Taklaa arjen ruokapulmat Ruokalan simppeleillä ohjeilla!
Kuva: Jukka Lehtinen
Kananugetit ovat monessa lapsiperheessä suosittuja herkkuruokia ja ne ostetaan usein valmiina. Niiden valmistaminen itse on kuitenkin yllättävän helppoa.
Ohjeen voi soveltaa kasvisruoaksi, kun broilerin sijaan käyttää kukkakaalia. Herkullinen currydippi kruunaa herkkuruoan.
Tämän viikon arkiruokalistalla on muitakin maukkaita vaihtoehtoja. Esimerkiksi mausteinen tomaattikeitto ja täytetyt kurpitsat sopivat kylmeneviin iltoihin.
600 g broilerinfileetä
suolaa ja pippuria
1 dl maissisuurustetta
2-4 rkl vettä
2 kananmunaa
2 dl pankoa eli japanilaista korppujauhoa
paistamiseen rypsiöljyä
Currydippi
200 g maustamatonta jogurttia
2 tl curryjauhetta
1/2 tl suolaa
1 rkl sitruunan mehu
1 tl hunajaa
Leikkaa broilerinfileet pieniksi paloiksi. Suolaa ja pippuroi palat ja anna maustua hetki. Valmista maissisuurusteesta ja vedestä taikina.
Kaada korkeareunaiseen kasariin rypsiöljyä ja kuumenna.
Pyöritä broileripalat tahmeassa taikinassa ja pyörittele pankossa. Paista muutaman minuutin ajan kypsiksi.
Nostele palat talouspaperin päälle, että ylimääräinen rasva jää paperiin.
Valmista dippikastike ja tarjoile nugettien kanssa.
Valmistusaika: 25 minuuttia
Annoksia: 4
1,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl ruisjauhoja
ripaus suolaa
50 g voita
loraus vettä
Täyte
200 g valkosipulihapankaalia
mustapippuria
120 g smetanaa
50 g juustoraastetta
Sekoita pohjataikinaa varten jauhot ja suola. Nypi joukkoon voi. Lisää vesi. Sekoita taikina tasaiseksi ja muotoile siitä pallo. Kääri taikinapallo kelmuun ja laita jääkaappiin jähmettymään vähintään puoleksi tunniksi.
Kauli taikina ohueksi levyksi. Painele taikina vuoan (halkaisija 18-20 cm) pohjalle ja reunoille sekä siisti reunat. Sekoita täytteen ainekset keskenään ja kaada pohjan päälle. Kypsennä 40 minuutin ajan 200-asteisessa uunissa. Anna jäähtyä ennen syömistä.
Valmistusaika: 2 tuntia
Annoksia: 10 palaa
1 iso pitkulainen myskikurpitsa
2,5 dl ohraa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
3 tomaattia
1 paprika
100 g lehtikaalia
suolaa ja mustapippuria
Päälle
1/2 dl kurpitsan siemeniä
200 g vuohenjuustoa
Leikkaa kurpitsa halki ja poista siemenet. Nosta kurpitsa 200-asteiseen uuniin ja anna kypsyä 30-40 minuuttia. Koverra lusikalla malto jättäen seinämiin vähän. Keitä ohra kasvisliemessä kypsäksi.
Hienonna sipulit ja kuullota niitä öljyssä hetki. Lisää kuutioitu tomaatti, paprika sekä hienonnettu lehtikaali. Anna hautua 15 minuuttia.
Mausta suolalla ja pippurilla. Yhdistä paistos, ohra ja kurpitsan sisus. Lusikoi sitä kurpitsan kuoreen ja ripottele päälle siemeniä. Siivuta vuohenjuustoa päälle ja nosta grillivastuksen alle uuniin, kunnes juusto sulaa.
Valmistusaika: 1 tunti 45 minuuttia
500 g paketti lenkkimakkaraa
1 rkl sinappia
1 pieni sipuli
2 tomaattia
50 g emmentalia
Kuori makkara ja leikkaa syviä viiltoja makkaran pintaan. Sivele viiltojen sisään sinappia ja täytä viillot ohueksi leikatulla sipulilla, tomaatilla ja juustolla. Kuumenna uuni 200 asteeseen ja paista noin 20-25 minuuttia.
Valmistusaika: 40 minuuttia
Kuva: JUKKA LEHTINEN
3 valkosipulinkynttä
1 pieni paprika kuutioina
2 rkl tomaattipyreetä
800 g laadukasta tomaattimurskaa
2-4 dl kasvislientä
1 tl chilijauhetta
ripaus sokeria
merisuolaa ja mustapippuria
2 tl tummaa balsamicoviinietikkaa
nippu tuoretta basilikaa
Hienonna sipuli ja valkosipulit, kuullota öljyssä. Lisää paprikakuutiot sekä tomaattipyree ja jatka kuullotusta.
Lisää tomaattimurska, kasvisliemi ja mausteet. Anna kiehua 15 minuuttia miedolla lämmöllä ja lisää basilika. Soseuta sauvasekoittimella.
TetraSys Oy.