Onko oikean viinin ostaminen vaikeaa? Viiniasiantuntija auttaa valitsemaan oikein.
0,5 litran pakkauksessa myytävä italialainen Pellegrino Marsala Fine Rubino saa kehuja. - Parhaita maistamiani marsaloita, jopa harvinaisten vuosikertaversioiden tasolla, Pekka Suorsa arvioi. Kuva: Colourbox
Syksy on viinien parasta aikaa. Uuden sadon viinit käyvät sammioissaan, ja jo aiemmin valmistuneet valitaan ruokapöytään.
Kuva: Alko
Äyriäiset: Jean Medeville & Fils Pur Sauvignon (14,89 ? / 91 p.) tuoksuu Alsacelta, maistuu Rhônelta ja tulee Bordeaux'sta. Olkinen leipämäisyys ja mineraalisuus juontuvat sekoituksen käyttämään harvinaiseen Sauvignon Gris -lajikkeeseen.
Kurpitsakeitto: Alsacen 2021 Hunawihr Pinot Blanc Réserve (11,99 ? / 89 p.) lehauttaa melonia, mutta myös herkkusieniä.
Leveän minttuinen maku sopii keiton kuumaan suutuntumaan.
Vaalea kala: Portugalilainen 2019 Quinta De Porrais Reserva Branco (19,89 ? / 92 p.) luo chablismaista aromia, mineraalisuutta ja kireää valkoherukkaisuutta.
Kala tomaattikastikeessa: Katalonialaisen 2021 Herencia Altes Garnatxa Blancan (14,98 ? / 91 p.) vaaleat kukat, raikkaat yrtit ja villimintut kestävät liemen painetta.
Linturuoat: Siirrytään punaviineihin. Chileläinen 2021 Ventisquero Soul of the Andes Pinot Noir Reserva (14,35 ? / 89 p.) yhdistää maitosuklaan kuivakirsikkaan.
Lammaspata: Veneton 2019 Farina Ripasso Classico Superiore (18,69 ? / 91 p.) ei ole tyylilajissaan liian makea, vaan modernin silkkinen ja chilinen.
Iso riista: Eteläafrikkalaisen Stellenboschin 2019 Mountain View Mourvedre (13,49 ? / 91 p.) täyttää vaateet metsämarjoillaan ja kaarnamaisuudellaan.
Pihvi: 2020 Navarro Correas Colección Privada Malbec (13,95 ? / 90 p.) kunnioittaa Argentiinan asado-perinteitä.
Kuivattu karpalo ja pippurinen jälkimaku nostavat tämän hintaluokkansa kärkeen. Kypsä, huippuvuoden médoc on kallista, mutta porvarisviineistä tekee löytöjä.
Sen osoittaa 2010 Château L'Estran Cuvée Prestige (26,90 ? / 92 p.). Rautaa ja mineraaleja antavan viinin nimi viittaa vuoroveteen.
Ennen tätä vuosikertaa se olikin nimeltään Listran. Kasvispohjainen huippupihvi maistuisi.
Jälkiruoka: Pellegrino Marsala Fine Rubino (12,48 ?/0,5 l / 92 p.) on parhaita maistamiani marsaloita, jopa harvinaisten vuosikertaversioiden tasolla.
Marjankuoret ja vatsakatkeromaisuus miellyttävät.
2020 Raimat Abadia Cabernet Sauvignon Tempranillo Crianza Organic (35,99 ?/ 3 l/89 pistettä)
Ei ole mitään syytä nauttia mitätöntä viiniä, jos sen haluaa ostaa kolmen litran tonkassa. Tilastojen mukaan näin kuitenkin käy usein, kun hintarajaksi asettaa kolme kympin seteliä. Kannattaa satsata päälle vielä reilu viisi euroa.
Lasiin loroteltu katalonialainen punaviini tuoksuu kuivahtaneelta mustaherukkalikööriltä ja tammiselta kaakaolta. Täyteläinen, hapokas ja tuhdin luumuinen maku ei kosiskele, sillä jäännössokeria on vain kaksi grammaa litrassa.
Tyyli sopii runsaille kasvisruoille ja kypsälle porsaalle, mutta hapot leikkaavat myös punaisen lihan pintaa.
50-69 huono
70-79 välttävä
80- 84 tyydyttävä
85-89 hyvä
90-94 erinomainen
95-100 klassikko
TetraSys Oy.