Ilta Sanoma

Petteri Pennanen palasi viime kaudella Ilveksen pelattuaan sitä ennen sekä idässä että lännessä.

Petteri Pennanen palasi viime kaudella Ilveksen pelattuaan sitä ennen sekä idässä että lännessä. Kuva: Ossi Ahola / Aamulehti, kuvankäsittely IS

Petteri Pennanen lähti hakemaan eksotiikkaa ensin Indonesian pääsarjasta, sitten USA:n ykkösdivisioonasta - mutta täysin päinvastaisista syistä. Indonesiassa hän joutui kasvokkain katsomoväkivallan, Yhdysvalloissa Landon Donovanin kanssa.

Edelliset kolme täyttä kautta, jotka Petteri Pennanen on Veikkausliigassa pelannut, ovat kaikki päättyneet valintaan sarjan parhaaksi keskikenttäpelaajaksi.

Ilveksen 32-vuotias kapteeni kuuluu kiistatta Veikkausliigan kirkkaimpiin tähtiin, mutta hänen uravalintojaan leimaa mystisyys.

Moni hieraisi silmiään, kun tuore Suomen mestari siirtyi alkuvuodesta 2020 Indonesian pääsarjaan TIRA Persikabon riveihin. Koronan takia reissu Indonesiaan päättyi lyhyeen, mutta vain puolta vuotta myöhemmin Pennanen siirtyi Sacramento FC:hen Yhdysvaltojen ykkösdivisioonaan. Ja taas Suomessa ihmeteltiin.

Urheilulehti

TÄMÄ ARTIKKELI on julkaistu ensi kertaa Urheilulehdessä 25/2023. Pintaa syvemmälle mennään Urheilulehdessä joka viikko.

Tilausohjeet ovat täällä.

On helppo ajatella, että nousua Veikkausliigan tähdeksi täytyy seurata hyppy isompaan eurooppalaiseen sarjaan. Samalla kuitenkin unohtuu, ettei niin globaalissa lajissa kuin jalkapallo ole yhtä oikeaa reittiä. Pelaajat ovat ihmisiä, joiden päätöksiin vaikuttavat myös kenttien ulkopuoliset arvot, henkilökohtaiset haaveet ja jopa puhdas sattuma.

Pennanen ei esimerkiksi valinnut sitä kaikkein perinteisintä urapolkua, mutta on äärimmäisen kiitollinen siitä, mitä on jalkapallon avulla saanut kokea.

- Jälkikäteen osaa arvostaa vielä enemmän sitä, kuinka paljon kahteen vuoteen mahtui. Sitä ei olisi kukaan osannut kirjoittaa, kuopiolainen kertoo.

- Sain nähdä ja kokea sellaisia paikkoja, joihin en olisi varmasti päässyt ilman jalkapalloa. Myös perhe pääsi kokemaan jotain uniikkia.

Ainutlaatuisuus onkin sana, jolla on iso rooli Pennasen tarinassa.

Vaikka Pennanen loppuvuodesta 2019 tiesi, että seuraava urapysäkki olisi ulkomailla, ei hän olisi osannut arvata päätyvänsä Indonesian pääsarjaan. TIRA Persikabon sopimustarjous tuli hieman yllättäenkin jo joulupäivänä, ja päätös oli tehtävä ennen kuin siirtoikkuna monessa muussa sarjassa aukesi.

Päätös otti aikansa, mutta syntyi lopulta helposti, sillä Pennanen koki, että vastaavaa tilaisuutta tuskin tulee enää vastaan. Myös taloudelliset seikat ohjasivat päätöksentekoa.

- En olisi lähtenyt, jos sopimustarjous ei olisi ollut taloudellisesti hyvä. Puhuttiin kuitenkin kuusinumeroisesta summasta nettona, minkä lisäksi seura tarjosi auton ja asunnon.

Veikkausliigaan tähtiinkin kuuluvalle pelaajalle tuollainen tarjous voi tarkoittaa vuositulojen moninkertaistamista. Toisaalta merkittävä rooli oli myös uudenlaisen kulttuurin kohtaamisella. Pennanen sai elää Indonesiassa sellaista jalkapallotähden elämää, jota tuskin muualla olisi ollut tarjolla.

Pennanen voitti KuPSin kanssa Suomen mestaruuden kauden 2019 päätteeksi.

Pennanen voitti KuPSin kanssa Suomen mestaruuden kauden 2019 päätteeksi. Kuva: Roni Lehti / Lehtikuva

- Se kansa on todella jalkapallohullu, niin hyvässä kuin pahassa. En ole missään nähnyt mitään vastaavaa. Aina ei päässyt harjoituksista lähtemään, kun oli niin paljon porukkaa hakemassa nimikirjoitusta tai haluamassa juttusille. Harva sitä osaa Suomessa edes ajatella.

Indonesian liigan katsojakeskiarvo on noin 10?000 katsojaa, minkä lisäksi fanit ovat intohimoisia aivan eri tavalla kuin Euroopassa. Kerran vieraspelireissulla kotijoukkueen fanit valtasivat stadionia ympäröivät kadut, minkä takia Persikabon pelaajat jouduttiin saattamaan hotellille panssaroiduissa ajoneuvoissa.

- Oli se aika ihmeellistä, kun rynnäkkökivääreillä aseistetut poliisit suojasivat meitä, ja paikalliset joukkuekaverit naureskelivat, että näitä tulee vielä monta kauden aikana. Silloin mietin, että nyt olen tullut erilaiseen paikkaan, Pennanen sanoo.

Intohimoisuus menee kuitenkin joskus aivan liian pitkälle. Näin kävi lokakuussa 2022, kun noin 3?000 kannattajaa valtasi kentän Arema FC:n ja Persebaya Surabayan välisen ottelun jälkeen. Paikallinen poliisi joutui turvautumaan koviin otteisiin suojatessaan pelaajia, mikä sai aikaan joukkohysterian ja massapaon.

Indonesian karmea stadiononnettomuus järkytti Pennasta.

Indonesian karmea stadiononnettomuus järkytti Pennasta. Kuva: Bram Yudha / Xinhua / ZUMA / MVphotos

Kaaoksen jäljet näkyivät Malangin kaduilla tragediaa seuranneena päivänä.

Kaaoksen jäljet näkyivät Malangin kaduilla tragediaa seuranneena päivänä. Kuva: Putri / AFP / Getty Images

Uhreja muistettiin Kanjuruhanin stadionin edessä.

Uhreja muistettiin Kanjuruhanin stadionin edessä. Kuva: Dasril Roszandi / ZUMA / MVphotos

Seurauksena yli 130 ihmistä menehtyi pakenevan väkijoukon puristuksessa. Onnettomuus on jalkapallohistorian toiseksi kuolettavin.

- Valitettavasti en voi sanoa, että olisin yllättynyt, vakavoitunut Pennanen kertoo.

- Joukkuekaveri kertoi, että kerran kannattajat olivat yrittäneet käydä omien pelaajien kimppuun kesken pelin. Siellä on yleistä, että jos kaikki ei mene fanien toiveiden mukaan, niin siihen vastataan väkivallalla.

Kokemusten kerryttäminen Indonesiasta loppui kuitenkin valitettavan lyhyeen, kun korona sulki maailman ja pakotti Pennasen perheineen palaamaan Suomeen. Taloudellista hyötyäkään ei jäänyt, sillä suurin osa palkoista jäädytettiin heti pandemian alkaessa. Halu päästä ulkomaille ja kokea jotain erilaista kuitenkin säilyi.

Tällä kertaa katse kiinnittyi päinvastaiseen suuntaan. Pennanen oli jo pitkään haaveillut asumisesta Yhdysvalloissa, mutta vuotta aiemmin päätös Indonesiaan siirtymisestä piti tehdä ennen kuin siirtoikkuna Amerikassa aukesi. Nyt aika oli kypsä, mutta unelman toteutuminen vaati apua melko yllättävältä taholta.

- Oli se aika omituinen juttu, kun Landon Donovan halusi soittaa videopuhelun suoraan minulle, Pennanen muistelee.

USA:n jalkapallolegenda Landon Donovan poseerasi lokakuussa 2021 oman patsaansa edessä Carsonissa, Kaliforniassa.

USA:n jalkapallolegenda Landon Donovan poseerasi lokakuussa 2021 oman patsaansa edessä Carsonissa, Kaliforniassa. Kuva: Ringo Chiu / ZUMA / MVphotos

Yksi USA:n jalkapallohistorian tunnetuimpia pelaajia toimi tuolloin päävalmentajana USL-seura San Diego Loyalissa, jonka riveihin Pennasen oli tarkoitus siirtyä. Koronan aiheuttamien rahahuolien takia seura ei kuitenkaan pystynyt pitämään jo neuvotellusta sopimuksesta kiinni.

Donovan kertoi suomalaiselle suoraan, ettei kunnioituksesta tätä kohtaan aio tarjota puolta pienempää sopimusta. Lajilegenda kuitenkin suositteli Pennasta ystävälleen Todd Dunivantille, joka toimi samassa sarjassa pelaavan Sacramento FC:n urheilutoimenjohtajana.

Sopimusehdot eivät olleet yhtä hyvät kuin alun perin San Diegon kanssa, mutta riittävän hyvät, että unelman toteuttaminen houkutti.

- Yhdysvaltoihin menon kohdalla rahalla ei ollut osaa eikä arpaa. Ainoa kysymys oli se, että pystyykö sillä palkalla elättämään perheen. Muuta painoarvoa sillä ei ollut. Samalla sopimuksella en olisi mihin tahansa lähtenyt, Pennanen sanoo.

- Koin, että tämä on taas niitä mahdollisuuksia, joita ei montaa eteen tule.

Suomessa hieman ihmeteltiin USA:n ykkösdivisioonaan siirtymistä, mutta taustalla piili myös haave maan pääsarjaan pääsemisestä. MLS:ää oltiin laajentamassa kolmella seuralla, ja Sacramentolle oli jo luvattu paikka laajennusjoukkueena.

- Siitä puhuttiin avoimesti, ja minulle sanottiin, että jos kaikki menee hyvin, voin olla mukana heidän ensimmäisessä MLS-joukkueessaan. Mutta heti, kun olin muuttanut sinne, rahoittaja vetäytyi pois seuran taustalta ja koko kuvio vedettiin jäihin.

Jälleen kerran hienosti alkanut matka päättyi pettymykseen. Loppuvuodesta 2021 Pennanen koki, että tankki on tyhjä ja perheelle täytyy löytää jotain pysyvyyttä, mikä johti päätökseen palata Suomeen.

Kummaltakaan reissulta ei lopulta jäänyt käteen sitä, mitä sieltä lähdettiin hakemaan, mutta Pennanen arvostaa kokemuksiaan kahdesta täysin erilaisesta kulttuurista.

Etenkin Indonesiassa uuden opettelu toi mukanaan myös haasteita ja kasvatti ihmisenä. Vaikka paikalliset olivat todella ystävällisiä, eivät lupaukset ja todellisuus kulkeneet aina käsi kädessä.

- Oikeastaan kaikki tuli yllätyksenä. En muista menikö mikään kuten alun perin toivoin, Pennanen nauraa.

- Esimerkiksi harjoituskauden alussa saatiin ohjelma, mikä ei lopulta pitänyt puoliksikaan paikkaansa.

Kokenut Pennanen on Ilveksen pelillinen johtaja.

Kokenut Pennanen on Ilveksen pelillinen johtaja. Kuva: Toni Repo / Aamulehti

USA:n kokemus oli tältäkin osin täysin päinvastainen. Asioiden organisointi oli hiottu huippuunsa viimeisintä piirtoa myöden. Pennanen sanookin, ettei ole yhdessäkään toisessa seurassa nähnyt, että asiat hoidettaisiin yhtä hyvin.

Arvojen ja kokemusten ristiriita tiivistääkin kuopiolaisen uravalinnat. Pennanen ei valinnut sitä urapolkua, jota Suomessa arvostetaan eniten, mutta on kuitenkin saanut toteuttaa ja maksimoida itsensä näköistä elämää.

Ehkä juuri siksi kokemukset ovat tuoneet mukanaan kyvyn katsoa suomalaista yhteiskuntaa useasta näkökulmasta.

- Olen aina halunnut nähdä maailmaa ja eri kulttuureja. Ja maailmalla oppii arvostamaan sitä, miten hienosti Suomessa on asiat - mutta myös sitä, miten hienoja juttuja löytyy muualtakin, vaikka kaikilta osin yhteiskunta ei toimisikaan yhtä hyvin.

Ilta Sanoma
samedi 1 juillet 2023 13:29:00 Categories: Ilta Sanoma Urheilulehden parhaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.