhdessä. Se oli tosi hauskaa, argentiinalaisten on tosi helppoa viettää aikaa yhdessä. Ilmapiiri on aina hyvä.
Lescano muistaa Mascheranosta tarinan, jolle argopelaajat naureskelivat illanvietoissaan.
-?Mascherano pelasi silloin tosi kovalla tasolla. Kaikki puhuivat siitä, miten hänellä on oltava moottori ja analysoivat, miten paljon hän juoksee ja tekee töitä kovalla tasolla ja niin edelleen. Hän oli yksi maailman parhaista keskikenttäpelaajista. Todellisuudessa hän aina puhui, että on ihan loppu ja on pakko levätä koko kolme päivää ennen seuraavaa peliä, että pystyy taas juoksemaan. Samaan aikaan julkisessa keskustelussa ihmeteltiin, että hänellä on oltava moottori.
Monet Hakan pelaajista asuvat Tampereella, mutta Juan Lescano viihtyy Valkeakoskella. Kuva: Kalle Parkkinen
Kuten sanottu, epäonnisen Liverpoolin reissun jälkeen Lescano palasi kotimaahansa pohtimaan seuraavaa siirtoaan. Hinku takaisin Eurooppaan oli kova, mutta ihan heti ei ollut kiinnostavia tarjouksia pöydällä.
Odottelu kesti puoli vuotta, kunnes puhelin pirisi Rauchissa. Linjan toisessa päässä oli Real Madridin edustaja.
Taas kerran tarjous oli sellainen, ettei Lescanon tarvinnut juuri käyttää aikaansa miettimiseen. Hän otti lennon takaisin Madridiin.
Real Madridin akatemia pullollaan huippulahjakkuuksia. Keskushyökkääjän paikalla Lescano taisteli peliminuuteista esimerkiksi Jesé Rodríguezin, Álvaro Moratan ja Ruben Sobrinon kanssa. Joukkueessa oli mukana myös edelleen madridilaisseuraa edustava laitapakki Dani Carvajal ja monta muuta nykyistä La Ligan pelaajaa.
Hyökkääjistä Espanjan maajoukkuemies Morata on tehnyt parhaan uran, mutta akatemia-aikana Jesé oli kohutuin lupaus. José Mourinho nosti tämän hyvin nuorena edustusjoukkueeseen, jossa alku oli erittäin lupaava. Nykyään Sampdoriaa edustava Jesé oli maailman lupaavimpia hyökkääjiä, vaikka täysi potentiaali jäi lopulta saavuttamatta.
-?Jesé oli silloin kaikista tunnetuin. Hän oli paras hyökkääjä, jonka kanssa olen pelannut. Hän oli uskomattoman hyvä, hänestä odotettiin uutta Cristiano Ronaldoa. Hän on edelleen hyvä ja pelaa Serie A:ssa, mutta hänestä odotettiin silloin vielä enemmän. Jesé oli silloin mielestäni parempi kun Morata. Morata oli kuitenkin tasaisempi ja meni jatkuvasti eteenpäin. Jesé kävi tosi korkealla, mutta putosi sieltä alas. Hän ei kyennyt säilyttämään sitä tasoa, Lescano kuvailee entistä pelikaveriaan.
Vaikka pelaajista monen ura lähti varsin päinvastaiseen suuntaan suhteessa Lescanoon, joukkueen jäsenet pitävät edelleen yhteyttä toisiinsa.
-?He ovat kaikki loistavia tyyppejä. Se oli jonkinlainen kultainen aikakausi seurassa. Jos laitan kenelle tahansa viestin, he vastaavat heti. Siellä oli paljon hyviä pelaajia, mutta ennen kaikkea hyviä tyyppejä.
Jos nuori Lescano sai Liverpoolissa ihastella tähtiloistoa, Madridissa tämä asia oli toisessa potenssissa. Puheenjohtajaksi palannut Florentino Pérez oli kasannut jo pari vuotta uutta galáctico-porukkaansa ja hankkinut joukkueeseen esimerkiksi Cristiano Ronaldon, Kakán, Karim Benzeman ja Ángel Di Marían. Xabi Alonso oli samaan aikaan Lescanon kanssa sekä Liverpoolissa että Madridissa.
Lescano törmäili siis päivittäin harjoituskeskuksessa esimerkiksi Ronaldoon. Hän muistaa yhden kohtaamisen, jonka seurauksena nuorenmiehen punttiin oli valahtaa jotakin ylimääräistä.
-?Olin kerran treenien jälkeen kylmävesialtaassa. Siellä oli kuuma- ja kylmävesialtaat ja Cristianokin oli kylmässä vedessä puhelimensa kanssa. Meinasin kuolla sinne kylmään veteen ja laskin vähän lämmintä sekaan. Se kasteli hänet ja hänen puhelimensa. Hän raivostui ja näytti siltä, että halusi tappaa minut. Sitten hän rauhoittui ja tajusi, että olen vain junnu. Lopulta kaikki oli hyvin ja hän sanoi, että ei hätää, Lescano muistelee naureskellen.
Juan Lescano on edustanut urallaan muun muassa venäläisiä ja australialaisia seuroja. Anzhi Mahatshkalan paidassa pelatessa vastaan asettui ruotsalaistoppari Andreas Granqvist. Kuva: Epsilon / Getty Images
Lescanolle Real Madridin edustusjoukkueen portit eivät koskaan auenneet. Kun akatemiasta tuli lähtö, hän jatkoi sveitsiläiseen Luganoon. Kun sielläkään ura ei urjennut, oli taas aika pohtia seuraavaa vaihtoehtoa.
Eurooppalainen passi puuttui edelleen, mikä hankaloitti asioita monessa maassa. Ovet aukesivat lopulta odottamattomaan suuntaan. Lescano solmi sopimuksen Jenisei Krasnojarskin kanssa ja muutti Sveitsistä Mongolian ja Kiinan kanssa samoille pituuspiireille Itä-Siperiaan.
Lescano pelasi Venäjällä vuodet 2013-21. Krasnojarskin lisäksi hän pelasi vielä idempänä Habarovskissa ja Dagestanin pääkaupungissa Mahatshkalassa. Kohteet ovat vähintäänkin eksoottisia, kulttuurishokeilta ei voinut välttyä.
Ensimmäisenä argentiinalaisen oli opeteltava venäjän kieli. Luganossa italia oli tarttunut espanjaa puhuvalle helposti, mutta venäjän opettelu vei muutaman vuoden.
-?Venäjää oli opeteltava, koska kukaan siellä ei puhu englantia. Minulla oli myös valmentaja, joka sanoi että ellet opi venäjää, et pelaa joukkueessani.
-?Kun saavuin Krasnojarskiin, vain yksi romanialainen pelaaja - joukkueen kapteeni - puhui englantia. Kukaan muu ei sitä puhunut, siksi kaikki oli alussa tosi vaikeaa. Mutta koska minulla ei ollut eurooppalaista passia, vaihtoehtoja Euroopassa pelaamiseen oli vähän. Halusin paikkaan, jossa voin pelata ammattilaisena ja se onnistuu Argentiinan passilla. Venäjälle ovet aukesivat.
Itäisen Kiinan rajalla pohjoisrajalla sijaitseva Habarovsk avasi lopullisesti Lescanon silmät Venäjän käsittämättömän koon suhteen. Kaupungista lento Moskovaan kestää 8,5 tuntia. Suunnilleen yhtä kauan kuin Buenos Airesista Miamin.
-?Minulla oli siellä prepaid-liittymä. Joukkueen stadion on joen varrella ja joen toisella puolella on Kiina. Kentällä ollessani huomasin useasti, että prepaidin saldo oli yhtäkkiä kaikki kadonnut. Lopulta selvisi, että koska olimme niin lähellä, puhelin otti välillä yhteyden Kiinan puolelta, mikä tietysti oli kallista venäläisellä liittymällä.
-?Aikaerokin on seitsemän tuntia Länsi-Venäjälle. Lähdimme Habarovskista kahdeksalta aamulla ja saavuimme Moskovaan kymmeneltä, vaikka aikaa oli kulunut yhdeksän tuntia.
Jo edesmennyt Anzhi Mahatshkala oli erikoinen seura. 2010-luvun alussa omistaja panosti seuraan valtavasti rahaa ja hankki Roberto Carlosin ja Samuel Eto'on kaltaisia supertähtiä. Lescanon siellä ollessa näitä miehiä ei enää kentällä näkynyt, mutta mies muistelee lämmöllä Carlosia, joka hääräsi toiminnassa edelleen mukana.
Alku Venäjällä oli vaikea, eikä Lescano olisi silloin osannut kuvitella, miten isoon asemaan Krasnojarsk hänen elämässään vielä nousisi. Hän tapasi siellä nykyisen vaimonsa Anastasian, joka synnytti siellä heidän poikansa Estefanin. Krasnojarsk on Lecanon perheen koti, jossa heillä on talo ja auto.
Juan Lescano (vas.) Australiassa toukokuussa 2022. Pallotaistelussa mukana John Koutroumbis (oik.). Kuva: Mark Evans / Getty Images
Venäjän jälkeen Lescano halusi kokeilla jotain uutta ja lähti toiselle puolelle palloa Australian Brisbaneen. Elintaso, puhtaus ja asioiden toimiminen viehättivät Venäjän jälkeen, mutta koska perhe - johon oli vasta syntynyt pieni lapsi - jäi Krasnojarskiin, vuosi oli vaikea. Kotiin oli sellainen matka, että siellä ei niin vain käyty kylässä. Toinen sopimusvuosi jäi käyttämättä.
Tuossa vaiheessa tarkoituksena oli palata Jenisein riveihin Krasnojarskiin, mutta sopimusta ei koskaan syntynyt. Kun Lescano oli ollut kahdeksan kuukautta ilman seuraa, hän sai kutsun Valkeakosken Hakan testiin.
Sopimus syntyi, ja nyt Lescano asuu perheineen Valkeakoskella ja paukuttaa maaleja Veikkausliigassa. Kulttuurishokkeja hän ei uudessa ympäristössään ole enää kokenut. Venäjän jälkeen mikään ei yllätä.
-?Tunnen eurooppalaisen elämäntavan Espanjan kautta, sen lisäksi lattarit ja Venäjä. Joten juuri mikään ei enää yllätä, Siperiassakin on kylmä. Oudoimmat tavat ja asiat olen nähnyt Venäjällä.
Juan Lescano asuu nyt perheineen Valkeakoskella. Kuva: Kalle Parkkinen
TetraSys Oy.