Asukasmäärä kasvaa Tampereen seudulla sitä tahtia, että maakuntaan voidaan saada jo 20:s kansanedustaja. Jos näin käy, edustajien määrä putoaa Lapissa seitsemästä kuuteen.
Eduskuntataloon huhtikuussa valittavien kansanedustajien maantieteellisen jakautumisen ratkaisee vaalipiirien asukasluku ensi viikon maanantaina. Kuva: Timo Jaakonaho / Lehtikuva
Pirkanmaan asukasmäärä on jatkuvassa kasvussa, kiitos vetovoimaisen Tampereen seudun. Digi- ja väestötietoviraston (DVV) tuoreimman eli syyskuun lopun tiedon mukaan Pirkanmaan nettovoitto on viimeisen vuoden aikana ollut lähes 2?850 asukasta.
Yhden kuukauden aikana Pirkanmaan asukasluku on noussut siis keskimäärin 237 asukkaalla.
Jos sama tahti on jatkunut lokakuussa, Pirkanmaan kansanedustajien määrä kasvaa ensi kevään eduskuntavaaleissa 19:sta 20:een.
Vaalilain säädös tekee asian ajankohtaiseksi juuri nyt. Kansanedustajien paikkojen jako määräytyy matemaattisesti sen mukaan, kuinka paljon Suomen kansalaisia on väestötietojärjestelmän mukaan kirjoilla kussakin vaalipiirissä maanantaina 31. lokakuuta.
DVV paljastaa tarkat asukasmäärät keskiviikkona 2. marraskuuta.
Tässä vaiheessa voidaan jo pitää selvänä, että asukkaiden määrän rajusta laskusta kärsivän Kaakkois-Suomen vaalipiirin kansanedustajien määrä putoaa saman tien kahdella eli 17:stä 15:een.
Nämä paikat ovat menossa kahdelle suurimmalle vaalipiirille, Uudellemaalle ja Helsingille.
Matemaattisessa yhtälössä ratkaisevia ovat desimaalit. Syyskuun lopun tietojen mukaan Lapin vaalipiiri olisi vielä pitämässä kiinni seitsemästä kansanedustajastaan, mutta tilanne oli jo tuolloin erittäin täpärä.
Lapin ratkaiseva vertausluku oli 6,5339. Pirkanmaan vastaava luku oli 19,5265.
Se, kummalla on kokonaisluvun jälkeen suurempi desimaalilukema, nappaa eduskunnan "viimeisen paikan".
Lue lisää: Yli 20 kansanedustajaa jättää eduskunnan - tässä ovat koko Suomen haastajat ja luopujat
Samalla kun Pirkanmaan asukasmäärä on kasvanut viime vuoden syyskuun lopusta 12 kuukauden aikana 2846:lla, Lapin väestökehitys on 936 miinuksella.
Viime vuoden lokakuussa Pirkanmaan asukasluku kasvoi keskimääräistä vauhdikkaammin eli 336:lla. Lapissa asukasmäärä putosi vain kuuden henkilön verran.
Jos asukasmäärän kehitys on myös koko maan osalta lokakuussa sama kuin 12 edellisen kuukauden aikana, nousee Pirkanmaan vertausluku 19,5419:ään. Lapin vertausluku putoaa puolestaan 6,5346:een.
Voitto siis Pirkanmaalle lukemin 5419-5346. Näin Pirkanmaa olisi lähempänä 20:ttä kansanedustajaa kuin Lappi 7:ttä.
Pirkanmaalle riittää siis pienempikin asukasmäärän lisäys. Vaikka Lapin vaalipiirin asukasluku ei lokakuussa putoaisi lainkaan, Pirkanmaa saisi 20. paikkansa jopa alle 200 asukkaan lisäyksellä.
Pirkanmaan liitossa ollaan ajan tasalla. Kehityspäällikkö Marko Koskinen seuraa tilannetta tarkasti.
- Vielä syyskuun lopun tilanne ei olisi tuonut Pirkanmaalle lisäpaikkaa, mutta lisäpaikkaan arvioidaan olevan mahdollisuus, Koskinen arvioi varovasti.
- Toivottavasti mahdollisimman moni ajattelee, että lokakuu on paras kuukausi muuttaa Pirkanmaalle. Kansanedustajamäärän lisäys 20:een otettaisiin Pirkanmaalla mielihyvin vastaan, mutta käydään nyt ensin kansanedustajan paikasta rehti kilpailu Lapin kanssa ja katsotaan sen jälkeen lopputulos.
Vuoden 2019 vaaleissa Sdp sai Pirkanmaan 19 eduskuntapaikasta viisi. Kokoomukselle ja perussuomalaisille paikkoja tuli neljä, vihreille ja keskustalle kaksi. Lisäksi vasemmistoliitto ja kristilliset saivat yhden paikan.
Jos 20:s paikka olisi ollut tarjolla viime eduskuntavaaleissa Pirkanmaalle, se olisi mennyt vihreiden Oras Tynkkyselle.
Lapin jakauma viime vaaleissa: keskusta 3, perussuomalaiset 1, vasemmistoliitto 1, sdp 1 ja kokoomus 1.
Viimeisen paikan sai tuolloin keskustan Markus Lohi.
Kuva: Sami Kero / HS
Eduskuntaan valitaan manner-Suomesta 199 kansanedustajaa 12 eri vaalipiiristä. Lisäksi Ahvenanmaan vaalipiiristä valitaan aina yksi kansanedustaja.
Kansanedustajien paikkojen jako vaalipiirien kesken määräytyy niiden Suomen kansalaisten lukumäärän perusteella, joilla väestötietojärjestelmän tietojen mukaan on ollut kotikunta Suomessa asianomaisessa vaalipiirissä lokakuun viimeisenä päivänä - eli vaalilain mukaan kuudennen vaalipäivää edeltävän kalenterikuukauden viimeisenä päivänä.
Jako tehdään jakamalla kunkin vaalipiirin asukkaiden lukumäärä vaalipiirien yhteenlasketulla Suomen kansalaisten lukumäärällä ja kertomalla saatu luku 199:llä.
Kuhunkin vaalipiiriin tulee laskutoimituksen osoittamaa kokonaislukua vastaava paikkamäärä. Jos kaikki paikat eivät tule näin jaetuiksi, jaetaan loput paikat vaalipiirien kesken laskutoimituksen osoittamien lukujen desimaaliosien suuruuden mukaisessa järjestyksessä.
Vaalipiirien paikkamäärät vuoden 2019 vaaleissa ja muutokset tuoreimman (30.9.2022) asukasmäärän perusteella:
36 Uusimaa: +1 (37)
22 Helsinki: +1 (23)
19 Pirkanmaa
18 Oulu
17 Varsinais-Suomi
17 Kaakkois-Suomi: -2 (15)
16 Vaasa
15 Savo-Karjala
14 Häme
10 Keski-Suomi
8 Satakunta
7 Lappi
1 Ahvenanmaa
Lähde: Digi- ja väestövirasto
TetraSys Oy.