Ilta Sanoma

Susi ja karhu tappeli, kumpi voitti? Karhu voittaa ihmisten mielikuvissa selvästi.

Karhu ja susi saman riistan kimpussa Kuhmossa kesällä 2019.

Karhu ja susi saman riistan kimpussa Kuhmossa kesällä 2019. Kuva: Sven Lanens / Lehtikuva

Lampaita ja koiria pihapiiristä nappaamassa käyvä iso paha susi? Vai luontoon kuuluva iso hyvä susi?

Mikään toinen suurpeto ei aiheuta niin suuria tunteita kuin susi. Karhu ja ilves - jopa ahmakin - koetaan sympaattisina tai ainakin neutraaleina villieläiminä.

Lue lisää: Susi puraisi karhua takalistoon ja vei sen saaliin

Toisin on suden laita. Susi on vihattu ja pelättykin. Miksi?

Yksi mahdollinen syy on se, että susi aiheuttaa vuosittain satojentuhansien eurojen vahingot poronhoitajille, metsästäjille ja kotieläintilallisille, kun suden suuhun jää poroja, arvokkaita metsästyskoiria, lampaita ja nautoja.

Maa- ja metsätalousministeriön tilaston mukaan suden aiheuttamia vahinkoja korvattiin viime vuonna vähän yli miljoona euroa, karhuvahinkoja reilut 443?000 euroa. Tämän vuoden summat tähän mennessä ovat susivahingoissa 625?000 euroa ja karhuvahingoissa 474?000 euroa.

Kaikista suurpetojen aiheuttamista vahingoista suden osuus on noin puolet.

Suurpetotutkija Ilpo Kojola arvioi, että susi saa niskaansa vahvat antipatiat sen takia, että se tappaa vuosittain kymmeniä ihmisen parhaita ystäviä eli koiria.

Suurpetotutkija Ilpo Kojola arvioi, että susi saa niskaansa vahvat antipatiat sen takia, että se tappaa vuosittain kymmeniä ihmisen parhaita ystäviä eli koiria. Kuva: Heikki Westergård

Korvaussummissa ei kuitenkaan ole niin järisyttävää eroa, että se selittäisi suteen kohdistuvaa suurta vihaa verrattuna karhuun.

Eroa ei selitä turvallisuusnäkökulmakaan. Suomessa susi on kuolettavasti hyökännyt ihmisen kimppuun viimeksi 140 vuotta sitten, 1800-luvun loppupuolella. Karhun aiheuttama edellinen kuolonuhri on vuodelta 1998, kun karhu tappoi lenkkeilijän Ruokolahdella.

Lisäksi suden hyökkääminen ihmistä vastaan on äärimmäisen harvinaista ja poikkeuksellista, karhun hyökkäyksistä metsästäjiä, marjastajia tai muita luonnossa liikkujia vastaan kerrotaan liki vuosittain.

-?Karhu on ihmiselle vaarallisempi, Luonnonvarakeskuksen suurpetotutkija Ilpo Kojola sanoo.

Miksi sitten susi on niin vihattu?

-?Yksi kotieläinvahinkoluokka on pedon tappamat koirat. Siellä tulee iso ja merkittävä ero suden ja karhun välille. Se on minun näkemykseni, Kojola sanoo.

Maa- ja metsätalousministeriön tilastossa suden aiheuttamiksi on viime vuonna kirjattu 34 koira- ja 37 muun kotieläimen (esimerkiksi kissa) -vahinkoa. Karhulla vastaavat luvut olivat 1 ja 3.

Karhutuhot jäävät lähinnä peltoviljelykasvien satovahingoiksi sekä mehiläistarhavahingoiksi.

Suomessa on 300-400 sutta.

Suomessa on 300-400 sutta. Kuva: Jussi Nukari/Lehtikuva

-?Kun sudet tappavat kymmeniä koiria vuodessa, voi kuvitella, miten voimakas provokaatio se on suden suunnalta koiran omistajalle. Koira on monessa tapauksessa perheenjäsen, jolloin rahakaan ei korvaa menetystä, Kojola miettii.

Eniten suden tappamia koiria on itäisen Suomen harvan hirvikannan alueilla Pohjois-Karjalassa, Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaan itäosissa.

-?Muualla Suomessa on valtavan tiheästi sudelle helposti saalistettavaa ravintoa, Kojola sanoo.

Karhu nähdään Kojolan mukaan ihan eri valossa myös toisen seikan takia.

-?Karhu koetaan kiinnostavaksi metsästyskohteeksi. Sutta kohtaan on hyvin vähän metsästyksellistä kiinnostusta, Kojola vertaa.

Karhu aiheuttaa ihmiselle tuhoja lähinnä mehiläistarhauksessa. Kesällä 2015 karhu oli käynyt hunajan perässä tonkimassa mehiläispesät Lammilla.

Karhu aiheuttaa ihmiselle tuhoja lähinnä mehiläistarhauksessa. Kesällä 2015 karhu oli käynyt hunajan perässä tonkimassa mehiläispesät Lammilla. Kuva: Henna Siponen

Kojola sanoo, että Suomessa on 300-400 sutta ja reilut 2?000 karhua. Eläinten määrä vaikuttaa siten, että kun susihaitat kuitenkin ovat selvästi suuremmat kuin karhujen aiheuttamat vahingot, yksi susi tekee keskimäärin roimasti enemmän vahinkoa kuin yksi karhu.

Kojola painottaa myös alueellisia eroja.

-?Esimerkiksi Satakunnassa karhu on aika lailla harvalukuisempi kuin susi. Lisäksi varsinkin poronhoitoalueella on se ero, että karhu nukkuu talviunta, Kojola muistuttaa.

Ilta Sanoma
jeudi 27 octobre 2022 09:30:00 Categories: Ilta Sanoma Kotimaa

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.