Ilta Sanoma

Kun Eini-Maria Saarinen kurkkasi ensimmäisen kerran hylätyn talon rikkinäisistä ikkunoista sisälle, hänen katseensa kiinnittyi heti olohuoneen kattoon. Siellä killui nokinen mutta tuttu valaisin. Asiantuntijan hinta-arvio on useita tuhansia.

Eini-Mari Saarisen kodin katossa roikkuu Tynellin Morsiuskimppu-valaisin. Saarinen on ottanut valaisimesta pois siihen kuuluvat koristeet, mutta ne ovat tallessa.

Eini-Mari Saarisen kodin katossa roikkuu Tynellin Morsiuskimppu-valaisin. Saarinen on ottanut valaisimesta pois siihen kuuluvat koristeet, mutta ne ovat tallessa. Kuva: Eini-Mari Saarinen

MATKA unelmien uudiskodin omistajaksi noudattaa usein tuttua kaavaa. Asukas löytää kiinnostavan tontin ja rakennuttaa siihen talon. Hollolalaisen Eini-Maria Saarisen tie uuden kodin omistajaksi oli kuitenkin tavallista monimutkaisempi.

Saarinen oli käynyt puolisonsa kanssa katsomassa Hollolan kaupungin tontteja, mutta mikään niistä ei sytyttänyt.

- Sitten sain kuulla tontista, joka oli tuttavani mukaan mahdollisesti myytävänä.

Huutokaupan arvio on, että Tynellin Morsiuskimppu-valaisimen eli 1940-luvulla valmistetun 9029/5-valaisimen hinta on ilman koristeita 3?000-5?000 euroa ja koristeiden kanssa 5?000-7?000 euroa.

Huutokaupan arvio on, että Tynellin Morsiuskimppu-valaisimen eli 1940-luvulla valmistetun 9029/5-valaisimen hinta on ilman koristeita 3?000-5?000 euroa ja koristeiden kanssa 5?000-7?000 euroa. Kuva: Eini-Maria Saarinen

Tontin omisti henkilö, joka oli ostanut sen perikunnalta. Uutta omistajaa kiinnostivat tontilla vain pellot. Sen osuuden tontista, jossa sijaitsi vanha talo, hän oli valmis myymään eteenpäin.

Tontilla sijainneen talon kunto oli lohduton, joten oli selvää, että Saariset rakentaisivat sinne uuden talon.

-?Talo oli vaurioitunut tulipalossa, ja ilkivallantekijät olivat piirrelleet sen seinille omia taideteoksiaan, Saarinen kertoo.

Kaikesta huolimatta paikka tuntui heti omalta. Tontti sijaitsi maaseudun rauhassa, ja siellä oli tilaa kilpa-autoille, joita perhe harrasti.

Lopulta tontti lohkottiin niin, että pelto-osuus jäi myyjälle. Pieni osuus tontista, jossa sijaitsi vanha talo, siirtyi Saarisille.

Yllätykset eivät kuitenkaan loppuneet tähän.

Kun Saarinen kurkkasi ensimmäisen kerran hylätyn talon rikkinäisistä ikkunoista sisälle, hänen katseensa kiinnittyi heti olohuoneen kattoon. Siellä killui nokinen mutta tuttu valaisin.

-Otin siitä kuvia ja lähetin viestin äidilleni, joka tuntee aihetta. Kysyin, että eikö kyseessä olekin Paavo Tynellin valaisin?

Tynell oli suvulle tuttu, sillä sattumalta Saarisen äidillä oli kotona yksi muotoilijan työ.

Perhe olikin seurannut viime vuosina kiinnostuneena edesmenneen muotoilijan valtavaa menestystä ulkomailla. Saarinen tiesi, että keräilijät taistelivat Tynellin valaisimista pitkin Eurooppaa ja Yhdysvaltoja.

Lue lisää: Ulkomaiset ostajat himoitsevat näitä suomalaisia lamppuja, kalusteita ja esineitä - "Ollaan valmiita maksamaan jopa satoja tuhansia euroja"

Lopulta Saariselle varmistui, että kyseessä oli niin sanottu Morsiuskimppu-valaisin. Se on yksi tunnetuimpia Tynellin valaisimia, ja huutokaupoissa siitä joutuu maksamaan useita tuhansia euroja.

-?Aluksi en uskonut, että valaisimesta saisi edes toimivan, sillä niin nokinen ja likainen se oli.

Lue lisää: Löytyykö sinulta näitä suomalaissuunnittelijan valaisimia? Maksetaan tuhansia euroja

Kun Saarinen alkoi rakennuttaa miehensä kanssa tontille uutta taloa, pariskunta teki lisää löytöjä vanhasta talosta.

Talon kätköistä löytyi useita kotimaisia valaisimia, kuten Gunilla Jungin valaisin mallia 1059 sekä niin sanotun Tateka Abi arkkitehtivalaisin.

Gunilla Jungin valaisin 1059.

Gunilla Jungin valaisin 1059. Kuva: Eini-Maria Saarinen

Joukossa oli myös toinen Tynellin valaisin. Saarinen arvioi, että se on niin sanottu hissivalaisin, mutta siitä puuttuu punnus.

-?Käytin valaisimet asiantuntevalla valaisinkorjaajalla. Muutaman vähemmän arvokkaan valaisimen myin hänelle.

Arvokkaimmista valaisimistaan eli Tynelleistä ja muista kotimaisista helmistä, Saarinen ei luopunut.

Sen sijaan hän asetteli Morsiuskimpun uuden kotinsa olohuoneen kattoon. Olohuone sijaitsee likimain samalla paikalla kuin palanut talo.

-?Kukkahärpättimiä valaisimessamme ei ole kiinni, mutta löysin nekin purujen seasta ja laitoin talteen, Saarinen kertoo.

Tamperelaisen huutokauppa Annmaris Auctionsin valaisinasiantuntija Ilkka Takala pitää Saarisen löytöjä upeina.

-?On varsin harvinaista herkkua löytää näin monta arvovalaisinta kerralla, Takala kertoo.

Tynellin Morsiuskimppu-valaisimen eli 1940-luvulla valmistetun 9029/5-valaisimen hinnaksi hän arvioi ilman koristeita 3?000-5 000 euroa ja koristeiden kanssa 5?000-7?000 euroa.

Talosta löytyneen Idmanin 81408-pöytävalaisimen arvoksi Takala arvioi 500-700 euroa. Sen suunnittelijaa ei mainita, mutta Takalan mukaan siinä on Paavo Tynellin 30-luvun valaisimista löytyvä kupu ja Tynellille ominainen jalkalaatta.

-?Siksi voisimme todeta sen olevan mahdollisesti jopa itse Tynellin suunnittelema. On myös mahdollista, että joku toinen suunnittelija on sen suunnitellut vanhojen osien pohjalta, jotta sen tuotanto olisi mahdollisimman helppo aloittaa.

Talosta löytyi myös aiempaa tuotantoa Gunilla Jungilta. Jungin klassikkovalaisimen 1059 hinnaksi Takala arvioi 500-800 euroa.

Tynellin toinen valaisin on asiantuntijan mukaan mitä luultavimmin versio 1965. Se sekoitetaan monesti Tynellin A1965-hissivalaisimeen. A-kirjain viittaa englannin sanaan adjustable eli korkeussäädettävä.

-?Tynell käytti merkinnöissään kansainvälisiä merkintöjä. Tynellin klassikkohissivalaisimen A1965:n arvo on noin 3?000-4?000 euroa, hissittömän version eli mallin 1965 arvo noin puolet siitä eli 1?500-2?000 euroa.

SAARINEN kertoo, että useimmat palaneesta talosta löytyneet valaisimet odottavat varastossa vielä paikkaansa.

Tynellin pöytävalaisimen hän on kuitenkin asetellut jo makuuhuoneeseen.

Idmanin 81408-valaisin on yksi löydöistä.

Idmanin 81408-valaisin on yksi löydöistä. Kuva: Eini-Maria Saarinen

Valaisimissa näkyy ajan patina, mutta juuri se on Saarisesta hienoa. Kauneuden ei tarvitse olla aina virheetöntä.

Vaikka joku tarjoaisi hyvän hinnan, Saarinen ei ole ajatellut luopua aarteistaan. Joka kerta, kun hän vilkaisee olohuoneeseen, mieleen muistuu tarina uuden kodin poikkeuksellisesta alusta.

Löytötarinan ansiota on sekin, että myös osa Saarisen ystävistä on alkanut etsiä tietoa suomalaisten muotoilijoiden taidonnäytteistä.

Tynellin suosiota meillä ja maailmalla Saarinen pitää ihanan inspiroivana.

-?On hienoa, että pienestä maasta löytyy tuollaista arvokkuutta, jota osataan arvostaa ulkomaillakin.

Ilta Sanoma
samedi 29 octobre 2022 11:45:00 Categories: Asuminen Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.