Ilta Sanoma

Aki Linnanahde on juontanut tänä syksynä maan kuunnelluimmaksi aamushow'ksi noussutta ohjelmaa Minna Kuukan kanssa vuodesta 2016 lähtien. Viimeinen ohjelma kuullaan 30. päivä marraskuuta.

Rakastettu radioääni teki Radio Novan aamushow'ta yli kuuden vuoden ajan.

Rakastettu radioääni teki Radio Novan aamushow'ta yli kuuden vuoden ajan. Kuva: Jussi Helttunen

Juontaja Aki Linnanahde jättää aamuradion.

Linnanahde kertoi asiasta Instagram-tilillään tänä aamuna. Myös Radio Novan Instagram-tili kertoi Linnanahteen lopettamispäätöksestä.

Linnanahde kertoo päätöksen kypsyneen jo pitkään. Syyt ovat henkilökohtaiset: perhe ansaitsee enemmän aikaa.

- Omassa elämässäni lapsiperhearki on muuttunut aikuisten lasten vanhemmuudeksi, hän taustoittaa.

- Se mahdollistaa paljon, mutta tuo myös uudenlaisen tarpeen yhteiselle ajalle. Se aika on lastenkin kiireistä johtuen juuri silloin, kun olen ollut jo nukkumassa.

Omalla Instagram-tilillään hän avaa ratkaisunsa syitä syvemmin.

- Kun ohjelmamme alkoi 6,5 vuotta sitten, perheessäni asui vielä kolme lasta saman katon alla. Tammikuussa viimeinen enää kotona asuvista lapsista täyttää 18v.

- Haluan kyläillä arki-iltoina lasteni luona. Katsoa yhdessä Netflixiä klo 21 jälkeen. Antaa heille sitä aikaa ja tukea, mitä he tässä elämäntilanteessa kaipaavat omien kiireidensä keskellä. Ihan riittävän kauan on tanssittu minun pillini mukaan.

Linnanahde avaa myös hieman tulevaisuudensuunnitelmiaan.

Kokonaan hän ei radiostakaan sentään katoa.

- Mutta painotukset muuttuvat. Olen ensi kesänä äänessä Radio Novan iltapäivissä.

- Aion myös fokusoida jatkossa podcastien tekemiseen ja kirjoittamiseen työpanostani. Olen jo kesästä asti vähentänyt monia työtehtäviäni, ajatellen myös omaa jaksamista ja hyvinvointia.

Aamushow'n uudesta reseptistä kuullaan Linnanahteen mukaan myöhemmin, mutta "Minna ja Markus jatkavat normaalisti, mikä on mahtava juttu", hän sanoo viitaten juontajapariinsa Minna Kuukkaan sekä PartaMarkuksena tunnettuun tuottajaan Markus Rinteesen.

- Tuntuu kivalta lähteä, kun tiedän, että kuuntelijat saavat kuulla erinomaista aamuradiota, eikä työkavereista kukaan jää vuokseni pulaan.

Linnanahteen lopettamisesta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Sosiaalisessa mediassa suosikkijuontajan uutispommi on otettu vastaan harmituksella, jota on seurannut kohtelias ymmärrys.

- "Mitä???" oli ensireaktioni. Lähes paniikki, eräs seuraaja kirjoittaa.

- Luettuani loppuun, asiat käy järkeen ja on erittäin kunnioitettavaa ja rohkeaa, että asetat asiat tärkeysjärjestykseen. Sinua tulee kova ikävä mutta toivon sulle kaikkea hyvää!

- Olipa surullinen uutinen aamuun näin Radio Novan aamujen kuuntelijana, toinen seuraaja kirjoittaa.

- Mutta ymmärrettävä päätös ja toivon sinulle ja perheellesi kaikkea hyvää jatkoon! Kiitos näistä vuosista, kun on saatu kanssasi herätä arkiaamuihin!

Useampi seuraaja kirjoittaa, että Linnanahteen ja Kuukan sanailua tulee ikävä.

- Ootte olleet Minnan kanssa mahtava tiimi, ensimmäinen seuraaja kirjoittaa.

- Parasta aamuissa on ollut teidän yhteiskemia. Harvinaislaatuinen tunnelma. Kiitos parhaasta aamuradiosta ikinä, seuraava komppaa.

Myös muun muassa juontaja Jenni Alexandrova ja näyttelijä Sara Parikka ovat käyneet esittämässä kannustuksensa Linnanahteelle.

Linnanahteen radioura on kestänyt yli 20 vuotta.

Linnanahteen radioura on kestänyt yli 20 vuotta. Kuva: Pete Aarre-Ahtio

Uransa varrella Linnanahde on toiminut juontajana, tuottajana, käsikirjoittajana, ohjaajana ja viimeisimpänä kirjailijana. Hänellä on myös oma podcast ja YouTube-kanava.

Linnanahteen ura radiossa alkoi jo yli 20 vuotta sitten. Vuonna 2001 perustettiin uusi urheiluun keskittynyt radiokanava Sport FM, jonne Linnanahde palkattiin juontajaksi. Parin vuoden jälkeen omistajaa vaihtanut Sport FM yhdistyi Radio Cityyn, mutta juontohommat jatkuivat.

Vuonna 2005 Linnanahde alkoi juontaa Jussi Heikelän kanssa Radio Cityn aamushow'ta. Ohjelma oli menestys ja kaksikko nousi pian koko kansan tietoisuuteen.

Vuoden 2006 lopussa Radio City menetti toimilupansa ja taajuus siirtyi Sanoma-konsernille, joka perusti uuden kanavan, Radio Rockin. Linnanahde ja Heikelä siirtyivät monien kollegoidensa tapaan kilpailijan palvelukseen.

Linnanahde nousi kansan suosioon vuonna 2005 alkaneen Radio Cityn aamuohjelman myötä. Sitä hän juonsi yhdessä Jussi Heikelän kanssa.

Linnanahde nousi kansan suosioon vuonna 2005 alkaneen Radio Cityn aamuohjelman myötä. Sitä hän juonsi yhdessä Jussi Heikelän kanssa. Kuva: Pentti Nissinen

Radiosta Linnanahde poistui ensimmäistä kertaa vuonna 2009 juonnettuaan Heikelän kanssa neljä vuotta yhteistä aamulähetystä. Hän kertoi tuolloin haluavansa kokeilla jotain uutta ja siirtyi television puolelle tuottajaksi.

Linnanahde tuotti ja käsikirjoitti muun muassa Tuomas Enbusken talk show'ta, mikä vei hänet pian myös kameran eteen.

Linnanahde ja Enbuske alkoivat tehdä yhdessä Enbuske & Linnanahde Crew -ohjelmaa sekä radiossa että televisiossa. Talk show'ta tehtiin kolmen vuoden ajan, kunnes Linnanahde joutui toteamaan, ettei kaikkeen riitä aika.

Linnanahde on juontanut Radio Novan aamuja Minna Kuukan kanssa jo keväästä 2016 lähtien.

Suosittujen aamuohjelmien juontajien persoonat ovat radiokanaville äärimmäisen tärkeitä. Pitkään kaupallisten radiokanavien kuunnelluin aamuohjelma oli Radio Suomipopin Aamulypsy.

HS uutisoi viikko sitten, että Linnanahteen ja Kuukan juontama Radio Novan Aamu kiilasi Aamulypsyn ohi.

Aamulypsy on jäänyt Finnpanelin kansallisen radiotutkimuksen kuulijaluvuissa Novan Aamun taakse kaikkina viikonpäivinä tänä syksynä.

Kuukka totesi tuolloin lehdelle, että suosion kasvu on monen tekijän summa.

- Totta kai siinä vaikuttaa henkilökemia, ja me ollaan Akin kanssa tehty jo niin pitkään yhdessä, Kuukka sanoi.

Ilta Sanoma
lundi 31 octobre 2022 09:56:00 Categories: Ilta Sanoma Viihde

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.