Ilta Sanoma

Suomi siirtyy viikonloppuna talviaikaan. Jos kaikki olisi mennyt suunnitelmien mukaan, kelloja oltaisiin siirretty viimeisen kerran vuosi sitten.

Muistisääntö kesä- ja talviajan taitteessa on, että kelloja siirretään aina kuluvan vuoden kesää kohti.

Muistisääntö kesä- ja talviajan taitteessa on, että kelloja siirretään aina kuluvan vuoden kesää kohti. Kuva: Joonas Salo

Suomessa siirrytään jälleen sunnuntaiyönä talviaikaan. Kelloja siirretään tunnin verran taaksepäin sunnuntaina 30.10. kello 4.00. Muistisääntö kesä- ja talviajan taitteessa on, että kelloja siirretään aina kuluvan vuoden kesää kohti.

Jos kaikki olisi mennyt suunnitelmien mukaan, kelloja oltaisiin siirretty viimeisen kerran vuosi sitten. Euroopan komissio esitti viisareiden siirtelyn luopumista jo vuonna 2018, mutta asia ei ole edennyt EU:n päätöksentekokoneistossa. Prosessia on hidastanut muun muassa koronapandemia.

Kesä- ja talviaikaan siirtyminen on yhtenäinen käytäntö Euroopan unionissa. Jos kellonaikojen siirtelystä joskus luovutaan, kukin EU-maa saa itse päättää, jääkö se kesä- vai talviaikaan.

Moni on ollut huolissaan siitä, että muutoksen seurauksena Eurooppaan voisi syntyä epäloogisia aikavyöhykkeitä, jos koordinaatio aikavalinnoissa ei toimisi kunnolla.

Suomi oli aikanaan yksi viimeisistä Euroopan maista, joka otti kesäajan pysyvästi käyttöön. Viisareita on siirrelty Suomessa säännöllisesti vuodesta 1981 alkaen.

IS:n vuosi sitten haastatteleman Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimusprofessorin Timo Partosen mielestä talviaika sopii paremmin suomalaisille. Partonen toivoisi, että siinä pysyttäisiin koko ajan. Kesäaika aiheuttaa hänen mielestään vain harmia.

- Talviaikaan siirtyminen on ihmisille helpompaa, mikäli he osaavat käyttää ajan hyödykseen, Partonen totesi viime vuoden lokakuussa.

Tutkimusprofessorin mielestä kolme tärkeintä asiaa kellojen siirtämisestä johtuvien haittojen torjumiseen ovat nukkuminen, syöminen ja liikkuminen.

Partosen mukaan kellojen siirtämisestä aiheutuva lisätunti kannattaisi hyödyntää menemällä nukkumaan jo tuntia aikaisemmin.

- Minä käyttäisin ylimääräisen tunnin nukkumiseen. Monella on univelkaa, ja se kannattaisi kuitata mahdollisimman pian pois.

Yksittäinen yö ei kuitenkaan professorin mielestä riitä, vaan rytmin siirtämiseen menee noin viikon verran aikaa.

Ilta Sanoma
vendredi 28 octobre 2022 09:30:00 Categories: Ilta Sanoma Kotimaa

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.