Ilta Sanoma

Kuva: Colourbox, kuvitus: Kai Haapakoski / IS

Harva on käynyt yhtä monessa kodissa ja pihapiirissä kuin huoltotyöntekijät. Nyt he kertovat Ilta-Sanomille mieleenpainuvimmat työtehtävänsä - niin hyvässä kuin pahassa.

Jokainen on kuullut kauhutarinoita siitä, miten kerrostalon asukas on sammunut suihkuun lattiakaivon päälle ja aiheuttanut mittavan vesivahingon taloyhtiölle.

Kiinteistöjä työkseen huoltavilla on kerrottavanaan paljon muitakin tarinoita kohtaamisista ihmisten kanssa.

- Kyllä tässä työssä näkyvät kaikki elämän alueet: ilot, surut, syntymät, kuolemat, avioerot ja kaikki muu, tiivistää pienellä paikkakunnalla Päijät-Hämeessä 15 vuotta kiinteistönhoitajana työskennellyt ammattilainen.

Ilta-Sanomat keräsi kiinteistöalan ammattilaisilta kokemuksia työstään. Moni korosti työn luonteen olevan hyvin itsenäistä ja vaativan ihmistuntemusta.

Etätekniikan ansiosta käynnit paikan päällä ihmisten kotona ovat vähentyneet kymmenen viime vuoden aikana, mikä saattaa kummastuttaa joitakin asukkaita.

- Pystymme tarkkailemaan etämittareilla muun muassa huoneenlämpöä, vedenkulutusta ja lämmitystä, joten asukkaalle voi tulla käsitys, ettemme tee oikein mitään. Näemme etänä myös, mikä osa on rikki tai vialla, ja siten osaamme ottaa tarvittavat välineet mukaan keikalle, luettelee kuopiolainen Miika Seppänen talotekniikka- ja kiinteistöpalveluyritys AREsta.

Seppänen on ollut kiinteistöhuoltoalalla yli 20 vuotta ja nähnyt tekniikan kehittymisen lisäksi yksinäisyyden yleistymisen. Etenkin iäkkäät asukkaat tarjoaisivat mielellään pullakahvit ja kertoisivat oman elämäntarinansa.

- Sukulaisia ei välttämättä ole lähettyvillä, joten voi olla, että keksimällä keksitään jokin vika, jonka takia kiinteistönhoitaja kutsutaan paikalle. Siinä sitten mummolla on jo kahvinkeitin valmiiksi ladattuna, joten totta kai jään kahville, Seppänen sanoo.

Kuva: Colourbox, kuvitus: Kai Haapakoski / IS

Joni Stoor on työskennellyt LVI-asentajana ja sittemmin esimiestehtävissä 14 vuotta.

Pääkaupunkiseudulla toimiva LVI-Trio tekee erilaisia huolto- ja korjaustöitä myös yksityisasunnoissa, ja Stoorin mukaan usein vakavilta vahingoilta vältytään, kun asukas ilmoittaa pienistäkin vuodoista viipymättä.

- Jos esimerkiksi kylpyhuoneen rättipatteri vuotaa vähän, se voi kasvaa nopeasti isoksi vuodoksi. Samoin vessanpöntön sulku voi vuodon seurauksena lähteä kokonaan irti, jolloin vettä suihkuaa täydellä paineella kattoon.

Stoor muistuttaakin, että esimerkiksi matkoille lähtiessä kannattaa tarkistaa hanat ja muut vesikalusteet vuotojen varalta. Pieni patterivuoto voi aiheuttaa suurta tuhoa, etenkin jos kylpyhuoneen ovi on auki.

- Toinen ohje on tarkkailla keittiön viemäriä kerrostalon alimmassa kerroksessa. Viemärin pulputus voi olla merkki runkoviemärin tukoksesta, ja vaarana voi olla tulviminen lattialle asti.

Kuva: Colourbox, kuvitus: Kai Haapakoski / IS

Jokaisen kiinteistön­hoitajan uralla tulee jossain vaiheessa eteen hetki, kun asukas löytyykin kuolleena.

RTK-palvelun palveluksessa oleva kiinteistön­hoitaja kertoo, että tilanteista selviää keskittymällä omaan arkeen ja normaaliin perhe-elämään. Hän ei halua kertoa nimeään pienen paikka­kunnan asukkaiden yksityisyyden suojelemiseksi.

- Ensimmäisen kuoleman­tapauksen muistan ikuisesti. Olin ollut vasta pari viikkoa huoltotöissä, kun sain pyynnön käydä katsomassa, miksi erääseen asukkaaseen ei saada yhteyttä. Haju tuli ovella vastaan, ja pitkän aikaa sen jälkeen haju tuntui palaavan nenään aina kun avasin oven. Vähän aikaa näistä saa aina itseään kasata, mutta tämäkin kuuluu elämään.

Toisinaan vastaan tulee myös erikoisia sattumuksia. Näin IS:n haastattelemat ammattilaiset kertoivat.

"Mummo ja pappa muuttivat maaseudulta omakotitalosta kerrostaloon. Pian huoltofirmaan tuli pyyntö käydä tarkistamassa, miksi asunnon patterit eivät lämpene.

Oli kylmä talvikuukausi, ja perille päästyäni mummo avasi oven, jonka takaa tuli lämmin tuulahdus. Asunnossa oli yli 26 astetta, mutta patterit todella olivat kylmät. Syynä oli se, että mummo oli lämmittänyt kotia panemalla sähköuunin 300 asteelle ja jättämällä uuninluukun auki. Omakotitalossa kun oli ollut leivinuuni, jolla tupaa oli lämmitetty.

Vähän aikaa sain selitellä, miten termostaatit toimivat ja ettei sähköuunin käyttäminen lämmitykseen ole kovin turvallista tai energiatehokasta."

Kuva: Colourbox, kuvankäsittely: Kai Haapakoski / IS

"Muutama vainaja on osunut kohdalle, mutta niistä on selvitty ilman traumoja. Meinasi kuitenkin ottaa koville, kun huoltotiellä pakettiauto peruutti pienen lapsen päälle, ja lapsi menehtyi.

Ihmiset eivät kiinnittäneet asiaan mitään huomiota ennen kuin aloin siivota jälkiä. Liputin alueen ja aloin pestä asfalttia. Sitten alkoi kännykkäkuvaaminen. Minun piti sanoa heille, ettei kuvaaminen ole soveliasta."

"Kerran ongin asukkaan avaimet keskuspölynimurista. En tiedä, millä ihmeellä hän oli ne sinne saanut, mutta homma hoidettiin."

"Olin korjaamassa terassin ovenkahvaa, ja ovi oli auki. Kuinka ollakaan, utelias orava tuli asuntoon sisälle. Siitäkös asukkaan kissa riemastui. Hullunmyllyn kestettyä jonkin aikaa orava ymmärsi poistua asunnosta ja sai säilyttää henkensä.

Suoristelin matot ja lähetin asukkaalle viestin, että orava kävi kylässä. Asukas vastasi hymiöllä."

Kuva: Colourbox, kuvankäsittely: Kai Haapakoski / IS

"Jotkut ihmiset kaipaavat lämpöä huomattavasti enemmän kuin toiset. Usein vanhemmat ihmiset valittavat kylmää, vaikka huoneistossa on 21-22 astetta. Toisessa päässä rivitaloyhtiötä toiset taas valittavat samaan aikaan kuumuutta.

Näissä tilanteissa etsitään kompromissia ja kerrotaan myös, mikä on energiatehokasta. Rivitalossa päätyasunto on yleensä viileämpi kuin keskellä sijaitseva asunto. Kaikkeen emme voi mekään vaikuttaa."

"Piha-alueiden kunnostaminen herättää yllättävän suuria tunteita. Kerran päätin karsia pihakuusen alimmat oksat pois, eihän niissä ollut neulasiakaan.

Seuraavana päivänä eräs asukas tulistui, koska karsimisen jälkeen naapuri ilmeisesti näki hänen olohuoneeseensa. Pieni juttu voi olla äärimmäisen tärkeä jollekulle.

Hetken äkäiltyään hän ymmärsi, että karsiminen oli paikallaan ihan jo siksi, että nurmikon hoitaminen oli nyt helpompaa kuin aiemmin."

"Asukas kertoi, että asunnossa on kilpikonnia, mutta sinne voi silti mennä. Kuvittelin niiden olevan pieniä lemmikkejä, mutta kyseessä olivatkin yli 60 sentin pituiset yksilöt, jotka suhtautuivat minuun uteliaasti.

Kun sitten menin hanaa vaihtamaan, kilpikonnat alkoivat seurata minua. Tiesin, että ne ovat todella hitaita liikkumaan, mutta silti laskin mielessäni, miten kauan minulla on aikaa saada työ valmiiksi ennen kuin kilpikonnat pääsevät luokseni. Se oli aika absurdi tilanne."

Kuva: Colourbox, kuvankäsittely: Kai Haapakoski / IS

"Kunnan vuokra-asuntoon muutti syrjäkylältä asukas, jonka edellisessä asunnossa oli ollut ulkovessa. Ilmeisesti hän ei ollut aiemmin käyttänyt vesivessaa, jossa oli painonapillinen pönttö.

Sain sitten pyynnön tulla katsomaan, kun vessa ei toimi oikein. Hän oli mättänyt sen ääriään myöten täyteen. Asukas ihmetteli, miksi tavara ei liiku eteenpäin pöntöstä. Neuvoin hänelle, että asioinnin jälkeen täytyy painaa napista.

Tässä tilanteessa napin painelu ei enää auttanut, vaan pönttö piti tyhjentää kauhomalla. Tilanne oli huvittava, mutta en tietenkään asiakkaan nähden voinut nauraa."

"Joku oli rakentanut kasvien kastelujärjestelmän asuntoon, kun oli lähtenyt itse matkoille. Harmi kyllä järjestelmä oli pettänyt ja kasteluvesi tulvinut makuuhuoneen lattialle. Siitä ne valuivat alakerran asuntoon. Siinä sitten kuivasimme paikat ja kutsuimme kosteuskartoituksen paikalle."

"Asentaja oli viemässä taloyhtiöön vesikatkosta kertovia tiedotuslappuja, kun yllättäen maa petti jalkojen alta rapun oven ulkopuolella. Läheisen parkkikannen viemäriputket olivat jäätyneet ja vuotaneet talon sokkeliin.

Vuoto kulutti hiekkapohjaa niin, että maahan tuli nopeasti metrinen aukko. Vajoama olisi voinut paisua vaarallisen suureksi, jos putkiasentaja ei olisi sattumalta osunut paikalle."

Ilta Sanoma
dimanche 30 avril 2023 17:00:00 Categories: Asuminen Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.