Ilta Sanoma

Aurora Linna yrittää olla tarkka myös siitä, etteivät muut julkaisisi hänestä materiaalia somessa. -?En halua mun naamaa Tiktokiin, hän sanoo.

Aurora Linna yrittää olla tarkka myös siitä, etteivät muut julkaisisi hänestä materiaalia somessa. -?En halua mun naamaa Tiktokiin, hän sanoo. Kuva: Aleksi Jalava

Reilut kaksi vuotta sitten Aurora Linna, 22, tympääntyi lopullisesti sosiaaliseen mediaan. Hän poisti kaikki käyttäjätilinsä - eikä ole katunut päivääkään.

Instagram, Facebook ja Snapchat lähtivät yhdellä kertaa. Se tuntui vapauttavalta.

Aurora Linna, 22, ei jaksanut enää paineita, joita sosiaalinen media toi mukanaan. Kyse ei ollut ulkonäköpaineista, vaan sosiaalisesta paineesta ottaa kantaa ja olla aktiivinen.

-?Tuli olo, että oon huono ihminen, jos en someta, Aurora sanoo.

Talvella 2020 koronavirus pakotti maailman nukkumaan, mistä sosiaalinen media otti ilon irti. Ihmiset jäivät koteihinsa ja tunnelmat netissä tiivistyivät.

Toukokuussa sosiaalinen media täyttyi mustista laatikoista. Ihmiset jakoivat julkaisuja ja tarinoita, jotka kertoivat rasismista Suomessa ja maailmanlaajuisesti.

Puolen vuoden tauon jälkeen Aurorakin teki paluun Instagramiin.

Aurora Linna suosittelee sosiaalisen median jättämistä lämpimästi myös muille.

Aurora Linna suosittelee sosiaalisen median jättämistä lämpimästi myös muille. Kuva: Aleksi Jalava

Syöte tulvi Black lives matter -liikehdintää, jota Aurora seurasi aktiivisesti. Kaikki julkaisivat mustia kuvia, joissa oli hashtag #blackouttuesday. Aurora julkaisi mustan neliön muiden mukana, koska hän törmäsi tällaisiin kirjoituksiin:

-?Jos et jaa tätä, olet huono ihminen.

Laatikoilla ja muilla julkaisuilla pyrittiin tiedon välittämiseen, jotta rodullistettujen ihmisten yhteiskunnallinen asema paranisi.

Aurora vastustaa rasismia eikä halua väheksyä liikkeen tärkeyttä. Hän kuitenkin kokee, että julkaisemiseen painostaminen ei ole järkevää.

-?Pelkän mustan kuvan julkaiseminen ei pelasta maailmaa. Pitäisi tehdä paremmin, yhden kuvan jakamisella ei saanut sosiaalista hyväksyntää, Aurora sanoo.

Kun et tee mitään, se on väärin. Kun teet jotain, se ei ole tarpeeksi.

Julkaiseminen ja kannan ottaminen oli pakkopullaa, oli asia mikä hyvänsä.

-?Mua vaan itketti ja oli paha mieli. Ei se auta sympatisoimaan asiaa, jos siitä tulee paha mieli. Se vei pois itse asian ääreltä.

-?Kaikki eivät jaksa vouhottaa sosiaalisessa mediassa.

Aurora Linna ei ole ajatustensa kanssa yksin.

Jyväskylän yliopiston apulaisprofessori Karoliina Talvitie-Lamberg johtaa parhaillaan käynnissä olevaa Mediakieltäytyjät -tutkimushanketta, jossa tutkitaan sosiaalisen median ei-käyttäjiä. Tutkimuksessa selvitetään syitä somesta kieltäytymiseen ja poisjättäytymiseen sekä sen vaikutuksia.

- Tähän mennessä esiin tulleita syitä voivat olla muun muassa kokemus alustojen kuormittavuudesta, ajanpuute, someläsnäolon ja -näkyvyyden pakollisuus, halu piiloutua, kokemus alustoilla olemisen tai esiintymisen hyödyttömyydestä, voimattomuus suhteessa alustojen datan keräämisen ja hyödyntämisen käytäntöihin sekä kokemus siitä, että ei itse halua osallistua vaaditunlaisen somenäkyvyyden tai somepresenssin tuottamiseen, Talvitie-Lamberg kertoo.

Sosiaalisen median alustoilta pois jättäytyminen tai niiden entistä harkitumpi käyttäminen on tunnistettu ilmiö. Moni kokee Auroran tavoin, että se edesauttaa omaa hyvinvointia.

Se, että osaa olla käyttämättä sosiaalista mediaa liikaa, on tänä päivänä jo kansalaistaito. Puhutaan digitaalisesta hyvinvoinnista, johon usein liittyy käytön vähentäminen tai säätely.

Täydellinen mediakieltäytyminen on ilmiön ääripää, Talvitie-Lambergin sanoo.

- Toisaalta yksilötasolla on mahdotonta vaikuttaa esimerkiksi hallitsemattomaksi koettuun datan keräämiseen alustoilla, hän lisää.

Aurora päätti, että pelkkä vähentäminen ei riitä. Pitkään harkittu käännekohta tapahtui keväällä 2021.

Hän poistui kaikista käyttämistään sosiaalisista medioista. Edessä oli vielä kuukauden odotus, että tilit olisivat peruuttamattomasti poissa.

-?Näin painajaisia, että kirjauduin vahingossa takaisin jollekin tilille.?Jos näin olisi tapahtunut, mun olisi pitänyt odottaa kuukausi ennen seuraavaa mahdollisuutta poistaa tilit.

Auroran ajatus sosiaalisesta mediasta poistumisesta oli syntynyt jo vuoden 2017 tienoilla. Silloin hän poisti Instagramin ja Facebookin sovellukset puhelimestaan. Sen jälkeen hän kirjautui enää satunnaisesti katsomaan, mitä tileillä tapahtuu.

-?En ikinä edes tykännyt kenenkään kuvista, selasin vaan. Paitsi yhden kaverin kuvista, kun se pyysi.

-?Siellä piti olla, koska kaikki muutkin olivat. Olin siellä, etten näyttäisi ihan boomerilta.

Aurora ei lähtökohtaisesti halua itsestään kuvia nettiin. Koulussa on välillä tilanteita, että pitäisi näkyä Tiktok-videossa. Kerran Auroran kädet ovat näkyneet jossain kuvatussa videossa, mutta usein hän menee kokonaan toiseen huoneeseen kuvaamisen ajaksi.

-?En halua mun naamaa Tiktokiin, hän sanoo.

Aurora ei ole kuvissa näkymisen suhteen täysin ehdoton. Hän haluaa kuitenkin, että kaverit pyytävät lupaa materiaalin julkaisuun, jossa hän näkyy.

-?Itselläni ei ole somea, joten en tiedä, mitä musta julkaistaan. Epätietoisuus ahdistaa.

Puhelimella Aurora viettää muutaman tunnin päivässä, vaikkei käytäkään Instagramia tai Facebookia. Hän lukee paljon korealaisten tekemiä sarjakuvia Webtoon-nimisestä sovelluksesta. Paljon tarkoittaa Auroran tapauksessa tähän mennessä jopa 2?000 sarjakuvaa vuodessa.

Vanha älypuhelin pelittää yhä. Aurora Linna käyttää sitä muun muassa sarjakuvien lukemiseen

Vanha älypuhelin pelittää yhä. Aurora Linna käyttää sitä muun muassa sarjakuvien lukemiseen Kuva: Aleksi Jalava

-?Sarjakuvia tulee kerran viikossa, ja sellaisen lukemiseen menee maksimissaan vartti.

Nuorena Aurora sanoo olleensa se "ärsyttävä lapsi", joka pyysi muita irrottautumaan puhelimista. Hänellä ei ollut puhelimessa mobiilidataa vielä yläasteellakaan, mutta langattomat verkot toimivat.

Perheessä kukaan ei ole erityisen aktiivinen somessa. Se saattaa olla syy, miksi Aurorastakaan ei tullut "someriippuvaista".

-?Oon aina ollut somenegatiivinen, hän määrittelee.

Sosiaalisessa mediassa roikkuminen tuntui turhalta, kun ajan pystyy käyttämään paremminkin.

Auroran ruutuaika vaihtelee viikoittain. Seuraavassa kuvassa näkyy, että mihin aikaa on kulunut.

Auroran ruutuaika vaihtelee viikoittain. Seuraavassa kuvassa näkyy, että mihin aikaa on kulunut. Kuva: Aurora Linna

Yksi asia on jäänyt mietityttämään lähtemisen jälkeen. Tuttujen kuulumisista hänellä ei ole enää oikein hajuakaan.

-?Toisaalta mitä väliä? Tärkeintä on kuitenkin ne, jotka ovat sun elämässä.

Ihminen voi kokea tulevansa kuulluksi ja nähdyksi monella tapaa. Toiset tarvitsevat siihen sosiaalista mediaa, jotkut eivät.

Sosiaalisista medioista poistuminen ei ole automaattisesti pelkkää ajansäästöä. Aurora käyttää edelleen Youtubea, koska siellä ei tarvitse olla itse aktiivinen. Hän katsoo sieltä paljon taidevideoita ja virkkausohjeita.

Youtube pyörii usein taustalla, kun Aurora tekee käsitöitä tai taidetta.

Youtube pyörii usein taustalla, kun Aurora tekee käsitöitä tai taidetta.

Facebookissa Aurora kuuluisi koulun epäviralliseen ryhmään, josta saa tärkeää tietoa. Facebookista löytyy myös alan töitä, mutta ne eivät ole saatavilla. Aurora on monesti kuullut joistain tapahtumasta tai työmahdollisuudesta vain, koska kaveri on välittänyt viestin hänelle.

-?Some mukamas tavoittaa kaikki, vaikka ei oikeasti tavoita.

Keskustelua ja yhteiskunnallista aktiivisuutta on muuallakin.

Talvitie-Lambergin mukaan tulevaisuudessa on mahdollista, ettei kaikkien enää oleteta olevan sosiaalisen medioiden alustalla.

Nyt ajatellaan, että "kansakunnan pulssi" välittyy sosiaalisesta mediasta. Todellisuudessa kaikki eivät ole siellä, joten käsitykset ovat vinoutuneita.

-?On tärkeä tunnistaa, että elämme sellaisessa kohdassa, jossa yhä useampi haluaa irtautua ja irtautuu alustoilta, Talvitie-Lamberg sanoo.

Välillä ihmiset ihmettelevät Auroran valintaa. Toisaalta moni sanoo, että haluaisi itsekin kokeilla taukoa sosiaalisesta mediasta.

Käy myös ilmi, että Auroralla tuttuja, jotka eivät käytä sosiaalista mediaa tai edes älypuhelinta. Osa kavereista ei käytä sosiaalisia medioita ollenkaan ja toiset hyvin vähän.

Aurora on harkinnut vaihtamista

Aurora on harkinnut vaihtamista "kapulapuhelimeen". Kuva: Aleksi Jalava

Viisi vuotta vanha Iphone SE toimii edelleen hyvin. Aurora on pohtinut jopa "kapulapuhelimeen" vaihtamista, kun nykyinen puhelin lakkaa toimimasta. Hän omistaa tietokoneen ja tabletin, joten verkkopankin ynnä muiden asioiden hoito onnistuisi ilma älypuhelinta.

Ainoa este on bussiliput, koska HSL-sovellus on Auroran ainoa mahdollisuus saada opiskelijahintainen lippu.

-?Oon miettinyt, että voiko ne pakottaa mua maksamaan täyttä hintaa, jos hankin kapulapuhelimen?

,Aurora Linna ei ole kokemuksensa kanssa yksin. Mediakieltäytyminen on tutkimuksenkin tunnistama ilmiö.

,Aurora Linna ei ole kokemuksensa kanssa yksin. Mediakieltäytyminen on tutkimuksenkin tunnistama ilmiö. Kuva: Aleksi Jalava

Mediakieltäytyminen on trendi, muttei vielä valtavirtaa.

Mediakieltäytyjät-hankkeen tulosten perusteella vaikuttaa myös siltä, että se voi olla etuoikeus, johon kaikilla ei ole mahdollisuutta. Usein tällaisilla mediakieltäytyjillä on muita mahdollisuuksia vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin. Tavat ovat sellaisia, joihin ei tarvitse sosiaalista mediaa, Talvitie-Lamberg sanoo.

Monelle sosiaalinen media on ainoa tapa tulla kuulluksi. Joillekin mediakieltäytyminen voi tuntua mahdottomalta, jos esimerkiksi työ vaatii sosiaalisen median käyttöä. Työtön työnhakija taas voi kokea, että Linkedin-profiili täytyy olla.

Aurora Linnan mielestä hyödyt ovat haittoja suuremmat. Hän suosittelee sosiaalisista medioista lähtemistä muillekin.

-?Se on vapaampaa ja helpottaa ulkonäköpaineita ja stressiä siitä, että pitäisi ottaa kantaa.

-?On vähemmän paha mieli, kun ei lue ikäviä kommentteja. Ei tarvitse miettiä, mitä muut ajattelee tai onko saanut tarpeeksi tykkäyksiä.

Ilta Sanoma
mercredi 7 juin 2023 09:00:00 Categories: Hyvä olo Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.